Dark Was the Night (2009)

Folk / Rock
Label: 4AD

1. Dirty Projectors en David Byrne - Knotty Pine (2:23)
  2. The Books - Cello Song (3:54)

met José González

3. Feist en Ben Gibbard - Train Song (3:02)
  4. Bon Iver - Brackett, WI (4:03)
  5. Grizzly Bear - Deep Blue Sea (3:47)
  6. The National - So Far Around the Bend (3:43)
  7. Yeasayer - Tightrope (3:19)
  8. My Brightest Diamond - Feeling Good (3:53)
  9. Kronos Quartet - Dark Was the Night (3:52)
  10. Antony Hegarty en Bryce Dessner - I Was Young When I Left Home (4:55)
  11. Justin Vernon en Aaron Dessner - Big Red Machine (4:39)
  12. The Decemberists - Sleepless (7:54)
  13. Iron and Wine - Die (1:07)
  14. Grizzly Bear en Feist - Service Bell (2:23)
  15. Sufjan Stevens - You Are the Blood (10:15)
  16. Spoon - Well-Alright (2:45)
  17. Arcade Fire - Lenin (4:07)
  18. Beirut - Mimizan (2:43)
  19. My Morning Jacket - El Caporal (3:33)
  20. Sharon Jones & The Dap-Kings - Inspiration Information (4:06)
  21. Dave Sitek - With a Girl Like You (3:27)
  22. Buck 65 - Blood Pt. 2 [Remix] (3:36)

met Sufjan Stevens en Serengeti

23. The New Pornographers - Hey, Snow White (4:26)
  24. Yo La Tengo - Gentle Hour (5:31)
  25. Stuart Murdoch - Another Saturday Night (2:56)
  26. Riceboy Sleeps - Happiness (8:37)
  27. Cat Power en Dirty Delta Blues - Amazing Grace (3:35)
  28. Andrew Bird - The Giant of Illinois (4:44)
  29. Conor Oberst en Gillian Welch - Lua (5:54)
  30. Blonde Redhead en Devastations - When the Road Runs Out (3:28)
  31. Kevin Drew - Love Vs. Porn (3:57)
avatar van Chronos85
Ik vind Lenin van Arcade Fire anders flink tegenvallen. Misschien wel het slechtste nummer wat ik van ze ken...
Voor de rest zijn het vrijwel allemaal goede nummers.

avatar van De Daniël
Dit is echt geniaal. Zo veel goede artiesten met nieuwe nummers en wel. Ik vind Sufjan Stevens overigens best wel tegenvallen, hij gaat weer de Enjoy Your Rabbit kant op en dat vond ik al een waardeloos album. Bon Iver met Brackett, WI is trouwens weer echt een heel bijzonder nummer van de beste Justin.

Ik ga deze de komende tijd nog veel luisteren, kijken wat ik allemaal nog ontdek

luc011190 schreef:

Onzin
Zeker die Train Song van Feist is echt geweldig, echt niet een snelle 'goede-doel-tribute'. Sowieso, als kutmuziek voor een goed doel gemaakt is dan vind ik het nog steeds kutmuziek hoor,,

Toch, veel van de opvallende nummers op dit album zijn covers. Dat maakt het natuurlijk toch weer iets minder. Ik bedoel, niets mis met een goede cover hoor, maar het blijft een cover.

Normaal koop ik niet zo vaak van dit soort albums maar elk jaar verschijnt er dan toch wel weer eentje waar ik van ga watertanden en dan verschijnt het in huis: ik moet zo'n cd dan hebben.
Vorig jaar was dat het Judy Collins tribute-album en dit jaar is het in elk geval deze.
Want wat staan hier toch veel artiesten op die momenteel tot mijn favorieten behoren.
Zoals elk album met zo'n grote diversiteit aan artiesten en nummers staan hier dingen op die ik erg goed vind en dingen die wat minder pakken. Als een album dan toch hoog weet te scoren kan ik meer dan tevreden zijn.
Het gaat niet meedingen naar het eindejaarslijstje omdat ik dit soort compilaties buiten beschouwing laat maar dat het er momenteel hoog in zou staan als ik het wel zou doen valt niet te ontkennen.
Dark Was the Night staat in elk geval nu mooi naast een oudere Red Hot Compilation die ik in bezit heb: No Alternative.

avatar van swoon
Ik ken enkel het nummer van Sufjan Stevens en dat vind ik toch wel behoorlijk verslavend en zeker voor een 10-minuten durend epos. Normaal hou ik daar niet zo van, maar deze is werkelijk onweerstaanbaar. Rest van de cd zal ik ook best maar eens luisteren.

aERodynamIC schreef:

Bedankt voor de tip aERo, als ik naar de tracklist van No Alternative kijk. Ik heb 'm voor een prikkie kunnen kopen op Amazon.
Dark Was The Night is al onderweg. Grappig dat zoveel users hier dit album allemaal tegelijk oppikken.

west schreef:

Het magische woord is luisterpaal.

En een goede smaak

Dat ook, want het artiestenlijstje is er wel 1 om je vingers bij af te likken, van de week hoorde ik zelfs op radio 1 een nummer voorbij komen, maar daar wordt, als er muziek wordt gedraaid, sowieso de beste muziek in de ether gedraaid.

