Dr. Dre - 2001 (1999)

met Snoop Dogg

5. Big Ego's (3:58)

6. Xxplosive (3:35)

met Hittman, Kurupt, Nate Dogg en Six-Two

7. What's the Difference (4:04)

met Xzibit en Eminem

8. Bar One (0:50)

met Traci Nelson, Ms. Roq en Eddie Griffin

9. Light Speed (2:40)

met Hittman

10. Forgot About Dre (3:42)

met Eminem

11. The Next Episode (2:41)

met Snoop Dogg

12. Let's Get High (2:27)

met Hittman, Kurupt en Ms. Roq

15. Murder Ink (2:28)

met Hittman en Ms. Roq

16. Ed-Ucation (1:32)

met Eddie Griffin

17. Some L.A. Niggaz (4:25)

met DeFari, Xzibit, Knoc-Turn'al, Time Bomb, King T, MC Ren en Kokane

21. Bang Bang (3:42)

met Knoc-Turn'al en Hittman

22. The Message (5:29)

met Mary J. Blige en Rell

ik ben opzoek naar muziek van eminem en ik wou het ook luisteren en niet alleen de tekst horen

Forgot about Dre is een van de beste nummers ooit. Maar door de grote hoeveelheid matige nummers kom ik niet hoger dan 3,5.

Dit is veruit de beste cd uit mijn collectie, heb em al erg vaak gehoord, maar hij blijft iedere keer weer relaxed om te horen. Met stip op 1, beste cd ooit gemaakt!

Still D.R.E. is gewoon het ultieme nummer van deze cd, tegen die flow kan geen enkel nummer op.

Dre is gewoon de beste uit de Ganstar rap scene.

Marcel²
Juice schreef:
grote hoeveelheid matige nummers

Vind je, ik hoef hier niet lang over na te denken hup 4.5* Meesterwerk van Dr Dre

avatar van MJ_DA_MAN
Tegenvallend album. Teksten zijn om te janken. Chronic is malen beter. Nummers zoals Still Dre, Next Episode en Forgot About Dre (wel een van mijn favoriete rap nummers ooit) zijn natuurlijk wel klassiekertjes, maar er zit er veel Dre-onwaardige troep tussen. Ook veel te veel gast-rappers, maar ja dat is nou eenmaal op zijn albums. Nouja toch 3,5* dan maar.

Misty44 schreef:
Dit is veruit de beste cd uit mijn collectie

Lijkt me ook niet zo moeilijk, zo jouw collectie te zien.

En kan zo 100 nummers opnoemen die betere flow hebben dan Still Dre maar die nummers zul jij wel niet kennen

Jongens iedere keer als ik de waterpijp opsteek luister ik Dr. Dre. En weet je waarom? Omdat hij gewoon de relaxste beats heeft en heerlijk kan rappen:) En ik vind het best een mooie actie dat hij andere minder bekende rappers een kans heeft gegeven om op zijn cd naam te maken.

Niet Snoop Dogg en Nate Dogg dan....want die waren al bekend

avatar van Conway Twitty
Dr. P schreef:

Ik denk eerder dat hij ze gebruikt omdat hij rappend enigzins tekort komt om klassiekers te maken.

Jay Z als ghostwriter ???

avatar van psychonaatje
sn@ke schreef:
Jay Z als ghostwriter ???

Ja, volgens de verhalen heeft hij de tekst van Still D.R.E. geschreven. Volgens dezelfde verhalen schreef Eminem de tekst van The Watcher en Royce Da 5'9" voor The Message.

Jep, vooral dat laatste is wel erg jammer. Dat je een nummer door iemand anders laat schrijven voor je eigen overleden broer. Maar toch erg goed album dit, vooral qua productie zijn er weinig albums die op dit niveau zitten, de teksten zijn niet bepaald origineel maar ik kan me er ook niet aan storen.

avatar van SiSsY bOY
Een van de weinige rap albums die mij aanspreekt. Vroeger echt grijs gedraaid deze plaat.

avatar van Cath
Ik begin het minder leuk te vinden.. om het maar zo even te zeggen.. Ja tuurlijk paar echte klassiekers, maar ook een paar shit nummers.. moet em ff wat lager zetten in mijn top 10

De eerste helft van de cd was beter dan de tweede, maar vanwege nummers als Still D.R.E. , forgot about Dre en Murder Ink staat deze cd toch op nummer twee in m'n lijst.
Toen ik m'n teleurstelling over de tweede helft had verwerkt heb ik die 3,5 ook maar opgehoogd.

