Nas - It Was Written (1996)

Label: Columbia

1. Album Intro (2:24)
  2. The Message (3:54)
  3. Street Dreams (4:39)
  4. I Gave You Power (3:52)
  5. Watch dem Niggas (4:04)

met Foxy Brown

6. Take It in Blood (4:48)
  7. Nas Is Coming (5:41)

met Dr. Dre

8. Affirmative Action (4:19)

met AZ, Foxy Brown en Cormega

9. The Set Up (4:01)

met Havoc

10. Black Girl Lost (4:22)

met Jojo

11. Suspect (4:12)
  12. Shootouts (3:46)
  13. Live Nigga Rap (3:45)

met Mobb Deep

14. If I Ruled the World (Imagine That) (4:42)

met Lauryn Hill

15. Silent Murder * (3:25)
  16. Affirmative Action St-Denis-Style [Remix] * (3:24)

met AZ, Foxy Brown en NTM

avatar van Jordy
Tja na zo'n geniaal debuut zou elk album natuurlijk een tegenvaller geweest zijn. De grootste fout van Nas is dat dit album een beetje een onsamenhangend compromis is in een poging om de liefhebbers van z'n eerste album tevreden te stellen, en om commercieel succes te behalen. Er staan wat goede dingen op, maar overall viel het wat tegen.

avatar van Kos
Kos
Zit wat in. Het album mist ook wel het een en ander, maar stiekem vind ik eigenlijk alle tracks wel goed.

Favoriet: Live Nigga Rap.

avatar van Word_Play
Wat een teleurstelling was dit album. Toen "If I Ruled the World" uitkwam, kon dit album gewoonweg niet tegenvallen.

Wel dus. God, wat is "Nas Is Coming" tenenkrommend slecht, zeg. Hoe kon hij zo een zwak product neerzetten terwijl Jay-Z de scene bombardeerde met Reasonable Doubt?

**.

avatar van Psychol_Mikol
GASTEN!!!! dit is gewoon zijn beste album samen met I am....mzzl

Tec
Omdat Illmatic niet goed verkocht ging Nas deze keer voor een iets commercielere sound. De beats zijn wat minder rauw en hier en daar zijn er erg bekende samples te vinden zoals op The Message en Street Dreams. Naar mijn mening zijn Nas' teksten op dit album beter als op Illmatic. Vooral de raps op The Message en Take It in Blood (met een vette Kool Keith sample in het refrein) zijn niet mis. Het album heeft ook goede concept nummers, bijvoorbeeld I Gave You Power en The Set Up.

Favoriete nummer: Take It In Blood

Vraagje aan Word-Play: hoe kan je dit album twee sterren geven met tracks als The Message (zit een stiekeme 2pac diss in), I Gave You Power, Live Nigga Rap, Silent Murder(Bonus track op de Europese versie en één van mijn favoriete nummers op de cd), Affirmitive Action, The Set Up, Take It In Blood, If I Ruled The World etc. Van deze tracks kan je de kwaliteit niet ontkennen, van andere tracks kan ik begrijpen dat sommige mensen ze minder vinden.

Ik geef het album 4 sterren maar het zouden er zomaar 4.5 kunnen worden.

avatar van Gyzzz
Wat een flauwekul van velen om dit album na Illmatic zo de grond in te boren. Het is allemaal net iets minders, maar als je puur op de losse onderdelen gaat selecteren, kom je erop uit dat lyrics hoogstens net iets minder zijn, evenals de producties, maar dat die beiden nog best in orde zijn, en de flow van Nas is natuurlijk niets veranderd en nog steeds goed.
Net iets minder dan Illmatic, maar gewoon 3,5 sterren dit hoor.

avatar van Heelphlip
gewoon een mooie plaat, als je het mij vraagt. vooral the message. maar kan het niet goed vergelijken want ik ken zijn andere platen niet goed.

Snowman
Ik vind dat dit album onrecht aan gedaan wordt, ik begrijp dat veel mensen op een 2de Illmatic hadden gehoopt maa r dat werd het dus niet. Als je verglijkt met een gemiddeld album dan is 4 sterren niet meer dan redenlijk. Beste nummers vind ik, I gave you power, If I ruled the world en het door Dr. Dre. geproduceerde nummer Nas is like.

Je bedoelt Nas Is Coming neem ik aan, want Nas Is Like staat er niet op

Relax
Alle nummers nog steeds Nas Style maar helaas de tekst iets naar beneden.
Voorderest dus Nas achtig en dat maakt het toch goed, 4.5

avatar van Dielie
Snowman schreef:

Nas is like.. staat niet op dit album maar wel op 'I Am' > http://www.musicmeter.nl/album/12888 en is niet geproduced door Dre maar door Premier,

avatar van Kos
Kos
ProZak schreef:
ik snap echt niet waarom iedereen Illmatic altijd maar beter moet vinden. Vind deze veel gevarieerder en sfeervoller.
Heeft niks te maken met 'beter moet vinden'. Illmatic is gewoon een 'original' eenvoudig rapalbum dat strakker dan strak is geproduceerd en gerapt.

