Bettie Serveert - Palomine (1992)

Label: Brinkman

1. Leg (6:11)
  2. Palomine (4:09)
  3. Kid's Allright (4:20)
  4. Brain-Tag (6:26)
  5. Tom Boy (4:21)
  6. Under the Surface (4:17)
  7. Balentine (4:11)
  8. This Thing Nowhere (3:18)
  9. Healthy Sick (2:23)
  10. Sundazed to the Core (7:05)
  11. Palomine (Small) (2:31)
  12. Smile * (3:41)
  13. Maggot * (2:39)
  14. Get the Bird * (3:22)
avatar van Hendrix4live
Geweldig album. Lekker gitaarspel, en leuke solo's. De zang kan ik nog steeds goed hebben. Ik word erg vrolijk van deze plaat.

Haenen voor de Nacht.
Gitaarbandje met een geweldige frontvrouw..
Gevoelig een liedje brengen.
Vier minuten later is het klaar.
Geen rock, geen pop, geen lo-fi.
Het zit er gewoon ergens tussen in.
Subtiel gebruik van instrumenten.
Drum die voorzichtig zich in het gitaarspel mengt.
Zonder de zang enigszins in de weg te zitten.
Nederland heeft het.
Muziek gericht over de Oceaan.
Amerika, we komen er aan.
Ook de opnames op Pinkpop staan me bij.
Dezelfde opluchting naar het adembenemende stuk.
Glimlach als toegift.
Sprookjesachtig stemgeluid van Carol van Dyk.
Misschien wel een van onze beste zangeressen.

Het gaat hier natuurlijk om Palomine.
Voor velen de eerste kennismaking van Bettie Serveert.
Duidelijk gericht aan het alternatieve publiek.
Maar dan wel grootschalig.
Net zo rammelend als Sonic Youth.
Dromerig als Smashing Pumpkins.
Ingetogen als Buffalo Tom.
Schuchter als PJ Harvey.
Kortom, alles in zich om groot te worden.

Ondanks opvolgers Tom Boy en Kid’s Alright ging het niet lukken.
Zouden de nummers dan toch net te klein zijn.
Bettie Serveert de ultieme studentenband.
Een groep vrienden die op een zolderkamertje muziek maakt.
Waarbij de aanhang al zittend op kratjes Heineken luistert.
Net klaar met het huiswerk.
Ontspanning voor het komende examen.

Dat zal het wel zijn.
Ik ken verschillende albums van Bettie Serveert.
Draai ze af en toe.
Steeds wel het gevoel van; heerlijke muziek.
Moet ik vaker horen.
Vervolgens belanden ze weer in mijn cd-rek.
Om verder te verstoffen.

avatar van bertus99
deric raven schreef:

Sprookjesachtig stemgeluid van Carol van Dyk.
Misschien wel een van onze beste zangeressen.

Daar ben ik het helemaal mee eens. De reden dat Carol desondanks niet bekend is bij het hele grote publiek is dat zij haar band trouw blijft en geen consessies doet aan de middle of the roadsmaak zoals bijvoorbeeld Anouk en Ilse Delange wel hebben gedaan.

avatar van Ernie Ball
Samen met the Serenes het beste dat Nederland heeft voortgebracht wat mij betreft

Een vd meest originele bandnamen ooit, briljant!
Heb de cd ooit gekocht maar nooit beklijfd.
En Bettie durven vergelijken met SY en PJ vind ik een gotspe, net zo goed als de Serenes? Tja smaken verschillen natuurlijk maar de Serenes is pure pop, bij vlagen magisch, bij Bettie hoor ik average college radio muziek.

Luister naar albums van de door mij genoemde artiesten uit deze periode (begin jaren 90), en dan past een band als Bettie Serveert er prima tussen.

avatar van Mjuman
In 92 wasdit echt wel verrassend hoor! En ik ben nav Bare Stripped Naked dit ook weer gaan draaienen het is niet verkeerd. Zij hebben ooit voor een sigarettenmerk een VU-tour gedaan ( in diezelfde toer deed Daryll-Ann The Byrds) en dat was heel niet verkeerd.

