The Pogues - Rum Sodomy & the Lash (1985)

Folk / Rock
Label: Stiff

1. The Sick Bed of Cúchulainn (3:02)
  2. The Old Main Drag (3:20)
  3. Wild Cats of Kilkenny (2:49)
  4. I'm a Man You Don't Meet Every Day (2:55)
  5. A Pair of Brown Eyes (5:02)
  6. Sally MacLennane (2:45)
  7. Dirty Old Town (3:46)
  8. Jesse James (2:58)
  9. Navigator (4:13)
  10. Billy's Bones (2:03)
  11. The Gentleman Soldier (2:05)
  12. The Band Played Waltzing Matilda (8:15)
  13. A Pistol for Paddy Garcia * (2:31)
  14. London Girl * (3:06)
  15. Rainy Night in Soho * (5:37)
  16. The Body of an American * (4:50)
  17. Planxty Noel Hill * (3:13)
  18. The Parting Glass * (2:15)
Heerlijke plaat, The Sick Bed of Cuchulainn is misschien wel het beste Pogues-nummer, en dat zegt heel wat! Andere hoogtepunten A Pair of Brown Eyes, Sally Maclennane en Dirty Old Town. Maar eigenlijk is dit hele album één groot hoogtepunt, en minstens even goed als If I Should Fall..

DutchViking
Inderdaad, een uitstekend plaatje. Persoonlijk vind ik deze ook gelijkwaardig aan If I Should Fall... (misschien zelfs wel beter). Erg verslavend plaatje en dan vooral Sally MacLennane en Dirty Old Town

DutchViking
Vreemd trouwens dat deze plaat, met een gemiddelde van 4.16, niet in de toplijst van Ierland staat op deze site.

avatar van Brain Stew
Om in aanmerking te komen voor een notering in de toplijst van het land van herkomst moet een album minimaal 20 stemmen ontvangen hebben, en minstens een gemiddelde van 3 sterren hebben. Co-producties waar het betreffende land niet als eerste land ingevoerd is tellen niet mee.

Ah, ik snap het

Groot-Brittannië staat als eerste land aangegeven, terwijl alles aan The Pogues Iers is, behalve dat ze in Londen zijn opgericht.

DutchViking
Ik krijg maar geen genoeg van dit album. Toch wel het sterkste Pogues-plaatje als je het mij vraagt. Zelfs beter dan de door mij zeer hooggeachte opvolger If I Should Fall From Grace With God. Het hoge stemgemiddelde van Rum Sodomy & the Lash is mijns inziens dan ook zeer terecht.

Op dit album staat namelijk geen enkel slecht nummer. Prachtige Ierse folk-rocksongs met daar overheen de karakteristieke zang van Shane MacGowan. De unieke sound van deze band beviel mij direct.

Shane zingt allesbehalve zuiver, maar is eigenlijk wel dé perfecte zanger voor The Pogues. Hij weet de songs - waaronder enkele Ierse traditionals - prima op mij over te brengen. Eigenlijk is Shane het boegbeeld van deze band. Nadat hij uit de band stapte, is het hard bergafwaarts gegaan.

Aan variatie en originaliteit absoluut geen gebrek op dit album. Ook 21 jaar na dato staat Rum Sodomy & the Lash nog als een huis. De songs zijn zonder uitzondering enorm sterk. Vooral I'm a Man You Don't Meet Everyday vind ik van een adembenemende schoonheid. Het nummer is prachtig gezongen door bassiste Cait O'Riordan en bevat die typische Keltische melodieën. Het vrolijke Sally MacLennane of de instrumentaaltjes Wild Cats of Kilkenny en A Pistol for Paddy Garcia spreken mij eveneens erg aan.

Het is een bijna perfecte plaat, van de eerste seconden op The Sick Bed of Cuchulainn tot de laatste noot van The Band Played Waltzing Matilda. Ik zeg bijna, want The Gentleman Soldier vind ik iets minder sterk dan de andere songs. Ik geef er niettemin 5 sterren voor, ik kan verder werkelijk geen enkel minpunt ontdekken.

sq
Sinds een week of twee ben ik nu in bezit van de CD van dit album, inclusief 6 bonustracks. Maar dat is gek hoor, als een van je favoriete albums ineens anderhalf maal zo lang is. Helemaal geweldig is de sensatie dat je door die extra nummers weer met een ´fris oor´ naar een van je favoriete muziekwerken kan luisteren. Je favoriete verhaal kent een vervolg na 20 jaar en het is nog steeds even mooi! Ik draai nu al week lang het 'bonusgedeelte' als een nieuw album dat je maar blijft opzetten.

