Rush - Moving Pictures (1981)

Canada
Label: Mercury

1. Tom Sawyer (4:33)
  2. Red Barchetta (6:09)
  3. YYZ (4:24)
  4. Limelight (4:19)
  5. The Camera Eye (10:58)
  6. Witch Hunt (Part III of "Fear") (4:44)
  7. Vital Signs (4:46)
  8. 2112 - Overture [Live in YYZ 1981] * (4:25)
  9. 2112 - The Temples of Syrinx [Live in YYZ 1981] * (2:16)
  10. Freewill [Live in YYZ 1981] * (5:51)
  11. Limelight [Live in YYZ 1981] * (4:46)
  12. Cygnus X-1 Book II: Hemispheres - Prelude [Live in YYZ 1981] * (4:22)
  13. Beneath, Between & Behind [Live in YYZ 1981] * (2:52)
  14. The Camera Eye [Live in YYZ 1981] * (11:01)
  15. YYZ [Live in YYZ 1981] * (7:55)
  16. Broon's Bane [Live in YYZ 1981] * (0:49)
  17. The Trees [Live in YYZ 1981] * (4:19)
  18. Xanadu [Live in YYZ 1981] * (12:49)
  19. The Spirit of Radio [Live in YYZ 1981] * (5:24)
  20. Red Barchetta [Live in YYZ 1981] * (6:55)
  21. Closer to the Heart [Live in YYZ 1981] * (3:42)
  22. Tom Sawyer [Live in YYZ 1981] * (4:58)
  23. Vital Signs [Live in YYZ 1981] * (5:22)
  24. Natural Science [Live in YYZ 1981] * (8:28)
  25. Working Man / Cygnus X-1 Book II: Hemispheres - Armageddon: The Battle of Heart and Mind / By-Tor & the Snow Dog / In the End / In the Mood / / 2112 – Grand Finale * (12:33)
  26. La Villa Strangiato [Live in YYZ 1981] * (10:09)
avatar van vielip
Wij hebben staanplaatsen op de eerste ring. Lekker over de rand hangen met een biertje erbij
Laat maar komen!!

avatar van rushanne
Volgens mij hebben wij die ook, al weet ik niet welke kant.

avatar van Bulldozer
It giet oan!

rushanne schreef:
Ik heb al een aantal malen in de arena gestaan, ga het nu maar eens vanaf de tribune bekijken.

De Ahoy kennende heb je dan vrees ik niet al te best geluid

Ik kon voor het concert enkel en alleen nog maar tribune plaatsen kopen, dus ik zal er deze keer bij Rush niet zijn.
Als ik geen veldkaarten kan krijgen, dan hoeft het voor mij niet meer...

Heb jaren geleden eens in Ahoy bij Tool op tribune gezeten en recentelijk nog bij Sting in het Gelredome en ook bij AC/DC in de Arena (dit alles omdat veldkaarten geen optie was), maar het was het toch allemaal net niet.

Het geluid is op de tribunes vaak een stuk slechter en bovendien is het gewoon veel intenser om de show vanaf het veld te ervaren.
Ik bedoel, daar zit je dan als een uitgebluste ouwe man in oncomfortabele plastic zitjes met een houten kont, terwijl de mensen op het veld lekker uit hun dak staan te gaan.
Bovendien is op het veld de akoestiek vaak vele malen beter.

avatar van Hans Brouwer
Stalin schreef:
En het ergste is als zo'n persoon met z'n telefoon camera het gehele concert tracht op te nemen. Krijg je weer zo'n klote opname op YouTube te zien. Daar ga je toch niet voor naar een concert!! Nee hoor, voor mij een staan plaats op de vloer, zodat ik vanavond helemaal uit m'n dak ga als "Moving Pictures (1981)" live wordt gespeeld. Laat Rush maar komen . Een vorig Rush concert, was het niet in 2005?, uiteraard in R'dam Ahoy!, duurde drie uur .

Hans Brouwer schreef:
Nee hoor, voor mij een staan plaats op de vloer

Typisch dat net jij reageert Hans en dan ook nog eens net die ouwe mannen regel quote.
Voelde je je aangesproken ?

Ik geloof best dat ouwe mannen zeer zeker nog wel lol kunnen trappen, want dat bewijst deze video wel !

avatar van Hans Brouwer
Stalin schreef:
Ik geloof best dat ouwe mannen zeer zeker nog wel lol kunnen trappen...
Zeker weten. Als 52 jarige kale oude kerel kan ik daar over meepraten. Als Rush vanavond "Tom Sawyer" gaat spelen gaat deze krasse knar weer los .

avatar van Mart
En ik als 20 jarige zal er ook bij zijn. Ik kan niet wachten om het drumwerk van Neil Peart live te aanschouwen

avatar van uffing
20 jaar. Ik zeg het wederom; de jonge generatie is nog niet verloren voor de goede muziek

Jeej!! Vanavond is het zover! ^^

Ik heb voor de keer zitplaatsen genomen.... Rush vanaf de voorste staanrij heb ik al eens vaker gezien. Dit maal maar eens vanaf een goede zitplek het hele spel aanschouwen!

