Kraftwerk - Tour de France Soundtracks (2003)

Duitsland
Electronic
Label: Kling Klang

1. Prologue (0:31)
  2. Tour de France Étape 1 (4:27)
  3. Tour de France Étape 2 (6:41)
  4. Tour de France Étape 3 (3:56)
  5. Chrono (3:19)
  6. Vitamin (8:09)
  7. Aéro Dynamik (5:04)
  8. Titanium (3:21)
  9. Elektro Kardiogramm (5:16)
  10. La Forme (8:41)
  11. Régéneration (1:16)
  12. Tour de France [New Version] (5:12)
avatar van Gerards Dream
Na het tegenvallende Elektric Cafe is dit album een hele verademing, wat denk ik komt door de onderwerpkeuze. Hier kunnen de heren wat mee. En als ik zo naar de discografie kijk, denk ik ook te weten waarom. De meeste platen van Kraftwerk gaan over communicatie en mondiale zaken en daar is een café te klein voor.

Al voordat de cd in de speler zit maakt het album al een prima indruk. Mooie illustraties en boeiende informatie in het boekje. En na die informatie wordt het de hoogste tijd om de helm op het hoofd te zetten, de voeten op de pedalen te zetten om heerlijk te gaan afzien op twee hele dunne bandjes. Al met mooie wijdse tonen begint dit album. Hierna is al snel een goed ritme te horen waardoor ik snel beelden op mijn netvlies krijg te zien of het peloton in beweging komt en de stress bij de heren voelbaar is. De drie delen van Tour de France lopen mooi in elkaar over en geven goed de sfeer weer van dit jaarlijkse evenement. En wat is het komisch om Kraftwerk in het Frans te horen bezig zijn.

Na het hoofdgerecht komen de onderdelen aanbod die vertellen wat nodig is om een zware tour te volbrengen. Chrono laat in mijn oren goed horen wat er in de lichamen van de mannen gebeurt. Stress vol pompt het hart het bloed door de lijven en als je niet uitkijk begin jezelf haast te hyperventileren. Om een dergelijk aanslag op het lijf te kunnen opvangen zijn er de nodige vitaminen nodig. In gedachte zie ik heren en dames door een apotheek lopen en daarbij steeds herhalend de leerstof opzeggen die zie tijdens de opleiding kregen.

Naast de goede stoffen in het lichaam is de manier van zitten op het stalenros heel belangrijk. Aéro Dynamik laat dit goed horen. Gevoelsmatig zit ik in een tunnel waar een behoorlijke luchtstoom gaande is. Op de kleding dansen stroken testmateriaal om de luchtstromen zichtbaar te maken. Zaak is om het hoofd laag te houden en de verdere instructies te volgen. Het is wel even stressen, maar tijdens de tour komt het aan op seconden. Naast de eigen houding is het ook zaak dat het materiaal goed is. Titanium voldoet aan deze eis het is sterk en licht.

Voordat een renner van start gaat wordt hij medisch gekeurd. Een elektro kardiogramm is daar een goed middel voor. Op het scherm schieten lijnen omhoog en geven daarmee al een beeld weer of we al midden in de Pyreneeën zitten. Het gebruikte ritme is erg aanstekelijk. Door alle deze voorzorg verschijnen de heren in een goede vorm aan de meet. Iets wat ik in La Forme meen te horen. Wat later heb ik het idee dat de heren bezig zijn met een beklimming. Régéneration geeft me een gevoel van een rustdag, negens aan denken en de afvalstoffen van de adrenaline kunnen het lichaam verlaten. Ja en dan is daar opnieuw een versie van Tour de France te horen. Het geeft mij een gevoel de film is bijna voorbij nog één krachtsinspanning en dan goed en wel over de meet gaan in Parijs.

En zo vliegt een karavaan van mooie beeldende klanken met een goed verhaal aan me voorbij waarin ik vele liters transpiratie vocht heb zien voorbij komen. Een heerlijk album dus dit Tour de France, en wie aan de Japanse persing kan komen doet daar verstandig aan, want daar zit ook een mooi clipje bij die het één en ander inzichtelijk maakt.

ATZ
Dit is Kraftwerk 2.0; je hoort af en toe duidelijk dat het Kraftwerk is, maar dat laten ze te weinig horen.
In Vitamin en Tour de France hoor ik de oude Kraftwerk weer terug.
Ze zijn natuurlijk met hun tijd meegegaan en dat hoor je. Zo worden er veel meer beats gebruikt.
De Etappes zijn voor mij pure housetracks.
Verwacht geen hoogtepunt à la Radio Aktivität of TEE, maar Kraftwerk anno nu.
Met meer beats oftewel meer Boing Boom Tschak.