Rush - Moving Pictures (1981)

Canada
Label: Mercury

1. Tom Sawyer (4:33)
  2. Red Barchetta (6:09)
  3. YYZ (4:24)
  4. Limelight (4:19)
  5. The Camera Eye (10:58)
  6. Witch Hunt (Part III of "Fear") (4:44)
  7. Vital Signs (4:46)
  8. 2112 - Overture [Live in YYZ 1981] * (4:25)
  9. 2112 - The Temples of Syrinx [Live in YYZ 1981] * (2:16)
  10. Freewill [Live in YYZ 1981] * (5:51)
  11. Limelight [Live in YYZ 1981] * (4:46)
  12. Cygnus X-1 Book II: Hemispheres - Prelude [Live in YYZ 1981] * (4:22)
  13. Beneath, Between & Behind [Live in YYZ 1981] * (2:52)
  14. The Camera Eye [Live in YYZ 1981] * (11:01)
  15. YYZ [Live in YYZ 1981] * (7:55)
  16. Broon's Bane [Live in YYZ 1981] * (0:49)
  17. The Trees [Live in YYZ 1981] * (4:19)
  18. Xanadu [Live in YYZ 1981] * (12:49)
  19. The Spirit of Radio [Live in YYZ 1981] * (5:24)
  20. Red Barchetta [Live in YYZ 1981] * (6:55)
  21. Closer to the Heart [Live in YYZ 1981] * (3:42)
  22. Tom Sawyer [Live in YYZ 1981] * (4:58)
  23. Vital Signs [Live in YYZ 1981] * (5:22)
  24. Natural Science [Live in YYZ 1981] * (8:28)
  25. Working Man / Cygnus X-1 Book II: Hemispheres - Armageddon: The Battle of Heart and Mind / By-Tor & the Snow Dog / In the End / In the Mood / / 2112 – Grand Finale * (12:33)
  26. La Villa Strangiato [Live in YYZ 1981] * (10:09)
avatar van Stalin
Red Rooster schreef:
Helaas is The Camera Eye ook het laatste lange nummer dat ze opnamen. Het zou nooit meer worden als vroeger.

Langer is niet altijd beter, hoewel sommige vrouwen het hier niet mee eens zullen zijn...

Ik snap de drang naar nostalgie wat betreft de lange nummers, zoals 2112, Xanadu, La Villa Strangiato, Cygnus X-1, Cygnus X-1Book II en Natural Science.
Maar feit wil dat de 3 mannen van RUSH klaar waren met dit soort nummers en een nieuwe uitdaging zochten.

En daar zijn ze (zeker met Permanent Waves en Moving Pictures) in alle opzichten in geslaagd

Red Rooster schreef:
Het zou nooit meer worden als vroeger.

Gelukkig niet zou ik haast zeggen!! Je moet er toch niet aan denken dat ze alleen maar dat soort muziek waren blijven maken en wij dus nooit pareltjes als Signals, Grace under pressure, Power windows en Hold your fire hadden gehad!!

aerogp1 schreef:
Hm, ik vind tekst soms wel degelijk belangrijk. Als voorbeeld neem ik de muziek van the Smiths. Textueel is dat een stuk interesanter dan muzikaal. En wat dacht je van Joy Division? Muzikaal was het geen baanbrekende vernieuwing.

Die twee bands vervelen mij dan ook tot stervens aan toe.
Isolation is mi het zwakste nummer op Therapy's Troublegum.

Casartelli schreef:
Vital Signs is gewoon het beste nummer dat The Police nooit gemaakt heeft.

T.A. schreef:
De drummer van rush staat in deze lijst op nr. 4. Dat kan je zeker terughoren zou ik zeggen.

