Amon Amarth - Twilight of the Thunder God (2008)

Zweden
Label: Metal Blade

1. Twilight of the Thunder God (4:09)
  2. Free Will Sacrifice (4:09)
  3. Guardians of Asgaard (4:23)

met L-G Petrov

4. Where Is Your God? (3:11)
  5. Varyags of Miklagaard (4:18)
  6. Tattered Banners and Bloody Flags (4:30)
  7. No Fear for the Setting Sun (3:54)
  8. The Hero (4:04)
  9. Live for the Kill (4:12)

met Apocalyptica

10. Embrace of the Endless Ocean (6:44)
master-rens schreef:

Dat vind Johan hegg ook

Dat is toch de zanger he? Nou voor mij mag hij tegen zijn kameraden zeggen dat ze ermee door moeten gaan, echt fantastisch.

avatar van master-rens
Jazeker, nu moet ik ze nog live zien en dan ben ik helemaal gek van amon amarth

avatar van master-rens
Ik heb het album nu een aantal keer geluisterd en mijn verwachtingen waren hoger dan mijn eindoordeel over dit album.
Alsnog vind ik het een heel goed en lekker klinkend album, waarschijnlijk waren mijn verwachtingen gewoon te hoog.
Het album opent met het titelnummer, dat ik ook meteen het beste nummer van het album vind.
Het titelnummer wordt gevolgd door ''Free will sacrifice'', wat naar mijn mening een gemiddeld lied is, niet slecht, maar ook niet een memorabel nummer. Wel een leuke tekst heeft het nummer.
Daarna komt het slome ''Guardians Of Asgaard'', wat op het begin een heel lekker nummer is maar na 3 minuten mij wel een beetje gaat vervelen, al maakt ie rond dat tijdstip een lichte wending.
Na Guardians of Asgaard komt het nummer Where is Your God?.
Een heerlijk nummer, goede lyrics en lekker vlot.
Ik vind wel Johan Hegg's zijn stem niet echt geknipt voor de snelle zangstukjes, ondanks dat klinkt het goed.
Varygans of Miklagard is simpelweg een goed nummer.
Tattered Banners and bloody flags weet mij niet te boeien.
Gelukkig komt er dan weer een heerlijk nummer, namelijk ''No fear for the setting sun''. Vette lyrics en gewoon een goed klinkend nummer.
Na ''No fear for the setting sun'' komt het nummer ''The Hero''.
Een goed nummer waar ik niet snel genoeg van krijg.
Ook hele vette lyrics, ik zie Johan Hegg al voor me als ''The Hero''.
Voordat ik ''Live for the kill'' begon te luisteren was ik best benieuwd, omdat Apocalyptica in het nummer meezingt.
Jammer genoeg zijn ze weinig te horen in het nummer, en het circa 30 seconden durende solo stukje van Apocalyptica is geen reet aan.
Een goed openingsnummer en een goede afsluiter is het halve werk.
En ''Embrace of the endless ocean'' is een goede afsluiter.
Het nummer past precies op zijn plek als laatste song van het album en ik kan geen genoeg krijgen van het laatste stukje van het lied, waar hij eerst nog zei ''Father, I'm coming home'' zegt hij als laatste zin van het nummer ''Father, I die Alone''.
De ontzettend mooie cover van het album maakt het af.

Akron777
Tattered Banners & Bloody Flags is juist mijn favoriet van het album, vooral omdat ik me een paar jaar terug verschrikkelijk verdiept heb in de Edda en de Noorse mythologie. dan is het refrein van het nummer echt prachtig. Live for the Kill is mijn andere favoriet van het album , alleen al vanwege het cellostukje van Apocalyptica.

Mmm interessant...
Ik ben opzich ook wel geinteresseert in de Scandinavische mythologie.
Haal je je informatie ook boeken of internet?

Akron777
Neem de Edda er eens bij, de Scandinavische "bijbel". Alle teksten van deze plaat kun je eruit afleiden. Net zoals de cover enzo.

avatar van master-rens
Is die ook in de nederlandse vertaling verkrijgbaar?
Of anders engelse vertaling?

Ik denk van wel.

Aloanator
Ik ben ergens een jaar geleden begonnen met het luisteren naar het nummer Twilight of the Thundergod onder het motto "er zijn echt mensen die dit serieus mooi vinden". Inmiddels behoor ik ook tot deze groep mensen.

