Alela Diane - To Be Still (2009)

Folk
Label: Rough Trade

1. Dry Grass & Shadows (3:12)
  2. White as Diamonds (3:36)
  3. Age Old Blue (4:00)
  4. To Be Still (5:27)
  5. Take Us Back (4:43)
  6. The Alder Trees (3:28)
  7. My Brambles (4:59)
  8. The Ocean * (3:43)
  9. Every Path (4:12)
  10. Tatted Lace (4:47)
  11. Lady Divine (5:12)
avatar van Woody
Opvallend dat de meeste hier niet heel enthousiast zijn over dit album. Onterecht wat mij betreft.

De Pirate's Gospel is een symphatiek en zeer leuk album, maar met een tweede Pirate's Gospel was ze niet weggekomen bij mij. Ik was dan ook benieuwd welke weg ze zou inslaan. Eigenlijk heeft ze het perfect gedaan. Ze is duidelijk gegroeid als muzikant en schrijver en levert met "To be still" een veel volwassener album af. Ze is wat meer in de traditione folkhoek gaan zitten en de instrumentatie is duidelijk toegenomen.

Ook met dit album weet ze me weer te ontroeren en verwonderen en nummers als; Old age blues en Tatted Lace behoren wat mij betreft tot het beste wat ze tot nu toe heeft geschreven...

avatar van Kaaasgaaf
Eind vorig jaar schreef ik over de plaat The Silence Of Love van Headless Heroes, waar bijzondere covers van Nick Cave, Vashti Bunyan, I Am Kloot, The Jesus & Mary Chain en Daniel Johnston op stonden. De zangeres van Headless Heroes, Alela Diane uit Nevada, heeft daarnaast onder haar eigen naam twee albums gemaakt waarvan zij zelf de nummers schreef. De eerste heet The Pirate's Gospel en komt uit 2006. Recent kwam haar tweede solo-album uit, getiteld To Be Still. Het zijn beide prachtige tijdloze folk-album, waar haar gitaarspel en bedwelmende stem met country-snik op de voorgrond staan. Soms wordt ze begeleid door een slide-gitaar, banjo of viool en zachte percussie. Het is muziek waar veel lucht en stilte in zit. Het is geen muziek die overdondert, maar Diane's melodieën kabbelen verleidelijk je hoofd binnen en wiegen je mee naar een geisoleerde plek van pure schoonheid, ongerepte natuur en mysterieuze vertellingen.

Bron: http://kasblog.punt.nl/