Mooi citaat van Tom Waits gevonden in het boekje als hij schrijft over Rum, Sodomy: 'Songs that seem seem to be born effortlessly, or not born but found'. Ik was hier wel door gegrepen, omdat ik dat ook zo voel: het is werkelijk ongelooflijk dat je zoveel 'classics' aantreft op een ´normaal´album.

Ook de speurtocht naar zwakke nummers die DutchViking beschrijft kan ik bevestigen. Misschien is dit een treffende illustratie: 'The Gentleman Soldier' vind ik een van de betere tracks.

Inderdaad, naar mijn gevoel beste plaat van de pogues.
Dirty old town, the sick bed of cuhulainn, a pair of brown eyes en het magistrale Eric Boggle nummer 'The band played waltzing Mathilda' vind ik de beste nummers. De opbouw van het laatste nummer, met banjo, de hoorns die invallen en de stem van Shane die dan nog r'edelijk goed was, verslavend plaatje.

avatar van Tribal Gathering
Een cd waarbij de bonustracks ook echt aanvullingen zijn en kwalitatief even goed als de reguliere nummers. Rainy night in Soho hoort zelfs bij hun allerbeste nummers ooit.

Eigenlijk valt deze cd wel in 1 zin samen te vatten.

Magistrale Ierse folksongs in een smerig jasje die, wanneer je er vatbaar voor bent, je helemaal blij maken, ontroeren en nog lang blijven hangen wanneer de cd is afgelopen.

Je maakt me nu nóg nieuwsgieriger, Tribal Gathering. Dit album kan één dezer dagen bij mij op de mat vallen. Ik kijk er naar uit!

Sgt. Revolver schreef:

Heerlijk is dat altijd. Het wachten op een album dat je erg graag wilt horen.

Woutt
Geweldig album inderdaad, zeer karakteristiek.

Tribal Gathering schreef:

Inderdaad, zelfs de bonustracks zijn om je vingers bij af te likken. Ik heb het album zonder die tracks, maar ken ze wel stuk voor stuk (van compilaties en singles).

Tribal Gathering schreef:
Magistrale Ierse folksongs in een smerig jasje die, wanneer je er vatbaar voor bent, je helemaal blij maken, ontroeren en nog lang blijven hangen wanneer de cd is.

Helemaal mee eens. Ik had het niet beter kunnen verwoorden. Prachtige verzameling Ierse folkrock-songs die nooit gaan vervelen, mij niet althans.

Ik heb het album eindelijk binnen. Vanavond onder het genot van een Guinness voor het eerst luisteren .

DutchViking
Veel luisterplezier dan, ik denk niet dat het je zal teleurstellen

avatar van Tribal Gathering
Ik hoop dat je hem net zo goed vind als ons.

En ik vind hem net zo goed als jullie, Tribal Gathering en DutchViking. Wat een heerlijke sfeer! Heerlijk al die karakteristieke instrumenten en die passievolle zang. Ik kan nu nog niet zo'n mooie recensie bij het album schrijven als DutchViking, maar dezelfde score kan ik alvast wel geven: 5 hele dikke *****. Dit album kan over een tijdje best eens in mijn top 10 komen. Het album zit in ieder geval veel in mijn CD-speler de komende tijd!

Persoonlijke favorieten:

- The Sick Bed Of Cuchulainn
- Sally Maclennane
- Dirty Old Town
- The Band Played Waltzing Matilda

Zeer bedankt voor de tip, DutchViking !

sq
Meteen naartoe geklikt toen ik de Pogues weer bovenin de updates zag staan. Het is een van de albums die ik ook altijd probeer te tippen (in mijn top 10 ook) en na je post van gisteren (Guinness!) wilde ik ook meteen weten hoe-ie gevallen was.

Altijd mooi zo´n positieve reactie!

Ik ben eigenlijk altijd al fan geweest van Ierland en Ierse muziek (en Iers bier), alleen heb ik me nooit echt in bands verdiept. In ken nu The Dubliners, Clannad, The Pogues en die Celtic Myst-cd's. Is "If I Should Fall From Grace With God" net zo goed als deze?

