Sort Sol - Under en Sort Sol (1980)

Denemarken
Label: Medley

1. Repeature (3:10)
  2. Ice-Age for Awhile (3:25)
  3. Walking on Red (4:25)
  4. Conflict (2:15)
  5. Roller Ball (4:30)
  6. Marble Station (4:40)
  7. Misguided (4:15)
  8. Eveningsong (8:25)
  9. Il Zone * (7:40)
  10. Off Morning * (3:19)
  11. Irene the Doorbell * (2:59)
avatar van Mjuman
The best kept Danish secret. Met dank aan Volkelse Ine - al jaren in Aalborg met Jörgen.

Een van mijn verstoten vinylvrienden. Oh yes my father, I have sinned, but I'll repent.

Marble Station - single op 4AD - prachtig. Deze schijf doet apsurt (zo erg) veel geld op Discogs en zo. Boetes voor verstoting komen in grote bedragen. Mea culpa, mea maxima culpa!

avatar van azra
Nounou, niet overdrijven. Hij staat op discogs voor 39 euro. Niet goedkoop, maar ook niet een absurt (volgens mij met een 'b') groot bedrag.
Maar heette deze band bij opname van deze plaat niet Sods ? Onder deze naam staat hij ook op discogs.

avatar van Mjuman
Jawel de band heette als punkband The Sods - zo gaan ze ook Danish Punk History in. Dit album betekende een breuk met het verleden, vandaar ook de andere naam.

Voor geld kom je inderdaad aan veel; dit album was een afscheidscadeau van een goede vriendin die naar Denemarken vertrok om met een Deen te gaan samen wonen; hij tipte haar wel voor deze plaat.

Het absurde (met een 'd') zat 'em niet in de prijs - vandaar dat ik het anders schreef - maar in het feit dat ik iets weggedaan heb, waaraan ik eigenlijk gehecht was. Daarom wil ik ook dat ik deze plaat weer op mooie manier in mijn bezit krijg (bijv. via rommelwinkeltje in Aalborg of zo).

avatar van azra
Kun je me dan ook uitleggen waarom hij op discogs wel onder de naam The Sods staat, want hij is toch ook onder die naam uitgegeven en hoort hier dan ook onder de oorspronkelijke artiest te staan?
Heel sterk album is het trouwens. Met parels als Marble Station en Off Morning. Het enige nummer wat nog niet doorkomt is het laatste nummer bonusnummer, Irene the Doorbell.

Zijn de andere albums van Sort Sol ook het beluisteren waard?

Mjuman schreef:
Het absurde (met een 'd')

stom woord

avatar van Mjuman
Gezien; dat klopt gewoon niet. Als je op Sort Sol zoekt vind je nl Marble Station daar; en dat is gewoon de single van dit album.

De band heeft gewoon in 80/81 besloten de koers te verleggen en meet 'wave-achtig' te gaan spelen; incidenteel traden ze ook nog wel eens op als punkband onder de naam The Sods. De band bestaat nog steeds en bracht nog regelmatig new dingen uit - ze zijn steeds meer richting avantgarde gegaan. Als je zoekt kan je nog wel soundbites vinden.

Sort Sol (band) - Wikipedia, the free encyclopedia - en.wikipedia.org
Sort Sol op MySpace Music
eigen site

avatar van azra
Volgens mijn bronnen is die single uitgebracht nadat ze het album geproduceerd hadden onder de naam The Sods. Dus het begin van Sort Sol is de single en niet het album.
De eigen site is vrij informatieloos, alleen een kleine alinea over de historie zonder te zijn ingegaan op de naamverandering. En op de myspace staat enkel dit.

Efter at have eksperimenteret med jazz- og improvisationsmusik i starten af fiserne,finder Sort Sol, pa det relativt poppede album "dagger & guitar"

waar je uit kunt afleiden dat Dagger & Guitar het eerste album onder de naam Sort Sol is.

avatar van Mjuman
Dat kan jij er uit afleiden wellicht - eigenwijs? - maar het staat er gewoon niet. Er staat - ik houd de Deense volgorde aan:
"na te hebben geëxperimenteerd met jazz- en improvisatiemuziek in het begin van hun werk bedenkt Sort Sol (oppfinna = bedenken, uitvinden, verzinnen) het relatief poppy album "Dagger & Guitar".

