Thin Lizzy - Jailbreak (1976)

Ierland
Label: Vertigo

1. Jailbreak (4:04)
  2. Angel from the Coast (3:07)
  3. Running Back (3:17)
  4. Romeo and the Lonely Girl (3:58)
  5. Warriors (4:12)
  6. The Boys Are Back in Town (4:30)
  7. Fight Or Fall (3:48)
  8. Cowboy Song (5:18)
  9. Emerald (4:04)
Onder de categorie "meest onderschatte band ooit" schrijf ik onder andere dit album aan als top. Ook Chinatown is van zeer goede kwaliteit. De nummers, vooral blues georiënteerd, bevatten poëtische teksten van Lynott en harmonische gitaar-riffs van de deelnemende gitaristen (de bezetting wisselde nogal in de jaren).

avatar van Carow
Jep... op dit album Brian Robertson en Scott Gorham, op Chinatown Scott en Snowy White. (ook Eric Bell, John Sikes en Gary Moore hebben bij Lizzy gespeeld.) De enige twee die er echt vanaf het begin bij waren waren Phil Lynott en Brian Downey (drummer)

avatar van orbit
Prima plaat van deze band, ben nooit een groot Lizzy fan geweest, maar die dingen die ik van ze had kon ik altijd redelijk makkelijk opzetten.

DutchViking
Uitstekend album, naar mijn mening het beste studioalbum van Lizzy. Een prachtige combinatie van blues en (hard)rock. Wat me steeds weer opvalt, zijn de prachtige, vaak poëtische teksten van Lynott.

De nummers zijn stuk voor stuk erg sterk, alleen Fight or Fall vind ik iets minder sterk dan de rest (maar nog zeker niet slecht). Favorieten: het titelnummer Jailbreak, Romeo and the Lonely Girl, de klassieker The Boys are Back in Town en vooral Running Back. Een mooie verzameling tijdloze nummers. Ik geef er 4,5* voor.

De beste studio-album van een van mijn lievelingsbands. De gitaristen, de drummer en natuurlijk de bassist/zanger zijn in topvorm. Geen één nummer is slecht en in elk nummer is of zijn er mooie gitaarsolo's.
Kan niet kiezen welk nummer het best is. Enige wat beter van THin Lizzy is, is de live-album Live & Dangerous.

avatar van Nightrider
Toelie schreef:

Begrijp me niet verkeerd, ik vind dit een fantastische cd, maar je meent toch niet serieus dat je dit album poetische teksten vindt hebben?

I can see the Searchlight on my trail
Tonight's the night all systems fail
Hey you good lookin' female
Come here!

Ik moet wel telkens lachen als ik 't hoor, maar dat effect proberen poetische teksten meestal niet te bereiken...

I can see the Searchlight on my trail
Tonight's the night all systems fail
Hey you good lookin' female
Come here!

Poëtische teksten hebben in ieder geval een bepaalde fantasie die tot uitdrukking gebracht wordt, in unieke zin. Normaal kijk ik niet naar teksten (gedetailleerd) maar het door u geciteerde fragment alleen al geeft de mate van metafoortoepassing aan: toch een vrij doortastend poëzie-kenmerk. En dat u daar dan telkens om lacht is een kwestie van persoonlijke smaak en begrip. Begrip, dat niemand 100% kan vertalen naar de intentie van de schrijver/zanger. Ook ik niet.

avatar van Cygnus
Zo kun je van de meest fantastische tekstschrijvers ook wel een voorbeeld vinden (zonder Lynott daaronder te scharen overigens)...

Maar over het algemeen vind ik de teksten van Phil Lynott wel mooi, neem bijvoorbeeld Don't believe a word...

avatar van Nightrider
Toelie schreef:

Er mag dan wel een metafoor worden gebruikt, de tekst heeft totaal geen samenhang. Iedereen kan metaforen schrijven in een tekst die nergens over gaat. Maar goed, iedereen zijn eigen mening inderdaad. Ik vind Phil Lynot absoluut geen sterke schrijver, wat overigens niets afdoet aan de muziek.

Toelie schreef:

wat is er onderschat aan lizzy?

gave band, strakke muziek, dubbel twin gitaarsolo (dubbel) klinkt als klok

wie kent thin lizzy nu niet

(ok, alleen de mensen boven de 20 mogen nu hard roepen

Nightrider schreef:

Phil Lynott is wel een hele goeie tekstschrijver, maar jij zoekt nu gewoon toevallig een stukje op die nou net weer niet zo poetisch als de rest. Elke goede tekstschrijver schrijft wel eens een beetje clichematig, kijk maar naar Lou Reed en David Bowie.

avatar van Carow
Ik geef Blueszeppelin helemaal gelijk, persoonlijk vind ik vooral in de eerdere jaren duidelijk worden dat Lynott toch een goede tekstschrijver is. Mijn favo Lizzy liedje is overigens Black Rose, en dat is ook een goede tekst .

