Sex Pistols - The Great Rock 'n' Roll Swindle (1979)

Punk
Label: Warner Bros.

1. God Save the Queen (Symphony) (4:00)
  2. Rock Around the Clock (2:03)
  3. Johnny B. Goode (2:34)
  4. Road Runner (2:39)
  5. Black Arabs (4:45)
  6. Anarchy in the U.K. (3:32)
  7. Watcha Gonna Do About It? (1:53)
  8. Who Killed Bambi? (3:01)
  9. Silly Thing (2:50)
  10. Substitute (3:06)
  11. Don't Give Me No Lip Child (3:27)
  12. (I'm Not Your) Stepping Stone (3:05)
  13. Lonely Boy (3:01)
  14. Something Else (2:09)
  15. Anarchie Pour le Uk [French Version] (3:24)
  16. Einmal War Belson Bortrefflich (2:08)
  17. Einmal War Belson Wirflich Bortrefflich (2:12)
  18. No One Is Innocent (3:00)
  19. My Way (4:04)
  20. C'mon Everybody (1:54)
  21. E.M.I. (3:44)
  22. The Great Rock 'n' Roll Swindle (4:14)
  23. You Need Hands (2:49)
  24. Friggin' in the Riggin' (3:33)
avatar van Tekh
who killed bambi geniaal!!!

Mojo Pin
Sid Vicious, koel!

avatar van Saldek
Grappige l.p.. Heb ook de video en die is ook wel grappig. Beetje onsamenhangend allemaal. Toch beslist veel humor en ongein. Cover van 'My way' weet me wel te raken, de schreeuwversie van 'Anarchy in the U.K.' ook erg leuk, en natuurlijk het schattige 'Who killed Bambi?'

avatar van Saldek
Van de week was er een docu over Sid, zijn laatste 24 uur. Aantal conclusies: Sid was aanvankelijk een watje die in de punk zijn frustraties kwijt kon. Hij bezocht alle gigs van zijn fave band 'The Sexpistols' . Hij behoorde tot de meest provocatieve, aggressieve, rebellerende en daardoor meest opvallende persoon in het publiek. Zelfs de band kon hem op een moment dromen. Bassist vertrok bij de band en Malcolm besloot dat Sid wel een goede kandidaat voor de band zou zijn. Hij werd benaderd en jawel, Sid's droom werd werkelijkheid: hij werd gevraagd te spelen in zijn fave band: 'The Sexpistols'. Sid was erg (self-)destructive. Het scheen een aanvankelijk lieve jongen te zijn die langzaam meer en meer veranderde in een beest. Hij gebruikte al coke met zijn moeder, maar Nancy was de vrouw die hem naar de heroine bracht. Heeft al een paar maal een overdosis genomen maar overleefde het allemaal net aan. Nancy stierf, Sid werd gek (mede daar hij niets kon herinneren van zijn mogelijke daad) en zakte dieper weg. Werd op borgtocht (voorlopig) vrijgelaten. Werd door ma opgehaald die hem weer een shot beloofde. Eenmaal thuis maakte ze het spul klaar en diende ze toe. Sid wilde niet terug naar de cel, en vroeg ma om nog een shot. Hij had al genoeg, hij had immers al 55 dagen niet gebruikt, maar zij beantwoordde toch zijn vraag. Dat werd hem fataal.
Uit interview met Malcolm kon ik niets anders vaststellen dan dat hij als manager niet geschikt was en daarboven ook een onverantwoorde klootzak. Subjectief natuurlijk, maar kon er niets positiefs uit halen. Hoe Sid and Nancy bij elkaar kwamen? Nancy wilde een beurt van mr. Rotten. Hij wees haar af en ging bovenop Sid die knetterstoned was. Van dien af waren zij onafscheidelijk.

avatar van Reint
Wat zijn dat allemaal voor rare titels?

Tekh schreef:
who killed bambi geniaal!!!