En Carol van Dijk - het buurmeisje met wie je eigenlijk verkering wilde hebben, maar wie je niet durfde te vragen, omdat je nog geen auto had.

The Serenes en bands op het fameuze noordelijke Tophole-label (o.a. The Visitor en It Dokummer Lokaeltsje), tja dat was wat anders, meer wave. Dit was jaren '90 NL's beste pitch richting indie(pop/rock).

Zephyr
Verrassend ? Nou nee, dat gaat me een stap te ver. De voorganger van BS >>>> De Artsen vind ik toch een stukkie spannender, boeiender. Meer indie ook.

Natuurlijk is dit geen slecht album.

@MM : toen dit album uitkwam had ik ook géén auto, maar wel een motorfiets. Telt dat ook ?

avatar van Ernie Ball
Ho ho... hier wordt met een quote van mij ervandoor gegaan..... wanneer ik zeg dat dit samen met the Serenes het beste is dat Nederland heeft voortgebracht, zeg ik niet dat ze in hetzelfde genre opereerden (wel in hetzelfde circuit overigens, maar dat is een ander verhaal). Ik zeg ook niet dat ik ze even goed vind (zie hiervoor mijn top 10). Wel zeg ik dat beide bands, wat mij betreft, niet zijn overtroffen door andere bands.

avatar van tsjong
Deze plaat komt op ned 3 morgen. Wel speciaal dat er voor deze engelse docu een nl album wordt gekozen.

avatar van Xel
Xel
tsjong schreef:

Dat dacht ik ook al toen "niemand in de stad" van De Dijk aan bod kwam.
Maar blijkt, er worden dus ook gewoon Nederlandse afleveringen gemaakt.

Wel zo leuk, ik hoop dat deze ook uitzendinggemist komen. De meeste afleveringen geloof ik wel, maar hier ben ik erg benieuwd naar. Al heb ik ook nog een mini-docu over Bettie in de VS op het netvlies staan. Die werd midden jaren '90 eens uitgezonden toen Bettie op Pinkpop stond.

Ik vind dit album niet over de gehele lengte even boeiend en de opvolger kon me destijds helemaal niet boeien, maar voor mij was dit wel een van de eerste artiesten die ik oppikte toen ik ontdekte dat er buiten de hitlijsten om ook nog muziek werd gemaakt. Anno nu vind ik Kid's Allright één van de leukste nummers uit die periode.

avatar van Don Cappuccino
Erg mooie gitaarplaat van Bettie Serveert met prachtige liedjes en geweldige solo´s. Vaak vrij rustig maar als het wat harder wordt komen er gelijk geweldige gitaarsolo´s bij. Ook de zang is heel erg goed. Deze ga ik echt wel vaker draaien. Ik ga het laatste album van de band ook eens beluisteren.

avatar van Kronos
Dit album heb ik ooit nog gehad. Straks ook maar eens kijken..

Leuke uitzending.

Palomine en Kid's Allright zijn memorabel en wel een beetje klassiekers waar ik kippenvel van krijg.

Van de rest van het album bleek me weinig bijgebleven. Ik kocht ook nog Lamprey en Private Suit maar uiteindelijk toch maar allemaal van de hand gedaan en nog geen spijt van gehad.

Deze muziek klinkt nu toch wel erg jaren negentig. Slecht is het niet maar enthousiast word ik er momenteel niet van. Wie weet in een volgend decennium, dat ik dan weer volop Dinosaur Jr., Sonic Youth en Bettie Serveert ga beluisteren.

avatar van IntoMusic
Moet de uitzending via uitzending gemist even bekijken, want schakelde net te laat over. Heb vab BS alleen Lamprey en die vond ik vroeger al erg sterk. Verder nooit wat van hun gekocht noch bewust beluisterd. Dit album ga ik dan toch maar eens aanschaffen, want wat ik zo heb gehoord is het een erg sterk debut album.

avatar van fatima
Het is goed, ok. Maar classic...???

avatar van IntoMusic
Dat had ik ook toen ik vanochtend de uitzending terugzag. De vorige afleveringen gingen over albums als het debut van The Doors, Dark Side of the Moon van Floyd en John Lennon / Plastic Ono Band van Lennon... En dan vervolgens het debut van Bettie Serveert, waarin het album op mij vrij wisselend van kwaliteit is.
Ieder z'n album natuurlijk, maar schaar dit toch echt niet onder de toppers van het Nederlands product... In tegenstelling tot mijn vorige bericht, heb ik het album niet besteld want ben er zoals geschreven niet van onder de indruk.

