Zwart Licht - Bliksemschicht (2009)

Label: Top Notch

1. Bliksemschicht (3:18)
  2. Back Up Staat Klaar (3:21)
  3. Vanaf Nu / Rauwe Hop (4:19)
  4. Links / Rechts / Midden (3:41)
  5. Guillotine (2:52)
  6. Wat's de Naam (4:09)

met MC Fit, Juiceisdunaam en J.A.E.

7. Fair Play (4:04)
  8. Blind (3:43)
  9. Ter Plekke (3:15)
  10. Wat Sorry / Nereid (4:30)
  11. Onderschat Niks / Overschat Niks (2:56)
  12. Aan de Overkant (3:11)
  13. Dubtrip * (2:55)
  14. Fair Play [Transformers Air Mix 1] * (4:17)
avatar van MurryMusic
Vanaf nu klinkt egt Super ziek, en die clip is dope!! (die ik ga toevoegen) Ik ga zeker dit album aanschaffen om die gasten (ook uit Amsterdam Noord ) te steunen.

wtf ik snap die nieuwe shit niet naja hier is de link als iemand weet hoe het moet voeg maar toe: YouTube - Zwart Licht - Vanaf Nu

avatar van 'State Of Mind'
Inderdaad, ookal is de hoes van karton, ik heb hem ook gekocht om die gasten te supporten en omdat het artwork gewoon super mooi is en natuurlijk omdat het album zwaar hard is!

Genoeg redenen om hem te kopen!

avatar van Timo710
Sorry, maar wat is er mis met karton? Ik geloof dat die kartonnen doosjes duurder zijn in productie als de plastic variant.

Ik vind het zelf er doper uit zien, ik vind juist de plastic doosjes er vrij standaard uit zien.

avatar van 'State Of Mind'
Ik heb ook liever zo'n kartonnen, maar deze is super dun het is zeg maar een soort hoesje als bij een singel. Gewoon een kartonnetje waar je de cd inschuift. Dus zonder plastic inlay voor de CD.

Marja ik heb er verder geen problemen mee het is alleen niet zo stevig. Ik vind het alleen wel jammer dat er geen boekje bijzit met lyrics ofzo.

avatar van Stapler
MurryMusic schreef:

Stapler schreef:

Kent iemand nogmeer grime uit NL?

Ja Skinto heeft een mixtape vuurstarter ofzo

avatar van Game
Echt een geweldig album dit, toen ik Vanaf Nu hoorde wilde ik de rest ook zo snel mogelijk checken. Producties zijn dik in orde, daar valt niks op aan te merken. Hayzee weet wat hij doet. Zelfs Dubtrip vind ik lekker klinken, terwijl ik nooit naar dat genre luister. En de instrumentale stukjes zijn een leuke affwisseling.

De lyrics zijn eigenlijk gewoon brag & boast, maar dat doen de heren wel erg goed. Vooral Akwasi, hij stopt vaak leuke humor in z'n teksten. En de manier waarop hij zijn krachtige stem gebruikt is ook goed gedaan, zijn stem is zeg maar zijn wapen, of instrument. Leeroy komt een aantal keren goed uit de hoek, in Back Up Staat Klaar steelt hij de show:

Ben spraakmakend ja, want ik breek kaken
Want rappers proberen me iets te vaak na te apen.
Ik laat ze, dierentuindieren
De game heeft last van onkruid en ik kom tuinieren

Dat vond ik wel tof.

Maar het is ook niet alleen maar brag & boast, want in Links / Rechts / Midden en Wat Sorry zitten goede boodschappen over discriminatie. En in Blind gaat het over een onbereikbaar meisje... De manier waarop Leeroy rapt over de relaxte beat maakt het een tof nummer.

4,5 sterren, dat is dezelfde stem die ik gaf aan Typhoon's Tussen Licht en Lucht maar dat verdient deze plaat wel.
(beide albums hebben ook een beetje een identieke cover lol)

Op naar de volgende 4 projecten van Zwart Licht, met als eerste de EP van Leeroy: Leeroy Draait Door.

Hier een interview met Statemagazine, waarin je wat meer te weten komt over de boys:

Statemagazine - article - Zwart Licht: De kleur van ontlading - Article

avatar van 'State Of Mind'
Die humor zit er inderdaad goed in met als een van de hoogtepunten:
'' Ik val op als een spange chick met dikke flaporen! ''
hahahah.

Stapler schreef:

Kent iemand nogmeer grime uit NL?

Als meer grime en dubstep wil moet je statemagazine checken. Die hebben elke week dubstep en grime nieuws daar staan wel wat links bij.

avatar van Stapler
Ok beide thanks! Ik ga Skinto maar eens luisteren.

bowi01
dope grime namen: skepta, wiley, chipmunk, kano

avatar van pascal83
Dan zou ik toch beginnen met Virus Syndicate en Dizzee Rascal.

