Judas Priest - Nostradamus (2008)

Label: Sony

1. Dawn of Creation (2:31)
  2. Prophecy (5:26)
  3. Awakening (0:53)
  4. Revelations (7:05)
  5. The Four Horsemen (1:35)
  6. War (5:04)
  7. Sands of Time (2:36)
  8. Pestilence and Plague (5:08)
  9. Death (7:33)
  10. Peace (2:21)
  11. Conquest (4:42)
  12. Lost Love (4:28)
  13. Persecution (6:34)
  14. Solitude (1:22)
  15. Exiled (6:32)
  16. Alone (7:50)
  17. Shadows in the Flame (1:10)
  18. Visions (5:24)
  19. Hope (2:09)
  20. New Beginnings (4:56)
  21. Calm Before the Storm (2:05)
  22. Nostradamus (6:43)
  23. Future of Mankind (8:29)
avatar van Mart
Hier kijk ik erg naar uit. Dit album is een concept-album dat gaat over het leven van Nostradamus, een Franse profeet die allemaal belangrijke wereldgebeurtenissen voorspelt scheen te hebben (zoals de opkomst van Hitler en Napoleon en de aanslagen op het World Trade Centre). Concept-/dubbel-albums zijn doorgaans niet echt mijn ding, maar Judas Priest wel, dus hopelijk hebben ze er iets goeds van gemaakt.

Eén track van het album is al te beluisteren (de titeltrack), op DEZE site. Mij bevalt het uitstekend; toen ik hoorde dat er op dit album gebruik gemaakt zou worden van symfonische elementen en keyboards was ik wel een beetje huiverig, maar bij dit nummer wordt het gelukkig als sfeerondersteunend instrument gebruikt.
In ieder geval zijn in het nummer alle Priest-ingrediënten aanwezig: Halford's hoge uithalen, de gitaartandem Glenn Tipton en K.K. Downing en de vette drums van Scott Travis. Echt knap dat ze dit met hun vrij hoge leeftijd kunnen presteren!

Of dit Priest's 'magnum opus' wordt? Ik moet het nog zien, in ieder geval wel leuk dat ze iets anders doen dan een standaard heavy metal plaat maken. Ik kijk er erg naar uit, maar aan de andere kant ben ik een beetje huiverig, omdat ze sinds 1984 eigenlijk geen echte metalklassieker meer hebben uitgebracht (naar mijn mening). Hoe dan ook, het gaat een bijzonder album worden En 22 juni kan ik ze voor het eerst live zien, in de IJsselhallen in Zwolle

avatar van Sinner
Die titeltrack vond ik tot nog toe in ieder geval niet veel bijzonders. Saaie, overbodige en fake orchestratie en een wel heel erg saai refrein (10 x Nostradamus achter elkaar is me wel wat te veel van het goeie). Verder klinkt het echter wel okay en een beetje in het verlengde van de gemiddelde Angel of Retribution track. Niet echt slechts maar zeker ook niets bijzonders. De rest van het album maar eventjes afwachten. Ik zie ze in ieder geval nog niet zo gauw Defenders, Painkiller of Sad Wings overtreffen.

avatar van freitzen
Sinner schreef:

Maar Priest is dan ook altijd errug bekwaam geweest in het herhalen tijdens refreinen...

Joy
beetje mosterd na de maaltijd, vond angel of retribution ook al niet heel bijzonder

je moet weten wanneer je het beste kan stoppen

avatar van Dexter
Angel of Retribution vond ik anders best een lekker album, maar metal en concept-albums, orchestratie en dergelijke is normaal niet aan mij besteed (Helloween daargelaten )

avatar van Mart
Ik hoop in ieder geval niet dat er TE veel gebruik wordt gemaakt van orchestratie op dit album. Daar ben ik namelijk wel een beetje bang voor...

avatar van AGE-411
Vette song (hoge uithalen!)
Het baart me wel zorgen: als het hele album zo is denk ik dat het saai kan worden.

Glenn tipton is het oudste bandlid (61 jaar). mogelijks volgt nog een album (laten we het hopen).

