Nas - I Am... (1999)

Alternatieve titel: I Am... The Autobiography

Label: Columbia

1. Album Intro (2:51)
  2. N.Y. State of Mind Pt. II (3:36)
  3. Hate Me Now (4:44)

met Puff Daddy

4. Small World (4:45)
  5. Favor for a Favor (4:07)

met Scarface

6. We Will Survive (5:00)
  7. Ghetto Prisoners (4:01)
  8. You Won't See Me Tonight (4:23)

met Aaliyah

9. I Want to Talk to You (4:36)
  10. Dr. Knockboot (2:25)
  11. Life Is What You Make It (4:05)

met DMX

12. Big Things (3:40)
  13. Nas Is Like (3:57)
  14. K-I-SS-I-N-G (4:16)
  15. Money Is My Bitch (4:03)
  16. Undying Love (4:45)

- I Want To Talk To You
- Small World
- We Will Survive
- Ghetto Prisoners

Stuk voor stuk hele goede tracks. Er staan wel een paar mindere nummers op (als je kijkt vanuit commerciëel standpunt) zoals Hate Me Now, Money Is My Bitch (lekkere beat trouwens) en K-I-S-S-I-N-G...

Maar zo slecht zijn die tracks nou ook weer niet, ik heb wel slechtere muziek gehoord. Gewoon een sterk album van een gewaardeerde artiest.

avatar van vin13
Productie vind ik niet erg sterk en het grote manco is dat de meerderheid van de nrs. niet origineel zijn, teveel jatwerk. Laat Nas nu gewoon eens met een band spelen ipv met tracks mee te rappen en dan zonder het woord nigger in elke zin. Ik denk dat hij wel beter kan maar wijsheid komt na jaren. Niet heel slecht, maar gewoonweg niet goed genoeg. Ik heb het album wel en probeer het te waarderen.

avatar van Kill_illuminati
Trouwens op wie is de Diss in "Hate me now" op gericht.
Ik dacht tegen 2pac van wege: het kruis, de Lyrics en hoe hij verder doet in de clip.( stijl van pac ) Maar iemand zegt dat het is gericht op Cormeaga ofte wel "The Realest" . Ik zie geen rede waarom Nas pac zou dissen ze hadden geen beef meer net voor pac's dood. Pac wou zelfs stukken uit Against all odds halen maar dat ging niet want hij ging dood. Nog een rede, ik heb Nas "keep Ya head up"zien rappen uit respect voor pac en hij heeft een nummer gemaakt voor 't post album better dayz waarin hij een featere nummer doet genaamd: Thug Mansion en verschijnt later op 't remix versie Livin in pain ( house of pain ) op de Duets van B.I.G.

Verder een mooi album met hier en daar iets leuks .
Wacht nu op Nas z'n volgend album ( Ice-cube had interesses om hier op te komen ).

Mezelf
Waarom zou hij 2Pac dissen en 3 nummers verder een nummer aan zijn dood besteden?

avatar van hiphopisntdead
omdat bijnaiedereen dat toen deed, remixes met pac of biggie erin.

ik had wat gezocht op internet en ik vonddit:
een van de minst bekende gelekte tracks van de orginele I Am...
ik vind nas hier anders klinken zwaardere stem

avatar van Raul
Hate Me Now is een diss naar niemand (of eigenlijk wel: naar de mensen in het algemeen, als iemand succes heeft wordt deze persoon vaak gehaat en bekritiseerd) en al helemaal niet aan Tupac. Pac was al drie jaar dood toen dit album uitkwam dus behalve het feit dat een diss wel erg laf zou zijn van Nas is hij ook gewoon een groot bewonderaar van Pac en dat hoor je op We Will Survive

