Zwart Licht - Bliksemschicht (2009)

Label: Top Notch

1. Bliksemschicht (3:18)
  2. Back Up Staat Klaar (3:21)
  3. Vanaf Nu / Rauwe Hop (4:19)
  4. Links / Rechts / Midden (3:41)
  5. Guillotine (2:52)
  6. Wat's de Naam (4:09)

met MC Fit, Juiceisdunaam en J.A.E.

7. Fair Play (4:04)
  8. Blind (3:43)
  9. Ter Plekke (3:15)
  10. Wat Sorry / Nereid (4:30)
  11. Onderschat Niks / Overschat Niks (2:56)
  12. Aan de Overkant (3:11)
  13. Dubtrip * (2:55)
  14. Fair Play [Transformers Air Mix 1] * (4:17)
avatar van Seedorf
Frisse plaat van de mannen van Zwart Licht. Nergens wordt het echt bijzonder, maar heel slecht is het ook nergens. Af en toe klinkt het misschien wat onvolwassen maar over het algemeen luistert dit album goed weg. Hayzee en Akwasi laten beide zien over aardig wat talent te beschikken en ik verwacht dan ook dat we de komende jaren veel van ze gaan horen.
De intro is overigens heerlijk!

avatar van pascal83
Intro, bedoel je niet het (overigens geweldige) eerste nummer?

Het titelnummer is voor mij zeker een van de beste Nederlandse producties van het jaar. Hayzee laat zien dat hij (met Appletree collega's FS Green en SiroJ) de toekomst is van producerend Nederland. Die jongen bakt (een aantal) beats van internationale klasse.

avatar van Seedorf
Die track bedoel ik ja. Ik zie het meer als (fanastische) intro van dit album, aangezien er niet heel veel op wordt gerapt. Die productie is echt subliem, en Akwasi rapt zeer gretig en scherp. Beste nummer van de plaat in mijn ogen.

avatar van Rhythm & Poetry
Een verslavend album wat ik toch niet heel goed vind. Ik had het de eerste dagen bijna continu aanstaan. Van sommige momenten op de cd kan ik echt genieten, met name de producer vind ik sterk (de nintendo invloeden had hij echter weg moeten laten) maar ook net zo veel momenten vind ik wat knullig. De rapper kan zich qua stem nog wel onderscheiden maar heeft tekstueel niet zoveel te melden. Soms komt hij niet verder dan het gemiddelde niveau van een 101 Barz sessie. Neemt niet weg dat er een aantal lekkere nummers op staan zoals het fantastische Bliksemschicht en ook Vanaf Nu vind ik inmiddelds een sterke track.

En hoe zit dat met Leeroy? Is hij echt lid van Zwart Licht (waarom vermelden ze hem dan ook als gastartiest?)

avatar van Game
Ik check per jaar maar 2 a 3 Nederhop albums en dit is er zeker eentje van.
Mijn stem volgt spoedig.

Vanaf Nu is trouwens echt geweldig!

@ R&P:

Leeroy is officieel lid van Zwart Licht, hij is de back-up MC tijdens live shows maar later dit jaar gaat hij ook nog solo werk uitbrengen. Hij doet niet mee op alle tracks dus daarom is hij vermeldt als gast artiest denk ik.

avatar van 'State Of Mind'
Eindelijk hij staat erop!
Ik heb 'm de 23e gelijk gekocht, want ik 'm geweldig!
Een inderdaad de eerste track is fenomenaal! BLIKSEMSCHICHT!

Alleen jammer dat twee wat rustigere jazzy nummers zoals ''Kijk Zwart'' en ''7-5-3-1'' er niet op staan. Zullen wel buiten het harde Bliksemschicht concept vallen.

4.5

Rhythm & Poetry schreef:
(de nintendo invloeden had hij echter weg moeten laten)

dit is hayzee's hele kracht. de vernieuwing in de beats en het gebruik van 8bit. misschien moet je zijn ep's even checken. eindelijk vernieuwing in de nederlandse hiphop, oogt heel fris. hiphop hoeft niet altijd hoogstaande teksten te hebben. die akwasi gebruikt meer zijn stem als een instrument dan om een boodschap achter te laten, ah-la de oude busta rhymes

avatar van RestLove
Het is hard, het is origineel, het is Next Level...het is 4 sterren waard.

Is dit een EP?

Relax
Nee anders was die korter.

avatar van Game
Op mijn gekraakte versie staat anders dat het een EP is...

Ze zeiden toch in een interview dat ze eerst een EP zouden droppen en dan het echte werk? Had ik wel een keer gehoord/gelezen.

avatar van 'State Of Mind'
Dat was het plan, maar toen is het uiteindelijk toch uitgegroeid tot een album. En al helemaal toen ze door Top-Notch benaderd werden.