Dizzee Rascal is idd dope ja vond Maths & English ook zeker een leuk album

bowi01
ja maar ik mag hopen dat je dizzee rascal zelf wel kunt bedenken en meerdere keren geluisterd hebt... dizzee rascal=grime. math & english is echter niet echt grime meer, dan zul je toch the boy in the corner moeten checken.

avatar van Timo710
Jongens, gaan we het hier over Dizzee Rascal hebben of over Zwart Licht?

Ik luister dit album nogsteeds dagelijks, en Tracks als Guillotine, Wat Sorry en Ter Plekke kan ik op ieder moment van de dag horen. Erg dope!

avatar van Jurrien
Erg dope cd.

Hayzee levert goede producties af, maar die productie van Reverse op fair play vind echt matig.

Akawasi is ook goed op dit album, vooral zijn humor is echt top.

Het pratende begin op Wat Sorry is heel relaxt gedaan, "Scheer niks over de kam, daar is mijn haar te kroes voor"

MAS
Wat sorry is idd een goed nummer. Ik denk zelfs wel het beste van de cd.

BSound
Erge goeie beats, mindere raps. Zit potentie in!

avatar van thomzi50
In 2007 leek Top Notch een nieuwe strategie te hebben aangenomen die (groten)deels gebaseerd was op productiviteit. Met gevestigde namen als Duvel Duvel, Extince en Sticks aan de ene kant en een lijst debutanten, waaronder Winne en Nina, aan de andere kant, wekte het label de indruk een moyenne van een album per maand tot standaardnorm te maken. Maar in 2008 gooiden Kees de Koning en de zijnen het over een andere boeg. Er werd gekozen voor een behouden tactiek, die de nadruk legt op de nieuwelingen.

Anno 2009 lijkt deze tactiek gecontinueerd te worden. Waar de laatste releases van 2008 die van de debuterende Zo Moeilijk en Dio waren, hebben we eind januari weer te maken met een nieuwe act: Zwart Licht, dat bestaat uit rapper Akwasi, producer Hayzee en back-uprapper Leeroy, die op Bliksemschicht slechts tweemaal van zich laat horen. Hoewel de groep wegens het bovenstaande in één adem genoemd kan worden met Dio – en Akwasi ook nog eens diens back-up-MC was tijdens de Op Volle Toeren-tournee – zijn beide acts muzikaal gezien mijlenver van elkaar verwijderd.

Zwart Licht probeert namelijk een boodschap uit te dragen, getuige de groepsnaam, die staat voor al het zwarte dat in een goed daglicht geplaatst wordt. Daarnaast wordt er muzikaal gezien een in Nederland vrij unieke weg ingeslagen. Producer Hayzee dompelt zijn beats veelal onder in een elektronisch sausje, zorgt ervoor dat er nooit meer dan drie lagen in het spel zijn en weet intussen te bewerkstelligen dat zijn beats een fijne kracht hebben.

Dat is op de energieke opener (de titeltrack) al meteen goed te horen. Een dikke baslaag, kletterende drums en wat synthesizers erdoorheen zijn genoeg om dit een overtuigende start te laten zijn – wat het dan ook is. Akwasi doet zijn werk verdienstelijk en valt vooral op door zijn, weliswaar ietwat ongecontroleerde maar vooral overduidelijk voelbare fanatisme.

Wat ondanks deze sterke start wel direct opvalt, is dat Zwart Licht de veelbetekenende naam ten spijt geen nadruk legt op serieuze onderwerpen: nee, er wordt voornamelijk ouderwets gespeeld met taal of gebragt & geboast op Bliksemschicht. De tracks moeten het dan ook vooral hebben van hun enthousiasme, dat zowel in de raps als in de beats naar voren komt.

Nog zo’n sterke, niet gecompliceerde track is de eerste single Vanaf Nu. Over een vervreemdende, wat lome productie laat Akwasi zich van zijn beste kant zien en vindt hij de perfecte balans tussen inhoudsloze spierballentaal (“ik breek bekken open met een koevoet”) en serieuze lines (“het tegendeel bewijst zich tegen me//Maar ik ben veel meer dan hoog redelijk”). Evenals op de opener weet Akwasi hier controle te houden over zijn eigen bevlogen stemgeluid, iets wat helaas niet van elke track gezegd kan worden. Zo lijkt hij de regie op het begin van Aan de Overkant wat te zijn verloren, en legt hij op Guillotine op elk laatste woord van een zin een totaal misplaatste, tamelijk irritante nadruk. Ook valt het op momenten op dat zijn enthousiasme langzamerhand doorslaat naar hysterie, en dat zijn woorden, hoewel steeds luider uitgesproken, steeds minder duidelijk te verstaan zijn.

