Boogie Down Productions - Criminal Minded (1987)

Alternatieve titel: Memory of a Man and His Music

Label: B-Boy

1. Poetry (4:19)
  2. South Bronx (4:31)
  3. 9mm Goes Bang (4:10)
  4. Word from Our Sponsor (4:25)
  5. Elementary (4:26)
  6. Dope Beat (4:13)
  7. Remix for P Is Free (4:15)
  8. The Bridge Is Over (4:21)
  9. Super-Hoe (4:16)
  10. Criminal Minded (4:26)
  11. The Scott La Rock Mega Mix * (6:40)
  12. Poetry #3 * (5:09)
  13. Criminal Minded [Doc Mix] * (6:54)
  14. 9mm [Hot Club Version] * (4:21)
  15. The P Is Free [Hot Club Version] * (4:19)
Dit album ruikt en proeft naar pure hiphop. Maar ben KRS-one sindsdien alleen maar minder gaan waarderen.

Toppers:

Super-Hoe
Scott La Rock had them all, he is the super hoe
Criminal Minded
South Bronx

avatar van Kos
Kos
En 'listen to my 9mm go bang!' natuurlijk.

Snowman
En vergeet The bridge is over niet.

avatar van John Doe
Luister dit sinds kort samen met Planet Rock door Afrika Bambaataa uit die tijd. Genieten geblazen. Dit doet me erg denken aan het latere Critical Beatdown van Ultramagnetic MC's, waar de producties moderner zijn. Hier is het erg basic, maar wel sterk daarin.

avatar van orbit
Eén van de beste hiphop releases ooit! Een 4.5!

hiphop4ever schreef:
een damn goed album

Relax
Alleen #3 is goed, ik zie de kwaliteit hier niet zo van in, noem eens iets op wat echt goed is, de beats vallen tegen, die zijn gewoon kaal, en de lyrics ???
#8 is ook gaaf maar dat wast

avatar van MJ_DA_MAN
Ja natuurlijk nog een beetje simpel maar deze is uit 1987 en veel mensen vergeten dat. Dit soort albums zijn erg belangrijk geweest voor de hiphop van nu. En als je ziet hoeveel er van dit album is gesampled weet je zeker dat dit album een klassieker is. 4*. Leuke Old School CD of is deze al Old Skool?

avatar van Kos
Kos
Lijkt me wel.

avatar van T.O.
Mja, begin van Golden Age kun je ook zeggen

Relax
MJ_DA_MAN schreef:

Eric B. en Dr. Dre (C.I.A. zoek dat album maar op op deze site EP eigenlijk) die waren veel beter in die tijd.
Eric. B ook '87 maar daarvoor had hij natuurlijk nog veel meer geoefend.
Dr. Dre in de C.I.A. in '86 al

avatar van MJ_DA_MAN
Ja ik vind Paid In Full ook beter (CIA ken ik geen nummers van) maar dan hoeft het nog niet een slecht album te zijn.

avatar van MJ_DA_MAN
Damn wat is Poetry een heerlijk nummer KRS-One is echt goed in dat nummer.

avatar van Herr Meijer
Sterk debuutalbum. Echte gangsterrap - helaas: DJ Scott La Rock heeft het tweede album niet gehaald (doodgeschoten)omdat hij een ruzie rond D-Nice probeerde te sussen.
Dat levert dan wel een prachtig vervolgalbum op, maar daarna wordt BDP [lees: KRS-One] meer en meer belerend in de teksten, en als geheel gewoon minder sterk.

Herr Meijer schreef:

Ik heb toch wel genoten van Sex and Violence, hoor, en wat ik ken van Ghetto Music is ook erg dope...

Ik vraag me af wat er zo verkeerd is aan teksten met een boodschap.

Criminal Minded is trouwens op gelijke hoogte met Paid In Full volgens mij! Uberbelangrijke plaat voor de geschiedenis van de hibbedy hop en KRS steelt de show! Man, wat een knaller!
Deze plaat heeft alles: gewoon kwalitatief goede teksten (Poetry), gangsta-kant (9mm goes bang), rauwe diss song (The bridge is over) en een song dat zijn 'hood' 'rept' (South Bronx)...echt een compleet album. Wat Rakim meer heeft aan zuiver lyrical talent, vangt dit album op door zijn grotere diversiteit!

5 sterren

Dit album kan je niet minder dan 5 sterren toekennen. Iedere track is een regelrechte hiphop klassieker.

avatar van ewalk
John Doe schreef:

KRS heeft ooit met CED Gee samen gerapt.

vind dit trouwens een sterk album die belangrijk is geweest voor die tijdsperiode maar ook voor de ontwikkeling van KRS als philospopher. Hier heeft de dood van Scott la Rock invloed op gehad. Ooit begonnen als hulpverlener client relatie en dan uiteindelijk komen tot deze creatie is natuurlijk al uniek op zichzelf. 4.5 ster voor deze klassieker!

