George Michael - Older (1996)

Label: Virgin

1. Jesus to a Child (6:51)
  2. Fastlove (5:25)
  3. Older (5:33)
  4. Spinning the Wheel (6:22)
  5. It Doesn't Really Matter (4:50)
  6. The Strangest Thing (6:01)
  7. To Be Forgiven (5:21)
  8. Move On (4:45)
  9. Star People (5:16)
  10. You Have Been Loved (5:31)
  11. Free (3:00)
  12. Fastlove (Part II) * (4:56)
  13. Spinning the Wheel [Forthright Edit] * (4:42)
  14. Star People '97 [Radio Version] * (5:41)
  15. The Strangest Thing '97 [Radio Version] * (4:41)
  16. You Know That I Want To * (4:36)
  17. Safe * (4:24)
  18. Fastlove [A/C Summer Mix] * (4:45)
  19. Star People '97 [Radio Edit] * (4:42)
  20. Freedom '94 [Live] * (6:07)
  21. One More Try [Live Gospel Version] * (5:26)
  22. Star People [Unplugged] * (6:07)
  23. Spinning the Wheel [Radio Edit] * (5:01)
  24. Fastlove [Promo Edit] * (4:45)
  25. Jesus to a Child [Special Radio Edit] * (4:16)
  26. Spinning the Wheel [Forthright Club Remix] * (6:40)
  27. Star People [Forthright Club Mix] * (9:19)
  28. Fastlove [Forthright Extended 12" Mix] * (9:21)
  29. Star People [Forthright Dub Mix] * (7:32)
  30. I'm Your Man [The Jon Douglas Remix] * (4:06)
  31. Fastlove [Part II – Fully Extended Mix] * (9:32)
  32. Spinning the Wheel [Forthright Extended 12" Club Mix] * (8:15)
  33. Star People [Galaxy Dub Mix] * (7:13)
  34. Fastlove [Forthright Remix 7" Version] * (4:27)
  35. I Can't Make You Love Me [Studio Version] * (5:19)
  36. Desafinado * (3:22)

met Astrud Gilberto

37. The Strangest Thing [Live] * (6:05)
  38. Star People [Forthright Radio Edit] * (4:29)
  39. The Strangest Thing '97 [Loop Ratz Mix] * (8:49)
  40. Fastlove [Forthright Dub Remix] * (8:25)
  41. Jesus to a Child [Radio Edit] * (6:06)
  42. Spinning the Wheel [The Jon Douglas Remix] * (6:41)
  43. Star People [Galaxy Mix] * (8:11)
  44. Older [Instrumental] * (5:21)
Arbeidsdeskundige
Dit is een bijzonder intens album. Zijn prachtige soul stem biedt heel veel troost.

avatar van Rinus
Misschien wel zijn beste album. Geen enkel slecht nummer.

avatar van milesdavisjr
Zes jaar na Listen kwam Older op de markt, een zo mogelijk nog introverter schijfje dan Listen. De nummers liggen in het verlengde van zijn voorganger hoewel de jazzy arrangementen nu een nog grotere rol spelen. Voor mij bleek en blijkt deze vorm van muzikale begeleiding een uiterst relaxte luisterervaring op te leveren. Met de zeer smaakvolle vocalen van Michael als blikvanger en het gebruiken en het inzetten van de juiste instrumentale ondersteuning is het genieten geblazen. Fastlove, een volwassen dansbare song zonder oubollig aan te doen, zo blief ik ze het liefst. Het Spaanse gitaargetokkel in; To Be Forgiven geeft het nummer net dat stukje meerwaarde. Move On is ook alweer zo'n klein meesterwerkje, het nummer wordt zo subtiel voor het voetlicht gebracht maar klinkt zo soulvol. Star People swingt op zijn eigen manier. Free vormt de fraaie instrumentale afsluiter van dit heerlijke plaatje. Wat mij betreft vormt Older de best worp uit de discografie van Michael. De plaat is uitgebalanceerd, overwegend rustig van aard, de arrangementen worden heel subtiel ingekleurd en de nummers zijn stuk voor stuk af. Met een uur wel wat aan de lange kant maar ach een kniesoor....