IDD: in zijn geheel een vrij geniale plaat!
N.b. Rare Titels? Gewoon luisteren en ervaren...(check wel effe of de buren thuis zijn....moet wel een beetje hard namelijk)

deze plaat is echt geniaal in elkaar gezet leuke nummers en uitvoeringen (L'Anarchie pour Le UK, Who Killed Bambi, etc.)

p.s. staat die tracklist niet een beetje door mekaar hierboven???

avatar van Reint
Wat moet ik me voorstellen bij een Franse versie van God Save the Queen?!

LONELY BOY
kweenie oe goe nummer jong

avatar van LeRoi
Zelf altijd de voorkeur gehad bij deze boven, al om geprezen en afgekraakte, NMTB: vind de knipoog bij deze plaat net iets 'vetter'!

avatar van Reint
Zingt Johnny Rotten nog mee op deze plaat dan? Want Sex Pistols zonder Johnny Rotten is toch een beetje doods vind ik. Sowieso krijg ik een beetje een Monkees-idee bij dit concept.

Reint schreef:

Zekah doet Johnny mee....en hoe!
Van de andere kant zijn de Apen hier ver te zoeken, zelf heb ik deze plaat nog een tikkeltje liever dan 'Never Mind The Bollocks' (al is dat idd wel een pop-/rock klassieker).
N.b. 'Johnny Be Goode' en 'Road Runner' (ook de overgang van de nummers, live in de studio, blijft de moeite waard: Rotten op z'n Best!) zijn ronduit GENIAAL uitgevoerd op deze plaat en 'Who Killed Bambi' weet elke keer weer een vette grijns op mijn gelaat te krijgen...

LeRoi schreef:

Zekah doet Johnny mee....en hoe!

Oh, is dat dat hij maar blijft schreeuwen dat hij de tekst niet kent?

avatar van Saldek
Ik vind dit echt een waanzinnig leuke bullshitalbum, al staan er wel degelijk een paar 'degelijke' songs op. Maar hoe je het ook went of keert, je moet dit niet te serieus nemen om de humor ervan in te zien. Misschien dan, want eerlijk gezegd denk ik dat dit vooral gewaardeerd zal worden door hen die deze periode 'alive' hebben meegemaakt of tenminste getuige zijn geweest om de tijdsgeest te begrijpen. Ik behoor tot de 2e categorie, mijn liefde voor punk (toen) begon toen de hype net dood was. Maar enfin.
Het memorabele 'Who killed Bambi?'.....begrijp geen ruk van waar het nu eigenlijk over gaat, maar leuk is het zeker.
De versie van 'anarchy in the UK' is rauwer, ongepolijster dan het origineel. Johnny schreeuwt er lekker op los.
Natuurlijk de 'slapstick' - covers van overbekende rock 'n' roll songs waar het allemaal om draait, niet?
Wat ik wél apart vind is 'you need hands', wat ongetwijfeld spottend is bedoeld, maar dat ik gewoon echt een heel lief nummertje vind. 'My Way' is eigenlijk te cliché voor woorden, zo vaak dié is gecoverd. Maar eerlijk gezegd vind ik dit de beste 'kick-ass'- versie die ik ooit heb gehoord......
Ach, het was gewoon de tijd ernaar. Ik draai het nooit meer eerlijk gezegd, maar volgens mij is het als verplichte kost voor alle die zich willen diepen in oorsprong en ontwikkeling van de punkmuziek.

avatar van avdj
Hier steken de Pixols de draak met de popmuziek? Het levert wel een aantal komische en zelfs goede nummers op. Toch is het een stuk minder dan het debuutalbum en vliegen de 'fillers' om je oren. Ook zijn sommige covers een stuk beter geslaagd (Rock Around the Clock, My Way) dan de andere (Substitute, Johnny B. Goode). En wat voegt die instrumentale versie van God Save the Queen in vredesnaam toe aan het oeuvre van de band?

