Sepultura - A-Lex (2009)

5. What I Do! (2:01)
  6. A-Lex II (2:18)
  7. The Treatment (3:23)
  8. Metamorphosis (3:01)
  9. Sadistic Values (6:50)
  10. Forceful Behavior (2:27)
  11. Conform (1:53)
  12. A-Lex III (2:03)
  13. The Experiment (3:28)
  14. Strike (3:40)
  15. Enough Said (1:36)
  16. Ludwig Van (5:29)
  17. A-Lex IV (2:46)
  18. Paradox (2:15)
avatar van Sebashuis
gelekt!

Klinkt op het 1e oor allemaal wel lekker. Er zitten lekkere solo's in en de riffs mogen er ook zijn.

Ik ga hem even goed luisteren.

Grindpad
een clockwork orange concept album!

battlemaniac
Wellicht de beste Sepultura-cd ooit (uiteraard met Max-tijdperk erbij ).
In ieder geval tussen de klassiekers Arise, Chaos AD en Roots!!!

Dat zijn straffe woorden, ik word nu toch heel benieuwd hiernaar.

Grindpad
dat zijn zeker straffe woorden en laat ze alsjeblieft waar zijn!
dat zou heerlijk zijn

Hmmm; straffe woorden.... :$
Was zeker niet negatief bedoeld naar Max en/of voorgaande platen, maar tot dusver vind ik A-lex gewoon een briljant album.
Wellicht schoot ik iets teveel uit de bocht, maar het zal mijn enthousiasme wel geweest zijn
Alles steekt gewoon erg sterk in elkaar.
Wellicht iets teveel nummers, maar het is allemaal wel zeer verrassend en bovenal vernieuwend.
Iets wat op voorganger Dante 21st ook erg duidelijk hoorbaar was en in mindere mate op Roorback en Nation.
Deze weg die Sepultura heeft ingeslagen is een erg goede zet geweest (eigenlijk vanaf Nation al) en het kan eigenlijk alleen nog maar mooier gaan worden.
En dat hebben ze wel verdient, vooral na die donkere periode rondom het vertrek van Max (al twaalf jaar geleden weer) en het eerst Max-loze album Against (rommelig en teleurstellend).
En ergens heb ik toch altijd het gevoel gehad dat het weer zou goedkomen met Sepultura.
Iets wat vooral is bevestigd met de laatste 4 albums (Nation, Roorback, Dante 21st en nu dus A-lex).

avatar van Bestiun
Ik heb A-Lex tot nu toe twee keer snel geluisterd (voor zover je snel kan luisteren dan )
Ik kan me (tot nu toe) best vinden in battlemaniac's mening. Het klinkt best goed allemaal, net weer iets beter dan de twee voorgaande platen (Roorback en Dante XXI; Nation en Against ken ik niet). Of het net zo goed is als de platen uit het Max-tijdperk, weet ik nog niet.
Aan de andere kant, Max is idd al 12 jaar uit de band en als we een plaat van hem (en Ig(g)or) willen horen kunnen we net zo goed Soulfly of Cavalera Conspiracy gaan luisteren.
Ook leuk..

Ddk
Eerste luisterbeurt en ik krijg er haast kippenvel van. Wat een verassing. Had na dante XX! alweer vertrouwen gekregen in de "nieuwe" sepultura en dit album lijkt de stijgende lijn voort te zetten.. tijdje luisteren maar..

battlemaniac
Ben nog steeds erg onder de indruk van A-lex.
Vooral de tracks We've lost you, The Threatment, Sadistic values, Conform en Paradox zijn erg sterk.
Alleen vind ik Ludwig Van (nr. 16) wel een erg rare eend in de Sepul-bijt.
Had beter als een soort van afsluiter gebracht kunnen worden en duurt ook iets te lang eigenlijk (vanaf 2.25 wordt het pas echt het luisteren waard).
Opzicht niet slecht hoor zo'n nummer, maar naar mijn gevoel iets te onsamenhangend.
Het is ze vergeven.....

battlemaniac
Bij nader inzien had nr. 17 A-lex IV als afsluiter gemoeten (stuivertje wisselen met nr. 18 Paradox) en nr. 16 Ludwig Van had eigenlijk ingekort moeten worden.
Maar goed; dit is allemaal peanuts ten opzichte van het volledige album, die bij mij zeer hoog genoteerd staat.

