Exodus - Tempo of the Damned (2004)

Label: Nuclear Blast

1. Scar Spangled Banner (6:41)
  2. War Is My Shepherd (4:27)
  3. Blacklist (6:17)
  4. Shroud of Urine (4:52)
  5. Forward March (7:39)
  6. Culling the Herd (6:07)
  7. Sealed with a Fist (3:36)
  8. Throwing Down (5:01)
  9. Impaler (5:25)
  10. Tempo of the Damned (4:20)
  11. Dirty Deeds Done Dirt Cheap * (3:49)
DutchViking
Ik zie dat Tempo of the Damned nu op nummer 1 staat in de metal toplijst. Zeer terecht als je het mij vraagt Ik heb 'm gisteren na lange tijd weer eens opgezet en werd wederom verrast door het gitaargeweld, de songs die stuk voor stuk uitstekend zijn opgebouwd, de fenomenale productie en de enorme veelzijdigheid. Het hoge stemgemiddelde is dus ook meer dan terecht.

avatar van twin
Ik ben al een tijdje niet echt een metal freak meer die ik ooit geweest ben, gewoon omdat naar mijn mening de beste metal gemaakt is door Pantera, sepultura en metallica (kijk maar naar mijn top 10)
Maar nu dit album eens beluisterd, wat een plaat!!
Pure metal waar ik van hou, een beetje terug naar de 80 er jaren met veel solo's en afwisseling, het metal vuurtje is weer gaan branden bij mij.
THX EXODUS !!

MetalDex
Heb ik hier nog nooit gezegd wat voor fantastische plaat dit is?

Bij deze: dit is een fantastische plaat! Wat een geslaagde come-back na jaren van problemen en de dood van Paul Baloff. Stevie Souza mocht weer terugkeren naar het Exodus-front. The H-Machine (Gary Holt en Rick Hunolt) op de gitaren, de derde H (Tom Hunting) achter de drums en Sjaak Gibson plukt de snaren van de basgitaar. Hunting komt met een overkill aan stoere riffs en solo's en samen met Souza bedenkt hij wat geschifte teksten en samen met de band spelen ze het retestrak in. En het product is dit: de beste thrashplaat uit de laatste tien jaar (misschien wel ooit!). Geen enkel zwak nummer te bekennen, zelfs het rustige Throwing Down is een ruig nummer. 'Zetro' (Souza) is beter bij stem, agressiever, venijniger dan ooit tevoren. Helaas was het maar van korte duur, want tijdens de tour ter ondersteuning van Tempo kreeg hij ruzie met de band, hij wou niet meer touren en werd de band uitgeknikkerd. Later moest ook drummer Tom Hunting weg, omdat hij wederom niet van het witte goud af kon blijven. En als klap op de vuurpijl verliet vlak voor de opnames van de volgende cd Rick Hunolt de band ook nog eens. En dan moet je van goede huizen komen om door te willen gaan, maar Gary Holt haalde roadie Rob Dukes binnen als vervanger van Zetro - die gast heeft trouwens ook een brute stem, maar mist net iets extra's ten opzichte van zijn voorganger. Ook voor de andere vacatures vond Gary twee geweldige muzikanten: Ex-Heathen gitarist Lee Altus en ex-Slayer en -Forbidden drummer Paul Bostaph. En om dan met zo'n knaller als Shovel Headed Kill Machine op de proppen te komen:

Exodus gaat deze maand trouwens weer de studio in (met de wedergekeerde Hunting). Het wordt een moeilijke taak voor Holt en consorten om TotD en SHKM te evenaren, maar ik wacht gespannen af op het eindresultaat.

Voor Tempo of the Damned 5* én een top 10 notering.

avatar van paulisdik
kent niemand Dublin Death Patrol dat is met chuck billy en zetro heb ik net toegevoegd moet ik alleen nog luisteren

MetalDex
Ja, ik heb er pas van gehoord en ik ben die cd nu ergens vandaan aan het toveren. Ik vind het een beetje een rare band, 4 gitaristen, 2 zangers? Ik dacht trouwens dat Chuck Billy met Testament in de studio zat. Zal die nieuwe plaat zeker ook weer een paar maanden op zich laten wachten Er staan wel wat nummers op MySpace maar die deden me niet zoveel, maar het is wel mooi Zetro weer eens aan het werk te horen.

