Suede - Dog Man Star (1994)

Label: Nude

1. Introducing the Band (2:38)
  2. We Are the Pigs (4:19)
  3. Heroine (3:22)
  4. The Wild Ones (4:50)
  5. Daddy's Speeding (5:22)
  6. The Power (4:31)
  7. New Generation (4:37)
  8. This Hollywood Life (3:50)
  9. The 2 of Us (5:45)
  10. Black Or Blue (3:48)
  11. The Asphalt World (9:25)
  12. Still Life (5:23)
  13. Squidgy Bun (Introducing the Band) [Four Track Demo] * (2:37)
  14. Ken (The Wild Ones) [Four Track Demo] * (5:40)
  15. A Man's Song (Heroine) [Four Track Demo] * (2:55)
  16. Banana Youth (The Power) [Four Track Demo] * (4:02)
  17. The 2 of Us [Four Track Demo] * (6:40)
  18. My Dark Star * (4:27)
  19. The Living Dead * (2:55)
  20. Stay Together [Long Version] * (7:26)
  21. Killing of a Flash Boy * (4:07)
  22. Whipsnade * (4:21)
  23. This World Needs a Father * (3:55)
  24. Modern Boys * (4:09)
  25. Eno's Introducing the Band * (16:05)
  26. La Puissance (The Power) * (1:24)
  27. The Living Dead [Piano Version] * (2:47)
  28. We Believe in Showbizz [Previously Unreleased] * (3:47)
  29. Still Life [Orchestral Version] * (5:15)
  30. The Wild Ones [Original Unedited Version] * (7:17)
  31. The Asphalt World [Original Unedited Version] * (11:27)
er is geen verband

het gaat er gewoon om welk album je het eerst gaat grijpen, en deze is het niet, althans voor de komende jaren

avatar van starsailor
Kevin-Raphaƫll schreef:
idd duran duran en vooral talk talk zijn stukken beter dan deze in elkaar gezakte pudding

Suede is gewoon enorm matig. deze plaat is hun beste maar ze komt nog niet aan de enkels van de slechtste plaat van talk talk

zeg dan gewoon voortaan dat JIJ dit vindt in plaats van dat het zo is.
De eerste 2 albums van Suede vind IK namelijk absolute topplaten.

avatar van musicfriek
Kevin-Raphaëll schreef:
idd duran duran stukken beter dan deze in elkaar gezakte pudding

veel beter

Kevin-Raphaƫll schreef:

En zo vind ik Joe Jackson weer beter dan Suede, om nog maar te zwijgen over REM, terwijl een Robbie Williams nog niet de veters van Suede zou mogen vastmaken, laat staan Jan Smit. En zo kunnen we nog wel even doordiscussieren.

@Gish:

Ik zal je trouwens nog eens een compliment geven over jouw top 10 om hem vervolgens volledig op zijn kop te zetten.

Over de andere vreemde reacties die ik hier lees; je kan veel zeggen over dit plaatje, en je kan hem slecht vinden, over the top, bombast, dramatisch gekweel, overdreven theatraal of wat dan ook, maar als je hem bekritiseert met de term 'matig plaatje', dan heb je volgens mij een ander album beluisterd.

De gedachtengang van de persoon die Talk Talk in een top 10 in het belachelijke trekt, maar zelf wel New Order op nummer 1 heeft kan ik nog minder volgen, dit terzijde.

Voor mij blijft Dog Man Star de ultieme plaat van de jaren '90, een fantastische rockopera die zijn gelijke niet kent.

The two of us.

Lost Highway zei:

Tja..Lost Highway, je hebt gelijk, heb mijn top 10 inderdaad wel erg opgeschoond. Raak door MM soms een beetje de weg kwijt.
Wispelturig heet dat. Val echter van het ene meesterwerkje in het andere. Zit de laatste tijd erg in de jazzhoek. Voorlopig even rust hoop ik.

Wat niet wegneemt dat er in het geval Dog Man Star sprake is van eeuwige liefde. En bovendien krijg ik deze week jouw nummer 1, MEDUSA, in huis. Goed he? Ben erg benieuwd, want wij zitten qua smaak op 1 lijn, wat mij betreft wel in ieder geval.

EVANSHEWSON
Ik heb enkele Suede platen liggen en ik moet zeggen...

ik ben haast alles vergeten van deze band, ik ga mijn geheugen opfrissen, meen me vaag te herinneren dat ik echoes van Bowie hoorde en dat het niet slecht was...

Gish
Net weer gedraaid, hem toch maar op 9 gezet.
Hij MOET er gewoon in !
Ten koste van King Crimson, het zij zo.

Verslavende muziek. Still life !
En nu geen wijzigingen meer tot de kerstdagen. Zucht.

Lost Highway
Het zijn die laatste vier nummers die het hem doen hé Gish.

Dat had je ook eerder kunnen doen Gish : alleen zo kan dit super-album weer eens in de top 250 terecht komen (niet dat het mij overigens wat uitmaakte want ik vond het niet eens zo erg dat ie er niet meer in stond).

Gish
Ach ja, het is inderdaad maar een lijst. Maar voor veel nieuwkomers en oudgedienden ook een soort advieslijst om je muziekkennis uit te breiden en nieuwe bands te ontdekken. Zou jammer zijn als dit fantastische album wegkwijnt in een soort niemandsland.

Kevin-Raphaell zei:

Je moet geen appels met peren vergelijken !
Jij gaat blijkbaar uit je dak bij Spirit Of Eden, sommige mensen vallen daarbij spontaan in slaap. Je bent dus geen fan van Suede, ook geen punt, maar denk nou niet dat JIJ hier even gaat bepalen wat beter of slechter is.

