Exodus - Tempo of the Damned (2004)

Label: Nuclear Blast

1. Scar Spangled Banner (6:41)
  2. War Is My Shepherd (4:27)
  3. Blacklist (6:17)
  4. Shroud of Urine (4:52)
  5. Forward March (7:39)
  6. Culling the Herd (6:07)
  7. Sealed with a Fist (3:36)
  8. Throwing Down (5:01)
  9. Impaler (5:25)
  10. Tempo of the Damned (4:20)
  11. Dirty Deeds Done Dirt Cheap * (3:49)
avatar van Hemdale
Exodus is terug met een geweldig album, succesvolle comeback.

Een glorieuze terugkeer van een van de beste thrashmetal bands. Er zijn voldoende bands die hier een voorbeeld aan kunnen nemen. Niet meer teren op oud materiaal en goede nieuwe platen maken. Ik heb 1 nummer gehoord van de opvolger (shovel headed kill machine) en het nummer klinkt ondanks een bijna volledig nieuwe bezetting echt goed.

Dus thrashfans op 4 oktober komt shovel headed kill machine uit

avatar van Hemdale
stevige stanny schreef:
Ik heb 1 nummer gehoord van de opvolger (shovel headed kill machine)
Hij mag nog wel niet in de winkel maar toch is hij wel al op andere manieren te verkrijgen, dus ik heb hem al volledig kunnen beluisteren. Uiteraard ga ik cd wel kopen als het uitkomt, ik had alleen het geduld niet meer

Maar dat is ook weer een uitermate fijne plaat, ook al ben ik iets minder fan van de nieuwe zanger, voor de rest weer erg nice.

slaemperayreon
die nieuwe zanger is ook een roadie geloof ik. hij heeft nooit in een echte band gespeeld

DutchViking
Wat mij betreft de beste thrashplaat van de laatste 10 jaar.

DutchViking schreef:
Wat mij betreft de beste thrashplaat van de laatste 10 jaar.

Moet ik hem toch eens gaan checken, maar is die beter dan de laatste kreator zou kunnen. wanneer je van degenlijke Trash houd zou je deze eens moeten gaan checken. Snoeiharde thrash uit de NL.

DutchViking
Bedankt voor de tip, Eddie. Ik kende Flesh Made Sin eigenlijk alleen van naam, maar ik ga ze zeker eens beluisteren. Verder vind ik uit eigen land Callenish Circle erg goed, doet me soms denken aan In Flames.

Dit album van Exodus is briljant. Ik vind 'm zelfs nog beter dan het door mij toch zeer hooggeachte Bonded By Blood. Iedere song van Tempo Of The Damned bevat fantastische, vaak meerdere, gitaarsolo's en de woede spat er van af. Ik was nooit zo weg van Stevie Souza, maar op dit album heeft hij mij direct weten te overtuigen.

Het album start furieus met Scar Spangled Banner en alleen tijdens Throwing Down (toch wel een vreemde eend in de bijt) mindert Exodus vaart. Dit is wat mij betreft ook de minste song van het album, dat daarom 4.5 punten krijgt i.p.v. 5.

avatar van Eddie
Ik ben eigenlijk alleen echt bekend met Bonded by Blood (wat ik een killer vind), hun overige werk heefd, de door mij zeer strenge selectie aan de koptelefoon bij de platen boer nooit doorstaan. Je hebt me wel overtuigd, ik ga ze zeker checken.

[edit]IMPALER heerst onmundig, wat een trash killer, de plaat zelf wil nog niet echt optimaal bevredigen, ik kan niet aan die stem wennen. Maar alleen dat nummer is al een ster extra waard.

Eddie schreef:
hun overige werk heefd...

heeft

DutchViking
Impaler is inderdaad een knaller van formaat. Mijn persoonlijke favoriet is Forward March, met dat opzwepende refrein (ik begin spontaan mee te zingen ) en met een van de meest prachtige solo's die ik de laatste jaren gehoord heb, met als goede tweede Culling The Herd. Geweldig, dat refrein.

You may think I'm insane
Or maybe just a little absurd
What you don't understand is
I'm just culling, I'm just culling the herd

trash

thrash

DutchViking
Deze plaat wordt steeds beter! Ik had 'm zojuist weer opstaan en krijg nummers als Culling the Herd en Impaler maar niet uit mijn hoofd Tempo of the Damned is één groot hoogtepunt, van het furieuze intro van Scar Spangled Banner tot de laatste noot van het titelnummer (het bonusnummer (AC/DC-cover) heb ik er niet op staan). Een thrashklassieker in de meest pure vorm die je je kunt voorstellen. Bay Area, maar toch vernieuwend. Ik ga snel het nieuwe Exodus-album checken. Ik ben zeer benieuwd!

avatar van Eddie
Buiten het feit dat ik erg aan de stem moest wennen beginb ik de plaat steeds meer te waarderen, persoonlijk vind ik Shovel Headed... nog net ff wat beter, ik vind hem vooral tekstueel wat sterker. Hoewel een nummer als Impaler niet echt overtroffen word. Maargoed als je deze al geweldig vindt dan zal een tHrash beuker als SHKM je geenszins tegenvallen.

avatar van HammerHead
Dit moet toch wel een van de meest geslaagde come-back albums aller tijden zijn, wat een moddervette plaat is dit zeg. En ik maar denken dat thrash al een aantal jaren dood was. Bijna alles klopt hier gewoon aan. Doet me af en toe wat aan de enige "Bay Area" thrashers denken die niet uit de Bay Area komen, Overkill. Echter, dit is op alle fronten beter: songstructuren, zang, produktie en agressie.