We kijken uit naar dit album (Pakt agenda en duid 16 juni aan)

avatar van Dexter
Op het vorige album hebben ze bewezen dat ze nog erg vette typische Judas Priest speed-metal kunnen maken (Hellrider, Deal with the Devil bijv.), maar ook langdradige, pretentieuze gedrochten zoals Loch Ness, en het titelnummer (hoewel beter) doet meer in de richting van laatsgenoemde denken.
Maar we zullen het album niet beoordelen voordat het uit is, en goede hoop houden

En welkom terug, AGE

avatar van ozwald
AGE-411 schreef:
Glenn tipton is het oudste bandlid (61 jaar). (Pakt agenda en duid 16 juni aan)

kruis ook 27/6 meteen even aan. Tipton en co te zien in Dessel. Naar verluidt wellicht met een rollator in plaats van die afgezaagde bromfiets...

avatar van Mr. Rock
Het nummer Nostradamus heeft me niet direct overtuigd dat dit weer een geweldig album gaat worden. Epische nummers kan ik op zich best waarderen, zolang ze afgewisseld worden met stevige korte rockers. Ik zal dit album waarschijnlijk toch wel kopen en ga ze sowieso op Graspop zien

avatar van kaztor
Nostradamus met z'n strakke groene broek

Guardian of Isis
Mart schreef:

Pardon? Painkiller nooit beluisterd?!

Ik vind Nostradamus (de titeltrack) in ieder geval echt niet slecht. Het brengt de klassieke Priest stijl terug en doet me wat denken aan Painkiller (eveneens de titeltrack).

Bobiej
kaztor schreef:
Nostradamus met z'n strakke groene broek

Nostradaaamus, Nostradaaamus, Nostradaaamus with his paints, green and tight *he looked allright*

Halford's Stem lijkt terug in orde. Wat een bruut nummer

Ik dacht na Angel of retribution dat z'n stem helemaal kapot ging zijn. De nummers daar waren wel goed en bruut, maar duidelijk aangepast op Rob's stem die al minder was dan 15 jaar er voor.

Vergelijk Nostradamus met Judas Rising van Angel of Retribution.

Judas Priest heeft ook al een tijd niet meer getourt (was het van 2005 of van 2006 geleden?)

Guardian of Isis schreef:
Pardon? Painkiller nooit beluisterd?!

Painkiller heb ik beluisterd hoor . Opzich is het een goed album met enkele Priest-klassiekers (Painkiller, Night Crawler, A Touch Of Evil), maar ik vind dat de band op dat album meer als een thrash/speed metal-band klinkt dan als Priest zelf (niet dat ik het een slecht album vind hoor ). Bovendien vind ik Defenders Of The Faith veel meer consistent dan Painkiller.

Er is overigens een nieuw nummer van dit album gelekt, namelijk Visions. Zelf ben ik er niet zo kapot van, ik vond de vorige gelekte track (Nostradamus) veel beter.

avatar van De Ulk
Hm, de tracks zijn gewoon te beluisteren op http://www.judaspriest.com/.

Dus om dat nou 'gelekt' te noemen.

Ik vind trouwens beide nummers erg goed.

avatar van AGE-411
Ik vind ze ook geslaagd. Maar ik hoop dat we niet met een probleem te komen zitten waar naar mijn mening veek artiesten de dag van vandaag met kampen: eentonigheid.

Elk nummer apart kan goed klinken: maar allemaal achter elkaar wordt het mss saai.

avatar van Mr. Rock
Beide redelijke nummers, maar wel wat aan de saaie kant. Hopelijk moet het beste nog komen Qua sfeer gaat het volgens mij wel goed zitten op dit album

Empyrium
Vind die twee nummers tot nu toe drie keer niks. Wordt een hele saaie en voorspelbare plaat.

avatar van i.Ron S.
Ik denk dat het pijnlijk wordt om Halford die hogere tonen live zien te produceren, ik hoop het natuurlijk niet...
Maar dan zou een goed studio-album de pijn nog wat kunnen verzachten en die 2 nummers vind ik niet veelbelovend, met zo'n voorspelbare teksten en die drum klinkt niet aangenaam.
Ik vond het vorige album ook niet echt goed, ik stel mijn verwachtingen niet te hoog meer.