Deze punten zijn extra vervelend omdat Akwasi verder laat zien een oerdegelijke rapper te zijn, die met gemak kan terugvallen op zijn raps. Bij de beats valt er opvallend genoeg een soortgelijke misser te noteren: over het algemeen is de sound van Bliksemschicht minimalistisch maar nergens kaal, aangenaam voor de luisteraar en zorgvuldig geproduceerd. Het is dan ook een raadsel waarom Reverse, die toch al niet bekendstaat als een kwaliteitsnummer, de plaats van Hayzee mag innemen op Fair Play, dat met een stuiterende Nintendo-achtige beat veruit het zwakste nummer van de plaat is.

Dit zijn momenten waarop Hayzee en Akwasi zichzelf behoorlijk in de vingers snijden, want het zorgt ervoor dat Bliksemschicht niet meer is dan een alleraardigste release. Akwasi is een capabele rapper die het moet hebben van zijn enthousiasme, en daarbovenop kan hij vermakelijk uit de hoek komen – al moet van het serieuze gedeelte niet teveel verwacht worden, echt diep gaat het zelden. Ook Hayzee levert sterk werk af, zijn ongecompliceerde instrumentaties zijn de moeite altijd waard en bevatten naast ruwe kracht ook originaliteit (al moet niet vergeten worden dat producers SirOJ en FS Green een handje helpen). Het zijn ingrediënten voor een topalbum, helaas is dat het niet geworden vanwege enkele schoonheidsfoutjes. Wel is het een overtuigend argument voor Top Notchs nieuwe strategie.

Bron: Hiphopleeft

avatar van Game
Goede review, ben het er grotendeels mee eens. Fair Play is inderdaad het zwakste nummer van de plaat. De remix gaat dan nog wel.

avatar van 'State Of Mind'
Die remix vind ik focking vet! Echt creatieve beat En de beat van de originele vind ik ronduit irritand. Maar de tekst is wel tof. Snap ook niet wat die Reverse op de plaat doet.

bowi01
de remix van fair play is een van de hardere nummers van de plaat...

te erggg

Begon leuk, de eerste twee tracks vond ik wel goed, daarna viel het echter flink tegen. Bij track 7 had ik er genoeg van en heb ik het weer gedumpt. Links-rechts-midden is geforceerd en overbodig. De raps zijn weer veel teveel grootpraterij. Gatver wat haat ik dat. Als je gewoon een goede raps aflevert die echt ergens over gaat zullen wij vanzelf wel oordelen hoe goed je bent.

En kom niet met dingen als 'je begrijpt the game niet' ofzo, dat heb ik ook al meerdere keren naar mijn hoofd gekregen. Ik begrijp het wel, ik vind het gewoon onzin.

Heerlijke plaat. Ik zag ze afgelopen week Live en ze stralen gewoon energie uit. In het begin moest ik even wennen aan de rauwe stem maar nu hoor ik alleen nog een goede flow, (soms) sterke teksten, sterke beats en dat maakt, in mijn ogen, een ijzersterk debuut! Zodra ik hem weer eens opzet, neemt Zwart Licht me mee in een "actieve, energieke feeling".

Ik heb het album nu al vaak gedraaid maar leg hem nog lang niet weg. Ik ben er nog niet helemaal uit hoeveel sterren het album waard is. Ik beschouw het nu meer als een persoonlijke hype en kan er dus nog niet over oordelen. Zodra mijn hype is overgewaaid ga ik eens beslissen wat het totaalplaatje aan sterren waard is.

Relax
Is er maar 1 rapper?
Want laat maar zeggen, die rapper van Vanaf Nu vind ik erg vervelend.. en ik hoor hem het hele album door.

Op rustige beats schreeuwd hij... tekstueel is hij soms wel grappig, maar hij schreeuwd zo...

Zwart Licht - zwartlicht.net

Hier staan 4 tracks van Zwart Licht die niet op het album staan, ik zie het een beetje als bonus tracks. Leuk om eventjes te luisteren.

bowi01
ik vind juist akwasi dope, ben het een beetje zat om naar rappers te luisteren die zo clean en goed mogelijk over willen komen op een track en volgens de regels rappen, akwasie brengt gewoon een extra boost.

avatar van 'State Of Mind'
Zijn manier van rappen geeft gewoon goede energie aan een track.

avatar van J.M.
Die ene schreeuwerige rapper heeft wel wat weg van één zo'n gast van de Lost Boyz.