Na een maand dat nummer af en toe voor de grap te luisteren begon ik de grunts beter te waarderen en wat meer op het fantastische gitaarwerk te letten. Het duurt even voordat gewent raakt aan dit soort muziek, zodat je door de bak herrie heen de melodieën en de verborgen schoonheid kan vinden.

Na twee maanden kwam ook het nummer Live for the Kill in mijn mediabibliotheek terecht. Wel een stevig nummer, maar voor death metal standaard nog erg licht verteerbaar. Het Apocalyptica stukje vind ik ook leuk gedaan, vooral de overgang terug van klassiek naar metal.

Een maand of drie geleden heb ik nog een stuk of 8 losse Amon Amarth nummers gedownload, en pas een week geleden heb ik dit hele album gedownload; veel te laat.

Aangezien ik de grunts ondertussen kan hebben luistert dit album erg lekker weg. Erg melodieus, maar nog wel goed stevig. De twee best nummers blijven in mijn ogen nog wel Twilight of the Thundergod en Live for the Kill, maar ook Guardians of Asgaard mag er zeker zijn. Er staan een paar mindere nummers op, waaronder de. in mijn ogen, te lange afsluiter, maar het wordt nergens slecht.

Als geheel album vind ik het lekker stevig, maar nog geen teringherrie. Het is, voor de mensen die wel van stevige muziek houden, best een aardig toegankelijk album en er staan veel sterke songs op en nergens wordt het slecht.
Zo kan iets wat ooit begon als grapje toch bij je favoriete cd's allertijden komen.

Pritje
!!!
goed album, toen ik het luisterde dacht ik hmmm oké dan. Maar toen ben ik het steeds meer en meer gaan luisteren en dacht ja dat bevalt me wel. Goed album goeie sound echt vet gewoon.

avatar van Edwynn
Na alle lovende artikelen ook maar eens wat beluisterd. Als death metal vind ik het wat te braaf. Het vikingelement is op zich geinig, maar lang niet zo sterk als bij Bathory of Enslaved.
Ik zal dit niet gauw in huis halen.

avatar van ozwald
is toch ook geen death metal? viking metal vind ik de lading het beste dekken.

over vikingen gesproken. leuke sidestep:

YouTube - Ronald Goedemondt Vikingen

avatar van Edwynn
Oude Enslaved zou dan ook te kwalificeren zijn als vikingmetal. Thyrfing ook. Maar dat is totaal niet te vergelijken.
De term vikingmetal wordt alleen gebruikt wanneer de teksten over Noorse mythologie handelen. Dat heeft m.i. helemaal niets met de muziek maken.

Akron777
Dat viking metal is net zoiets als dat pirate metal. Wat moet je nu met zulke benoeming? De lyrics gaan wel over vikings, maar de muziek zelf is voor mij belangrijk. Ik zou dit best wel Death Metal noemen. Jammer dat de band zo commercieel is.

avatar van bennerd
Akron777 schreef:
Jammer dat de band zo commercieel is.

Ik vraag mij echt af waar die opmerking op slaat, aangezien de band toch allesbehalve commercieel klinkt? Vind je het dan gewoon jammer dat ze succes hebben?

Akron777 schreef:
Jammer dat de band zo commercieel is.

Ik denk juist dat het commerciële geluid het wat meer open stelt voor de minder hardcore deathmetal fans (zoals ik). Ik ben meer van de hardrock en heavy metal, maar juist door dat dit zo "commercieel" en melodieus kan ik dit sterk waarderen, terwijl ik andere death metal a-melodieuze pokkenherrie vindt.

avatar van andnino
Dit is gewoon geen death metal. punt.

Maar dat zegt niks over goed of niet.

En wat is het dan wel?

andnino schreef:
Dit is gewoon geen death metal.

"Deathmetal is vooral te herkennen aan de snelheid van de muziek, het 'volle' geluid van de gitaren en de diepe gegromde of geschreeuwde vocalen (ook wel grunts en screams genoemd)."