De Guinness staat trouwens al weer koud voor straks . Goede zaak, dat je deze plaat aanraadt aan mensen, sq !

Sgt. Revolver schreef:

Kwam Van Morrison ook niet uit Ierland ?

Daar ken ik nog helemaal niets van (althans ik ben me er niet bewust van. Waarschijnlijk heb ik wel eens wat van Van Morrison op de radio gehoord).

sq
Ik vind zelf dit veruit de beste, maar er zijn er die ´Grace With God´ beter vinden. Ik heb ze allebei. Voor verdere speurtocht in Ierse muziek kan ik je dit album aanraden. Is weer een stapje verder naar de traditionele folk toe, maar is ook zeker goed te beluisteren met een Guinness erbij.

(edit) Wel dat is frappant! Kijk eens naar mijn link!

Zal ik "Grace With God" en dat album van Van Morrison and The Chieftains ook eens proberen.

Sgt. Revolver schreef:

Leuk, ik ben zelf ook gek op Ierland. Het land oefent al jaren een enorme aantrekkingskracht op me uit en sinds ik er anderhalf jaar geleden ben geweest, is dat gevoel alleen maar sterker geworden. Persoonlijk vind ik ‘If I Should Fall from Grace with God’ ook een topplaat, maar af en toe skip ik wel eens een nummer op dat album. Datzelfde geldt voor Hell’s Ditch, ook een 5-sterren plaat die op deze site m.i. enigszins ondergewaardeerd wordt. Dat skippen is bij deze plaat, die ik al honderden malen heb beluisterd, absoluut niet het geval. De band straalt hier een enorme frisheid, klasse en originaliteit uit. Totaal vernieuwend in 1985 en nog steeds prachtig. Vrijwel alle nummers staan nog overeind als het spreekwoordelijke huis.

Wat Ierse bands betreft, vind ik Thin Lizzy erg sterk. Prachtige melodieuze rock met een stevige scheut blues en veel Ierse invloeden, vooral op hun eerste platen. Van Morrison is inderdaad ook erg sterk (persoonlijke favoriet is Moondance), hoewel ik niet al zijn werk ken. Daarnaast zijn o.a. The Hothouse Flowers, The Cranberries, Sinéad O’Connor (pop/rock), Altan, Lúnasa (wereldmuziek in de stijl van Clannad), Rory Gallagher, Bernie Tormé (blues), The Undertones (punk/rock), Horslips, Mary Black, Christy Moore en Planxty (folk) aanraders. En last but not least Flogging Molly en Dropkick Murphy’s, twee Amerikaanse folkpunkbands met Ierse roots.

Het zijn stuk voor stuk bands en artiesten die zeker het proberen waard zijn. Veel plezier met je muzikale ontdekkingsreis!

fredpit
Ierse muziek...engelse melancholie maar dan met ballen

avatar van Shangri-la
Als ik mijn bescheiden mening mag geven kan ik geen favoriet aanwijzen. "Grace with God" en deze zijn erg aan elkaar gewaagd en m.i. even sterk. Dus ik zou zeker gaan luisteren naar "Grace with God". En wat betreft Van Morrison die is ook goed maar niet met de pogues te vergelijken, die doet zelfs wat middeleeuws aan. Wat ook erg mooi is en zeker aan te raden als je van Ierse muziek houdt is Christy Moore en zijn vroegere band Planxty.

Sgt. Revolver schreef:
Bedankt voor de adviezen! Vergis ik mij, of wordt er op dit album zo nu en dan gerefereerd aan de Ierse strijd tegen de Engelse onderdrukking? Ik hoor namelijk dingen als "1915", een belangrijk jaar in de Ierse geschiedenis, op dit album.

Maakt het uit..Je voelt de de Ierse volksaard in deze muziek..netzo als je het land proeft in een Guinness..

Wat overigens nergens zo goed smaakt als in Ierland zelf
volgens mij moet je er snel eens naartoe

Ik had het bericht al verwijderd. Het belangrijke jaar was namelijk 1916 (paasopstand, ontstaan guerillastrijd, etc.). Ik ben zeker van plan om ooit eens naar Ierland toe te gaan. Dublin, Atlantische kust, mythische kastelen.......

Doen...en vergeet Van Morrison niet

Van Morrison zal ik zeker niet vergeten, fredpit. Ik haal alvast een reisgids voor mijn toekomstige reis naar Ierland .