Dit is een van de beste albums die ik ooit gehoord heb, dit omdat Dr. Dre met zijn eigen sound tha Bomb is. Hij bepaald nu in 2006 met artiesten als Busta Rhymes nog steeds de sound van hiphop.

Oke mj da man, kom maar, 100 betere nummers als STILL D.R.E. weet 100% cker dat je dat niet gaat redden knul.

Luister maar eens wat beter dan, want er is geen 1 nummer zo perfect uitgebalanceerd, die beat loopt perfect met de tekst, probeer em maar eens te coveren, weet ook cker dat je er gewoon niet iets beters van kan maken dan dat het al is.
Het aantal woorden past precies tussen da geluiden die constant een vershil in tijd duren, maar alles klopt er gewoon aan, nergens een schoonheidsfoutje, niks. Heb dit nummer al meer dan 2000 keer gehoord en hier kan niemand aan tippen, geloof dat nou.

En over wie de tekst dan ook mag hebben geschreven, who cares?? ook al geloof ik er niks van, want dre is een perfectionist.

Maar ehh, de tekst is dan mischien mooi, maar de flow, de manier van hoe je het brengt maakt van een goede tekst ook daadwerkelijk een hit, niet de woorden hoor...

Maar ja, die mensen die dat denken hebben geen verstand van muziek zeg ik dan.

avatar van Reijersen
Misty44 schreef:
Maar ja, die mensen die dat denken hebben geen verstand van muziek zeg ik dan.

Iedereen heeft verstand van muziek, maar niet iedereen evenveel

Misty44 schreef:
die mensen die dat denken hebben geen verstand van muziek zeg ik dan.

Aan jouw top 10 te zien denk ik dat ik toch net wel iets meer nummers ken dan jij. Ik noem enkele nummers met een betere flow maar ik betwijfel of je ze kent

Big Pun - Twinz en nog velen meer van Pun
Biggie - Gimme The Loot en nog veeeelen meer van Big
Ice Cube - When Will They Shoot
Alle Wu-tang nummers uit de oude tijd
ATCQ - Scenario
Immortal Technique - Peruvian Cocaine
Jay-z - Dead Presidents 2
Mobb Deep - Drop A Gem On 'Em, eik alle nummers van Infamous en Hell On Earth
Bone Thugs N Harmony - Thug Luv (!!!)
2Pac - Cant C Me
Non Phixion - Black Helicopters
Nas - Silent Murder
Eric B & Rakim - Let The Rhythm Hit 'Em
En nog heeeel veel meer maar die opnoemen kost me teveel tijd en is zinloos

Ga eerst maar es naar meerdere artiesten luisteren en kom dan trug hierop.

En er zullen er heeeel wat meer zijn die het met me eens zijn dat Still Dre dus echt niet de beste flow ooit heeft want dat is onzin.

Laten we het op een verschil van smaak houden dan, die tracjs die je noemt zitten best een paar vette tussen, maar voor mij blijft 1 nummer ze toch echt voor.

Alleen wu tang, alle oude nummers, vink dan weer beetje overdreven.

Voor jou ja maar zeg dat dan ook. Voorkomt een hoop irritatie

MJ_DA_MAN schreef:
Voor jou ja maar zeg dat dan ook. Voorkomt een hoop irritatie

Ik snap je nu helemaal, heb vanmiddag beide Chronic in goede volgorde achter elkaar gedraait en nu word het mij duidelijk.

Jij bent meer van de oldskool en underground ganstershit (commercie vind je bij voorbaat al niks volgens mij).
En ik kan er inkomen dat je 2001 daar niet in vind passen.
Er is idd een duidelijk verschil qua tekstopbouw,
op The Chronic is Dre veel ruiger en stoerder , meer gansta en hij gooit met scheldwoorden. En op 2001 is ie wat vriendelijker, hij rapt meer over algemene dingen en over het verleden (zet dingen recht), dit heeft vast en cker met zijn succes en leeftijd te maken (als je ouder word denk je na over dingen), maar er staan desondanks ook wel gansta tracks op, die kan je waarschijnlijk wel waarderen.

