Oasis - Dig Out Your Soul (2008)

Label: Big Brother

1. Bag It Up (4:39)
  2. The Turning (5:05)
  3. Waiting for the Rapture (3:03)
  4. The Shock of the Lightning (5:02)
  5. I'm Outta Time (4:10)
  6. (Get Off Your) High Horse Lady (4:07)
  7. Falling Down (4:20)
  8. To Be Where There's Life (4:34)
  9. Ain't Got Nothin' (2:15)
  10. The Nature of Reality (3:48)
  11. Soldier On (4:49)
  12. Lord Don't Slow Me Down * (3:18)
  13. The Turning [The Jagz Kooner Remix] * (4:52)
  14. Boy with the Blues * (4:40)
  15. Falling Down [The Chemical Brothers Remix] * (4:27)
  16. The Shock of the Lightning [The Jagz Kooner Remix] * (6:40)
  17. I Believe in All * (2:41)
  18. The Turning [Alternate Version #4] * (4:57)
  19. Waiting for the Rapture [Alternate Version #2] * (3:01)
  20. The Shock of the Lightning [Primal Scream Remix] * (4:25)
avatar van jeroenheinz
JoBBuS schreef:
arme Liam... carriere-technisch gezien had ie veel beter bij Noel kunnen blijven. Noel blijft voor mij toch de drijvende kracht achter Oasis, het is dat Liam die rauwe stem heeft... Liam heeft Noel harder nodig dan andersom.

Om toch ff deze plaat er nog bij te betrekken... dit is één van hun drie beste albums imho.

Klopt helemaal, veruit het grootste deel van de nummers is door Noel geschreven. Las dat Liam misschien een andere band wou beginnen, maar ben benieuwd of dat kans heeft van slagen. Naast die rauwe strot heeft hij idd weinig te bieden. Hij kan zich misschien beter bezig houden met zijn kledinglijn

avatar van OmeWillem
Liam gaat verder met de rest van de Oasis leden onder een andere naam. Noel komt denk ik volgend jaar met een solo album. Ik ben heel benieuwd. In ieder geval vind ik Dig Out Your Soul wel het beste album van Oasis. Echt heel erg lekker.

barrett schreef:
Het is idd enorm zielig dat deze band als een licht constant aan/uit word geschakeld. Nuja ik denk niet dat deze band ooit nog groen licht zal zien, deze keer is het definitief. Noel zal nog van zich laten horen, maar dan onder zijn eigen naam niet die van als Oasis.

Ach, 2 pints of lager en die twee zijn weer bij elkaar.

Het blijven koters.

avatar van Ampivinni
je hebt van die albums die je een keer luistert en denkt: ''mwah''

het beste wat je dan kan doen is um een tijdje laten liggen en dan weer s opzetten

avatar van lowieke
kaztor schreef:

Ach, 2 pints of lager en die twee zijn weer bij elkaar.

Het blijven koters.

Ik hoop het niet, ik heb een goed voorgevoel dat Noel Gallagher nu juis nóg betere muziek gaat maken..

avatar van Darkzone
Met dank aan "Time Flies" is er weer herinteresse van mij voor deze band. Ik hoorde daarop heel wat juweeltjes die ik nooit eerder had gehoord. Niet gek ook, als je de band na "Be Here Now" uit eht oog verloor na desinteresse.

En doordat dit album zo hoog wordt gewaardeerd en lovend werd bekritiseerd, ben ik bij mijn herintreden met dit album begonnen.
Op "Time Flies" hoorde ik veel The Beatles en dat is hier niet anders. En daar is helemaal niks mis mee. Het album klinkt vaak ook erg vet, smerig. Maar niet té, dus erg goed. Alleen jammer dat "I'm Outta Time" niet zo lang duurt. Na zo'n 3:22 komt er een soort gesproken radiosample het nummer binnen en dan verwacht je een soort Beatles-uitbarsting á la Hey Jude ofzo. Helaas eindigd het nummer daarna behoorlijk snel.

