Ryan Adams & The Cardinals - Cardinology (2008)

Rock / Country
Label: Lost Highway

1. Born into a Light (2:16)
  2. Go Easy (2:56)
  3. Fix It (2:58)
  4. Magick (2:17)
  5. Cobwebs (3:56)
  6. Let Us Down Easy (4:20)
  7. Crossed Out Name (2:43)
  8. Natural Ghost (3:37)
  9. Sink Ships (3:42)
  10. Evergreen (3:34)
  11. Like Yesterday (2:30)
  12. Stop (5:34)
  13. Memory Lane * (3:02)
  14. Heavy Orange *
  15. Asteroid *
http://cave.cardinology.com/ Even zoeken voor Fix It

avatar van Wickerman
Hopelijk wordt dat niet de cover, maar dit is het album waar ik dit jaar het meest naar uit kijk!

avatar van Woody
De hoes is vreselijk inderdaad. Ik heb ook weer zin in een nieuwe van Ryan. Het zou weer eens tijd worden..

avatar van heicro
Alweer een nieuwe cd? Man, ik ben nog niet eens klaar met al die andere cd's. Ik ben nu met een inhaalslag bezig, Wiskeytown. Wat een oevre heeft die man al zeg.

avatar van thelion
Oh geweldig een nieuwe van Ryan Adams behoorlijk productief mannetje, maar wel allemaal goed tot zeer goed dus deze zal er ook weer wel mogen zijn.......

Gaat ie nog is lekken?

beaster1256
ja, zeer benieuwd de man heeft nog geen enkele mindere plaat gemaakt , fantastische kerel , en ja de hoes is vreselijk.

maar de muziek telt .

avatar van Jeanneman
Coentje schreef:
Gaat ie nog is lekken?

Gelekt. Ben nu aan het luisteren.

Klinkt idd als een logisch gevolg op Cold Roses, maar ik ben nog maar bij het tweede nummer

avatar van Bartjeking
Ik heb hem sinds vanavond; maar naar wat ik heb begrepen heeft die versie van mij ook een andere cover (lees veeeel mooiere). Zal het even uitzoeken.

avatar van Bartjeking
Inmiddels 4 keer geluisterd en ik ben redelijk onder de indruk. De eerste luisterbeurt moest ik er ook wel even inkomen, want het is wel een cd die wat aandacht vergt, maar ik zet hoog in: 4*

avatar van heicro
Na een paar luisterbeurten naar 11 easy listening popliedjes en 1 rock nummer constateer ik dat deze plaat mij teleursteld. Op "Cobwebs" na ontstijgt het niet de middelmaat, "Natural Ghost" vind ik zelfs slecht en "Stop" neemt je mee terug naar "Heartbreaker", maar zou dat album niet hebben gehaald.
Ik onthoud mij nog even van een stem, maar het wordt waarschijnlijk een 3 of een 3,5*.

Bartjeking schreef:

Is de vinyl versie, met een gelimiteerde cover gemaakt door striptekenaares Leah Hayes.

Wickerman schreef:

Bedankt!

Voor de liefhebbers: http://i36.tinypic.com/j11pie.jpg

avatar van thebestfreaks
Ik ben eigenlijk wel tevreden over deze plaat (na 2 luisterbeurten). Het is een prettig relaxte plaat waar Ryan Adams en band zich prettig in lijken te voelen. Het is geen cd met geweldige uitschieters, maar een collectie van prima nummers waar, zo op het eerste gevoel, zeker groeipotentie in zit. Ik begin met 3,5, daarna zien we wel weer .. want ik ga deze plaat vaak horen.

avatar van Wickerman
Inderdaad, het is een plaat waarop Ryan Adams zich erg prettig voelt. Ik moet er even aan wennen, aangezien Ryan zich nog nooit eerder zich prettig voelend heeft laten opnemen op een plaat. Het is een groeier, dat wel. De nummers 'Evergreen' en 'Stop' zijn erg goed, maar ook 'Let Us Down Easy' vind ik erg leuk. Zachtje zet ik een 3,5 ster neer, maar ik denk dat het later wel omhoog gaat.