Erg mooi album.
De top van de hedendaagse pop muziek aan het werk

Vergelijkbare mooie verzamel-cd's:
- Dream Brother: The Songs of Tim & Jeff Buckley
- I Am a Cold Rock. I Am Dull Grass: A Tribute to the Music of Will
Oldham

avatar van Kaaasgaaf
Heb deze eindelijk op vinyl kunnen bemachtigen, drie dikke plakken prachtmuziek! Ziet er heel mooi uit. De nummers staan wel op een andere volgorde, maar dat maakt niet zoveel uit.

ohmusica
Een feestje voor het oor. Wederom komt Red Hot met een fraaie en passende collectie. Flonkerende juweetjes schitteren in sombere en donkere tijden.

avatar van muziekobsessie
Wat een boutplaat, precies al die gehypte(zogenaamd alternatief) artiesten bijmekaar. Niet doorheen te komen. Helaas zal iedereen als een stel kudde dieren dit goed vinden. Helaas mijn mening telt ook...

avatar van Chronos85
Ah ja, je hebt gelijk. Die Antony Hegarty waar jij 4.5 en 5 sterren aan geeft is inderdaad behoorlijk overhyped.

Chronos85 schreef:

En als je Lenin nou eens lekker hard draait?

Mijn dieptepunt, eigenlijk dip, ligt bij de tracks 9-14 op cd2 (25-29 hierboven). Een voorbeeld? Amazing Grace.... aaaah!

Een andere aanrader is de goede doelen cd Help A Day In The Life uit 2005 van War Child. Ruim de helft van de 10 tracks is (zeer) de moeite waard, hoogtepunten oa van Coldplay, Radiohead en the Manic Street Preachers. (Dieptepunt van Keane met een Elton John cover)

west schreef:

En als je Lenin nou eens lekker hard draait?

Track 25-29? Heb je The Giant of Illinois gemist toevallig? Die vind ik toch wel zeer schoon

Dn!S schreef:

Ik ben niet zo'n Bird fan, maar ik moet zeggen dat deze track mij nog meevalt. Dus dan moet die voor Bird liefhebbers toch wel aan te raden zijn.

muziekobsessie schreef:

Neuh, ik denk dat u juist quasi intelligent wil doen.

Arcade fire, Beirut en My morning jacket zijn inderdaad best wel gehyped, maar dat wil niet zeggen dat ze geen goede muziek maken (al ben ik zelf helemaal niet kapot van Beirut), maar je kan van bijvoorbeeld Iron and wine, The Decemberists en The new Pornographers toch niet zeggen dat het gehyped is, laat staan onterecht.

Als het album vol had gestaan met bands als Arctic monkeys, The View, Foals, Fleet foxes dan had u qua hypen nog wel een
punt gehad en dan is het aan een ieder of het terecht is.

Maar nu komt uw stelling echt over alsof het u alleen maar om het interessant doen te doen is en dat is best hilarisch, als het niet zo sneu was.

Dat iemand het niet goed of leuk vindt is dat uiteraard prima, maar u heeft volgens mij alleen het artiestenlijstje gezien.

muziekobsessie schreef:

Pff, kuddedieren, jij luistert Prince.

avatar van Chronos85
@Dn!S Was ik inderdaad ook vergeten te zeggen. Echt kuddegedrag kan ik trouwens niet bespeuren als je deze compilatie goed vindt. Op een 5 tal artiesten na, mijns inziens, allemaal relatief onbekende artiesten die alleen binnen een heel beperkte kring bekend zijn en zeker niet gehypt worden....

avatar van midnight boom
Fijne alternatieve verzamel-cd!

Van mij een wel zeer eervolle vermelding voor The New Pornographers met Hey Snow White, Hé Sneeuwwitje! Fantastisch nummer!!!!

west schreef:

Ben ik helemaal met je eens!

Deze moet ik hebben. werd getipt door een vriend van me over dit album. Past mooi bij de Red hot verzameling

Fijne compilatie, constant niveau en vooral weinig echte missers (alleen Arcade Fire gooide er naar verhouding met hun kwaliteiten te veel met hun pet naar). Antony (nochtans niet bepaald mijn favoriete artiest) zijn Dylan-cover weet zich te onderscheiden (wat mij betreft mag hij vaker de minder barokke richting uitgaan), alsook de puike bijdrages van The National, Yeaseayer, New Pornographers (wss de meest aangename verrassing van de dubbelaar), Yo La Tengo en Sufjan Stevens (leuk om hem nog eens iets enjoy your rabbit-esque te horen doen).

avatar van De Daniël
Haha, dan zijn er ook altijd weer mensen die vinden dat dit zogenaamde alternatieve artiesten zijn. Ach ja, dat mogen die mensen vinden, maar ik luister deze plaat er niet minder door

aERodynamIC schreef:

Ben ik helemaal met je eens!

Is dat nou ook een cover? Want stukjes lijken me bekend voor te komen. Zo niet dan is het een geweldig origineel nummer! Zeker een van de leukste dingen op het album. Het nummer van Riceboy vind ik ook steeds mooier worden. Vandaag was ik overigens helemaal in m'n element met "Another Saturday". Ook een cover als ik me niet vergis. Maar wat een mooie stem heeft Stuart Murdoch. Ik had hem nog niet eerder gehoord

avatar van Koenr
Nog nooit een nummer van Belle & Sebastian gehoord?

Koenr schreef:
Nog nooit een nummer van Belle & Sebastian gehoord?

Neen die heb ik inderdaad ook helemaal overgeslagen. Het komt er gewoon niet van. Bovendien verwacht ik niet dat ze nog iets toevoegen aan alle indie artiestjes die ik momenteel luister. Wie weet als ik ooit in een kwantitatieve bui ben.