Nog kans dat ik één van jullie ga herkennen ?

uffing schreef:

Ik ben zelf ook 20

Wat die zitplaatsen betreft! Ik heb in Ahoy wel vaker bands gezien vanaf zowel de vloer als vanaf de zitplaatsen... en het geluid is formidabel vanaf de zitplekken.... soms zelfs beter dan midden in de zaal.
En wat die stoeltjes betreft.... ik zit echt heerlijk ^^
(Gisteren nog een marathon gelopen... dus zitten is aan mij ook wel even besteed)

avatar van uffing
horned_reaper schreef:
Ik ben zelf ook 20

Hulde Dennis!

Veel plezier vanavond.

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Hans Brouwer schreef:

Eindelijk eens iemand die mijn grootste concertgerelateerde ergernis deelt! Wat heb je nou aan die prutopnames? Je gaat naar het concert om je een band of artiest te zien en dan ga je het hele concert door een 5.0 megapixel camera bekijken? Kom op zeg...

Nu die frustratie uit de weg is, even naar dit album. Ik heb bij Stalin al het nodige gezien van deze band (DVD), maar ik heb eigenlijk nog niets van dit illustere trio. Is dit een goede plaat om mee te starten?

avatar van sander.h
Jazeker! Deze wordt toch als hun beste album beschouwd. En het vormt tevens een mooie brug tussen hun progressieve jaren '70 en de wat meer rock-gerichte jaren '80/'90

sander.h schreef:

HO HO ? :S WUT? *van stoel valt*

Volgens mij waren de jaren 70 een stuk meer rock dan de ongelofelijk progressieve en symfonische jaren 80 Rush
Pas tegen de jaren 90 begon Rush echt Rock te worden.

Voor mij zijn de albums Signals, GUP, Power Windows en Hold Your Fire de meest progressieve albums van Rush.

De jaren 70 albums waren misschien wel iets meer experimenteel en natuurlijk ook zeker nog wel progressief. Maar in mijn ogen een stuk meer 'rock' gericht.

Maartenn schreef:

Is dit een goede plaat om mee te starten?

Absoluut, deze kun je blindelings kopen

Meest populaire Rush album en na 30 jaar worden er jaarlijks nog vele duizenden van verkocht.
Redelijk vergelijkbaar met muziek van The Police uit dezelfde periode, in die zin dat het (ondanks de toch niet al te makkelijke muziek) toch niet al te moeilijk in het gehoor ligt.

Reden ook waarom dit album na al die jaren nog steeds hun meest populaire album is (zelfs voor non-fans) en resulteerde in het feit dat Rush vanaf 1981 een echte stadion-act zou worden.

Andere albums van Rush die je ook (redelijk) blindelings kan aanschaffen zijn:

Permanent Waves (1980)
Signals (1982)

En als je het aandurft hun echte prog-rock periode te beluisteren, dan raad ik de volgende aan:

2112 1976
A Farewell To Kings 1977
Hemispheres (1978)

Dit laatste album zou je eigenlijk alleen al moeten aanschaffen vanwege wellicht het beste instrumentale nummer ooit: La Villa Strangiato

Maartenn schreef:
Is dit een goede plaat om mee te starten?

Wat bovenstaande reactie inderdaad al zegt!

Persoonlijk moet ik daar nog aan toevoegen dat ik Power Windows ook een fantastische toegankelijk album vindt. En in mijn ogen het aller beste dat Rush ooit heeft gemaakt.

Verder ben ik het helemaal met bovenstaande eens ^^

PS: (Voor de wat stevigere Rush is Counterparts ook een erg leuke aanschaf)

avatar van Rudi S

Andere albums van Rush die je ook (redelijk) blindelings kan aanschaffen zijn:

Permanent Waves (1980)
Signals (1982)

2112 1976
A Farewell To Kings 1977
Hemispheres (1978)

Met het uitkomen van Hemispheres, speelde Rush op pinkpop (1979 met o.a. Costello en Dire straits en The Police) na een pak weg 10 minuten oorlog met het storende geluid, zetten zij een perfecte show neer , met een mooie Villa (Alex L is een onderschatte gitarist).

Moving pictures is altijd zwaar favoriet als beste Rush album.
Ik zeg A Farewel to kings

avatar van sander.h
horned_reaper schreef:

HO HO ? :S WUT? *van stoel valt*

Pas tegen de jaren 90 begon Rush echt Rock te worden.

Het ligt waarschijnlijk aan onze andere interpretatie van de termen "progressief" en "rock"

Ik snap (denk ik) wel wat jij bedoelt.
Voor mij betekent rock niet zozeer dat het gitaar-gedreven is (zoals in de jaren '70 of '90), maar dan doel ik meer op de wat meer gangbare songstructuren die vanaf de jaren '80 gebruikt worden. Overigens zonder dat de muziek daarmee aan diepgang verliest.
Net zoals veel synths en de vele verschillende maatsoorten voor mij niet direct iets progressief maken (al zijn dit wel duidelijk elementen).

