Dome - Dome (1980)

Electronic / Rock
Label: Dome (I)

1. Cancel Your Order (2:12)
  2. Cruel When Complete (3:15)

met A.M.C.

3. And Then... (4:15)
  4. Here We Go (3:04)
  5. Rolling upon My Day (3:40)
  6. Say Again (3:30)
  7. Linasixup (3:10)
  8. Airmail (3:22)
  9. Ampnoise (4:17)
  10. Madmen (3:29)
avatar van RonaldjK
Maatje JeKo en de negen MuMensen die stemden op dit album zijn het met mij oneens. Ik heb het de eerste trouwens niet gevraagd, maar binnenkort leest hij dit en hopelijk wil hij dan dit album beluisteren. Dan krijg ik ongetwijfeld te horen dat hij dit wél een fijn album vindt. Net als de negen die dit minimaal drie sterren gaven.

De twee leden van Dome zijn gitarist Bruce Gilbert en bassist Graham Lewis, beiden voorheen actief in Wire. Op hun eerste album maakte Wire (ook voor punk) tegendraadse punk, op de twee daarna volgde meer experiment. Dan gaat de groep voorlopig kopje onder. Twee leden gingen verder bij het soloproject van frontman Colin Newman dat véél toegankelijker is dan de audiovondsten van Dome.
Het titelloze debuut verscheen in juli 1980 in eigen beheer en omdat ik afspeellijsten maak met new wave, is een album van twee ex-Wirers zeker interessant. Maar vergeef me dat ik dit buiten het wavekader plaats. Het draait om experimenten met geluid, al bevat het tweede deel van Rolling upon My Day nog de resten van een traditionele compositie. Net als daarna Say Again, dat (deels?) achterstevoren opgenomen lijkt.

Verder zaken als vervormde stemmen en vervormde geluiden. Ampnoise bijvoorbeeld, waarvan de titel spijker-op-de-kop is. Gastzangeres Angel Conway zingt op Cruel When Complete, waar abstractie domineert. Ik ken dit soort fenomenen van bijvoorbeeld een groep als Throbbing Gristle, ook geen lichte kost.
In mijn afspeellijsten met new wave en aanverwanten dissoneert het enorm. Dit is vér voorbij die stroming. Industrial waar de traditionele liedstructuren zijn losgelaten, waar herkenbare melodieën er niet of nauwelijks toe doen, waar experiment en vernieuwing en individuele creativiteit belangrijk zijn.

Tja, wat vind ik hiervan? Respect voor de durf heb ik zeker, maar kan ik er wat mee? Het is een retorische vraag, met als antwoord een volmondig 'nee'. Met de tien eerder genoemde mensen als bewijs dat ik er in tegenstelling tot hen echt niks van begrijp. Net als vroeger wiskunde op school. Laat mijn vertwijfeling een aanbeveling zijn voor hen die van abstracte muziek houden.
Uhm, dan rest mij niets anders dan mij deemoedig van een sterrenwaardering te onthouden en vervolgens toch opvolger Dome 2 te proberen.