Kansas - Point of Know Return (1977)

Label: Epic

1. Point of Know Return (3:13)
  2. Paradox (3:50)
  3. The Spider (2:03)
  4. Portrait (He Knew) (4:38)
  5. Closet Chronicles (6:32)
  6. Lightning's Hand (4:24)
  7. Dust in the Wind (3:28)
  8. Sparks of the Tempest (4:18)
  9. Nobody's Home (4:40)
  10. Hopelessly Human (7:09)
  11. Sparks of the Tempest [Live] * (5:17)
  12. Portrait (He Knew) [Remix] * (4:49)
avatar van marathonman
Pracht album, veel gedraaid, Closet Chronicles favoriet buiten het prachtige Dust in the wind...

avatar van vanwijk
Prachtplaat, vele malen gedraaid in mijn jeugd!

avatar van Papartis
Mijn eerste Kansas plaat (jawel op vinyl).
Velen volgde. Blijft toch een bijzonder album voor me.
Closet Chronicles en Hopelessly Human zijn mijn favoriete nrs.
Nobody's Home ook prachtig.

Toch blijft kant B sterker dan kant A

avatar van vanwijk
Voor mij was het toch de A kant!

avatar van freakey
vanwijk schreef:
Voor mij was het toch de A kant!

Nou en of!!

avatar van Rudi S
Point of Know Return -even sterk als - Lightning's Hand .
Paradox is beter dan Dust in the Wind .
The Spider is minder dan Sparks of the Tempest.
Portrait (He Knew) is minder dan Nobody's Home.
Closet Chronicles de mooiste van allemaal is dus net iets mooier dan Hopelessly Human.

2.5-2.5

hahaha...

Ik vind Dust in the Wind dus echt één van de allermooiste nummers ooit, daarbij rockt Lightning's zo hard de pan uit en ritmisch (conga's et al) is ook Sparks of the Tempest erg sterk.

Titelnummer en Spider ben ik beiden niet enorm gek op.

Portrait He Knew is wel een erg gaaf nummer, ik zal eens erachterheen wat de tekst betekent.

Hopelessly Human en Closet Chronicles vind ik beiden even sterk.

Ach ik draai de plaat graag in zijn geheel.
Ik merkte gisteren gewoon, dat ik zo blij werd wanneer Lightning's Hand begon.

avatar van vanwijk
Ik sluit me uiteindelijk aan bij freakey en Rudi S. Natuurlijk is kant B okay en is Hopelessly Human een magistraal nummer. Hoogtepunt van kant B wat mij betreft. Ik durf het bijna niet te zeggen maar Dust in the Wind vond ik 30 jaar geleden een geweldig nummer. Nu ben ik de touch met dat liedje kwijt. Toch maar weer eens serieus proberen want ik snap wel wat Ozric zegt.

avatar van freakey
Ozric Spacefolk schreef:
....Ik merkte gisteren gewoon, dat ik zo blij werd wanneer Lightning's Hand begon.

Dat heb ik nou keer op keer bij Portrait.... een van mijn favoriete nummers op deze plaat, samen met Paradox.... beiden op kant 1 dus.... en Dust in the Wind... tsja, wel genoeg gehoord voor de rest van mijn leven ben ik bang....

Maar met je eens hoor... gewoon helemaal draaien....

avatar van jasper1991
Net als Leftoverture een album vol goede songs, alleen klinkt het soms ietwat freakerig en gedateerd. Het eerste nummer ben ik niet zo weg van, maar Closet Chronicles en Hopelessly Human vind ik te gek. Ook Dust in the Wind doet het goed bij mij, net als de andere (semi)ballad Nobody's Home.

WPE
Dit was ook mijn eerste plaat van Kansas. En ik vind hem nog steeds erg goed. Mooie nummers, en ja...zelfs "dust in the wind" blijft nog leuk om af en toe te horen, ondanks dat het nummer veel te vaak op de radio geweest is

Ozric Spacefolk
Lekker bezig WPE. Ik zie je bij al mijn favoriete platen voorbijkomen.

WPE
dank je, dat tekent jouw goede smaak

Toch blijft kant B sterker dan kant A

Ga ik in mee. Niet de volle 5 punten, omdat ik Leftouverture beter vind en ook Masque vind ik een fractie beter

Neal Peart schreef:

Ik kan meerdere platen een 5* geven...
Vooral Kansas heeft er een flink aantal te pakken.

WPE schreef:
dank je, dat tekent jouw goede smaak

Na dit album ging de kaars helaas langzaaam uit. Mede veroorzaakte door de vele personele wisselingen. Power en Monolith nog wel prima albums, maar het peil van; de eerste paar albums wordt helaaas nooit meer gehaald. Daarom draai ik altijd met veel plezier hun oudere werk

Neal Peart schreef:

Die stelling poneer je wel vaker. En ik ben het ook wel vaker met je oneens.

Kansas had met Elefante en Morse nog een rits melodieuze rockplaten afgeleverd, die zeker erg goed zijn.

Anders dan de symfo van de begintijd, maar daarom niet gelijk van een ander peil.

Ik noemde dan ook Power, Ozric, daar speelt Steve Morse op mee.
Spirit of things vond ik minder. Op Power is Steve Walsh ook weer terug, die daarvoor ontbrak en ik een zwaar gemis vond. Bij mij is toch de zanger degene die de kar grotendeels trekt ( zoals de nieuwste YEs een drama album is m.i. (off topic)

Ozric Spacefolk
Okay sorry. Ja, Power is een erg sterke plaat. Al heb ik wel een flinke zwak voor Freaks of Nature. Ik met mn AOR, ook altijd...

avatar van bikkel2
Freaks Of Nature is wel hun meest pure album. Maar de stem van Walsh is wel erg naar de klote.

Ozric Spacefolk
Even over deze plaat. Weet iemand waar de spelfout in de albumtitel vandaan komt?

avatar van ChrisX
Ozric Spacefolk schreef:

Geen idee maar wel dat ik ergens heb gelezen dat het bewust zo is geschreven. Als je het over een spelfout hebt die invloed had dan is het wel die van Fleetwood Mac met Rumours, want dat moet dus zonder die tweede u.

ChrisX schreef:

Is de 'o' en 'ou' (honor/honour, valor/valour, color/colour) niet een amerikaans/engels ding?
Kan me voorstellen dat dat voor een band als Fleetwood Mac wel consequenties heeft.

avatar van Rudi S
Rumor is USA en de rest Engelstalig spreekt van rumours, die FM was toch UK/USA, wie zou gewonnen hebben

Bij Kansas was het een bewustje hoor, ook de titelsong en tekst daarvan gaan zo.

Rudi S schreef:
Rumor is USA en de rest engelstalig spreekt van rumours, die FM was toch UK/USA, wie zou gewonnen hebben

Ja, bewust fout gespeld. Maar toch houdt het me al jaren bezig.

avatar van Rudi S
Dit (link) is een redelijke aanname, overigens het is waarschijnlijk het van de aarde afvallen wat vroeger gedacht werd versus wat wij nu weten (know) zoiets.
Reading between the Grooves: Kansas: Point of Know Return - zeegrooves.blogspot.nl

Ozric Spacefolk
Lieve Rudi S... Plaatste ik niet net diezelfde link?

avatar van Rudi S
Oeps, die post had ik gemist.