Arbeidsdeskundige
Er staat werkelijk geen enkel slecht nummer op dit hartverscheurend mooie album. Het intense Jesus to a Child en de swingende nummers Fastlove en Move On zijn heerlijk. De ultieme parels voor mij zijn To Be Forgiven en You Have Been Loved. Laatst genoemde nummers zijn qua tekst, zang en instrumentatie beklemmend fraai.

avatar van Minneapolis
Heeft George in zijn testament op laten nemen dat dit nooit op betaalbaar vinyl mag komen of zo?
Wat is het voor onzin dat er nooit een keer een herpersing komt?

avatar van gaucho
Tja, hoe breng je bijna een uur muziek uit op vinyl? In elk geval niet op één LP, zoals de oorspronkelijke uitgave uit midden jaren negentig. Waar je dan ook nog eens op z'n minst 550 euro voor moet uittrekken, als ik Discogs als maatstaf moet hanteren.

Het wachten is inderdaad op een reissue op twee LP's, met per plaatkant een voor vinyl perfecte speelduur van ongeveer een kwartier. Ik zie het daar overigens echt nog wel een keer van komen. Het is een kwestie van tijd voordat elke LP uit de jaren negentig die over 'staying power' beschikt, ook betaalbaar op vinyl wordt uitgebracht. Al vermoed ik dat je er ook in dit geval wel een paar flappen voor moet neertellen (lees: 30, 40 euro, inmiddels de gangbare prijs voor en dubbel-LP, zo lijkt het).

Los daarvan geniet ik ook van dit album via de CD die je overal voor een habbekrats kunt oppikken - ik kom 'm regelmatig bij de kringloop tegen voor een euro of iets in die geest. Uit de tijd dat de 'loudness war' nog niet echt wat uitgebroken, dus met deze fenomenale productie krijg je ook op CD een heerlijk helder geluid.

Want laat dat nog maar eens gezegd zijn: dit is een bovengemiddeld goede popplaat, die afgezien van de dansbare nummers Fastlove en Star people vooral bestaan uit nummers die tegen de easy listening aan hangen. Maar het is absoluut kwaliteitspop, waar Georges uitstekende zang en de algehele instrumentatie fraai met elkaar in balans zijn. Hoogtepunten te over, maar vooral Jesus to a child, You have been loved en To be forgiven zijn geweldige staaltjes songwriting, die ver uitgaan boven de teenybopper-hits van George Michael en Wham! in de jaren tachtig.

Minneapolis schreef:
Wat is het voor onzin dat er nooit een keer een herpersing komt?

Nog één jaartje geduld... dan komt ie vast.

Iets met 25 jaar enzo...

lennon schreef:

Nog één jaartje geduld... dan komt ie vast.
Iets met 25 jaar enzo...

Ik zie het eerlijk gezegd somber in... Kijk eens wat ze met Faith deden... Alleen een remastered vinyl in een achterlijk prijzige box. Velen willen die box niet, willen alleen een plaat. Sony doet in dit vinyl manische tijdperk helaas niets met een aantal van hun grote namen. Ongelooflijk jammer!!

Ik zie het ook niet gebeuren. Symphonica zou ook uitkomen dit jaar. Hoor je ook niks meer over.

edit: lees nu je berichtje bij het album zelf... dat dus.

aERodynamIC schreef:

edit: lees nu je berichtje bij het album zelf... dat dus.

Dat wordt dus eind januari

Eerst zien dan geloven. Het is al vaker uitgesteld.

Ik zie namelijk ook heel vaak 25 juni staan (dat is pas over een half jaar en voor mij daarom wel een vage release datum)

Dat wordt dus eind januari

Nee hoor, las laatst al op een George Michael fan zijn of haar website dat het sowieso juni 2021 wordt. Áls het dan al uitkomt.

avatar van lennon
Ik wacht er graag op.... .wil deze zo graag op vinyl....die paar maanden kunnen er nog wel bij.

avatar van milesdavisjr
Toch nog een kleine herwaardering van mijn kant en een halfje omlaag wel te verstaan. Older is nog steeds een prima schijf waar veelal rustige songs op staan. En juist dit karakter maakt dat de plaat net even te lang duurt. Een swingend nummer als Too Funky had net voor een fraaie break kunnen zorgen. Nu staat er met Star People weliswaar een vergelijkbare song op het album maar juist iets meer afwisseling had Older op artistiek gebied tot nog grotere hoogten kunnen doen stijgen. Desalniettemin blijft het een heerlijke plaat waar volwassen popsongs op staan, George de lijn doortrekt van Listen en je alleen al voor de bijl gaat door die 'stem'. Een fraai schijfje waar een commerciële invalshoek en artistiek vernuft mooi in balans zijn.

avatar van Minneapolis
milesdavisjr schreef:
En juist dit karakter maakt dat de plaat net even te lang duurt. Een swingend nummer als Too Funky had net voor een fraaie break kunnen zorgen. Nu staat er met Star People weliswaar een vergelijkbare song op het album maar juist iets meer afwisseling had Older op artistiek gebied tot nog grotere hoogten kunnen doen stijgen. .