Dear Pac, every thug sheds a tear drop
And use teeth to bite off of beer tops
And Pour Out A Lil Liquor
You was more than just the wildest nigga
2Pacalypse, I understand your style nigga
It's going on the firth year since you've been gone
On the east and west coast, the same shit is going on
The industry be talking, offending me often
They don't believe you dead, wanna see you in your coffin
I can relate, shoot outs and court dates
All Eyez On You, niggaz in your face invading your space
You asked if I could trade in your place, how would I hold up?
How long would I ride, before I fold up?
How did you know through your rhymes it was your time to go?
You predicted it in every line, all in your flow
There could Never Be Peace, I have to quote
Can't believe I heard my name on "the realest shit you ever wrote"
We had words cause the best supposed to clash at the top
But kept it brotherly, when we seen each other and stopped
In NYC, at MTV, people watched
We was both deep, after you left, I got no sleep
Think about how us real niggaz would be
If we united, a nation of thugs, who could fight it?
You was caught in a wild homicide, or were you crucified
Like the son of God, when Lucifer lied
And make the world think, young blacks should be extinct?
But Thug Life'll never die, we stay high and just link
Will there ever be another MC as nice?
Will you return to us like the resurrection of Christ?

Maar goed, zoals iedereen voor zichzelf heeft kunnen horen is dit een heel matig album. Het paradoxale eraan is echter dat Nas' beste nummer ooit (vind ik) op dit album staat: Nas Is Like. Er staan ook nog enkele andere sterke of aardige tracks op zoals Undying Love, NY State Of Mind pt. II, Hate Me Now (kom op, dit nummer is toch een banger!), Favor for a Favor en We Will Survive. De rest is slecht of heel slecht.

Vanwege Nas Is Like 3 sterren.

avatar van bato
Jammer van NY state of Mind part II de rest egt top met hoogte punt life is waht you make it met DMX een dikke 4.5* van mij!

avatar van Rudie
Nas zijn derde album is niet een van zijn beste, doordat het album al voor de release op internet lekte werd het project zodanig omgegooid dat "I Am" en zijn opvolger ver beneden het potentieel van de man zaten.

In plaats van de originele dubbel-cd uitvoering, zoals die op internet was gelekt, maakte Nas een 1-disc uitvoering met daarop een selectie van het originele werk. Buiten de (naar mijn mening waardeloze) single "Hate me now" bood het album niet veel.

Tegen de wensen van platenmaatschappij en fans in werd het oude materiaal niet opnieuw uitgebracht maar in de prullenbak gegooid en werd het tweede deel van het tweeluik: "Natradamus", in 7 maanden opnieuw opgenomen. Het resultaat was het slechste album dat de man ooit zou maken.

Nas maakte later de grote vraag onder fans naar het gelekte materiaal goed door het uit te brengen in een nieuw album genaamd: "The Lost Tapes". De Ironie is dat dit album veelal door critici veel hoger is aangeprezen dan de twee ongelukjes daarvoor. Desalniettemin hebben beide albums hun hoogte-punten. Ze halen het echter bij lange na niet bij zijn vroege juweeltjes: "Illmatic" en "It Was written"

Rudie schreef:
de twee ongelukjes daarvoor."

Ik vind het eerlijk gezegd mooi "gezegt". Moest ff dollen ^^

avatar van j.b.b.l
Kill_illuminati schreef:

In "One Mic" ging hij zeker "perongeluk" harder rappen .

Hij bedoelt waarschijnlijk Nastradamus en I Am(denk ik).

j.b.b.l schreef:
Hij bedoelt waarschijnlijk Nastradamus en I Am(denk ik).

Had ik ook op een andere manier duidelijk gemaakt

avatar van Rudie
Kill_illuminati schreef:

Ik vind het eerlijk gezegd mooi "gezegt". Moest ff dollen ^^

Misschien is dat wat 'ongelukkig' geformuleerd Ik bedoelde natuurlijk Nastradamus en I Am, het woord ongelukje slaat in eerste instantie dan ook niet op de kwaliteit maar op de gang van zaken rondom de albums. Over Stillmatic geen kwaad woord van mij.

Verreweg het beste album van Nas. In eerste instantie het enige album wat ik goed kende. Ik vond hem dan ook zéér vet, met verschillende lekkere nummers. Muzikaal erg sterk, en melodieus hoogstaand. Dit maakte mij nieuwsgierig naar de vele andere albums die hij heeft gemaakt. Ik heb ze nu allemaal, en helaas, op her en der een aardig nummertje na, haalt het niet bij het niveau van I am...