MAS
Zwart Licht kwam vanuit het niets en heeft zeker een mooie debuutplaat afgeleverd. Mijn favorieten zijn op dit moment Wat Sorry, Links, Rechts, Midden en Wat's de Naam (Met een sterke gastverse van Jae). Dubtrip waarin ze een uitstapje maken naar dubstep/grime is ook een leuk nummer. Jammer dat Top-Notch het weer een een goedkoop kartonnen hoesje heeft gestopt. Dit gebeurd helaas vaak bij Nederlandstalige hiphop cds.

avatar van Urbanoetang
Net Vanaf Nu gezien. Ik zie zowaar weer iets aardigs uit het nederhopwereldje verschijnen - van TopNotch nog wel. Jammer van het goedkope splaakgeblek af en toe, maar hij staat op het lijstje.

avatar van 'State Of Mind'
Die track ''Bliksemschicht'' heeft zo ongelofelijk veel energie he! DAMN.

RedLightCityBoy
Zwart Licht, toch wel een fijne groep. Snel eens wat nummers gehoord, en dat maakte me toch wel nieuwsgierig naar dit album.

Het album kent erg fijne beats van Hayzee.
Hij heeft een dope stijl qua producties.
Veel variatie in instrumenten, maar toch hoor je wel duidelijk dat hij een eigen sound heeft, en dat vind ik erg goed.

Akwasi kan ik op deze plaat toch ook wel erg waarderen.
Lekker wilde teksten, niet bepaald van hoogniveau, maar dat hoeft ook niet bij dit soort hip-hop. Het is gewoon lekker hard opzetten, luisteren, en niet zeuren om kleine foutjes bij dit soort hip-hop.

Toch is het soms ook niet echt hoogstaand omdat het wel erg veel van hetzelfde is. Maar des ondanks toch eindelijk weer een aardig album van Nederlandse bodum voor mij.

Urbanoetang schreef:

Hoezo van Top-Notch nog wel?

avatar van Game
Ik geniet echt van die instrumentale stukjes aan het einde van sommige nummers.

avatar van frans swa
die akwasi is normaal wel welbespraakt enzo, maar als rapper lijkt ie echt niks te zeggen, op de momenten dat ie verstaanbaar is dan..
maar zn stem is wel dope

Game schreef:
Ik geniet echt van die instrumentale stukjes aan het einde van sommige nummers.

toch wel apart dat je daar van geniet, met 2pac, the game, fort minor en eminem in je top 10... maar goed time for change

avatar van Kill_illuminati
Zo'n opmerking klinkt soort van arrogant.

Ja! ik voel me op m'n tenen getrapt

bowi01 schreef:

Wat wil je daarmee zeggen? Want ik snap het niet helemaal... Zeker omdat deze muziek (Zwart Licht) niet commercieel is en het daarom apart is?

bowi01
nee, het is gewoon totaal andere muziek. maar het is eerder positief. vond de tegenstrijdigheid grappig. tuurlijk heb je een paar classics in je naam staan, maar het is ongelofelijk mainstream, en dit album is weer beetje anti-mainstream hiphop. (de clip vanaf nu hebben ze een vrouw in de hoofdrol omdat vrouwen belangrijker volgens hen moet zijn en ze in de hiphop cultuur worden ondergewaardeerd)

avatar van Game
Dit is inderdaad andere muziek dan wat er in mijn top 10 staat. Maar ik heb een vrij brede smaak van hiphop. (zo vind ik Dirty South muziek ook erg tof, al staat er geen album van dat genre in mijn lijstje)

Ik denk trouwens dat deze mannen niet lang meer anti-mainstream worden, als ze meer gaan optreden en bekender worden. Deze gasten gaan het echt maken.

bowi01
dat is tenslotte het belangrijkst, deze gasten zijn vernieuwend!!

avatar van Kill_illuminati
Het album is best prijzig. En waarom weer een kartonne hoesje?

Mezelf
Kill_illuminati schreef:
Het album is best prijzig. En waarom weer een kartonne hoesje?

Omdat Top Notch de laatste jaren onder de populaire noemer "creatief" meer geld in het laatje wilt brengen. Ik zie er niks leuks aan, voor karton gaan we wel naar de papierwinkel. Doe liever wat van de prijzen af en de muziek verkoopt weer meer.

Mezelf schreef:

Inderdaad, zulke prijzen nodigen je nooit uit om het legaal te gaan beluisteren. Ik vind het trouwens een mooie cover. Dat doet het hem in de sales wel weer goed. lekker artistiek

Kill_illuminati schreef:

Hij was geloof ik 13/14 euro bij de Media Markt. Dat valt opzich wel mee. Ik heb heb alleenn laten liggen omdat die van karton was.

Mezelf
Hmm dat valt inderdaad mee. Maar dan nog vind ik het vrij prijzig voor muziek die je ook gratis kunt krijgen. Het klinkt misschien dom, maar dat is het marktprincipe. Als je iets ergens anders goedkoper kunt krijgen, ga je vaak naar die plek toe. Zo ook met muziek.

Platenmaatschappijnen blijven maar klagen over dalende verkopen, maar als je echt meer wilt verkopen zul je de prijzen moeten laten zakken. Als cd's voor 5-10 euro in de schappen liggen, zijn veel meer mensen geneigd om de cd te kopen. Nu is de drempel gewoon te hoog van gratis (internet) en kopen (15-20 euro). Zo werkt het nou eenmaal..