MetalDex schreef:

ik heb hem een paar uur geleden op de mat gekregen
als ik straks nog wat tijd overheb ga ik hem luisteren

avatar van ravenstein
Thrash Metal zoals het dient te klinken!!!

Platen als deze herinneren me er aan waarom Thrash mijn favoriete metal sub-genre is

avatar van SvenM
Zeker en vast de beste cd die exodus ooit gemaakt heeft, met souza als zanger, alhoewel shovel head killmachine met drummer Paul Bostaph ook wel HELEMAAL niet slecht is, maar het is gewoon de 2 zangers die het verschil maken volgens my, kwa riffs zijn ze voor mij gelijk waardig...
Ik ben fucking benieuwd naar het volgende album dat gaat uitkomen!

SvenM schreef:
Ik ben fucking benieuwd naar het volgende album dat gaat uitkomen!

Ik ben zelfs van mening dat dit de beste Exodus album is die ze ooit gemaakt hebben.

avatar van Joy4ever
Shroud of Urine vind ik er wel bovenuit steken. Ik ben niet bepaald een liefhebber van metal maar dit album kan ik wel waarderen. Het zit muzikaal in ieder geval zeer goed in elkaar. Welke band kan ik hiermee vergelijken?

max en joep

Slayer
The Haunted

Thrash dus

avatar van HammerHead
Overkill nog even noemen. Ligt er qua sound dichterbij dan Anthrax of Testament.

Bobiej
Die laatste krijsen in het reffrein van War is my Shepherd ("War! war! WAR IS MY SHEPHERD") zijn echt verschrikkelijk bruut, fantastisch gewoon!

MetalDex
Heb je het refrein van Shroud of Urine al gehoord? Of het hele album in z'n totaliteit, for that matter? It'll blow your mind

Bobiej
Ik heb het hele album gehoord...POE HE!

Thrash metal, bruut as a fuck, hard, snel, adrenaline, Thrash zoals het al lang niet gemaakt is - en gemaakt hoord te worden!

avatar van ravenstein
De laatste 2 weken luister ik bijna nog uitsluitend naar Thrash.
Testament, Exodus, Destruction, Annihilator, Forbidden,...

Ik heb al heel wat straffe songs de revue horen passeren. Ik zou al mijn favorieten eens moeten samen zetten. Dat zal nogal een schijfje worden...

Deze Tempo of the Damned heb ik dan ook nog eens een paar keer beluistered en die kwam er eigenlijk niet zo heel goed vanaf.
Als we het hebben over comeback Thrash-cd's, leg hiernaast bv The Antichrist van Destruction eens op! Die blaast Tempo of the Damned zo van tafel!

Ik blijf erbij dat TOTD een goeie cd is, maar een 3,5 is meer dan genoeg.

Een pluim voor de AC/DC cover!!

avatar van AGE-411
Nauw, wat is er een goed album om met exodus te beginnen?
Deze? Of moet ik dan toch maar voor bonded by blood gaan ?

Tegelijk met dit album kwam overgens een EP'tje uit. (was nog niet toegevoegd)

avatar van Dexter
Je kunt op vier verschillende punten beginnen:

- Bonded By Blood (het debuut, wordt gezien als een thrash-klassieker. Ligt het meeste in de lijn van de vroege Slayer en Kreator en kan (vooral door de zang) iets verouderd over komen._

- Fabulous Disaster (beste plaat voor hun split met zanger Zetro. Die zang moet je wel liggen)

- Tempo of the Damned (geweldige come-back van Exodus. Een plaat vol geweldige riffs en een Zetro in topvorm)

- Shovel Headed Kill Machine (eerste plaat met huidige zanger Rob Dukes. Klinkt wat meer Death-Thrash dan alles wat ze ervoor gedaan hadden, maar beukt heerlijk door.)

Gezien jouw 'geschiedenis' zal Bonded By Blood je denk ik het beste liggen.

avatar van AGE-411
Dexter schreef:

Gezien jouw 'geschiedenis' zal Bonded By Blood je denk ik het beste liggen.