Maar, zo goed als de trilogie uit 2005 gaat het niet worden.

avatar van Coentje
Prima album. Heb hem al genoeg gehoord op m'n mp3 speler om 4* te geven.

favo's:

Fix it
Crossed Out Name
Cobwebs
Sinking Ships.

avatar van thebestfreaks
Ja hoor, lekkere plaat! Ik ga naar 4*.

Ik ben het eens met rollingstone en ben ook van de 4*

avatar van Woody
Nee, dit is m toch echt niet voor mij. Ryan heeft fantastische platen gemaakt de afgelopen jaren en ik volg hem dan ook altijd met zeer veel plezier. De 1 wat beter dan de ander maar allemaal van respectabel niveau. (Op rock n roll na) Echter, bij deze gaat het helemaal mis. Ik erger me zelfs aan een aantal te gemakkelijke nummers, met Magick als dieptepunt. Een aantal nummers zijn wat beter te behappen (let us down easy) maar al met al een teleurstelling van jewelste.

Bartjeking schreef:

Met wat moeite heb ik hem dan toch gevonden.... is precies niet al te goed gelukt met de verdeling naar de shops.
Ik beluister vanmiddag en dit weekend zal ik mij er wel een mening over gevormd hebben, altijd vol verwachting wat deze artiest betreft.
Nogal saaie lelijke hoes, maar dat zegt niet alles....

Father McKenzie
Op VelvetMusic.nl las ik deze pittige recensie; Ik geef ze graag mee, voor wat ze waard is. Mooi stukje om te lezen voor de fans, in elk geval;

Ryan Adams – Cardinology

Sinds de eerste samenwerking met the Cardinals op Cold Roses, klinkt Ryan Adams rauwer, zelfverzekerder, gemener en steviger. Cold Roses uit 2005, een absoluut meesterwerk in samenspel, tekst en opbouw was het ‘debuut’ met zijn nieuwe begeleidingsband. In hetzelfde jaar bracht Adams nog twee cd’s uit, ‘29’ en ‘Jacksonville City Nights’ waarop laatste genoemde ook the Cardinals voor de muzikale omlijsting zorgden. ‘29’ bleek een onsamenhangend pathetisch geheel te zijn van droevige ballades, waarop enkele keren échte kippenvelmomenten zaten. ‘Jacksonville City Nights’ was een goede (country) plaat, zonder die momenten.

Vorig jaar verscheen ‘Easy Tiger’, ook weer met the Cardinals. Het geluid op Easy Tiger lag in de lijn der verwachting na ‘Cold Roses’, zonder opsmuk werd er een album afgeleverd dat melodieus, muzikaal en soms, voor Ryan Adams’ begrippen, goed stevig was. Een collega zei het ooit goed aan het eind van het jaar: ‘Zelfs een album dat naar Ryan Adams maatstaven middelmatig te noemen is, behoort tot de betere platen van het jaar’.

Adams kan het blijkbaar goed vinden met zijn maatjes in de band, want zijn laatste album draagt een titel alsof je het kan studeren. ‘Cardinology’ is ‘Easy Tiger 2’ in elk opzicht. Op de gedragen single ‘Fix it’ spreekt Adams iemand in vertrouwen zijn wanhoop uit:
‘I’d fix it
I’d fix it if I could
And I’d always win’

‘Fix it’ is een uitstekend voorbeeld van vakmanschap. De begeleidende band staat in dienst van het liedje, maar laat, juist door die begeleiding, waarin genoeg ruimte is voor improvisatie en solo’s, haar vakmanschap zien. ‘Magick’ is de enige ruige rocker en een regelrecht sarcastisch protest naar de oorlog. Het laat zien hoe goed Adams een zwaar onderwerp als de oorlog in een sarcastisch betoog en met een rockende ondertoon toch bespreekbaar maakt.