Oh wat een zielige lijst. Bruford en Baker staan te laag en moet je kijken waar Paice staat.
Amerikanen zeker. Met een paar uitzonderingen (Ryan Atkinson, John McFerrin) hebben die DP nooit op hun waarde kunnen schatten.

avatar van James Douglas
Het bewijs dat complexiteit en virtuositeit ook gevangen kan worden in liedjes met een kop, een staart en de duur van een gemiddeld popliedje. Daar had een Dream Theater wel iets meer lering uit mogen trekken. Limelight blijft fantastisch met die gitaarsolo van Alex Lifeson die geen noot teveel laat horen.

avatar van uffing
Absoluut. Dit album is wat mij betreft de opmaat geweest naar een periode waar deze compactheid uitstekend werd gecombineerd met complexiteit. Het hoogtepunt werd wat mij betreft daarmee bereikt met het album Power Windows.

avatar van bikkel2
Ja , Rush bleef zoeken naar nieuwe uitdagingen en deze plaat heeft de perfecte balans tussen toegankelijkere rock en experimentelere dingen . Daarbij blijft de sound lekker transparant en is ondanks de enorme muzikale bagage , niet alles op een irritante manier dichtgespeeld . Dream Theater heeft daar erg een handje van . Doordacht en knap uitgevoerd , maar alles wordt in den treure dichtgemetseld .
Precies de reden dat die band voor mij niet zo hoeft .
Moving Pictures is een mijlpaal . Prachtplaat . Zowel tekstueel als muzikaal . Rush op hun top .

Te gek album!
Ik kan niet tot de 27 Mei wachten dan gaan ze moving pictures in zijn geheel spelen!

avatar van orbit
Is het al zover met Rush gekomen?

avatar van ricardo
Als ik ze nog eens live kon zien spelen zou ik blij zijn met de tracklist van dit album, maar heb Rush dan ook nog nooit live gezien.

Ik snap wat je bedoelt orbit.

avatar van VanDeGriend
Berichten over concert en setlist verplaatst naar Rush

rico24
ricardo schreef:

Ik snap wat je bedoelt orbit.

Ik volg Rush sinds 1979 toen ze optraden op Pinkpop. sindsdien geen Concert van Rush in Nederland gemist. In Mei 2011 er dus ook weer bij, nu samen met mijn zoon van 17. Weet hij waar die ouwe van hem die goeie muziek vandaan tovert.

avatar van Red Rooster
Dat optreden van Rush op Pinkpop staat me nog levendig voor ogen. Ze begonnen met Anthem en - schrik - de apparatuur liet het even afweten - kraak - kraak.. Kwam gelukkig snel goed.
Ook de eerste en laatste keer dat ik Hemispheres (kant 1) live heb gehoord; legendarisch optreden. Daarna heb ik ze nog vaak gezien, maar Pinkpop beklijft het sterkst. Hierna veranderde Rush ook enigszins. Geddy ging een octaaf lager zingen en de nummers werden korter. Camera Eye op Moving Pictures is dan ook het laatste nummer (en mooiste van dit album) dat langer dan 10 minuten duurt. En dan de gitaarsolo in dit nummer: ik heb even getwijfeld of het wel een gitaar was, het heeft bijna het geluid van een viool.

avatar van Bluebird
Red Rooster schreef:

Leuk dat je die vergelijking maakt. Deze vergissing heb ik heel lang gemaakt met de solo van Alan Holdsworth in het UK nummer ''In The Dead Of Night''. Was dus niet de viool van Jobson maar de gitaar van Alan. Bij mijn weten speelt Lifeson die niet dus was ik daar gelukkig snel achter.

avatar van Red Rooster
Alan Holdsworth staat bekend om zijn vloeiende, legato spel. Het geluid dat ook kenmerkend is voor .....de viool. Begrijpelijke vergissing dus. De instrumental YYZ op Moving Pictures heeft ook van dat legato spel; heel apart. BTW: mooi nummer van UK, zoals ook hun live album Night after Night

dj@
Magistraal album, al sinds het uitkwam in 1981. Krijg nog steeds rillingen als 'Tom Sawyer' wordt ingezet. 'The Camera Eye' vind ik fenomenaal!

avatar van Bulldozer
dj@ schreef:

Als je een kaartje hebt voor het concert in mei, dan kun je het hele album horen.

