U.K. Subs - Brand New Age (1980)

Punk / Rock
Label: GEM

1. You Can't Take It Anymore (2:00)
  2. Brand New Age (1:32)
  3. Public Servant (2:17)
  4. Warhead (3:21)
  5. Barbies Dead (2:20)
  6. Organised Crime (2:06)
  7. Rat Race (2:01)
  8. Emotional Blackmail (2:43)
  9. Kicks (1:52)
  10. Teenage (2:33)
  11. Dirty Girls (1:49)
  12. 500 CC (2:15)
  13. Bomb Factory (2:07)
  14. Emotional Blackmail II (1:09)
von Beethoven
Heb ik nog steeds op LP voor dit album zonder meer een 4
maar let wel, kan meschien ook hoger worden, maar moet ik hem eerst weer eens goed beluisteren want das echt lang geleden.
Vond dit toen een van hun beste albums

avatar van AOVV
Waar het debuut al sterk is, vind ik deze opvolger nog net iets beter (en consistenter). Het moge duidelijk zijn dat deze band eind jaren '70 - begin jaren '80 bij de top behoorde wat punkrock betreft. Wellicht de ultieme plaat van U.K. Subs, al is dat uiteraard mijn mening.

4,5 sterren

avatar van RonaldjK
Contrasten. Op reis door new wave kom ik van het kalme debuut van UB40 bij woeste punk.

De pubrock die op het debuut van U.K. Subs nog enigszins doorklonk, is op deze tweede verdwenen. Op postpunkerige wijze wordt afgetrapt met You Can't Take It Anymore, dat een vrij ingetogen inleiding vormt op de rest.
Mijn favoriet is titelnummer Brand New Age over het bespied worden door camera's. Toen al, wie had kunnen denken dat menige deurbel tevens camera zou worden? Het ene nummer is sneller dan het andere, waarbij ik soms moet grimlachen. Zo snap ik waarom Barbie's Dead niet de soundtrack van de Barbiefilm haalde en op ambtenaren hebben ze het evenmin, die zijn Organised Crime. Ik weet nooit hoe serieus ik teksten als deze moet nemen, maar ze brullen lekker mee.
Beter kan ik me invoelen in de tekst van Rat Race, zeker met de recente berichten over vele daklozen in Nederland. Binnen de krappe muzikale grenzen van punk is de sfeer steevast die van boosheid en strijdlust, waarbij Charlie Harper de hese keel als krachtig wapen inzet.
In Teenage klinkt verrassenderwijs nostalgie naar de jaren '60, waarbij de gitaar van Nicky Garratt onverstoorbaar doorgromt. 500 CC is een ode aan de motor en in Bomb Factory een opsomming van landen en steden waar bomaanslagen plaatsvinden - tegenwoordig helaas ook in uw gemeente dankzij vuurwerkknutsels... 45 jaar later zijn veel teksten verrassend actueel. De muziek kent minder verrassingen: in de auto doet het album het aardig, in de huiskamer kan ik er minder mee.

In het Verenigd Koninkrijk leverde dit twee hits op: Warhead in maart #30 en Teenage in mei twee weken #32. De elpee haalde in april #18. De eerste golf punks mocht zijn gestopt of met getemperde muziekstijlen verdergaan, punk was allesbehalve dood.
En dat was niet alles: na een eerste liveplaat in '79 met opnamen van twee jaar eerder, verscheen al in 1980 een tweede van U.K. Subs, Crash Course genaamd. Die kom ik later tegen, nu eerst wat "beschaafdere" muziek: de eerste langspeler van Tuxedomoon.