Joy
daarbij is thin lizzy zoveel meer dan alleen de tekst

avatar van Carow
Ja precies, de gitaarsolo's, Lynotts stem, het drumwerk niet te vergeten . De 'foute' ballads .

Dit gevarieerde meesterwerk is een van mijn favoriete hard rock albums. Elk nummer heeft iets speciaals, maar de vier naar heavy metal neigende songs reiken naar een fenomenaal niveau. De hitsingle The Boys Are Back In Town, het titelnummer, Warriors en Emerald zijn stuk voor stuk briljante composities. Met dit album heeft Thin Lizzy ongetwijfeld een grote invloed gehad op de ontwikkeling van (new wave of British) heavy metal.

avatar van snarf349
dit draai ik nu al 30 jaar en gaat nooit vervelen, hardrock op z`n best.

Empyrium
Thin Lizzy staat bij mij in het zelfde rijtje als Led Zeppelin en Black Sabbath. Ieder album is anders en ze bevatten allemaal geniale songs. Romeo And The Lonely Girl is een parel, net zoals Emerald, Cowboy Song en The Boys Are Back In Town of Jailbreak.

Bobiej
Heerlijk!

Via "Emerald" kwam ik in aanraking met Thin Lizzy - welliswaar omdat de keiharde metalband Mastodon dit nummer coverd; en als je het origineel hoord, hoor je ook meteen waar die eigenzinnige band hun inspiratie vandaan haalt; "Emerald" bevat geweldige gitaarsolo's en een fantastische gitaarharmonie rond de 2 minuten...zoals die bij Mastodon ook voorkomen! En dan breekt die solo los rond de 2:30...heerlijk!

Ook de bluesy feeling van bijvoorbeeld "Fight or Fall" is heerlijk, Jailbreak staat vol met lichte (hard)rockmuziek, wat lekker wegluisterd, door de mooie stem van Lynott en het toch wel fantastische gitaarwerk!

Dikke 4* voor dit puike plaatje!

Down from the glen came the marching men
With their shields and their swords
To fight the fight they believed to be right
Overthrow the overlords

Tja wat kan ik zeggen. Ik zette het album weer eens op. Toch de beste LP! van mijn held Phill Lynott. 5.0 Top!
Wat is het spreekwoord ook al weer, over de doden niets dan goeds.

avatar van notsub
Bij Thin Lizzy kan je niet om deze plaat heen. Het is één van de bekendste, mede door het nummer The Boys Are Back In Town. De beste nummers vind ik hier Emerald en Warriors, waarin het gitaarwerk (dubbele solo's) centraal staat en mij iedere keer weer verrast. Jailbreak opent de CD ook lekker en verder is het afwisseling troef op deze CD.

avatar van Karma_To_Burn
Lekkere Thin Lizzy plaat! naar mijn mening niet de beste maar wel 1 van de betere!
Nummers als:Jailbreak/Angel from the Coast/Romeo and the Lonely Girl/Warriors & Cowboy Song maken dit album meer dan de moeite waard!
The Boys Are Back in Town is ook aardig maar niet van het zelfde niveau..
4 sterren

Stijn_Slayer
Laatst weer eens gedraaid en naar mijn mening is dit het beste Thin Lizzy album. Waarom dan 'slechts' 4 sterren? Thin Lizzy is een echte live band, één van de beste live bands zelfs. Op studio albums zit er net wat minder energie en dynamiek in.

kkriz
Waarom heb ik hier al die jaren overheen gekeken? Wat een prachtplaat!

avatar van The Wep
Beste Thin Lizzy album ! Naar mijn mening de beste nummers door hun gemaakt. De nummers zijn afwisselend qua stijl en perfect. Mijn fav. nummers zijn Jailbreak, Warriors en Emerald.

Ik vind dit album makkelijk weg luisteren. Veel variatie in de nummers kwa stijl. Boys are back in town is natuurlijk het bekenste en beste nummer van dit album, maar Jailbreak en Warriors staan daar vlak achter.
3.5*

_Lynn_
TONIGHT IS GONNA BE A JAILBREAK!

Stem volgt nog.

Joy
Tonight there's gonna be a jailbreak zal u bedoelen

_Lynn_
Waarschijnlijk wel. Excuseer. *Blush*

avatar van vielip
Dit zal wel het bekendste album zijn van Lizzy denk ik. Dankzij het lijflied van de band 'The boys are back in town'. Wat mij betreft wederom een klassieker! Dit gaat nooit vervelen. Emerald, Cowboy song, The boys are back, Jailbreak en Angel from the coast zijn fenomenaal! Maar daarmee doe ik de overige songs eigenlijk te kort...

avatar van Metal-D78
vielip schreef:
Maar daarmee doe ik de overige songs eigenlijk te kort...

Fight or Fall en Running back zijn beuidend minder, maar de rest is meer dan super. Jammer van de wat steriele productie. Ben benieuwd of de nieuwe uitgaven van een aantal Lizzy-klassiekers waaronder deze die dit jaar verschijnen daar verbetering in gaan brengen. Even geduld nog....