Mijn nieuwe Sepultura-album top 5;

Wanneer komt deze uit ?

over een daggie of wat

avatar van Sebashuis
Zo zo!

Ik ben aardig verast over dit album. Het is niet meer 24/7 raggen geblazen zoals op Arise en Beneath The Remains (mijn favorieten Sepultura albums). Maar het is lekker afwisselend en ik hoor ook een aantal geluiden zoals die op Roots gebruikt werden. Ik vind dat die hier veel beter uit de verf komen.

Al hoor ik liever een Sepultura zoals op Arise. deze is zeker niet slecht en ik ben nog steeds verbaast over de riffs en over een aantal solo's.

Zeker het proberen waard. Mooi werk van Sepultura!

avatar van james_cameron
Zeker de beste plaat sinds de jaren met Max, maar dat zegt helaas niet zoveel. Productioneel iets beter dan de laatste paar albums, al is de gitaarsound nog steeds wat rommelig en niet krachtig genoeg. Het breekt de band nog steeds op dat ze de laatste jaren geen songs meer kunnen schrijven met een kop en een staart, maar het is slim van ze om er net als bij de vorige plaat een concept-album omheen te bouwen, zodat dit niet zo opvalt. Energie en enthousiasme genoeg, maar het is het weer net niet.

Grindpad schreef:
een clockwork orange concept album!

nice! moet ik checken =)

Ik vind het nog steeds link om nieuw werk van deze band te gaan beluisteren...
Again was een tegenvaller die z'n weerga niet kende, dus zit ik met de vraag: Is het nu werkelijk zo goed als de berichten doen vermoeden of zou het alleen mijn vermoedens bevestigen dat deze band vergane glorie is..?

avatar van Devoo
Steengoed album! Echt verslavende en pakkende Metal songs, vooral het eerste deel van dit album weet ik erg goed te smaken. Moloko Mesto is echt geweldig, en Filthy Rot laat weer Brazilliaanse invloeden horen in de vorm van percussie. Ik vind het echt een geweldig album, en voor mij is dit voorlopig de nummer één van 2009! Ben echt aangenaam verrast door dit album!

avatar van Harribo
Ik luister dit soort muziek al jaren niet meer maar ik weet dat ik Arise een ongekende topper vond.

avatar van gherdt
Verbazing! Nu ik Soulfly definitief naar de kliko heb verwezen lijkt Sepultura plots weer een naam van betekenis. Van Dante XXI (of hoe dan ook) heb ik een kortstondige periode zeer genoten maar eigenlijk was die ik ook snel weer vergeten. En die Cavalera Conspiracy vond ik wat al te neanderthalerig, wel lekker maar zo plat als een dubbeltje. Ik had dus geen enkele verwachting toen ik dit ding naar beneden haalde, de songtitels deden mij al vrezen voor een tenenkrommend concept. En dat is er misschien ook wel, maar bovenal is dit een ouderwets en behoorlijk monsterlijke trashplaat. Shit uit de oersoep die de nekspieren teistert! Eens kijken wat de houdbaarheidsdatum hiervan is, maar in tijden waar ik smacht naar krachtdadige gruwelmetal zonder boute zang of andersoortige trucages is dit een voorlopig geschenk uit de hemel. Ik zet in op 4 sterren. Voorlopig dan.
Ik kan dit trouwens moeilijk zien als dezelfde band die Chaos AD en Roots (Hallelujah!) maakte. En ook niet als dezelfde band die al die gemiddelde meuk van voor Dante XXI uitpoepte.

