David Bowie - Live Santa Monica '72 (2008)

Label: EMI

1. Introduction (0:13)
  2. Hang on to Yourself (2:46)
  3. Ziggy Stardust (3:22)
  4. Changes (3:27)
  5. The Supermen (2:55)
  6. Life on Mars? (3:27)
  7. Five Years (4:32)
  8. Space Oddity (5:04)
  9. Andy Warhol (3:49)
  10. My Death (5:50)
  11. The Width of a Circle (10:43)
  12. Queen Bitch (3:00)
  13. Moonage Daydream (4:53)
  14. John, I'm Only Dancing (3:16)
  15. Waiting for the Man (5:44)
  16. The Jean Genie (4:00)
  17. Suffragette City (4:11)
  18. Rock 'N' Roll Suicide (3:01)
Father McKenzie
Zonet gratis een copie bemachtigd, de plaatselijke platenboer kent me natuurlijk goed, en ik mocht de gecopieerde versie hebben.
Héél sfeervol album, het speelt hier al voor de tweede keer, dit is Bowie op zijn scherpst.

En het is een ware troost voor een Bowie-fan, zoals er zovelen zijn, die voor echt nieuw materiaal al sinds het uitstekende REALITY uit 2003 op hun HONGER moeten zitten.

Bowie, kom op zeg, je hebt nu genoeg gerentenierd en op je lauweren gerust, en laat dat fotomodel van je nu eens met rust...kom toch aub eens met een prachtig nieuw album!

Ondertussen is het puur genieten van dit sfeervol liveplaatje, ook een dikke dertig jaar na opname REEDS uitgebracht, het afmixen is een beetje uitgelopen, zo te zien;
Na het schitterende Live At Massey Hall van Neil Young, alwéér een oudje die met nieuw oud live-materiaal naar buiten komt!

Joechei! * * * * *

avatar van Sater
Hoe verhoudt deze zich tot het laatste Ziggy optreden?

Sater schreef:
Hoe verhoudt deze zich tot het laatste Ziggy optreden?

die vraag begrijp ik niet echt???

avatar van Sater
Ziggy Stardust: The Motion Picture, een livealbum uit deze periode.

DonDijk

Father McKenzie
De playlist lijkt inderdaad dezelfde; de ene zal een bootleg zijn, zeker, Geen idee, deze hier wordt wel officieel uitgebracht.

avatar van Sater
Ik vroeg me meer af of Santa Monica op http://www.musicmeter.nl/album/28224 lijkt. Qua geluidskwaliteit, spelvreugde, zang etc.

Father McKenzie
Tja, dat kan ik niet zeggen, ik heb die welke jij hier gelinkt hebt nooit gehoord, dan is er dus geen vergelijk mogelijk.... ???

avatar van Jesusfreen
Ik heb de "officieel" uitgebrachte bootleg op het Trident Music International label uit 1994. Exact hetzelfde als deze, het geluid zal wel wat beter zijn. Ziggy Stardust: The Motion Picture soundtrack was zijn "afscheidsconcert" op Britse bodem en van die zelfde laatste Ziggy - tournee is deze cd een impressie van het Amerikaanse Santa Monica concert. Al bij al prefereer ik de Ziggy Stardust: The Motion Picture soundtrack boven deze.

Father McKenzie
@ Jesusfreen, dan moet ik daar ook eens achteraan, achter die Ziggy Stardust Motion Picture Soundtrack.

PS; Wàt betekent in godsnaam je pseudo; Jesusfreen??

beaster1256
de cd is behoorlijk opgepoetst en is volgens mij een ietsje beter dan die ziggy stardust motion picture soundtrack , de nummers zijn vaak dezelfde maar de inbreng van mick ronson is veel beter volgens mij , en ronson was meer dan de helft bepalend voor het geluid van ' the spiders ' .

Father McKenzie
Laten we het bij deze plaat houden, het is een steengoede liveplaat, voor mij zijn beste, beter dan David Live en Stage, die beide toch qua klank en mixage te wensen overlieten...

beaster1256
zelfs bowie verklaart in de hoesnota's dat deze bootleg de beste is en dan vooral door de fantastische prestatie van mick ronson,

Zigstar
"Oh you're terrific"
Well you too Bowie! Geniale live-plaat. De klassiekers uit de vroege Bowie-periode op een rijtje gezet en zeer naturel en luchtig uitgevoerd, alsof het niets is.. 5 sterren zonder twijfel.

avatar van judgepaddy
Bowie loopt hier ook tegen hetzelfde dilemma in Space Oddity, als ik, toen ik als 16 jarig jochie dat liedje wilde leren op mn gitaar:

C Em C Em
Ground control to Major Tom Ground control to Major Tom:
Am Am7/G D7
Take your protein pills and put your helmet on C Em C Em
Ground control to Major Tom: Commencing countdown engine's on
Am Am7/G D7
Check ig-nition and may God's love be with you.

Euuuuuuuuh,.......

WHOOOHOOHOOOOOOOO!!!!

Was je al Zo ver met pijn in je vingers, had je geen space geluidjes.
Damn!!!!