Gewoon een top cd uit de hoogtijdagen van de hiphop.

avatar van Gyzzz
Naast Nas Is Like vind ik Scarfaces coupletten op Favor For A Favor nog altijd het grote hoogtepunt van dit verder nogal wisselvallige album.

avatar van Game
Die eerste 20 seconden van Nas Is Like zijn echt heerlijk

En dan hoe de sample erin komt en Nas erop begint te rappen, geweldig.

avatar van nopro
Op Nastradamus na het dieptepunt uit de carrière van Nas. Toch nog een voldoende voor dit album. 3*

avatar van hiphopisntdead
Ik heb echt dromen over hoe dit album geweest was met al die al eerder gelekte tracks er op, echt erg jammer, zou echt een classic zijn geweest denk ik.

3.0* voor Nas Is Like

avatar van PJC
PJC
wat een kutplaat. ik kan echt alleen genieten van NY State of Mind Pt. II en Nas Is Like. De rest is héél triest. Bij zulke slechte producties interesseert het me al niet meer of het lyrisch interessant is. En zijn flow? tja...hoe kun je nu deftig rappen op deze beats? Het klinkt gewoon voor meter. Nas is een topMC en ik vraag me echt af hoe je iets als dit kan maken als je illmatic en it was written gemaakt hebt en een hoop gastverses op goeie albums gedropt hebt. Hij moet toch een beetje verstand hebben van wat toffe hiphopbeats zijn? Commerciële druk van het label ofzo? Zelfs dan, het zijn zelfs geen top40 meezingertjes.

Wat vind hij hier zelf eigenlijk van? Is daar ooit iets van opgedoken in interviews ofzo?

avatar van PJC
PJC
83Utreg! schreef:

Gewoon een top cd uit de hoogtijdagen van de hiphop.

Vind je dit serieus beter dan Illmatic?

PJC schreef:

Vind je dit serieus beter dan Illmatic?

2 nummers op Illmatic overstijgen het gemiddelde niveau van I Am...
Voor de rest vind ik hem over het geheel genomen zeker beter.

avatar van Kill_illuminati
DMX en Scarface leveren allebei een mooi gastbijdrage voor dit album.

Nas Is Like is één van m'n favoriete tracks ooit. Wat een track, Premo & Nas zijn echt een geniaal duo. Voor de rest vind ik het maar een matig album. NY State of Mind II, Small World, We Will Survive en K-I-SS-I-N-G kunnen er nog mee door. De rest doet me echt niks

SPAROOD
Dit vind ik het minste album van Nas. Nergens kan het me echt blijven boeien. Het zijn allemaal wel aardige tracks maar daar houd het dan ook bij op. Alleen We Will Survive vind ik nog wel chill

avatar van p-azz
heerlijk, hier is rap tenminste nog een beetje rap te noemen, altans hier gaat het tenminste nog ergens over
niet dat k hierna de rap van deze tijd slecht vind maar het gaat meer en deels over vrouwen en geld.( niks mis mee want het blijft goed en lekker klinken.)

p-azz schreef:
Uh, na dit album ging het (deels) over vrouwen en geld? Naast je Nederlands lijkt je beheersing van de Engelse taal ook niet bepaald op orde.

avatar van p-azz
Wat zeg ik dan verkeerd dat het met me engels heeft te maken en me
nederlands
en gaat het nu niet over geld en vrouwen dan(deels)???

avatar van MJ_DA_MAN
Je zinnen lezen nogal moeilijk, vandaar dat over de Nederlandse taal (maar dat is niet relevant verder). En gezien Nas in het Engels rapt en absoluut niet grotendeels over vrouwen en geld rapt twijfel ik aan je beheersing van die taal gezien Nas nou net iemand is die qua tekst nooit die kant op is gegaan (paar nummertjes na).

avatar van p-azz
dat probeer ik er juist duidelijk mee te maken, dat het bij Nas tenminste meestal NIET over geld en vrouwen gaat

avatar van MJ_DA_MAN
Tja nu lees ik dat ook na je uitleg, maar in eerste instantie leek het erop dat je het over Nas had, vandaar dat ik ook zei dat je zinnen niet altijd even makkelijk lezen. Anyway, ik neem mijn woorden dan maar terug.

avatar van KILLERBEE99
Erg kaal album, of met andere woorden niet veel speciaals, paar leuke nummers de rest allemaal wel ok.