Ik koop tegenwoordig niet zo snel meer een cd, en dan alleen via Play.com en van mijn favoriete artiesten, maar dit (dubbel) album zou ik toch best op cd willen hebben.

avatar van Thuurke
Bij de Media Markt in Rotterdam lag deze vandaag voor 5 euro. Is niet ver van Spijk City Darkzone

avatar van Darkzone
Bedankt voor de tip Thuurke

(Get Off Your) High Horse Lady is muzikaal het zwarte schaap op deze geweldige cd. Hij breekt het album a.h.w. in tweeën, maar of dat nodig is...?
En ik vind het nummer ook verdacht veel op het nummer Big Wheel van Tori Amos lijken, afkomstig van het 2007-album American Doll Posse: YouTube - Tori Amos - Big Wheel maar dan op halve snelheid afgespeeld.

avatar van jerome988
De eerste nummers van deze CD zijn zeer goed, van Bag It Up tot en met Falling Down. Maar nummers als To Be There Where's Life, is dat nou echt wat Oasis was, je kan het bijna geen zingen meer noemen, waar zijn de Live Forevers, de Cast No Shadows en de Go Let It Outs gebleven?, om maar 3 geweldige nummers te noemen.
Het album begint goed, maar de laatste nummers zijn niet meer wat ik van Oasis gewend ben, dit is niet de sound die ik ken, deze vindt ik matig tot redelijk.

avatar van Wickerman
Een band mag zich toch wel vernieuwen, Jerome?

zicos
jerome988 schreef:
Als Oasis-fan geef ik dit album toch nog 4*

Dat komt natuurlijk doordat de laatste songs niet van Noel's hand zijn. Hij heeft waarschijnlijk alles geschreven wat jij van Oasis gewend bent. Noel heeft zelf ook gezegd dat het album misschien beter was als hij alles schreef, maar dat had niet goed geweest voor de 'geest' van de band.

avatar van Thestrals
In frankrijk op cd jacht kwam ik deze, schaamte dat ik geen cd had, en alleen maar wonderwall op mijn ipod stond [die ik een beetje zat werd] heb ik hem voor 6 € meegenomen. Echt een geweldige cd, ik draai hem kapot. misschien niet de beste maar voor mij goed genoeg! ook een zeer sterk begin nummer!

avatar van captain scarlet
I'm outta time is een van de mooiste nummers die ooit hebben gemaakt. Falling Down is ook fantastisch. voor de rest gewoon 'n sterk album.

avatar van sierrra
Is bij jullie de opnamekwaliteit ook zo beroerd of is dat een Oasis ding om het authentiek te laten klinken. Ik heb dit album (mijn eerste van Oasis) na aankoop maar weinig gedraaid. Het zit nu in de herkansing om zo maar te zeggen. Ik blijf het echter een zwaar album vinden. Daar bedoel ik mee dat ik er voor in de stemming voor moet zijn dit album op te zetten. Het, en vergeef me mijn woordkeus, zeikerige geluid van het vroegere werk van de heren is vervangen door wat meer uptempo nummers en rauwere klanken, wat ik wel kan waarderen. Misschien ooit nog eens 4 sterren.

avatar van Robbie Keane
De opname kwaliteit is prima hier.
Misschien even wennen, Liam klinkt wat meer geëlectroniseerd.

avatar van Wickerman
Opname is prima inderdaad. Maar zoals Sierrra zegt, het is een zware plaat. Geen echte Oasis biedrink plaat die altijd wel kan. Lastig, maar wel fijn.

avatar van jerome988
jerome988 schreef:
Als Oasis-fan geef ik dit album toch nog 4*

Met de tijd vindt ik het album steeds beter worden;
waar ik eerst alleen de eerste helft van de cd goed kon waarderen,
doet nu de rest er zeker niet meer voor onder,
To Be There Where's Life vond ik eerst één van de mindere nummers,
maar is inmiddels een favoriet...

van 4* naar 5*

avatar van Thestrals
Het blijft echt een geweldige plaat, wat zwaarder dan de andere misschien, maar dat trekt me juist wel.
Ook hoor je soms best duidelijk (teminste, vind ik dan) dat ze erg geïnspireerd zijn door The Beatles. Ook leuk dan dat ze bij I'm Outta time een interview met John Lennon in het einde hebben gestopt.
Deze staat geregelmatig nog in mijn cd speler, en ik heb er geen spijt van dat ik deze op de gok heb gekocht ! .

avatar van musiquenonstop
Wat ben ik blij met deze plaat als afsluiter ipv Don't Believe The Truth. Ook weer een Beatle connectie, die sloten af met Abbey Road na een slechte Let It Be.

Dat zwaarder wat men beweerd ben ik het helemaal mee eens, maar dat wordt alleen met de tijd mooier. Ik zag hier boven dat To Be Where There's Is Life niet gewaardeerd werd, door mij wel, heeft een beetje nasty sound met het gevoel dat het oneindig is, dat sfeertje maakt voor mij de song weer aantrekkelijk terwijl het toch inhoudelijk wat mist.