Het is voor jou wellicht verwarrend - maar ik ken dit album echt alleen onder de bandnaam Sort Sol; en ook Discogs heeft welfouten. 4ad heeft de single Marble station opgepakt in feb '81.

avatar van azra
Under en sort sol is the second album by the Danish rock band Sods (later Sort Sol). The album was released in 1980 and recorded over just two days the same year. The album was a bit of a change for the group as they moved them selves away from the punchy 1-2-3-4 punk, and into more psychedelic and experimenting post-punk. To mark the change the band name was not written anywhere on the cover. The album was also reissued in 1999 with bonus tracks.

Of is Wikipedia niet betrouwbaar genoeg?
En ja, hartstikke eigenwijs
Had het opgevat als 'na experimenten met jazz en improviseren bracht Sort Sol het album Dagger & Guitar uit.'

avatar van Mjuman
Wiki zit er wel eens naast (dat heb ik al meermalen kunnen constateren) - zeker als je in die tijd er zelf bovenop zat met een kring van muziekliefhebbers; bijv.vwb betreft interpretatie van feiten en de juiste tijdslijn. Binnenkort kunnen we (degenen die Deens lezen) het weten; op 10/10 komt de biografie van Sort Sol uit - lijkt mij interessant genoeg.

Als er Deense handelaars op de platenbeurs zijn, nemen ze het soms mee - ze zijn verbaasd als je ernaar vraagt; nemen blijkbaar aan dat het typisch voor DK is. Dat terwijl Marble station één van de betere 4AD singles was in 1981 - en dat zegt wat.

avatar van reptile71
Dit album is uitgebracht zonder bandnaam erop, dus... het blijft een raadsel of ze zich toen The Sods of al Sort Sol noemden.

avatar van Mjuman
Ik krijg ondertussen een punthoofd van die absolute non-discussie: dit is de single van het album en eenieder die bekend is met de manier waarop Discogs band en singles weergeeft, kan dit lezen.

Sort Sol - Marble Station (Vinyl) at Discogs

Effe ophet hoesje klikken - zie je wat er op staat.

Marble Station is track 6 van dit album!

Alleen voor those "waiting fo a guide to come and take me by the hand" is dit nog een raadsel.

Ik rust mijn kaas

avatar van reptile71
Ah, ok, maar de single is uit 1981 en de LP uit 1980, dus wie weet hadden ze pas later bedacht dat hun naam Sort Sol ging worden. Op moment van uitbrengen van deze LP wisten ze het misschien nog niet, behalve dan dat hun muziek een andere draai kreeg.

Sorry Mju, ik zal niet verder plagen.

Goede plaat, heb hem net op vinyl gekocht!

avatar van Chameleon Day

It wasn't me...

Chameleon Day schreef:
En wie heeft nu het lef gehad om Sort Sol hier te veranderen in Sods?

Some drunk sod or some stupid sod. U kent de herkomst van het woord sod?
En het feit dat de single uit 81 is zegt alleen dat 4AD het toen oppikte. Deense sites zijn er overigens veel duidelijker over.

Mjuman schreef:

En het feit dat de single uit 81 is zegt alleen dat 4AD het toen oppikte.

Ja ga nog even door. 4AD vond dat ze een bandnaam moesten hebben en had liever niet meer Sods (te punk voor 4AD) dus werd het Sort Sol. (zuig ik uit mijn duim )

avatar van Mjuman
Doe er voortaan maar wat duimdrop op; this sucks

Verwacht overigens ook geen uitsluitsel van het label op de plaat - want daar staat ook geen bandnaam op; alleen Under en sort sol; als ik het me goed herinner - en in het verlengde daarvan: John Peel heeft destijds de single airplay gegeven en ook nog andere tracks gedraaid.

Under = onder; en sort sol = een zwarte zon - denk niet dat iemand bij 4AD die link kon leggen, mede met het oog ophet kaarslicht op de hoes.

avatar van reptile71
Het zal me ook werkelijk een worst wezen als Marble Station straks vanaf mijn near mint vinylleke door het huis heen knalt.

reptile71 schreef:

Wat loop je dan hier een feuilleton vol te schrijven? Of heb je worst in de aanbieding??

avatar van reptile71
Puur om jou uit je tent te lokken eerlijk gezegd...

avatar van Man of Sorrows
Dankzij Paul heb ik dit album eindelijk origineel. Vooral kant B is meesterlijk, met flarden post-punk/psychedelic en vroege industrial. Bas, slagwerk, weinig onthullende tekst en galmede vocals maken Marble Station tot een hoogtepunt uit de post-punk scene. Kant A is ook best genietbaar, maar naar mijn smaak net wat te 'punky'. Het volledige album klinkt donker en dreigend, vnl door de bas, dravende ritmes en lyrics die imo naar vrij geweldadige dingen verwijzen. Onmisbaar voor de liefhebber!

avatar van Man of Sorrows
Marble Station.

