Aphex Twin - Richard D. James Album (1996)

Electronic
Label: Warp

1. 4 (3:36)
  2. Cornish Acid (2:14)
  3. Peek 824545201 (3:05)
  4. Fingerbib (3:48)
  5. Carn Marth (2:33)
  6. To Cure a Weakling Child (4:03)
  7. Goon Gumpas (2:02)
  8. Yellow Calx (3:02)
  9. Girl / Boy Song (4:47)
  10. Logan Rock Witch (3:32)
  11. Milkman * (4:09)
  12. Inkey$ * (1:24)
  13. Girl / Boy Song [£18 Snare Rush Mix] * (1:57)
  14. Beetles * (1:31)
  15. Girl / Boy Song [Redruth Mix] * (1:37)
thedude1975 schreef:
Het mooie, lieve Goon Gumpas. 4 is absoluut AT's beste song imo.

1 van de mooiste nummers zonder vocals die ik ooit heb gehoord, en daarmee overdrijf ik niet.
''goon gumpas'' dus.

avatar van tiempy
ik heb het album al meerdere malen geluisterd, maar ik weet niet echt wat ik ervan moet vinden...

het is mooi, maar soms ook wel iritant en haast kinderlijk om te luisteren.

bijvoorbeeld Goon Gumpas :\ is gewoon raar, een 'the sims' muziekje als je je huis aan het bouwen ben.
nog even aankijken hoe hij gaat bevallen verder..maar mijn eerste indruk is een 1.5

Samen met The Tuss en Ambient Works 2 luister ik dit nu al een tijdje. Bevalt me toch wel heel erg. Ik begin maar es met een 4.5*

djeffibrelich
dit is de leukste drill n' bass plaat die ik tot nu toe heb gehoord en mijn favoriete plaat van aphex samen met de twee ambient-collectie's.

avatar van Onderhond
Voor drill n bass is dit toch écht veel te soft. Maar staat mooie IDM op verder.

avatar van orbit
Wisselvallige plaat, maar markeert weer een Richard D James switch.. helaas niet ten goede.

djeffibrelich
Het is inderdaad wel een softe boel, je hoort zelfs van die speelgoed-koe geluiden in ''logan rock witch''.
Toch vind ik het een erg originele plaat in james' oevre, ook de enige die ik samen met die ambient-albums ook op zet om te chillen of bij weg te dromen.
dat telt ook mee in m'n waardering denk ik.
Ook heb ik niets tegen softe-muziek, als het maar met smaak en stijl gemaakt is.

avatar van Onderhond
Ik heb ook helemaal niks tegen softe muziek, maar dan is het geen drill n bass natuurlijk

je hebt gelijk hoor,
de beats zijn niet zo hectisch en hard op deze plaat om het meteen drill n' bass te noemen.
aphex twin is natuurlijk wel een van de grondleggers van het genre, zo is ''come to daddy'' wel drill n bass (vind ik).
maar dat is ook meteen de hardere donkere kant van aphex twin.
wat ik zelf versta onder drill n' bass is gewoon snelle en complexe drumpartijen.
girl/boy song heeft b.v. wel een belachelijke beat.
verder heb ik er ook niet veel kaas van gegeten.
electronic is de beste term voor deze plaat, want ik zou dit eerder op de achtergrond opzetten dan dat ik er op zou dansen.
maar dat ben ik .

avatar van Lexicon Devil
Te chaotisch voor mij dan. Fingerbib is een meesterwerk dat wel. En Milkman is te grappig.

avatar van Leonard91
Mijn eerste echte kennismaking met Aphex Twin, kende wel wat losse nummers maar nog geen hele plaat. Bevalt redelijk, nummers als Fingerbib en Logan Rock Witch zijn prachtig, maar met alle knarsjes en piepjes van Corn Mouth of Cornish Acid heb ik niks. In bijv. 4 is daar een mooie balans tussen gevonden. Maar zoals iemand anders hier al zei, soms vind ik het behoorlijk naar Sims muziek toeneigen. Denk eigenlijk niet dat de hele Aphex Twin hype echt aan mij besteed is. Ga nog wel achter wat ander werk van hem aan, een 3,5*

apheX_djN.G. schreef:
hoe kan het dat er op de trax-list 15 nrs staan,
ik heb de cd en staan 11 nrs op.:S

ik had eerst die met 10 en nu 15 nrs

avatar van Memento
Wie heeft die CD versie met 15 nummers? Heb hier namelijk alleen een download van. Warp records en discogs geven alleen het album met 10 nummers weer.
Zijn de 5 extra nummers allen hetzelfde als op het Girl/Boy EP.
Ik vind die toevoegingen maar vreemd.

avatar van Nakur
Ik heb die cd

avatar van Dudeness
Ik ook...

Hier ook zo. Nooit zo gerealiseerd dat die laatste 5 er eigenlijk niet bij hoorde.

avatar van Dudeness
Kan me zelfs geen Richard D. James Album voorstellen zonder Milkman op....

orbit schreef:

Dit is tot nu toe(al dik 2 jaar) mijn meest favoriete Aphex album. Omdat hier gewoon heerlijke rustige muziek briljant wordt neergelegd met een vreemd gevoel eronder.

avatar van John Doe
Ehm, dit is toch één van z'n minst rustige releases zou ik zeggen.

John Doe schreef:
Ehm, dit is toch één van z'n minst rustige releases zou ik zeggen.

Nou(ik ken niet bizar veel) dit zover ik hem ken wel de meest rustige(kan ik ook amper anders als je alleen come to daddy en - I Care Because You Do) kent.

Probeer anders eens Selected Ambient Works 1 of (met name) 2 als je iets echt rustigs van de beste man wilt horen.

Ok. Ga me de volgende tijd flink in de mans platen storten.

Heb je misschien nog wat tips voor nog wat meer Electronic platen herman?

avatar van John Doe
D-ark schreef:
Is persoonlijk, maar ''I Care Because You Do'' klinkt mij een stuk minder zenuwachtig dan deze. Wat ik ook op de lange termijn wat minder mooi vond hieraan, komt ook omdat ik het een beetje te luchtig vind.

D-ark schreef:
Ok. Ga me de volgende tijd flink in de mans platen storten.

Heb je misschien nog wat tips voor nog wat meer Electronic platen herman?

Begin maar met SAWI van Aphex Twin en de albums van BoC.

avatar van Ice Cream Man
Sterke plaat, hoewel ik 'm niet op eender welk moment kan opzetten wegens behoorlijk druk.

Wat een gruwelijk vette hoes trouwens

avatar van shimahero
idd soms iets te druk, maar dat kan de pret niet drukken

4,5 sterren

avatar van royals
Het beste album van Aphex, het meest melodieus en toegankelijk. Misschien komt het vooral door het laatste dat ik deze zo goed vindt

avatar van Hendrix4live
Tot nu toe het beste van Aphex. 4 doet ie prachtig, en de rest ook niet te min. De bonustracks vind ik ook gaaf.
Na deze plaat volgen voor mij Come To Daddy en Selected Ambient Works 1

Razor Disk
Waar kan ik Goon Gumpas is zijn geheel luisteren?