Top! 4,5*

avatar van Eddie
Heb je Shovel Headed Kill Machine ook al gehoord, die vind ik persoonlijk nog net ff een fractie beter, hoewel ik nu op het punt ben aangekomen dat ik deze ook ga verhogen ik ga deze plaat echt steeds beter vinden verhoog naar 4*

avatar van HammerHead
Nee, staat op de to do (listen) lijst.

DutchViking
Ik heb Shovel Headed Kill Machine nu ook gehoord en het is inderdaad een puik plaatje geworden. Toch vind ik deze nog wat beter, het hakt/beukt er lekker op los, bijna ieder nummer bevat meerdere solo's en het zijn zonder uitzondering uitstekende songs. Dit plaatje was voor mij de verrassing van 2004. M.i. zonder meer een van de beste thrash releases van de afgelopen 10 jaar.

DutchViking schreef:
...M.i. zonder meer een van de beste thrash releases van de afgelopen 10 jaar.

Zal ik zeker niet ontkennen, het is lekker 80's maar de beste thrash plaat van de laatste jaren komt m.i. toch echt van eigen bodem nl. Dawn of the Stillborn van Flesh Made Sin.

Eddie schreef:

Ik heb 'm geluisterd en ben tot de conclusie gekomen dat ie inderdaad erg goed is, maar persoonlijk vind ik deze (ook uit eigen land!) nog een tikkeltje deze beter

Maar m.i. haalt niets het bij deze thrash-knaller Tempo of the Damned

avatar van Exfrozen
Zozo dit is echt een rete strakke plaat.
En wat is Throwing down toch een knaller, het stuk tussen 2:11 en 3:17 wat een spektakel.
5*.

DutchViking
Volgens mij staat Tempo of the Damned nu in de top-5 van albums met het hoogste stemgemiddelde, kijkend naar de platen die meer dan 10 stemmen hebben vergaard

avatar van HammerHead
Pas 11 stemmen hè, dat telt dus niet echt (als in: 11 is nog geen 20). Ook Remission van Mastodon scoort trouwens zeer hoog bij de platen met 10 stemmen en meer.

DutchViking
Ik betwijfel of dit meesterwerk tot 20 stemmen zal komen, zou natuurlijk wel mooi zijn.

avatar van HammerHead
Vast wel het duurt alleen wat langer. Remission zit nu op 19 zie ik, dus dan is het binnenkort waarschijnlijk wel afgelopen met het extreem hoge gemiddelde. Deze plaat zal uiteindelijk wel hetzelfde doen: extreem hoog scoren tot en met de 20ste stem en dan omlaag, omdat iedereen 'm ineens in lijstjes ziet verschijnen.

DutchViking
Ik ken Remission niet, maar gezien het hoge gemiddelde moet ik 'm denk ik eens gaan beluisteren. Zou leuk zijn als dat album dan net als Through the Ashes of Empire (Machine Head) zo'n hoog gemiddelde kan blijven houden. Hoe meer stemmen, hoe moeilijker het is om dat soort platen 'omlaag' te stemmen (heb ik geen goed woord voor over). Een plek in de toplijsten lijkt me dan zeker ook gerechtvaardigd.

avatar van Exfrozen
Damn, I just love the solo's!!

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
DutchViking schreef:

Sorry, maar ik kom hier inderdaad even het gemiddelde beïnvloeden. Niet om een 'foute' (?) metalplaat uit de toplijsten te weren (sterker nog: ik help hem aan zijn 20e stem en breng hem er juist in), maar gewoon omdat ik ernaar geluisterd heb en er weinig aan vond.

DutchViking
Ik vind deze plaat echt per luisterbeurt beter worden. Een plaat die - mij in ieder geval - nooit gaat vervelen. Nummers als Forward March en Impaler kan ik niet genoeg horen, die zijn briljant.

godlydevil7
ik vind dit een erg goed album, m'n eerste kennismaking met exodus, dus ga ook meteen kijken of ik aan de rest kan komen

4,5* voor deze

Parabola
Bands als Kreator, Testament en Death Angel zijn bekend bij mij, maar Exodus heb ik eigenlijk nooit moeite gedaan om ernaar te luisteren, dus ook voor mij is dit de eerste kennismaking met hen. En dat smaakt zeker wel naar meer. Wat een krachtige, opzwepende plaat is dit toch. 4*