Grappig hoe verschillend mensen hier tegenaan kijken. Ik vind een nummer met een flinke stijlbreuk juist erg veel afbreuk doen aan een album. Ik hou ook niet van die albums die alle kanten opgaan en klinken als een verzamelaar ipv een coherent geheel. Monkey op Faith vind ik ook een enorme mispeer bijvoorbeeld.
Verder snap ik wel dat ballads (Jezus to a child in mijn geval, hoe knap het nummer ook is) kunnen gaan vervelen, maar dat heb ik ook bij sommige uptempo songs (Star people en Fast love vervelen soms ook een beetje). George waardeerde ik ook om zijn mid tempo songs. Spinning the wheel bijvoorbeeld! En daar staan er een heel aantal van op waardoor ik het zo'n fijne plaat vind.

Ik had nog niet eens gestemd zag ik. Het album mag bij deze 5 sterren bijschrijven.

Aardig achtergrondartikel:

PAUL GOMERSALL: Recording George Michael's "Older"

Wellicht dat er op de reissue ook plaats is voor George's Morcheeba cover Tape Loop?

8 juli komt dan eindelijk de langverwachte heruitgave op dubbel vinyl.

avatar van Poles Apart
Bijzonder teleurstellend wel de tracklist van de deluxe boxset. Niet één onuitgebracht nummer. Sony dat er wederom een potje van maakt. Wel weer beschikbaar in 26 verschillende kleurtjes vinyl... Tja. Zelf houd ik het gewoon bij de zwarte 2LP van het originele album. Die remixes interesseren me helemaal niets en "Upper" heb ik op CD.

George Michael's Older reissue: Formats confirmed

avatar van Gert1980

Zeker eindelijk! En in een heel gaaf gekleurd vinyl dat dezelfde kleur heeft als George's oog op de hoes. Heb als fan zowel die versie, de zwart vinyl én de deluxe boxset besteld.
Van mij mag het snel 8 juli zijn!!

avatar van Dirruk
Heb hem ook zojuist besteld. Fantastisch nieuws, can´t wait!

avatar van Axeqlusive
De samenstelling van de super deluxe-boxset is echt een aanfluiting. De GM-estate kan hier zoveel meer van maken. Maar goed, ondertussen had ik al weinig verwachtingen meer van ze.

Ik beperk mij dan ook tot het rode (officiele store), het groene (FNAC, zie prijs) en witte (Amazon) vinyl. Tegen die tijd maar even zien hoe alles eruit ziet en wat ik hou.

avatar van Gert1980
Na veel wikken en wegen besloten de boxset te annuleren. Hoe een grote GM fan ik ook ben, maar anderhalf honderd euro voor een 3e plaat... want die cd's boeien me totaal niet en zo'n boekwerk lees je eenmaal en that's it.

Laten we hopen dat de GM estate de Upper plaat over niet al te lange tijd als record store day release uitbrengt. Is weer extra cashen voor ze en de fans zullen hem maar wat graag kopen.

Op naar het groen vinyl dus, wat nu al een collectors item is daar het overal is uitverkocht.

Vanavond in de bios Freedom Uncut gezien en dan besef je toch dat er grote artiesten in de jaren '80 hun ding deden en groots bleven. Maar ook een triest persoonlijk leven. Zijn muziek komt in zo'n bios dan toch ook wel weer binnen. Wat een stem,

Gert1980 schreef:

Van mij mag het snel 8 juli zijn!!

De release is uitgesteld tot 12 augustus.

Poles Apart schreef:

De release is uitgesteld tot 12 augustus.

Las het inderdaad. Wat is dat toch met die GM estate??? Iedere release van hun duurt lang, wordt ingesteld...

Gert1980 schreef:

Zijn we nog een maandje Older (we hebben al zo lang gewacht, dit kan er ook nog wel bij - heb nog zo veel moois liggen om me in de tussentijd mee te amuseren).

Poles Apart schreef:

Ik ben niet zo van het goedpraten, vooral omdat ze het iedere keer weer flikken.

Dat gezegd hebbende, ik kijk er niet van op als 12 augustus 16 september wordt. Hoe vaak wordt de releasedatum van de vinyl re-release van Symphonica nu al steeds verplaatst? Ik bedoel maar...

Gert1980 schreef:

Wil jij de loterij voor mij voorspellen?

Het is nu inderdaad weer verschoven... naar 16 september