‘You're like a storm tower if it had fire power
Everything you touch burns
Scorched earth
Water tower burned up to the ground
Zombies runnin' all around
Eventually we hit the mall
And knock it down at nightfall’

In het als telefoongesprek gebrachte ‘Go Easy’ zingt Adams zonder schaamte:
‘You would like those flowers on the hill
And the sunlight in the Fall
Even the coyotes call
Every night my mind counts each day
By the times I've thought of you
Funny how the numbers sway
If only to say this to you now
I love you still
And I always will
If only I say this to myself’

Was ‘Cardinology’ een leer, mochten veel singer-songwriters die opleiding gaan volgen. Adams levert met ‘Cardinology’ de zoveelste jubelplaat op in zijn carrière, al is zijn langverwachte meesterwerk nog altijd op komst.

schrijver/bron: Mark Siera, Velvet Leiden | toegevoegd op 22-10-2008

(unquote)

Met dank aan de schrijver: Mark Siera!

Father McKenzie
Ondertussen al beluisterd, ik geef toe, één keer, maar hij speelt alweer...
Ik blijf de platen die deze grillige en eigenwijze artiest aflevert toch haast stuk voor stuk zéér de moeite, ook al blijft zijn echt "meesterwerk" uit, echt ondermaatse platen heb ik nog niet van deze klasbak gehoord.
Dit kan me ALWEER bekoren, vooral Magick, het zweverige Let Us Down Easy, Sink Ships, Evergreen en het gewoon magistrale integere, supergevoelig gezongen Stop, een afsluiter van formaat, die je enkel de repeatbutton doet induwen.
Stop?
Geen denken aan voorlopig, daarvoor vind ik de muziek van Ryan Adams alsnog véél te goed!

16 stemmen, dat moet flink de hoogte in!

avatar van Wickerman
Heerlijke plaat. Ondanks dat ik hem minder vind dan de nieuwe van Oasis draai ik deze toch veel vaker.

Veel minder dan cold roses , easy tiger was nog best te doen ,maar hier staat welgeteld 1 nummer op dat de moeite waard is :Fix it. De andere nummers zijn variaties op nummers die al eerder en beter gedaan zijn door Ryan. Maar een minder album van Ryan Adams is nog altijd beter dan de meeste albums die uitkomen. een 3

avatar van Migo
Ik ben een groot liefhebber van Cold Roses en vond Easy Tiger een stuk minder. Dit album klinkt als een samenvatting van zijn albums van de laatste 3 jaar.. Easy listening, weinig uitschieters..
Het is prima muziek, maar echt heel bijzonder vind ik dit album toch ook niet.
Het blijft inderdaad wachten op dat meesterwerk.

avatar van Ploppesteksel
Ik vond Easy Tiger echt wel een sterk album.
Kan iemand me dan zijn beste album noemen, waar hij echt boven Easy Tiger uitstijgt..?
Rock N Roll heb ik al eens geprobeerd en dat vond ik zowat van hetzelfde niveau, doch zou ik Easy Tiger boven Rock N Roll verkiezen nog.. waarom weet ik niet exact

@ploppe

heartbreaker en
love is hell en
cold roses en de rest is eigenlijk ook beter dan easy tiger.

avatar van Fets
Ik ben er (nog) niet zo kapot van...

Een relaxed cd'tje voor op de achtergrond, maar als je er aandachtig naar luistert gebeurt er voor mijn gevoel niet veel spectaculairs. Alleen het nummer Magick weet mij lichtelijk te raken.

avatar van TEQUILA SUNRISE
Denk dat ik het album morgen ga aanschaffen!!!

Father McKenzie
IK blijf het een uiterst geslaagd album vinden, het zoveelste in de rij en alweer een album dat bij vaker beluisteren enkel beter wordt, een verdomd grote jongen, die Ryan Adams.