Lost Highway
Een album dat altijd voor- en tegenstanders zal kennen, en waarschijnlijk niet de geschiedenisboeken zal halen als meesterwerk. Of je vindt het heerlijk, of je vindt het één en al kitsch. Zelf behoor ik alvast tot de eerste categorie.
M83 kan als geen ander een droomwereld creeëren. Ze proberen een onaardse schoonheid te scheppen, een verlangen naar een wereld vrij van allerhande perversiteit. Dat is meteen al te horen bij You Appearing, een nummer dat meteen de juiste sfeer weet te scheppen, welkom in de wondere wereld van Saturdays = Youth.
Kim & Jessie is een perfecte popsingle. Het volledige album is een ode aan de jeugd, met zijn onbezonnen leven, dromen, verlangens, idealen, vreugde/verdriet ed, en Kim & Jessie vormt daar helemaal geen uitzondering op. Op YouTube heeft iemand een videoclip gemaakt bij het numeer; bestaande uit Donnie Darko fragmenten. Mogelijk omdat de drums in het refrein sterk doen denken aan het Tears For Fears nummer uit de film?
Waar Kim & Jessie nog onschuldiig was, is Skin Of The Night gewoon een sensueel (om niet te zeggen bloedgeil) nummer dat je al van de eerste noot in de ban houdt. Ik weet niet of de vrouwelijke vocals hier verzorgd worden door dezelfde zangeres als op Before The Dawn; zowiezo komen ze hier mooier uit de verf dan op laatstgenoemde plaat.
Als Kim & Jessie al perfecte pop was, dan in Graveyard Girl perfecte pop in het kwadraat. In feite is alle 80's revival pop terug te brengen tot Just Like Heaven van The Cure, een popnummer dat stilaan tot de meeste invloedrijke songs allertijden gaat behoren. Graveyard Girl handelt over een meisje met een donker image ( waar de zanger blijkbaar een bijzondere liefde voor koestert ), terwijl ze diep vanbinnen is zoals iedereen, en enkel naar de menselijke dingen verlangt. Dat gesproken stukje was voor mij niet noodzakelijk, maar blijkbaar vinden heel wat mensen dit wel mooi.
Coleurs is opnieuw een hoogtepunt. Daar waar ik de eerste keer vrij teleurgesteld was werd het nummer steeds mooier. Een kleine ruimtereis van 8:34. Hoewel M83 in het verleden wel meer van dit soort ambient liet horen, is dit nummer op het album de vreemde eend in de bijt.
Up! schenkt me een ietwat dubbel gevoel, omdat het me soms aan *slik* Timbaland doet denken. Geen nood, waar Timbs nummers steevast de plat commerciële en absoluut smakeloze tour opgaan, weet Gonzalez hier een perfect sensuele sfeer neer te zetten. Het nummer is erotisch geladen, maar dan in de positieve zin van het woord. Knap refrein ook, met twee keer een climax; vooral het tweede stukje ( Up to the planets .... ) klinkt heerlijk in de oren.
We Own The Sky -de titel verwijst mijns inziens naar het gevoel dat je hebt als je jong bent, het gevoel van geen zorgen te hebben, de wereld aan te kunnen enz.- is een voorbeeld van perfecte shoegaze, waarbij -zoals steeds bij M83- de synthesizer centraal staat.
Highway of Endless Dreams voelt anders aan. Het perfecte droomwereldje waarbij we tot dan toe in vertoefden lijkt ten einde. Het lijkt zelfs of we zijn in de chaotische wereld gekomen van Before The Dawn Heals Us. Blijkbaar wou Gonzalez ons geen album schenken dat uitsluitend Uplifting klinkt. Saturdays lijkt geen sprookje met een Happy End.
Het Happy End mag dan al ontbreken, voor mij vormt Too Late misschien wel het absolute hoogtepunt van dit album. Vooral het moment waarop de synths de piano ondersteunen en de climax volgt is prachtig. Zelfs de critici die dit album één en al kitsch vinden, moeten toch lichtelijk ontroerd raken bij het horen van zoveel schoonheid.
Dark Moves Of Love, wel wel daar hebben we het Donnie Darko gevoel opnieuw. Hoor ik daar nu echt geen Konijn dingen mompelen als Time is running out? I will fight the time and bring you back klinkt treffend, want deze tijd komt nooit meer terug, de jeugdjaren van Gonzalez zijn voorbij.
En zo is ons mooi retroplaatje ook ten einde, tenzij je nog even ligt na te genieten op de tonen van Midnight Souls Still Remain. Ik mag hopen dat de trip down memory lane even geslaagd was als dat het geval was voor ondergetekende.