Gouwe tip lijkt me dit

Is verdomme weer de bandnaam gewijzigd in The Sods i.p.v. Sort Sol - The Sods is de eerste naam

avatar van DjFrankie
DjFrankie (moderator)
Repeature & Misguided zijn mijn favorieten op dit onbekende pareltje

avatar van freddze
Even de hoes geüpgraded naar een 800x800px exemplaar...
Chameleon Day schreef:
Mjuman schreef:

Wat deze en de eerste berichten bij deze albumdiscussie ook mogen beweren, Wikipedia en alle andere sites die ik gevonden heb spreken dit tegen (ook Deense sites). Dit zou het laatste album zijn dat nog als Sods is uitgebracht. Pas in 1981 bij het uitbrengen van de Marble Station single (een jaar na deze plaat) werd de naam Sort Sol voor de eerste keer gebruikt.

Bij de 1997 remaster op Discogs: No artist name appears on the original release, although it is common knowledge that it was recorded by Danish new wave/post-punk/rock band Sort Sol while active under the name (The) Sods. In 1981 the group released their first single under the name Sort Sol. The reissue of the album 'Under en Sort Sol' has the bands then active website url (www.sortsol.dk) printed on the back.

Ik heb eigenlijk nog geen bewijs van het tegendeel gevonden.

avatar van Mjuman
Ik zou maar geen strafpleiter worden Freddze, want je beroepen op Discogs en op wikipedia maakt je bewijsvoering niet sterker. Want:

* Discogs geeft 1984 als jaar van de naamsveranderings
* ook de Deense wiki geeft 1983 als jaar van naamsverandering

Echter:
* het album Under en Sort Sol (tweede) op Medley bevat helemaal geen enkele groepsnaam, nergens
* de single Marble Station/Misguided op 4AD (uit 1981) vermeldt als groepsnaam Sort Sol
* ik heb het album destijds (81) gekregen van een Deense vriendin - en die verwees er altijd naar als Sort Sol.
* muzikaal zou ik Under en Sort Sol (uit 1980) eerder aanduiden als postpunk (dan punk) en dat is volgens Dansk Punk: Sods - danskpunk.blogspot.nl ook de reden voor de naamswijziging:

I 1981 hvor den oprindelige punkscene i Danmark så småt begyndte at ebbe ud, skiftede Sods navn til Sort Sol, for at markere en distanceren til den deciderede punk-rock genre.

(de punkscene nam af in belang en de Sods wisselden van naam om zich te distantiëren van ...)

Misschien moet ik er gewoon eens een mailtje naar Steen Jørgensen aan wijden voor verduidelijking.

Martin Aston heeft het in zijn boek over 4AD - Facing the Other Way - alleen over Sort Sol. Overigens zou de naam The Sods voor een 'chique' (je mag ook lezen "arty") label als 4AD in 80/81 voldoende zijn om een naamswijziging voor te stellen. In 76 /77 kon je mensen nog choqueren; in 1980/81 was dat niet meer done

avatar van wizard
De naam Sort Sol zou voor het eerst gebruikt zijn in januari 1981 volgens Substans.info, voor de single Marble Station/Misguided.
Volgens dezelfde site kwam de eerste LP met Sort Sol als bandnaam uit in 1983 (Dagger & Guitar) terwijl Sods in 1984 nog gebruikt werd op een verzamelaar.

De Deense kranten die over Sort Sol/Sods schrijven, geven 1983 als jaar voor de naamswijziging.

avatar van Mjuman
Dan hebben we het probleem van de single Marble Station/Misguided op 4AD, uit 1981
Wie is dan verantwoordelijk voor "Sort Sol" op de single-hoes? Mijn 5 centen? 4AD vond de naam "Sods" - met de betekenis "vuilak, smeerpoets" en verwijzend naar sodomie - niet zo prettig voor hun (chique) label. Die samenwerking met de band was overigens eenmalig en van de single is nooit een herpersing verschenen.