Ik neem het album te serieus, laat ik maar stoppen met schrijven. Het debuutalbum maar weer eens draaien. 3*

avatar van Vortex
Aaaahh dit is geweldig!! Wat een ongeloofelijke bak herrie. Haast niet om aan te horen, maar wel schitterend om loeihard te draaien!
De foto op de achterzijde!! ( de LP hoes staat vol geinige fotos)

avatar van pygmydanny
Het is een beetje zoeken naar de complete versie van deze 2LP van The Sex Pistols.
Er bestaat een enkele LP-versie, een dubbele LP-versie (zonder Watcha Gonna Do About It), een CD-versie met ontberekende nummers. En verleden jaar verscheen het album weer eens op CD, maar dan zonder de rauwe (4 minuten durende) Anarchy-versie (de gewone single-versie in de plaats).
Bewijst maar weer hoe nonchalant met het restmateriaal van de SP werd omgegaan.

avatar van FCEstebandido
Ik had een versie waar het beste nummer "I wanne be me op stond" Ik vind het misschien wel het beste album van de sex pistols

avatar van freakey
FCEstebandido schreef:

Ik ook (2x cd en vinyl), "Watcha Gonna do About It" staat daar niet op... ik ben ook nog nooit een versie tegengekomen met bovenstaande tracklist.....

avatar van FCEstebandido
freakey schreef:

Jammer van het nummer I wanne be me. Want dat is toch echt een geweldige track

avatar van Funky Bookie
Lekker onzin met een aantal verstopte pareltjes.

avatar van RonaldjK
Zowel zanger Johnny Rotten als bassist Sid Vicious hadden de Sex Pistols verlaten, maar manager Malcolm McLaren wilde een film produceren om uit te leggen hoe de groep door zijn toedoen bij elkaar kwam en groot waren geworden. Een "fraai" stukje zelfverheerlijking én geschiedsvervalsing: de groep bestond al toen hij ze ontdekte.
Neemt niet weg dat zijn invloed groot was. Waarom deed de groep een jaar over hun debuut, waarbij ze bovendien twee bassisten versleten? Het antwoord is volgens de bronnen McLaren. Hij was namelijk druk bezig met onderhandelingen met grote platenmaatschappijen. Niks 'Do It Yourself' zoals de punkfilosofie luidde: dit was zuiver gericht op geld verdienen via een multinational. Neemt niet weg dat de groep dé katalysator was van punk en daarmee ook new wave.

McLarens volgende project was een film met soundtrack over de groep, waarbij oerleden Steve Jones (gitaar) en Paul Cook (drums) nog aan boord waren. Door te sleutelen aan tapes uit de oefenruimte, gemaakt vóór Rottens vertrek, kwam er alsnog een tweede album van Sex Pistols, aangevuld met bijdragen van anderen.

Eerste voorbode van het album was single No One Is Innocent / My Way, die in juli 1978 tot #7 reikte in de Britse hitlijst.
Met op de A-kant zang van de al jarenlang voortvluchtige treinrover Ronnie Biggs en op de B-kant de dan alweer zes maanden ex-Pistol Vicious, die in zijn versie van het lied, bekend van Frank Sinatra, wordt begeleid door enkele Franse studiomusici. Meer over die curieuze single bij Wikipedia.
Meer hitsingles van de film en soundtrack volgden: Something Else/Friggin' in the Riggin' in maart '79 #3, Silly Thing/Who Killed Bambi in april #6, C'mon Everybody in juli #3, The Great Rock 'n' Roll Swindle / Rock Around the Clock in oktober #21 en in juli 1980 (I'm Not Your) Stepping Stone nog eens #21.

Als soundtrack een bont allegaartje van eigen werk, menig jaren '50 rock 'n' rollklassieker en orkestrale muziek. Met als overige zangers Pistols Steve Jones en Paul Cook, Edward Tenpole van Tenpole Tudor (bekend van Wunderbar), Jerzimy zingt L'Anarchie pour le UK met viool en accordeon. Niet verwonderlijk vond McLaren zelf ook de weg naar de microfoon.
Vermakelijk zijn ook met de oefenruimtesfeer met een mopperende Rotten in Johnny B Goode en vervolgens de tekst kwijt in Roadrunner én de discobeat van de Black Arabs in medley van Pistolswerk Black Arabs. Hetzelfde geldt voor punk in viooljasje: nét even anders.