Kevin-Raphaëll
ik bepaal wat ik wil, net zoals iedereen hier op de site. anders moet mume niet bestaan.

het gaat hier niet om appels en peren maar om welke muziek je eerder uit de kast haalt. en dit is zeker deze niet. niet schrikken bij het nummer eden en desire want het gaat er soms hard aan toe.
niet echt om in slaap te vallen dus.

2.5 voor dit matig plaatje. respecteer dat dan gewoon. als jij een 2 of iets bij eden zet, doe dat dan, mij niet gelaten.

want deze top 250 op mume ziet er toch fameus scheef uit.

fastpulseboy
Kevin-Raphaƫll schreef:

niet echt om in slaap te vallen dus.

want deze top 250 op mume ziet er toch fameus scheef uit.

hahahaha, echt keihard ja......ik heb oordoppen nodig!

Matig is een beetje een vreemde omschrijving aangezien het geluid van deze plaat zo groots, dramatisch & over the top is, en daarmee eerder een typisch haten/houden-van-geval. Maar ieder zijn meug. Ik vind 'm nog steeds geweldig, en hij kan weer op want het is herfst.

avatar van thetinderstick
Dit is toch een van de meest ondergewaardeerde platen uit de jaren '90. Onbegrijpelijk eigelijk, hoewel... ik snap dat dit geen muziek voor de massa is. Daar is de stem van Brett Anderson (tenminste op dit album) te apart voor en is de muziek te bombastisch. Ik vind het in ieder geval fantastisch. Het begint met 'Introducing The Band', die tekst blijft een van de mooiste surrealistische teksten ooit geschreven. Dan volgen (misschien met uitzondering van 'This Hollywood Life') alleen maar hoogtepunten. ' We Are The Pigs' , 'Heroine', 'The Wild Ones' (misschien wel het mooiste liefdeslied ooit), 'The Power', 'New Generation'. Allemaal zo dramatisch, donker en bombastisch uitgevoerd. Soms werkt het, soms is het irritant. Hier werkt het perfect. En dan de finale met die laatste 4 nummers. En dan met name 'The 2 Of Us', 'Still Life' en het epische 'The Asphalt World'. Het gitaarwerk van Bernard Butler en de zang van Brett Anderson gaan hier perfect samen. Helaas zou Bernard na de voltooing van deze plaat uit Suede stappen en zou het nooit meer hetzelfde zijn (de herkansing kwam pas 10 jaar later met The Tears, een fijne plaat maar geen DMS).
Dit blijft een van de meest aangrijpende albums allertijden waarvan ik zou willen dat meer mensen hem zouden ontdekken. Misschien moet de grote (her)waardering nog komen. 5 sterren!

thetinderstick schreef:
(...) Dan volgen (misschien met uitzondering van 'This Hollywood Life') alleen maar hoogtepunten. (...)

Wat is er mis met This Hollywood Life? Ik vind het een prima rockplaat.

Nou thetinderstick, misschien ga ik dit album binnenkort wel ontdekken. Ik heb op dit moment alleen "Coming Up" van Suede, en dat vind ik een heel behoorlijk album (3.5* op dit moment, met kans op verhoging). Ik zit eraan te denken dit album of het debuut van Suede op mijn verlanglijstje voor Sinterklaas te zetten.

Welk album raden jullie mij in eerste instantie aan? "Suede" of "Dog Man Star"?

Coming Up ligt iets meer in de lijn van debuut Suede; dit Dog Man Star is donkerder en grootser.
De vraag is dus meer wat jij dan liever hebt

Uiteindelijk toch maar voor "Dog Man Star" gekozen. Ik heb nog niet zoveel grootse, donkere, bombastische, theatrale albums voor de kille winterdagen. Ik ben erg benieuwd naar dit album. "New Generation" is in ieder geval fantastisch.

avatar van thetinderstick
Karl schreef:

Wat is er mis met This Hollywood Life? Ik vind het een prima rockplaat.

Op zich een redelijk nummer, maar wat mij betreft toch duidelijk minder dan de rest van het album.
De eerste drie albums (plus de bsides verzamelaar Sci-Fi Lullabies) van Suede zijn allemaal prima, maar Dog Man Star vind ik qua niveau toch net een tandje beter. Ben benieuwd hoe je em gaat vinden Sgt. Revolver!

Sgt.Revolver zei:
Uiteindelijk toch maar voor "Dog Man Star" gekozen.

Een wijs besluit......krijgen wij het sinterklaasgedicht nog van je door dat je erbij gaat krijgen ? Op STAR eindigen een hoop leuke ruimwoorden. Je zal hier geen spijt van krijgen.

thetinderstick schreef:

We zijn alweer 13 jaar na release dus dan mag de (her)waardering voor dit meesterwerk stilaan op gang komen.

EVANSHEWSON
Sgt. Revolver schreef:

Dit is zo'n grootse, donkere en redelijk bombastische theatrale winterplaat, yeah!
****

vreemd evans, deze vind je beter dan joy division

Ik ook, luister er liever naar dan naar JoyDiv. Daar is niets vreemds aan, is gewoon een kwestie van persoonlijke beleving.

vreemd evans, deze vind je beter dan joy division

Nog steeds geen fan Kevin-Raphaell ?
Toch volg je dit album wel op de voet merk ik.
Eens valt het kwartje bij je, let maar op.

avatar van starsailor
herman schreef:

Beide platen zijn zo erg goed, dat ik ze allebei met evenveel plezier op zet.