Ma ik ben gewoon van mening dat de beats en teksten lekker in je oor klinken, ma dat heb Dre gewoon voor mij, een gouden keeltje. ( giving up eargasms with my mellow accent...) ken je waarscijnlijk wel uit No diggity, en ik geef em gelijk.

avatar van MJ_DA_MAN
Maar terug naar het album. Heb hem nog een keer beluisterd om een conclusie te maken en die is: nog steeds een matig album waarvan ik het onbegrijpelijk vind dat ie zo goed wordt ontvangen. Om te beginnen de beats, die zijn bij bepaalde nummers gewoon goed zoals The Watcher, Still Dre (aardig he Misty44), Next Episode, Forgot About Dre, The Message. Dat zijn ook meteen de nummers van het album die ik graag luister. Ok, What's The Difference is ook nog wel aardig. Maar ja dan de teksten zijn echt, tja, droevig gewoon. Ik krijg de indruk dat Dre met dit album vrouwen wil discrimineren want het is ALLEEN maar bitches en hoes, en daarmee geen er zooo veel punten af. En ok Biggie en Pac deden dat o.a. ook maar die teksten zaten dan nog zeer goed in mekaar en er zat meer achter. Maar op dit album is dat absoluut niet. En iemand moet het me daar toch mee eens zijn, ik vind die zinloze teksten gewoon vervelend om te horen, en sommige die zeggen dat dit het beste rap album ooit is, daarop kan ik 2 dingen zeggen, 1: NO FCKING WAY, of 2: ga meerdere albums luisteren en je zult zien dat het meevalt. Maargoed ik kan ook nog zeggen dat degene die dit album goed vinden: have fun, smaken verschillen maar ik wou dit al1 ff kwijt, is ook het mooie van de site.
mijn stem blijft 3,5* omdat de nummers die ik goed vind van dit album persoonlijke toppers blijven voor mij.

Ik denk dat ook niet veel mensen niet naar dr. dre's album luisteren vanwege de teksten.. Ik vind het gewoon een lekkere cd.

Yo Mj da Man, En wat denk je van: let`s get high, bitch niggaz, big ego`s en L.A. niggaz dan?
stuk voor stuk relaxte tracks en prefecte samenwerkingen.

Verder vind ik zowel the Crhonic als 2001 meer dan een cd, tis net een verhaal met muziek erbij, loopt allemaal mooi over van skit naar track enzo. En dat vind ik aan 2001 wel iets beter dan aan the Chronic.

Over meerdere albums luisteren, dat zit bij mij wel snor, heb niet eens genoeg tijd om alles te luisteren wat ik wil. Draai namelijk ook nog andre muziek dan rap. maar geloof maar dak heel wat Hip Hoppers in mijn verzameling heb, ma 2001 blijft toch de beste tot nu toe.

Ga me binnenkort eens wat meer richtten op t oude werk van Mob Deep/ 2pac / Notorius Big en Ice Cube. Is me niet geheel ontgaan natuurlijk, ma er is nog veel meer te luisteren. wie weet veranderd mijn mening dan nog wel es.

Misty44 schreef:
Yo Mj da Man, En wat denk je van: let`s get high, , big ego`s en dan?
stuk voor stuk relaxte tracks en prefecte samenwerkingen.

Let's get High, ik snap niet wat daar bijzonder aan is, het is gewoon een club-nummer dat nergens over gaat.
Bitch Niggaz is gewoon een diss naar ''bitch niggaz'', de titel al1 al...
L.A. Niggaz is dan nog wel grappig met al die verschillende LA'ers maar verder vind ik het niks hebben

En heel goed dat je je binnenkort meer gaat richten naar die artiesten, als je dan toch bezig bent doe A Tribe Called Quest dan ook meteen heb je pas echte goede hiphop gehoord, en teksten die teminste ergens over gaan en zal The Massacre ook gelijk uit je top 10 verdwijnen (mag ik aan nemen)

Er is idd een duidelijk verschil qua tekstopbouw,

Dit album vriendelijk? Hoevaak zegt ie wel niet bitch
of hoor ik het woord bitch nigga wel niet (ze hadden dit album het beste ''bitch nigga'' kunnen noemen naar mijn mening)? Ik zeg daar niet vaak wat over maar ik vind dit album nou juist soms vervelend omdat het juist zo grof is. Chronic is veel cleaner dan dit album.

eazyfan
nouja goed album maar best dom dat Dre niet mee rappte op 3 trax en dan ook nog een paar zwakke trax maar
deze worden zeker goed gemaakt door klassiekers

avatar van Niek
Waarom 22 tracks?? Met die stomme skits ertussen door... Hij kan zulke briljante muziek maken, en het is zo'n perfectionist en dan toch het album verpestten met een aantal bijzonder slechte nummers... Toch een 4,5.. Het aanbod van klassieke toppers is te groot om minder sterren te geven.