Neil Young - Sugar Mountain (2008)

Alternatieve titel: Live at Canterbury House 1968

Canada
Label: Reprise

1. Emcee Intro (0:45)
  2. On the Way Home (2:51)
  3. Songwriting Rap (3:12)
  4. Mr. Soul (3:13)
  5. Recording Rap (0:30)
  6. Expecting to Fly (2:38)
  7. The Last Trip to Tulsa (8:35)
  8. Bookstore Rap (4:26)
  9. The Loner (4:41)
  10. "I Used To..." Rap (0:37)
  11. Birds (2:16)
  12. Winterlong /Out of My Mind Intro Excerpt (1:38)
  13. Out of My Mind (2:07)
  14. If I Could Have Her Tonight (2:34)
  15. Classical Gas Rap (0:40)
  16. Sugar Mountain Intro (0:29)
  17. Sugar Mountain (5:46)
  18. I've Been Waiting for You (2:04)
  19. Songs Rap (0:37)
  20. Nowadays Clancy Can't Even Sing (4:43)
  21. Tuning Rap & the Old Laughing Lady Intro (3:06)
  22. The Old Laughing Lady (7:25)
  23. Broken Arrow (5:08)
avatar van Oldfart
Ik had zo mijn, ehhm, twijfels toen ik voor het eerst las over dit album; weer een oud acoustisch solo optreden?

Dankzij de stream geplaatst door Meyhi luister ik er nu voor het eerst naar. En het valt me alleszins mee.

Door de opame techniek; twee sporen, twee microfoons, klinkt alles heel direct, geen microfoons voor publiek of zaal acoustiek, waardoor het een beetje één dimensionaal klinkt. Maar het wordt ruim goedgemaakt door het gebodene.
Je hoort een zeer jonge Neil, die voor een deel nog lijkt te zoeken naar zijn 'vorm' maar naar mate de cd vordert komt hij op stoom.

Die praatjes (raps) tussendoor is iets wat hij heel zijn carriere wel heeft gedaan; vooral tijdens zijn acoustische sets. Ik kan me een concert in de Jaap Edenhal herinneren waarin hij dit ook deed, en toch de aandacht wist vast te houden, 5000 man die aan zijn lippen hing.
Ik kan me alleen voorstellen dat die babbels na verloop van tijd echter beginnen te storen.

Ondanks dat zal ik deze cd zeker gaan aanschaffen; niet alleen omdat het Neil's eerste solo optreden is, wat historisch al interessant is, maar ook vanwege mooie uitvoeringen op met name de tweede helft van de plaat.

Het feit dat ik in die tijd samen met ene Arnold ( where are you man) flink wat van deze songs als duo op schoolfeesten speelde, zorgt voor een extra nostalgisch gevoel, maar gelukkig blijkt dat na al die jaren dat de nummers voldoende overeind blijven om hier zeer van te genieten.

Ik realiseer me nu ineens dat ik al zo'n 41 jaar naar Neil Young luister, , en nog steeds weet hij me te boeien en te raken.

avatar van misja82
Zojuist in concerto geweest, maar hij is nog niet binnen. Zal waarschijnlijk as vrijdag woren. Wel alleen eerst op cd. De vinyl versie zal t.z.t. ook wel verschijnen, maar helaas wel aan de dure kant. Dit omdat het zeer goede kwaliteit vinyl is... De dubbelaar van Massey Hall kost bijvoorbeeld 59,99.
Enfin, heb hem nu al meerdere keren gedraaid (via de stream) en ik vind het erg mooi klinken. De jonge stem van Neil, die zich duidelijk op zijn gemak voelt en een beetje aan het mompelen is, hier en daar een introductie praatje en mooie versies van goede nummers.
Zal vast nog wel wat groeien.

avatar van IntoMusic
Chipssss . Ik had dit album via CD-WOW besteld en door mijn voorganger ben ik eens gaan kijken wanneer zij de cd als release hebben staan. Er staat nu ineens 08-12-2008...!!!
Klopt het dat deze dus nog niet in de winkel ligt? Ik neem aan dat een ieder die hier zijn stem geeft, dit op basis van een download-versie doet?

Kroese en Bol houden 28 november aan

avatar van IntoMusic
Ok, dan maar 1,5 week langer wachten... bespaard mij minimaal 8 eurootjes en das veel geld in deze dure tijden

Dat is weer een extra (Neil Young) cd!

IntoMusic schreef:

Iets beter de voorgaande berichten lezen, intomusic. Er is een stream geplaatst door mehyi waarop je de gehele cd kunt beluisteren.
Daarnaast komt de cd volgens concerto as vrijdag 28 november in de schappen, vinyl duurt langer.

avatar van IntoMusic
Heb niets aan een stream (die ik overigens had gelezen en gezien) want ik wacht liever tot het origineel, maar bedankt voor je opmerking. 28 november was ik intussen achter, maar ik betwijfel of dat ook correct is.
Voortaan iets minder snel een conclusie trekken misja

Voortaan iets minder snel een conclusie trekken misja

Vooruit, mijn conclusie was wat voorbarig. Jij nam aan dat de stemmen op een dl-versie waren gebasseerd, dus nam ik op mijn beurt aan dat je niet wist dat er een stream was.