Ik ben toch beetje teleur gesteld in BDP:
Ik dacht eerst dat ze uit meerdere rappers bestonden, want KRS-solo bestaat al, maar het verschil zit zowat alleen in de producers. Eerste luisterbeurt zit er net op, wordt miss nog net 4*. Want me wel serieus opviel was dat hiervan later erg veel gesampeld is, bvb Remix for P is Free door Black Star.

Of Verwerkt in the Cronic

eazyfan schreef:
Ik ben toch beetje teleur gesteld in BDP:

In weze was het ook gewoon Scott La Rock en KRS One.. waarvan de ene dus de samples en het scratchwerk op zich nam en de andere rapte. Waarom is een rapcrew beter als ie uit meerdere rappers bestaat trouwens

orbit schreef:
Waarom is een rapcrew beter als ie uit meerdere rappers bestaat trouwens
Dat is ook niet zo, ik vond het alleen jammer dat je geen meerdere rappers had omdat KRS-solo ook gewoon bestaat en het verschil hem alleen in de producties zit. Maar deze Cd is en blijft fantastisch, het zal minstens 4* met miss kans op 4,5*.

avatar van P Jay
Uit BDP zijn wel nog andere rappers voortgekomen, denk maar aan D-Nice... (die aanvankelijk bij BDP enkel produceerde, dacht ik)

eazyfan
Dit wordt ofwel 3,5* of 4,5*, het zal 1 van die 2 zijn. 4* denk ik echt niet, ofwel 3,5* als het na 2 luisterbeurten tegen valt, of gewoon classic als ik het opeens beter aanvoel, voor zo'n albums als dit heb ik erg veel respect omdat ze belangrijk waren voor hiphop en grote invloed gehad hebben. (om dan nog te zwijgen over de samples).

eazyfan
4,5* dus, classic . Ik heb wat teveel respect voor dit soort albums, nouja voor die 4,5* zijn er wel nog meerdere redenen:
Elke track vind ik goed, vooral The Bridge is Over en 9mm Goes Bang vind ik goed. Dit album is gewoon uniek in zijn soort: KRS-One in topvorm en Scott La Rock (RIP), dit hebben we maar 1 keer gekregen jammer genoeg. Lyrisch een erg goed album en qua producties ook top. Gewoon wat ik zoek in een erg goed album.

raffael77
eazyfan schreef:

Zeker een vet album maar het is wel leuk om te weten dat de meeste nummers zijn gemaakt door Ced Gee van Ultramagnetic MC's een andere beat master van back in the days. maar inderdaad super album. BDP forever.

Social_Mask
Geweldig album. Een klassiekertje. Enorm goede nrs, en een paar redelijke. Kom uit op een mooie 4*. Goede teksten. En goede producties, ook al zijn ze allemaal even goed, geen echte uitschieter.

The Bridge Is Over

avatar van Sjaakspeare
Ik begrijp echt niet waarom alle hiphopalbums van voor 1990 hier door zoveel mensen als geweldig wordt bestempeld. 'Gouden Eeuw van de hiphop' ok, maar dat betekent toch niet dat het allemaal goed was? Ik houd erg veel van hiphop uit de vroege jaren 90, maar dit is mij allemaal veel te onderontwikkeld.

avatar van P Jay
Dit vind ik een beetje een infantiele reactie... Je vindt hiphop tof, dan moet je ook de klassiekers die ervoor gezorgd hebben dat hiphop is wat het is ook onderkennen en niet zomaar afstempelen als onderontwikkeld.

Vooral dat woord stoort me...er moet eerst een proces van ontwikkeling voorafgaan eer men iets -in jouw ogen dan tenminste- ontwikkeld kan verkrijgen, da's toch vanzelfsprekend.

Na de Run DMC-stijl medio jaren '80 luidden dit album en Paid In Full de Golden Age in, en tilden hiphop naar een hoger niveau, een niveau dat dan weer de basis vormde voor de volgende vernieuwing et cetera...

Zo'n bouwstenen zijn nodig om tot het resultaat te komen van albums die JIJ nu goed vindt. Als jij deze albums niet goed of onderontwikkeld vindt dan respecteer je de muziekstroming waar je van houdt mijns inziens ten dele niet.

Verder vind ik dat dit album zijn tijd vooruit was en nu nog steeds fresh klinkt, maar dat is persoonlijk. Maar het feit dat dit album binnen zijn tijdskader steengoed is, kan je niet ontkennen. Jouw luisterervaring vandaag zonder de achtergrond van toen kan inderdaad minder positief zijn, maar dat is nog geen reden om dit album als niet goed of onderontwikkeld af te schilderen... want dat was het absoluut niet!

avatar van orbit
Sterker, na deze plaat en nog enkele klassiekers kwam er pas een sterke mate van stagnatie in het genre en leken de scherpte en magistrale samples weer enige tijd verdwenen te zijn. Er zal nu en dan vast wel weer een goede act ontstaan, maar de pure en frisse benadering van toen is wel een beetje zoek vind ik.

avatar van BoordAppel
Dat komt omdat je niet zoekt, vind ik.