The Shock Of The Lightning steekt er met kop en schouders boven uit, en is gelijk één van mijn favoriete Oasis songs. Wat is dat een gaaf nummer. Begint in een hoge versnelling, en lijkt tot het einde aan toe over te schakelen naar nog een hogere. Je zit als het ware steeds te wachten op wat komen gaat. Geweldig !

avatar van maxinator

avatar van Ducoz
Mooi verhaal, alleen dat beatlestukje klopt niet. Let it be kwam na abbey road.

Qua release wel, alleen was Let It Be al lang gerecorded voor Abbey Road.

avatar van musiquenonstop
Ducoz schreef:

Qua release wel, alleen was Let It Be al lang gerecorded voor Abbey Road.

Thanks Ducoz, ik begon al aan mezelf te twijfelen.........

avatar van pdonidvie
Mooi verhaal, alleen dat beatlestukje klopt niet. Let it be kwam na abbey road.

'Let It Be' is bewust achterwege gelaten, omdat ze er niet tevreden van waren. Omdat iedereen de spanning voelde en wist dat een split eraan kwam hebben ze samen besloten nog één keer te doen waar ze samen zo goed in waren: 'Een fucking goed album schrijven.' En dat is dan 'Abbey Road' geworden.

Uiteraard is 'Let It Be' nadien ook nog uitgebracht. Of dat een wijze beslissing was laat it in't midden.

Dus het mooie verhaaltje klopt wel .

avatar van maxinator
Hij zegt dat ze afsloten met Abbey Road en dat is niet zo, ze kunnen die wel als laatst gemaakt hebben, maar ze sloten af met Let It Be. Die is als laatste uitgebracht.

avatar van Gloeilamp
Ik heb laatst voor 20 euro de Fan-Edition gekocht in de Amsterdamse Fame. 4 LP's, 2 CD's en een DVD.

Heb het album tot nu toe alleen op cd gehoord en favorieten zijn The Shock of the Lightning en I'm Outta Time.

avatar van Robbie Keane
Dat is geen geld zeg.

avatar van Gloeilamp
Inderdaad, ik kon het ook nauwelijks geloven. Heb het hele album nu zo'n 3 keer beluisterd en ik twijfel nog tussen 3,5* of 4*.

Erg lekkere plaat in elk geval!

avatar van Reint
Hm, deze blijft na een paar toch eigenlijk niet overeind in mijn beleving. De rockende nummers zijn eigenlijk best flauw en de lyrics zijn af en toe echt op het belachelijke af. Er staan genoeg sterke nummers op om het geen miskleun te laten zijn, maar écht briljant wordt het nergens.

avatar van pdonidvie
maxinator schreef:

Neen. 'Ze' sloten niet met Let It Be af. Als ik me niet vergis heef McCartney zelfs nog (tevergeefs) geprobeerd om de release van het album tegen te houden. Lennon omschreef het ook als 'Shit with a bad vibe'. Abbey Road is hun laatste werk. Let It Be was een cash in van hogeraf.

avatar van Ronald5150
Met "Don't Believe the Truth" zette Oasis al weer een grote stap in de goede richting. "Dig Out Your Soul" verlengt die stap en is weer een ouderwets goede Oasis plaat. De gebroeders Gallagher grijpen mijn inziens duidelijk terug naar de begintijd, zonder dat het een herhalingsoefening wordt. De Single "The Shock of the Lightning" is geweldig en ik hoor bij vlagen weer die bravoure van "Definitely Maybe", hun debuutplaat. Verder staat "Dig Out Your Soul" vol met goede stadionrockers met wel die typische Oasis attitude. De zang van Liam is verrassend goed en minder zeurderig. Aan de andere kant: je houdt van zijn stem of niet, een compromis is niet mogelijk. Verder zijn de liedjes van (overwegend) Noel weer van prima niveau en muzikaal klinkt het als een klok. Goed om te horen dat de gebroeders Gallagher het nog steeds kunnen en tegelijkertijd jammer dat dit hun (voorlopige) zwanenzang is. Maar met Liam en Noel weet je het nooit, wie weet ziet een nieuwe Oasis nog eens het levenslicht. "Dig Out Your Soul" is in ieder geval (voor nu althans) een mooi afscheidskadootje.