Over Aston/4AD zie pagina 65 van dit boek.

Facing the Other Way: The Story of 4AD by Martin Aston ? Review | Books | The Guardian - theguardian.com

avatar van freddze
Mjuman schreef:

Ik zou dat in jouw geval dan ook maar niet doen, want jij bevestigt met de link in je eigen bewijsvoering dat de naamsverandering in 1980, toen deze plaat uitgekomen is, nog geen feit was:
Mjuman schreef:

Volledige vertaling: In 1981, toen de oorspronkelijke punk scene in Denemarken geleidelijk aan begon weg te ebben, veranderden ze de naam van Sods naar Sort Sol, om zich te distantiëren van het punk-rock genre.

Het puntje ervoor in die blogspot link zegt: " I 1980 udkom det andet og sidste Sods album "Under en sort sol", hvor bandet havde en mere raffineret og post-punket musikalsk tilgang til punken."
Vertaling: In 1980 kwam de tweede en laatste Sods album "Under en sort sol ' uit, waarop de band een meer geraffineerde post-punk muzikale benadering had dan punk.

Het kan goed zijn dat Steen Jørgensen maar al te graag wil dat deze plaat gecategoriseerd wordt onder Sort Sol omdat ze, net als het latere werk, inderdaad bij hun post-punk periode behoorde, maar op deze site plaatsen we (net als op discogs) de naam die de band op dat moment had. En ik ga natuurlijk volledig akkoord met het feit dat dit naar de geest van de plaat om een Sort Sol album gaat, maar toen ze in 1980 werd uitgebracht, was de naam Sort Sol nog niet geboren. Er is nog steeds geen bewijs aangevoerd van het tegendeel. I rest my case!

@Freddze:
Jij beroept je op bronnen, Discogs (geeft zelfs 1984) en Wiki (de Deense geeft 1983) waarvan ik zo vrij ben de kwaliteit te betwijfelen.

Zie hieronder:

Discogs
A Danish punk-band founded in 1977 under the name "Sods" and after using two names for a while in 1984 they changed to "Sort Sol".

Engelse wiki:
Sort Sol is a pioneer rock band from Copenhagen, Denmark. The band was formed in 1977 as a punk rock outfit, originally under the name Sods. The name Sort Sol was taken in the early 1980s.

Deense wiki (incl schrijffout van wiki):
Gruppen deltog som Sods på punkopsamlingspladen Pære Punk i 1979 og i generations-manifestationen NÅ!!80 i Huset i Magstræde (i dag kaldet Huset-KBH), København i 1980. I skiftede 1983 Sods navn til Sort Sol.

Jouw kaas is net zo hard (of zacht) als de mijne. Alleen ik heb de mijne geproefd: eind jaren '70 - begin jaren '80 kwamen we bijeen om elkaar de aankopen te tonen en ze te evalueren. Een van de singles die ik in '81 heb gekocht was Marble Station (van Sort Sol). Dat was een heel sterk nummer. Ik heb toen een vroegere mede-studente Scandinavisch (die was verkast naar DK) gevraagd om het album van die band voor mij mee te nemen naar NL (ze zou in de zomer weer naar NL komen).

Nergens op de hoes is de bandnaam The Sods te vinden, ook niet op het label (ik kende de naam Sods ook helemaal niet in dat kader). In '88 heb ik het album met al het andere vinyl weggedaan; het heeft mede door de link met die medestudente altijd een bijzondere betekenis gehad; daarom heb ik de hoesfafbeelding een tijd als avatar gebruikt.

De stelligheid die jij betracht, wordt niet ondersteund door de feitelijkheid:

- waarom is de bandnaam weggelaten op het tweede album (Under en sort sol)?
- waarom is gekozen voor de naam Sort Sol mbt de single op 4AD?
- wie zat achter die naamswijziging?
- hoe werd de band weergegeven in DK en daarbuiten op concertposters in die tijd?

Over het tijdstip kunnen we - dacht ik - het met enige redelijkheid wel eens worden. Het is voor dit soort historische keuzes dat we ons wellicht het beste tot de echte bron (de band) kunnen wenden. Hoe een album valt binnen de waardering van het publiek - daar kan een band niets over zeggen, daarvoor zorgt het publiek. En als het label dan "postpunk" is, prima. Overigens vind ik dat een "container-begrip" dat langzamerhand net zo nietszeggend is geworden als de toepassing van de term "new wave" alhier.