Ik reken dit toch wel tot de Nederlandse toppers uit die tijd, samen met Urban Dance Squad, Daryll-Ann, Caesar, Quazar, etc. Natuurlijk is het geen extreem bekende klassieker als The Doors of Dark Side of the Moon, maar ik vind het ook wel prettig dat er nu eens een iets minder afgezaagde plaat langskomt. De afleveringen over The Doors en Pink Floyd heb ik ook overgeslagen, omdat ik daar onderhand wel genoeg over heb gehoord en gelezen.

avatar van IntoMusic
Klopt Herman, maar om dit album onder de Classic albums van Nederlandse bodem te scharen is erg bedenkelijk aangezien er veel grotere bands zijn die veel bekender zijn (ook voor het internationale publiek). Denk hierbij aan Golden Earring, Cuby & The Blizzards, Within Temptation etc. Volgens mij kan Earth & Fire hier ook aan worden toegevoegd?

Het is natuurlijk smaak en er valt altijd wel wat te zeuren (ok... ik ben er nu ook 1 van ), maar het blijft een opvallende keus om dit album als classic te bestempelen.

Ten tijde van dit album was Bettie nu juist een grote naam in de VS. Maar volgens mij heeft de VPRO die de serie heeft aangekocht expres drie uitéénlopende Nederlandse albums onder de loep willen nemen: Shocking Blue's debuut als plaat waar iedereen wel wat nummers van kent, Caro Emerald omdat het bij het grote publiek een populaire naam is en Bettie Serveert omdat het de doelgroep van de omroep goed bedient (zegmaar binnen het VPRO-plaatje past).

Zelf vind ik Palomine in ieder geval één van de interessantere keuzes van de hele reeks. En bijna al die bands die je opnoemt waren vooral populair rond 1970. Het zou toch een beetje veel van het goede zijn als 2 van de 3 docu's over albums uit die tijd gingen.

avatar van Kronos
Ik vond Bettie Serveert in de tijd van Palomine een van de weinige Nederlandse bands met een echte internationale uitstraling. Dat Carol van Dyk zonder accent zingt had daar zeker mee te maken. Maar vooral omdat hun muziek perfect aansloot op de alternatieve muziek die toen populair werd en daar dan nog iets aan toe wist te voegen.

herman schreef:

Daar heb je een punt, want ik heb die van Shocking Blue (helaas) ook gemist of wordt die nog uitgezonden? Anyway, ik heb misschien een vreemde smaak, want vond Bettie's volgende album (Lamprey) beter als deze.

Volgens mij komt die van Shocking Blue (gelukkig) nog.

Dit plaatje past prima tussen de betere albums van Buffalo Tom en Lemonheads.
Vrij ingetuigen gitaargeweld.
On Nederlands goed, vervolgens werden meer Nederlandse gitaarbands succesvol.
Johan, Ceasar en Daryll Ann profiteerden van de baanbrekers van Bettie Serveert.
Maar om aansluiting te vinden bij de grote Amerikaanse gitaarbands zijn ze toch wel te klein.

avatar van itchy
deric raven schreef:

Het probleem is dat ze dit niveau nauwelijks meer hebben weten te bereiken; anders was dit zeker niet waar geweest.

Lamprey was gelijkwaardig, maar er ontbrak een knaller als Palomine (het nummer).

avatar van fatima
Als je het over internationaal niveau hebt, hadden ze wat mij betreft beter het debuutalbum van The Serenes kunnen kiezen.

The Serenes hebben zeker hetzelfde nivo, maar helaas minder bekend.
Bettie Serveert zegt een groter publiek wat, en bij de keuze van albums zal zeker ook gekeken worden welk album redelijk wat kijkcijfers scoort.