Heb die meteen op vinyl aangestipt.

max en joep
vinyl?

waarom niet meteen op 78 toeren?

avatar van exodus
Was Exodus vroeger al een favoriete Thrashband van mij, jawel...inderdaad: in 2004 werd ik ook behoorlijk verrast met de sterke comeback van deze band met haar eigenwijze en agressieve Thrashgeluid die altijd weer als goud je speakers uitknallen. Tenminste als de band alles intern goed op orde heeft. En gelukkig was dat op Tempo...sinds jaaaaaaaren gelukkig weer het geval! War is my Shepherd en vooral het gewldige Forward March (wat een riffs en gouden solo's!) zijn mijn absolute favoriete briljante thrashkrakers op deze te gekke Exodus comeback schijf! Ook het oer-oude Impaler van hen is te gek dat het op deze schijf vereeuwigd wordt, en de AC/DC-cover: Dirty deeds...krijg ik ook goede zin van. Kortom een toffe comback voor het geweldige Exodus. Wie had verdomme kunnen denken dat zij hierna met telkens alleen maar NOG betere schijven zouden aankomen als het hardere Shovel Headed... en het betoverende the Atrocity...walgelijk gewoon hoe ik door dit bijzondere bandje een tweede keer in mijn leventje een reeks aan natte Thrash Metaldromen beleef; sinds 2004 is Thrash gewoon weer heerlijk terug van weggeweest. Waren de tweede helft v/d jaren '80 al diamant voor ons Thrashvolk; we zitten er momenteel er geloof ook weer midden in. Exodus heeft hier een vet steentje aan bijgedragen. Exodus bedankt en veel respect. Wat een wereldschijven al die laatste Exodus knallers!

avatar van laurensio
Wat een heerlijk thrash metal album is dit. Een hele gelikte productie maakt het helemaal af.
Er komen behoorlijk wat lekkere rifjes langs op dit album, een lekker ''smerige'' bas, ook de drums zijn behoorlijk goed ingespeeld en als laatst hebben we de zang die perfect aansluit bij de bovengenoemde. Het luister lekker weg, maar ik moet eerlijk zeggen dat de muziek niet heel erg afwisseld is. Er zitten af en toe wel even wat heerlijke melodische stukken in. Ik weet dat thrash metal vooral bestaat uit herhaling, maar deze plaat in 1 keer uitluisteren lukt me telkens echt maar net.
Desondanks het gebrek aan variatie toch een mooie 8!
4* dus

avatar van sinkthepink
Toch wel een van de betere thrash platen die ik ken hoor.......

I haven't any doubt That your time has run out
Cause I've added your name
To my blacklist

Geweldig !.....Jammer dat Zetro hierna weer is ontslagen.

avatar van Edwynn
Klasse comeback plaat van Exodus. Bloedagressief en Zetro klinkt soms bijna zo hysterisch als Baloff vroeger. Jammer dat de bandleden niet meer met elkaar door één deur konden. En vervolgens met koekiemonster uit sesamstraat als zanger verder zijn gegaan.

Koekiemonster? Hahaha...

avatar van Nakur
Dit vond ik jaren terug dus helemaal tof, maar ik moet bekennen dat ik al jaren niet meer naar trash heb geluisterd. Afgelopen weken ben ik eens door de platenkast gegaan en ben heel wat vette platen weer terug aan het halen. Waaronder deze. Superstrakke producties en bij vlagen briljant riffwerk. Lekker!

avatar van Lau1986
Erg sterke plaat van Exodus en voor mij ook de laatste sterke plaat die ze gemaakt hebben. Zetro is heerlijk agressief bij stem, de drums komen hier heerlijk naar voren en de riffs zijn onwijs catchy. Al vanaf sec 1 word je meegenomen op een lesje thrash metal.

avatar van Edwynn
Erg jammer inderdaad dat Exodus niet in deze incarnatie een vervolg mocht krijgen.

avatar van exodus
"Forward March"... ...de beste! Toch trots dat ik ook dit gigantische nummer met die gouden solo's een keer nog bewust live heb mogen aanhoren en aanschouwen door Holt/Hunolt in 2004 op Wâldrock op het tentpodium aldaaro...

Op 8 augustus aan staande staan ze in Dynamo! Ik heb er in ieder geval mega veel zin in!