avatar van Devoo
Tenenkrommend concept? Het is een geweldig concept. Het verhaal van "The Clockwork Orange" hebben ze hier goed uitgewerkt!

avatar van gherdt
Ik zei misschien he. Later las ik inderdaad dat het om Clockwork Orange draait. Dat valt dan weer mee. Hoewel, dat is vast de reden dat het potsierlijke Ludwig Von op deze plaat is terug te vinden. Dat was niet nodig geweest volgens mij.

avatar van Devoo
Juist wel! Ludwig Von past volledig in het concept, omdat het een belangrijk element is van het verhaal. Daarom vind ik dat hij daar goed op zijn plaats staat.

avatar van gherdt
Maar als Sepultura nummer an sich is het totale kitschonzin mijns inziens. Bij ouderwetse trashherrie zit ik niet echt te wachten op een Beethoven-adaptatie, zeker niet als ie zo klinkt. Voor de rest een fijne verrassing deze A-Lex!

avatar van Devoo
Mja, ik vind het klassieke stuk die herwerkt is, een aangename afwisseling op de andere songs. Maar ik begrijp goed dat er andere mensen zijn die dat niet vinden. Dat is nou éénmaal het lot van verschillende meningen!

avatar van Soulmaggot
Wat is me dit een Fake Sepultura zeg!! Beide oprichters: Iggor en Max Cavalera zijn eruit! Geef mij maar de Sepultura van vroeger

PriestMaiden
Inderdaad schande dat het nog Sepultura noemt! Cavalera Conspiracy, dat is echt old school Sepultura.
Deze zanger is te erg voor woorden, i.p.v. thrashmetal is dit shitmetal LOL
Geef mij ook maar de oude Sepultura

avatar van bennerd

Fans van de oude garde dus.

avatar van Devoo
En daarom het album meteen 0.5 sterren geven? Erg sneu! Alsof er totaal niets goed op deze plaat te horen valt? Alsof het niveau zo ontiegelijk slecht is dat het zo'n lage score verdient? Een 2 ofzo had ik dan al beter begrepen. Dit is gewoon een score die valt op vooroordelen, ahja, zonde van het gemiddelde.

avatar van gherdt
Geen Igor en geen Max? Dan is er inderdaad weinig Sepultura meer over. Maar al noemde ze zichzelf Elly & Rikkert, een ouderwets strakke plaat blijft het. En Ludwig Von het slechtste nummer ooit, maar wel met tijdloze campwaarde!

avatar van Sinner
Ook ik vind dit gewoon een erg sterke cd - hoewel ik moet zeggen dat ik eigenlijk niets anders verwachtte na het eveneens erg goede Dante XXI. De uitwerking van het concept is ook hier leuk gedaan (ik vind zelfs Ludwig Von enigzins te pruimen) en de band klinkt veel hechter en strakker dan bij hun doorstart in 1997.

Derrick Green heeft voor mij niets meer te bewijzen - na vijf cd's is het duidelijk dat hij zijn rol als frontman uitstekend vervult - hij mist misschien wel de grote bek van Max Cavalera maar dat vind ik in dit geval niet echt een gemis. En aangezien zowel Kisser als Paulo Jr. nog steeds in de band zitten (en Derrick ook alweer 11-12 jaar nou - bijna even lang als Cavalera dus) vind ik de naam Sepultura zeker nog gerechtigt.

Prima plaatje dus - een 4 voor mjj. En respect voor het feit dat de band ook effectief doorgaat met 'de band" lpv te blijven hangen in de dagen van Chaos AD en ROOTS zoals sommige andere ex-leden dit al jaren doen. En die het tot vervelens toe over kansen op reunie's hebben en het hoe-wat-waarom van de split bij iedere kans toch nog maar eens oprakelen.