Vicious overleed in februari 1979 in New York aan een overdosis. In december dat jaar verscheen Sid Sings, dat rond Kerstmis twee weken #30 haalde in het Verenigd Koninkrijk. Hierop is wederom My Way te vinden en laat ik de clip niet vergeten die indruk op mij maakte, al zag ik 'm pas jaren later.
In 2021 verscheen het als single op blauw vinyl met productie van Rat Scabies van The Damned, juli 2023 (!) haalde het in het VK als single nog eens #10.

In 2012 verscheen The Great Rock & Roll Swindle in een opgefriste versie. Mijn reis door new wave en aanverwanten kwam vanaf het debuut van Magazine, ik vervolg in juni 1978 bij de tweede van Talking Heads.

OMIT
Sid Vicious, een getroubleerde ziel in een verrot leven gedumpt. Maar een lieve jongen die goed kon zingen. En bas spelen. En drummen zelfs.

Er zat veel in hem, maar er had nog veel meer uit kunnen komen, als het leven eerlijk was geweest.

avatar van RonaldjK
Mij onbekend was dat Sex Pistols eveneens in 1979 een interviewplaat uitbrachten, genaamd Some Product - Carri On Sex Pistols. Niet op MuMe te vinden, want geen muziekalbum.
Het stond maar liefst drie weken in de Britse album top 10 met twee weken op #6 als hoogste notering, wat iets zegt over de indruk die de groep daar maakte. En over hoe winstbewust / geldbelust het management van Malcolm McLaren opereerde.

OMIT schreef:

Sid Vicious kon niet zingen (getuige zijn tenenkrommende soloalbum) en ook geen bas spelen, hij heeft geen noot gespeeld op Never Mind the Bollocks, de baspartijen werden gespeeld door de Glenn Matlock of Steve Jones. Ook live werd de bas door iemand anders in de coulissen gespeeld. Hij werd na het vertrek van Glenn Matlock in allerijl door McLaren erbij gehaald vanwege zijn punkimago.

RonaldjK schreef:

Malcolm McLaren was een gewiekste zakenman die dankzij de marketing ervoor zorgde dat Sex Pistols de meest succesvolle punkband anno 1977 werden. Maar zijn commerciële instelling leidde ook tot de ondergang van deze band. Glenn Matlock stapte eerder op omdat hij in aanvaring kwam met McLaren wegens zijn commerciële instelling en later ook Johnny Rotten om diezelfde reden. Dit project The Great Rock 'n' Roll Swindle was volledig het idee van McLaren om Sex Pistols in de VS te doen doorbreken.
Dat interview-album bewijst eens te meer de winstbelust van McLaren die Sex Pistols tot het uiterste uitmolk.

avatar van RonaldjK
Zeker, het tegenovergestelde van wat punk beoogde te zijn, nietwaar?

avatar van LucM
Malcolm McLaren wilde Sex Pistols bij een grote platenmaatschappij laten onderbrengen wat tegen de regels van de punk was. Mede hierom stapte Glenn Matlock op ook al omdat hij door McLaren beschuldigd werd van diefstal in zijn winkel.
Omdat het Sex Pistols-album Never Mind the Bollocks in de VS niets deed plande Malcolm McLaren een grootschalige tournee waarover een film gemaakt zou worden. Johnny Rotten deed aanvankelijk mee in het circus maar stapte half januari 1978 tijdens het tournee definitief op en keerde terug naar Londen om dan snel PIL op te richten. The Great Rock 'n' Roll Swindle werd niettemin voltooid en na verschijning probeerde Malcolm McLaren Johnny Rotten over te halen om toch terug te keren naar Sex Pistols maar hij hield de boot af, Sex Pistols was definitief ontbonden en Johnny Rotten en Malcolm McLaren haalden regelmatig uit naar elkaar.

RonaldjK schreef:

Voor een groot deel waar, de band heette eerst Swankers met Wally Nightingale als zanger totdat Malcolm McLaren besloot deze band te managen. Hij veranderde de naam in Sex Pistols, gooide Wally Nightingale uit de band en koos Johnny Rotten als zanger.

avatar van RonaldjK
Dan is het toch helemaal waar? Dank voor de aanvullende details!