Enfin, ik luister nu net de laatste nummer van deze CD, en het geluid is inderdaad prima, al hoor ik wel een lichte hisss.
Ik had zelf nog niks Live van Bowie uit deze periode dus dit werpt weer een extra dimensie op mijn Bowie beleving.
En inderdaad: Ronson rocks!

Bootleg of niet, het klinkt goed.
Zijn stem is weer goed en de Spiders is ook een goede band.
4 sterren

joranomic
mooie concertregistratie van m.i. bowie's beste tijd, en inderdaad, Ronson steelt de show, vooral bij Moonage Daydream, die solo kan mij niet lang genoeg duren

alleen de geluidskwaliteit vind ik wat tegenvallen, daarom ook 4* ipv 5*

Father McKenzie
De perfecte liveplaat, om de een of andere reden jaren ingehouden, maar we hebben ze!

avatar van LucM
Ik merk nu ineens dat ik geen live-album van David Bowie in bezit heb, dan zal ik eens achter deze op zoek gaan (als die zo perfect is volgens Father McKenzie).

avatar van bikkel2
De afsluitende periode van Ziggy Stardust & The Spiders From Mars.
Dit was zonder meer Bowie's hoogtepunt , al komt zijn Berlin periode dicht in de buurt .
Dit album rockt als een bezetende , maar kent ook melodieuze kunststukjes als Life On Mars en Five Years .
Bowie had een wereldband hier met natuurlijk Mick Ronson als rechterhand . Glamrock maar dan ruig en vaak gemeen klinkend , maar tevens ook best experimenteel .
Een droom van een setlist , sterke opbouw en een voorbeeldig einde . Waiting For The Man van The Velvet Underground is en blijft een voorbeeldige cover , en deze past naadloos in de set .
Ondanks dat Bowie hier 1 van zijn betere alter ego's neerzette , was er nog inspiratie zat en kwam hij tot 1980 met een rits acceptabele platen . Toch dat heerlijke rauwe van deze tour kon hij nog maar moeilijk overtreffen .

avatar van maartendegroot
Weet iemand of hierbij ook beelden zijn opgenomen? Dat zou zo'n mooie dvd opleveren.... Wat is my death toch ontzettend goed gecoverd! Wat is jullie favouriete dvd van David Bowie? Verder was ik benieuwd waarom er nog geen musicdvdmeter bestaat??!

avatar van maartendegroot
Ik heb zelf even snel gezocht en toen kwam ik deze opname tegen: YouTube - David Bowie -Ziggy Stardust (live Santa Monica 72)

Ik geloof niet dat dit beelden zijn van dit concert.

Om eerst de onduidelijk weg te nemen: dit is een officiele release. Dit is dezelfde show, maar dan semi-officieel uitgebracht: David Bowie - Ziggy Stardust and the Spiders from Mars Live (1995). Ik heb die nooit gehoord, maar die zal qua geluidskwaliteit dan wel wat minder zijn denk ik. Voor deze uitgaves was deze show alleen als bootleg te vinden.

Zeer sterke show! Het aparte is dat de uitvoeringen vaak ietwat slordig zijn, maar daardoor winnen ze juist aan kracht. Het geeft een spontane klank, alsof Bowie zomaar in een klein kroegje staat. Lekker nonchalant spelen, maakt niet uit of het helemaal klopt.

'My Death Waits' en 'The Width of a Circle' springen er voor mij uit, maar niets is ondermaats natuurlijk. Wat mij betreft is deze ook inderdaad een klasse beter dan David Bowie - Ziggy Stardust: The Motion Picture (1982) (al is daar natuurlijk wel een dvd van).

avatar van Lying Mouth
Wat een onzin om de cd uit 1995 als een semi officiële uitgave te bestempelen. De uitgave uit 2008 is niet meer dan een remastered versie van de eerste.

Dus waarom deze apart op de site moet?

avatar van i.Ron S.
Volgens mij is dit juist de enige officieele uitgave.

Inderdaad.

ik heb ze bijde die van 95 en 2008 die laatste klinkt harder maar veel ruis en the motion picture is voor mij beter

avatar van Horsepower
Prima liveplaat van Bowie uit zijn beste periode.
De dvd Ziggy Stardust uit 2003 heb ik nog niet gezien. Benieuwd of deze van hetzelfde niveau is en of de beelden een toegevoegde waarde geven?

Father McKenzie schreef:

David Live is in 2005 opnieuw uitgebracht in een prima remaster. Ik heb er ook nog een hele mooie digipak versie van. Als je bij dat album kijkt dan kan je lezen dat de waardering lager is door de matige geluidskwaliteit. Dat is dus eigenlijk ingehaald door de tijd. Zowel dit Live Santa Monica '72 en David Live uit 1974 zijn nu beiden geluidtechnisch (sinds 2005 en 2008) en vooral muzikaal (nog steeds) zeer de moeite waard. En er staan ook nog eens 10 tracks op dit album, die weer niet op David Live staan. Ze vullen elkaar dus mooi aan.

avatar van Ernie Ball
Klinkt als een bootleg, maar juist daarom heel lekker puur en rauw. Luister eens naar de valse back ground vocals op Five Years. Voor mij Bowie op zijn Bowiest.