It was Written is meer een echt platenmaatschappijalbum met allerlei opsmuk.

avatar van MJ_DA_MAN
Een andere stijl dan Illmatic, maar wel iets meer míjn stijl. Echte QB-stijl net als Mobb Deep. Het album heeft best veel weg van hun Infamous en Hell On Earth, 2 top-10 albums van mij. Ik kan snappen dat mensen het minder vinden dan Illmatic, maar dit album is gewoon echt mijn stijl. Zitten paar vette tracks op zoals I Gave You Power, Take It in Blood, Affirmative Action (klassiekertje toch wel), The Set Up, Silent Murder en nog wel een aantal. Mindere nummers vind ik er niet op staan. Kwaliteit van Illmatic is natuurlijk beter, maar omdat dit album toch iets meer mijn stijl is geef ik hem een 4,5*, een half hoger dan Illmatic. Stijl vind ik belangrijk.

avatar van T.O.
MJ_DA_MAN schreef:
Affirmative Action (klassiekertje toch wel),

Over die verse van Foxy Brown zijn nog vaak grappen gemaakt omdat het verhaal dat ze vertelt van geen kanten zou kloppen. Heb het zelf nooit zo goed beluisterd trouwens.

Relax
#14 vind ik trouwens een bagger nummer.

Snowman
Snowman schreef:

Volgens mij mijn eerste MuMe bericht

avatar van Niek
Goed album. Nummers 9 tot 13 zijn wat zwak, lijkt teveel op mekaar. Eerste 8 nummers zijn ijzersterk en het sluit natuurlijk goed af met If I ruled the World

Niek schreef:
Goed album. Nummers 9 tot 13 zijn wat zwak, lijkt teveel op mekaar.

Dat is nou QBC stijl.

avatar van MJ_DA_MAN
Hmm ff half punt eraf en uit mijn top 10. Heb hem een beetje overschat.

MJ_DA_MAN schreef:

Dat is nou QBC stijl.

Qua stijl verschillen die nummers weinig met de rest van het album, en met oa The Infamous en Illmatic ben ik wel wat QB gewent hoor.

tot nu toe geef ik dit album een 3.5 .. eerst stemmen dan in je rotatielijst ik zie het nut niet maarja.. ik ga ut zkr vaker luisteren kan nog een 4 worden maar zeker net beter als Illmatic.

Pauper
Het is geen Illmatic, maar laten we die discussie zo snel mogelijk beeindigen. Illmatic ligt op een heel ander niveau, It Was Written is een goede CD geworden die het einde van NaS aankondigd

avatar van FunkyMonk
Het is het laatste album van Nas waar ik, zonder scippen, helemaan van kan genieten! (take it in blood; affirmative action, live nigga rap; écht lekkerrr) Een 4.5 gegeven; met dit album heb ik Nas 'ontdekt' overigens.

scarface213
Street Dreams!!

Ok het is een heel relax en fijn album, ik draai hem steeds meer de laatste tijd, die beats zijn zo relax en hij heeft zijn passie zeker niet verloren hier, dus echt wel een 4.. Nas Is Coming irriteert me alleen, Street Dreams is mijn favoriete nummer..

avatar van herbertwest
Kos schreef:

It was Written is meer een echt platenmaatschappijalbum met allerlei opsmuk.

Helemaal mee eens. It was written is een (in mijn ogen zeer geslaagde) presentatie aan het grote publiek. Een stuk commercieler gericht maar wel commercieel met klasse en niet van die goedkope g-unit commercie. Overall een 4.0* plaat in mijn ogen

avatar van Niek
Vet veel fragmenten van de clip 'One Love' komen ook in 'The Message' voor. Die vrouw is dezelfde, fragmenten in de gevangenis en dat kind dat begint te schieten... Best vaag

avatar van J.M.
Goed album van Nas
Klinkt allemaal dope
Alleen Nas is coming is de slechtste Nas track ooit
ik kan daar gewoon niet naar luisteren, te slecht

Maar overall goed album

avatar van FunkyMonk
Yo, I never brag, how real I keep it, cause it's the best secret
I rock a vest, prestigious, Cuban link flooded Jesus
in a Lex watchin Kathie Lee and Regis
My actions are one with the seasons
A tec squeezin - executioner, winter time I rock a fur
Mega popular, center of attraction
Climaxin, my bitches they be laughin
They high from sniffin coke off a twenty-cent Andrew Jackson
City lights spark a New York night
Rossi and Martini sippin, Sergio Tachinni flippin mad pies
low price, I blow dice and throw em
Forty-five by my scrotum, manifest the "Do or Die" slogan
My niggaz roll in ten M3's
Twenty Gods poppin wheelies on Kawasaki's
Hip-Hop's got me on some ol', sprayin shots like a drumroll
Blankin out and never miscount the shells my gun hold
I don't stunt, I regulate
Henny and Sprite, I seperate, watchin crab niggaz marinate
I'm all about tecs and good jooks and sex
Israelite books, holdin government names from Ness
MC's are crawlin out, every hole in the slum
You be aight like blood money in a pimp's cum

(Take it in Blood)

Die FLOW, oh my god...!!! Dit nummer heb ik écht platgedraaid destijds; nu nog steeds 1 van zn sterkste nummers. Nas op zn best; Ik mis dit soort lyrics echt ...

eazyfan
De laatste tijd ben ik echt verslaafd aan The Message, die tekst raakt me om een of andere reden echt wel. Als je dan in het refrein die samples uit NY State Of Mind en Halftime hoort ben ik echt verkocht. Nas' tekst is super, die beat is verslavend goed, zeker een van Nas' betere tracks. Vroeger vond ik die track gewoon matig maar nu veruit de beste op dit album. Ook erg harde diss naar 2Pac, naar Biggie ook dacht ik.