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Nieuwsbrief van Rush betreffende dit album: klik.

avatar van vielip
Klinkt opzich veelbelovend maar...kan Moving pictures nóg beter klinken? Wat mij betreft klinkt het origineel al fantastisch!! Je hoort absoluut niet dat het al in 1980 is opgenomen vind ik. Maar goed, die deluxe versie komt hier wel in huis vroeg of laat vrees ik

avatar van iggy
Voor mij de!! rush plaat. Hoe vaak lukt het je als muzikant om zo'n plaat te maken in je carriere niet vaak toch? Alles werkelijk alles valt hier op zijn plaats. It fits like a glove. Al na 1 maal luisteren wist je dat je hier met iets buitengewoons te maken had. De volgende vraag was hoe buitengewoon is hij nu eigelijk. Dat duurde ietswat langer omdat in te schatten. Ik zou wel eens willen weten hoe vaak ik hem nu in mijn leven gedraait heb. Soms zou ik willen om 30 jaar terug in de tijd te gaan. En weer voor even dat kippevel en wat al niet meer gevoel te krijgen toen ik hem voor de eerste pak hem beet 25 keer beluisterde. Iedere keer hoorde ik wel weer nieuwe details. Mijn vrienden en ik zaten in 81 voor het uitgaan (carnaval) dag in dag uit ademloos naar dit prachtige album te luisteren. Mooi hoe goede muziek je geestelijk kan terug beamen(scotty) naar een bepaalde tijd. Carnaval 82,83,84,85 kan ik me nauwelijks nog iets van herinneren. That is what late night and alcohol will do to you on the long term ha. Maar 81 begin er niet over rush baby rush yea 5 pingels he he

MindRuler
iggy schreef:

hehe. Eén van hun vele meesterwerken inderdaad. Deze plaat kent geen zwak moment.

avatar van Lonesome Crow
Juist "The Camera Eye" vind ik te lang duren.
Hetzelfde thema wordt teveel herhaald, voegt niets toe.

Pas die docu gezien over dit album (classic-albums), vreemd genoeg geen woord over kant 2 (track 5,6 en 7).

avatar van vielip
The camera eye is precies goed zoals het op het album staat vind ik.
Geweldig dat ze het nummer eindelijk weer live spelen

avatar van TEQUILA SUNRISE
27 mei naar het concert van Rush waar ze dit album in zijn geheel gaan spelen.
Dat wordt smullen!
Ik blijf Tom Sawyer & Limelight toch de beste nummers vinden, maar de rest is ook erg sterk.
Samen met Hemispheres hun beste album.

avatar van vielip
Persoonlijk vind ik dan weer dat Hemispheres niet kan tippen aan dit album maar vooruit...27 mei gaan we genieten

avatar van jasper1991
Nu eindelijk eens opgezet en hij bevalt me. Wat een arrangementen en productie voor die tijd! Ik ben niet helemaal weg van de zanger, maar wat een schitterende songs staan hierop met 'The Camera Eye' als beste.

MindRuler
jasper1991 schreef:
Ik ben niet helemaal weg van de zanger.

Geddy Lee is inderdaad een acquiered taste. Maar eens je hem "gewend" raakt, zal hij je wel bevallen. Ik kan je als volgende album Counterparts sterk aanbevelen. Daarop is zijn zang toch iets toegankelijker.

avatar van sinkthepink
Ja hoor...morgenavond is het zover, dan gaan ze deze kraker in zijn geheel spelen

avatar van rushanne
Inderdaad, integrale uitvoering van deze klassiekert! Ik ben blij dat nog een keer mee te mogen maken

avatar van Hans Brouwer
rushanne schreef:
We zien elkaar morgen in Rotterdam Ahoy! Ik sta ergens in het midden van de zaal. Volgens een bericht in mijn onvolprezen ochtend krant wordt het morgenavond "een feest van herkenning" voor de doorgewinterde Rush fan. Mij was niet bekend dat "Moving Pictures (1981)" in zijn geheel live ten gehore zal worden gebracht. Maar wat mij betreft mag het. "Moving Pictures (1981)" staat nog altijd hoog in mijn lijstje favoriete Rush albums.

avatar van rushanne
Ik heb al een aantal malen in de arena gestaan, ga het nu maar eens vanaf de tribune bekijken. Zwaai maar een paar keer naar boven, dan word je vast wel herkend!