Enfin, over twee dagen weten we meer.

avatar van djarend
Schitterende plaat met een wel heel groot minpunt, hij ouwehoert er erg veel op en haalt heel de vaart eruit. Hadden ze dat er niet gewoon uit kunnen knippen. Vanaf morgen, ook bij mij, te koop

IntoMusic schreef:

Heel goed mogelijk dat ie in de UK later uit komt, in NL ligt ie echt morgen in de winkels want ik heb hem nu al klaar liggen voor de verkoop....

djarend schreef:

Dat hij te veel spraakwater gedronken had, had ik al ergens gelezen, dat klopt. Ook het overigens schitterende Live at Massey hall lijdt daar een beetje onder, ik denk vaak; Niet lullen, Neil, zingen!
Morgen haal ik het album, 'k zal er met een mes de gesproken passages uitsnijden!

avatar van Cygnus
Father McKenzie schreef:

Op Live at Massey Hall valt dat reuze mee, hier vertelt hij echt bijna na ieder nummer een heel verhaal...

Father McKenzie
En, is er een cabaretier aan hem verloren gegaan?

Absoluut, die praatstukken maken het juist zo'n leuke plaat

Cygnus schreef:

Op verschillende bootlegs van de Greendale-tour was dat ook na elk nummer. Ik vind dat soort albums altijd net een luisterboek en eigenlijk wel leuk... .

Ik ga hem morgen toch maar eens halen, hij praat misschien wel veel , maar ik hou van zijn gortdroge humor.

Father McKenzie
Ik vind zijn humor sterker dan veel stand up comedians, en zijn muziek al helemaal, natuurlijk!
Ik haal hem morgen zeker, of anders zaterdag in Den Bosch!

avatar van Cygnus
IntoMusic schreef:

Klopt, toen vertelde hij het Greendale-verhaal tussen de nummers door.

avatar van Woody
Wat wel anders is aangezien dat meer een ingestudeerd verhaal was.

avatar van IntoMusic
Das waar Woody , maar van praten is hij niet vies . Sja ik wacht nog maar even 1,5 week en geniet verder maar even van jullie opmerkingen over het album

Sstttt
djarend schreef:
Voor mij een reden temeer om Sugar Mountain niet te kopen. Tegen Neil Young zou ik willen zeggen: niet lullen maar poetsen, pardon spelen.

avatar van djarend
Maar uhm, dat was ik vergeten te zeggen, die "raps" (praatstukken) kun je gelukkig gewoon skippen en er uit programmeren zodat je alleen naar de muziek luisterd, ze hebben er aparte "nummers" van gemaakt, daarom toch half sterretje erbij, wat schitterend is hij nu zonder dat geouwehoer ertussen want dat is wel 1 keer leuk maar niet elke keer

avatar van Twinpeaks
Het valt me op dat Young zo zelfverzekerd klinkt tussen de songs door.Dat geeft al aan dat hij redelijk overtuigd was van eigen kunnen.Lekker ontspannen breit Young zijn liedjes aan elkaar en het grote voordeel is,dat de raps idd skippable zijn wat de vaart zeker ten goede komt.Geen grote verassingen in de set ,maar gewoon gedegen kwaliteit .Voegt dit nog iets toe na de release van Massey Hall ?Ja,wel degelijk.Slechts 1 song dubbelt met Massey Hall(On the Way Home)en dan nog in andere uitvoering.Hier werd de basis gelegd van een grillig maar oh zo interresante solo carriere met ups en downs.Neil Young ,vaak geimiteerd,nooit geevenaard.Laat die Archives maar leegstromen,want zolang het pareltjes als deze blijft opleveren is dat een goede zaak.

avatar van musician
Veel praten, geen Crazy horse en vrijwel accoustisch, lees ik eerder.

Veel nummers zijn op andere cd's ook al eens live uitgebracht.
Ik heb nog geen redenen gehoord om het werkje te kopen.

musician schreef:
...Ik heb nog geen redenen gehoord om het werkje te kopen.

Het betreft Neil Young en dat is voor mij voldoende

Het betreft Neil Young en dat is voor mij voldoende

Sowieso kritiekloos volgen is nooit aan te raden, zeker niet bij een artiest die zo'n beetje de kritiek heeft uitgevonden.

Vijf sterren geven alleen omdat het je favoriete zanger is, maakt je oordelen op MuMe altijd wat ongeloofwaardig. Vind ik.

musician schreef:
Veel praten, geen Crazy horse en vrijwel accoustisch, lees ik eerder.

Veel nummers zijn op andere cd's ook al eens live uitgebracht.
Ik heb nog geen redenen gehoord om het werkje te kopen.

Omdat je Neil graag ziet.... ??

avatar van Twinpeaks
ik zie nog niemand die 5 sterren heeft uitgedeeld ?

en als het voor IntoMusic al voldoende is omdat het Neil Young betreft wie ben jij dan om dat in twijfel te trekken ?

Beetje sneu dat dit soort commentaren altijd moeten komen van mensen die het album nog niet hebben geluisterd en afgaan op een tracklist. Vind ik.

Father McKenzie schreef:
Omdat je Neil graag ziet.... ??

Het is een mooie foto van Neil, dat is waar. Naast een uitgebreid archief van muziek, er ook nog een met foto's!