Ik beschouw in elk geval de jaren '70 als de echte prog-periode van Rush, juist door de experimenteerdrang die ze daar laten zien (zoals bijvoorbeeld in nummers als 2112, Xanadu of Cygnus X-1).

MindRuler
uffing schreef:

Ben er nu 35 en ken Rush sinds m'n 18e.

Rudi S schreef:

Met het uitkomen van Hemispheres, speelde Rush op pinkpop 1979...na een pak weg 10 minuten oorlog met het storende geluid, zetten zij een perfecte show neer, met een mooie Villa (Alex L is een onderschatte gitarist).

Hierbij die mooie Villa van Pinkpop 1979 !

MindRuler
Dank u voor deze link, Stalin! Prachtuitvoering van mijn favoriet Rush-nummer.

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)

Absoluut, deze kun je blindelings kopen

Vandaag voor een weggeefprijs op CdWow, dus heb em maar besteld

avatar van rushanne
Mart schreef:

En, hoe vond je het?

Ben net terug, wat een fantastisch concert was het weer!

avatar van horned_reaper
Ik heb er 620KM voor moeten rijden! Maar dan heb je ook wat!

Ik heb genoten!

avatar van vielip
Was inderdaad weer indrukwekkend wat de 3 mannen lieten zien en horen! Hoogtepunten voor mij; Time stand still, Marathon(!!!!), Presto en het Moving pictures gedeelte!
Toch een puntje van kritiek; door het invoegen van een half uur durende pauze wordt het wel een heel erg lange zit. Daardoor verslapt mijn aandacht tegen het einde van de show wel aardig moet ik toegeven.

avatar van Running On Empty
Hoogtepunten: Moving Pictures en 2112 (Temples ...). Prima concert, mooie show en goed geluid.

avatar van richiedoom
Die pauze had van mij inderdaad ook wat korter gemogen! En dat laatste filmpje na de show duurde mij veel te lang en ik kon er ook niet echt om lachen... Verder waren al die filmpjes wel grappig, en ook mooie beelden op het scherm bij de nummers.

Ik had zitplaatsen en ik baalde daar als een stekker van. Tweede ring, het geluid was daar niet super, en iedereen zat erbij als een plank. Maja ik was veel te laat met kaarten bestellen dus eigen schuld. Voor mij was het absolute hoogtepunt YYZ, helemaal uit mijn dak. Ook Villa en 2112 deden ze fantastisch. Ik vond Geddy niet goed bij stem helaas. Ik weet dat ie een kenmerkende stem heeft, maar dan nog zat ie er vaak naast, en zijn de oude nummers tegenwoordig echt veel en veel te hoog voor hem.

Erg tof dat ze moving pictures helemaal hebben gespeeld! (al had ik persoonlijk liever signals gehad, ghehe) Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik na limelight altijd mn aandacht verlies als ik naar de plaat luister. Dat had ik bij het concert ook. The camera eye vind ik net iets te langdradig. Witch Hunt is dan wel weer geweldig, vital signs doet me ook weer een stuk minder.

Maar eindelijk heb ik deze helden gezien en het was het meer dan waard!

avatar van TEQUILA SUNRISE
Voor de eerste keer Rush live mogen aanschouwen: wat geweldig indrukwekkend concert!
Dat geheel Moving Pictures gespeeld werd deed me deugd, we hadden staanplaatsen, het geluid was prima.
Andere hoogtepunten: 2112 & La Villa Strangiato.
En we moeten wat te zeuren hebben: jammer dat The Trees niet gespeeld werd.

avatar van Edwynn
Neil Peart beschouwt Moving Pictures als het echte ontstaan van Rush. De interpretatie die ik aan die uitspraak geef is dat ik denk dat Rush met Moving Pictures datgene is geworden wat ze wilden zijn. Nog altijd klinkt Rush erg progressief en stopt het de muziek vol mett muzikale details, maar tegelijkertijd is verpakt men dat in redelijk toegankelijke en herkenbare songs.

De eerste helft bevat al direct een handvol Rushklassiekers. Tom Sawyer, Limelight en het onnavolgbare YYZ. De tweede helft is minstens zo interessant, maar de nummers daarvan kom je minder vaak tegen op live releases en dergelijken. The Camera Eye heeft de lengte van een epic, maar voelt qua puntigheid net zo aan als Tom Sawyer.

Het meest interessante nummer komt wat mij betreft op het eind en heet Vital Signs. Geplaatst in de tijdsgeest is het een hele hippe track. Een volmaakte synthese tussen de proggy (hard)rock van Rush en de Britse new wave. Grandeur danst hand in hand met minimalisme. Een ogenschijnlijk onmogelijke combinatie en Rush doet het even met bijna een blijk van achteloosheid.

Moving Pictures wordt mijns insziens heel terecht als klassieker bestempeld. Wat een prachtplaat.

avatar van dynamo d
Heeft iemand al eens de dvd-audio of blu-ray cd in 5.1 surround sound beluisterd? En zo ja, is-ie goed?

Amazon.com: Moving Pictures - Deluxe Edition [CD + Blu-ray]: Rush: Music

Amazon.com: Moving Pictures - Deluxe Edition [CD + DVD-Audio]: Rush: Music