En ik weet ook wel dat wikipedia niet de meest betrouwbare bron ooit is, maar dit komt bij mij toch echt over als Amon Amarth.

avatar van andnino
Je kunt in ieder geval niet Amon Amarth death metal noemen zonder de noemer 'melodieuze/melodic' erbij te noemen. De hoeveelheid melodie in de muziek is te groot om het als pure death metal te beschouwen. De definitie van wikipedia (neem dan op zijn minst de Engelse) vergeet (onder andere) de laaggestemde gitaren. Veel death metal bevat niet dergelijke melodieuze gitaarlijnen, met uitzondering voor sommige solo's natuurlijk.

avatar van Edwynn
Dan is het in mijn oren nog gewoon death metal. De zogenaamde Gothenborgbands (At The Gates, In Flames, Dissection enz) werden ook altijd als death metal gekwalificeerd, hoewel ze heel veel melodieus heavy metalgitaarwerk toepasten alsmede enkele black metal elementen.
Amon Amarth heeft daar wel raakvlakken mee. Maar toch lijkt na een overrompelende eerste indruk de impact wat magertjes te zijn.
Een of twee nummers is vermakelijk daarna krijg ik het idee dat het gaspedaal wat verder ingedrukt moet worden. Net wat te braafjes.

avatar van andnino
Dan deel ik je mening ook wel redelijk

Akron777
Wat maakt het ook uit hoe deze muziek heet? Het belangrijke is dat het goed klinkt. Ik zou het wel Death Metal noemen, maar dan inderdaad aan de melodieuzere kant.

Ik lees enkele reacties op dat commerciele gedoe.
bennerd, voor mij is commercieel niet hetzelfde als succes hebben. Bij succes hebben krijgen ze inderdaad meer inkomsten, maar dat wil niet zeggen dat ze de muziek daar op aanpassen. ik hoor hier toch duidelijk dat deze muziek zo is aangepast naar een bredere smaak, vergelijk deze maar eens met hun oudere werk.

avatar van bennerd
Persoonlijk vind ik de verandering miniem, behalve het veranderen van de productie. Maar ik ben dan ook niet zo'n fan. Ik snap je punt in ieder geval wel nu.

avatar van andnino
Gelukkig is de productie wel lekker zwaar gebleven. Veel melodieuze metalcore stapt in dat geval over naar een gladde productie met weinig 'bottom'. Vind ik vaak jammer.

Akron777
De plaat is geweldig en de band ook, maar ik heb het zelf wat liever een beetje ondergronds. Door de vele merchandise loopt het dalijk uit op een cliche.

avatar van The_CrY
Machtig album van Amon Amarth. Heerlijk zwaar en toch zeer melodieus. Vooral Guardians of Asgaard vind ik te gek.

Akron777 schreef:

Bedoel je een beetje van: ik vind een band leuk, maar als anderen dat ook gaan vinden is er niks meer aan?

Wat Akron zegt is een beetje onzin. Niet elke band die commercieler wordt, wordt ook meteen slechter. Amon Amarth is muzikaal een redelijke band, maar niets wereldschokkends. Als Death zou ik dit niet willen omschrijven, technisch is het ook niet super afwisselend. Bovendien is Death metal in de laatste jaren versplinterd in een aantal subgenres. Zo zijn er tegenwoordig zo veel bands die een wat meer melodieuze en progressievere soort van death spelen, aangezien de koek wat betreft de old school brute death wel een beetje op is. De brutere vorm is ook nooit mijn cup of tea geweest. Deze band vind ik wel redelijk. Meer niet. 2,5

avatar van Edwynn
Death metal kent vele varianten. Amon Amarth hoort bij de slaapverwekkende variant ervan.

Eén of twee nummers is best leuk, maar daarna gauw wat anders opzetten.

avatar van Spock2011
Ik had ze vorig jaar live gezien, dat was een zeer goede ervaring. Deze plaat is toch echt de beste van Amon Amarth. Het nummer met Apocalyptica vind ik ook heerlijk. Ik vind alleen zoals hierboven word gediscussieerd die commercialiteit erg jammer. Daarom schaf ik een plaat van zulke band ook minder snel aan, en zal ik ook minder graag naar een van hun concerten gaan. Commercie is een van de redenen dat ik zelf een band als Iron Maiden een stuk minder ben gaan waarderen, en als gevolg veel kritischer en met veel minder plezier naar hun platen ben gaan luisteren.