Ik ben er in ieder geval bij 22 juni in Zwolle, en ik zal Nostradamus zeker meezingen.

avatar van SnakeTube
Ik zal de boeken nog eens nalezen, misschien heeft Nostradamus iets voorspelt over de komst en/of ondergang van Judas Priest. Dan hoeven we hier niet verder te speculeren.

avatar van Dexter

Ik denk toch dat ze er een zware taak aan gaan krijgen om de oude verstokte fans te overtuigen.

avatar van Eddie
Zowel Nostraudamus als Visions klinken bijde erg vertrouwd. Beetje in de stijl van painkiller. Ik hoop alleen wel dat ze dit niveau over de hele plaat vol kunnen houden. Na defenders of the faith hebben ze alleen nog maar heel erg afwisselende platen gemaakt die allemaal bestonden uit hele sterke nummers en pure gedrochten. (DoF stamt uit 1984)

Turbo had leuke nummers maar ook heel matige, Ram it Down had een heel sterk titelnummer maar de rest ver beneden priest niveau. Painkiller is de enige uitzondering in deze en heeft louter sterke nummers. Jugulator en Demolition hebben een aantal heel sterke songs maar ook een paar behoorlijke missers, om over Angel... nog maat te zwijgen de hele plaat is vrij sterk maar de heren vinden het nodig om er een ellenlang gedrocht in de vorm van "lochness" op te zetten.

Ik ben voor deze plaat heel erg bang omdat er zoveel nummers op staan dat er heel veel zeer matige nummers op staan. maar de twee nummers die gehoord geven me toch weer heel vel goede hoop net als bij de afgelopen drie platen.

avatar van SnakeTube
Eddie schreef:

Eigenlijk sla je hier de spijker op z'n kop (of je Ramt hem er goed In). Priest heeft namelijk van oorsprong een erg hoog niveau. Het is gebleken dat het zelfs voor Priest zelf erg moeilijk is dat niveau vast te houden/te evenaren of zelfs te overtreffen. Ik vind zelf ook dat 'Painkiller' en 'Angel ...' toch ook wel weer goed waren.

Joy
priest had het wat mij betfet moeten houden bij de stijl waarmee ze zijn begonnen (rocka rolla reken ik niet mee)
ze gingen echter de snelle jaren 80 metal kant op en daamee werd het een behoorlijk stuk eentoniger allemaal

weinig basis ook om op verder te borduren en dat leverde dus matig succes op

nostradamus is wat mij betreft overbodig zoveel jaar na dato

band heeft alles al gespeeld, inspiratie is weg, stoppen dus

avatar van Mart
Ik vind het knappe aan Priest dan juist weer dat ze steeds gaan experimenteren met hun muziek, waardoor veel van hun albums anders klinken. Het hoeft niet per se altijd goed te zijn, maar het zorgt wel voor variatie in hun discografie. Als je een band wil die elk album hetzelfde doet kan je beter bij bijvoorbeeld Motorhead terecht (begrijp me niet verkeerd, ik vind Motorhead een prima band hoor ).

Ook bij Nostradamus gaat Judas Priest weer experimenteren met hun muziek. Priest heeft al eens eerder verhalende nummers gemaakt over bepaalde 'figuren', zoals de Sinner, de Painkiller, de Sentinel... Met dit album gaat Priest het hele levensverhaal over Nostradamus vertellen, en ik blijf het erg dapper vinden dat Priest dit doet. Aan de andere kant is het ook gewoon leuk dat ze niet een standaard heavy metal-album maken.

Met Eddie ben ik het helemaal eens: Na Defenders Of The Faith bracht Priest nog wel wat goede albums uit, waar altijd een (of twee) klassieker(s) opstond(en), maar het niveau van Defenders hebben ze inderdaad nooit meer gehaald. Desondanks ben ik toch erg benieuwd naar dit album.

Je vergeet Painkiller

avatar van Mart
Painkiller is inderdaad een goed album, maar Judas Priest is voor mij de Judas Priest uit de periode 1978-1984. Toen had de band hun beste albums uitgebracht en ze hadden een eigen sound. Op Painkiller vind ik Priest meer klinken als een thrash/power metal band dan als Priest zelf, en ik luister er minder vaak naar dan hun albums uit de periode 1978-1984 (wat natuurlijk niet wegneemt dat Painkiller een prima album is met enkele metalklassiekers ).

Mart schreef:

En turbo? Dat leg ik ook nog wel eens op.