Boudewijn de Groot - Picknick (1968)

Label: Decca

1. Picknick (3:30)
  2. Ballade van de Vriendinnen voor Eén Nacht (2:54)
  3. Cinderella (4:36)
  4. Ballade van Wat Beter Is (2:11)
  5. Tegenland (4:58)
  6. Mensen om Me Heen (5:51)
  7. Canzone 4711 (3:27)
  8. Eva (3:01)
  9. De Tuin der Lusten (2:40)
  10. Megaton (3:11)
  11. Glazen Stilte (2:05)
  12. Prikkebeen (4:12)

met Elly Nieman

avatar van starbright boy
Volgens mij bestaat hier een veel leukere psychedelische hippie-hoes van. Zal m eens proberen te vinden.

avatar van titan
titan (crew)
Klopt, maar die kon ik niet vinden. Deze hoes staat nota bene op de site van Boudewijn zelf.

avatar van starbright boy
Originele hoes geplaatst.

avatar van titan
titan (crew)
Dat is hem ja, die is vele malen mooier. .

avatar van c-moon
Volgens Boudewijn zélf "zijn antwoord" op Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band van The Beatles. Het is in elk geval ook een erg psychedelische plaat geworden. Hou er wel van... teksten om van te smullen (het genie dat Lennaert Nijgh was, ook in de sixties wanneer eventueel onder invloed van...) en prachtige melodieën met hele mooie arrangementen...

Op "Picknick" gaan de klenikunst en de psychedelische rock alsook de orchestrale arrangementen perfect hand in hand met mekaar!

Mijn persoonlijke favorieten hier zijn zeer zeker "Picknick", "Ballade voor de Vriendinnen voor een nacht", "Cinderella" ('alweer haaievinnensoep!'), "Mensen Om Me Heen", "Canzone 4711" en "Eva"...

Casartelli (moderator)
Op het 1e (evenals op het 87e) gezicht inderdaad Boudewijns meest psychedelische plaat. Niettemin, als je aandachtig naar andere platen uit de periode 1966-1975 luistert, hoor je daar toch ook wel die elementen in terug, de stereotype zanger met akoestische gitaar is eigenlijk maar op weinig platen volledig van toepassing. Niettemin is dit ook mijn favoriet, eigenlijk zonder enig slecht nummer erop en vele kippenvelmomenten. Ik geloof trouwens dat Boudewijn het later niet meer zo op deze plaat had, het was zijn minst persoonlijke ofzo. Anyway, persoonlijk of niet, goed of niet, van mij 5*

avatar van c-moon
Nacht En Ontij, waarop alle trollen, kobolten, heksen, yin-yan de dwerg,.. Mefisto meedoen.. kan je toch nog wel opmerkelijk meer psychedelisch noemen, Casartelli.. Misschien doelde je daarop? (want behalve 'boudewijn de groot', 'voor de overlevenden', 'picknick' en 'nacht en ontij' bracht Boudewijn in de jaren '60 bij mijn weten geen LP's uit hoor...)

Casartelli (moderator)
Nacht en ontij is nog een stuk bizarder inderdaad, maar derhalve ook wat minder mijn kop thee. Wat ik meer bedoelde is dat je op een aantal nummers van Voor de overlevenden (1966) al wat hoorde welke kant het opging en dat de psychedelica op Waar ik woon en wie ik ben (1975) hier en daar nog in restantvorm opduikt...

avatar van c-moon
Ah.. ja, nu volg ik weer

avatar van airswinger
Echt suppppper! Kantje B (als je deze van plaat draait) is geniaal Ode aan Lenard!

avatar van avdj
Jammer dat hij altijd zo veel tijd nodig had voor z'n teksten, hij had veel meer voor Boudewijn de Groot kunnen schrijven.

avatar van Music4ever
Ik heb een tijdje geleden zijn cd 'voor de overlevenden' gekocht en die vind ik fantastisch. (beloond met 5 sterren)
Dus ik dacht het wordt weleens tijd om een nieuwe cd van hem te kopen en dit is hem dus geworden. Ik ken hier een paar nummers van (Picknick,Eva,Mensen Om Me Heen en Prikkebeen) en die vind ik allemaal super! Hoop dat de rest ook zo goed is.

avatar van Music4ever
Vandaag binnen gekregen. (ja, heb het druk vandaag )
Dit album is wel even anders dan 'voor de overlevenden'!
Deze van Boudewijn de Groot staat namelijk vol psychedelica; m.a.w. toeters, bellen, citars, vage geluiden etc. Dit album is zeer breed gearrangeerd, een lust voor het oor wat mij betreft. Hij wilde met dit album een antwoord geven op Sgt. Peppers; daar is ie absoluut in geslaagd!

Ik ken de grootste hits van Boudewijn de Groot wel, maar ik heb me nog nooit echt in zijn albums verdiept. Dit moet ik toch maar eens gaan doen, geloof ik (ook gezien de positieve kritieken die zijn bekendere albums hier bij MusicMeter krijgen). Welk album is een mooi startpunt?

Kom maar op met de tips!

Casartelli (moderator)
De bekendste nummers staan op het debuutalbum, Voor de overlevenden, deze en Hoe sterk is de eenzame fietser. Die eerste bestaat nog voor de helft uit covers en is daarmee toch minder interessant, de laatste drie zijn alle zeer de moeite waard (de rest trouwens ook wel, maar als beginpunt wat minder).

Oké, bedankt Casartelli!

Heb zo net "Voor de overlevenden" besteld (7.99 + verzendkosten bij bol.com)

Feeder
Afgelopen dinsdag naar Boudewijn geweest in Antwerpen. Wat blijft het toch heerlijke muziek en om reeds 62 jaar te zijn staat hij heus z'n mannetje. Picknick blijft 1 van m'n favoriete platen maar ik blijf hem toch wat 'rommelig' vinden. Eva en glazen stilte zijn werkelijk prachtig

Feeder
Ik wil toch nog even benadrukken hoe sterk dit ablum eigenlijk is. Werkelijk magisch. Alhoewel velen van jullie het tegendeel zullen beweren. Het is een genot voor het oor en de geest om "Eva" te aanhoren. Ik moet wel zeggen dat het tweede deel van de plaat duidelijk beter is dan de eerste. Megaton, glazen stilte... en maar dromen... en maar dromen...

Feeder schreef:

Op zich wel waar, maar onderschat ook de eerste helft niet. Cinderella (heerlijk toch), Ballade van wat beter is ("De reputatie die ik had, ligt net als ik al lang op straat", geweldig!), Tegenland... nee, deze plaat krijgt zeker niet voor niks vijf sterren.

Feeder
U heeft volkomen gelijk, ik heb de cd nog eens intensief beluisterd en het eerste deel is zeker niet te onderschatten. Cinderella is werkelijk heerlijk.

Een aanrader !

avatar van kaj_666
Op Voor de Overlevenden na zijn beste, wat mij betreft. Vooral Eva, maar ook het titelnummer, Cinderella, De Tuin der Lusten, Canzone 4711, De Glazen Stilte, Prikkebeen en Ballade van wat Beter is vind ik geweldig

kaj_666 schreef:

U slaat echt de spijker op de kop als u zegt dat deze plaat op voor de overlevenden na z'n beste is. De sfeer die rond de cd hangt is ronduit om van te snoepen. (Je bent Megaton vergeten vermelden! )

ik kan ze niet allemaal noemen he feeder

verder kom ik er zojuist achter dat (als ik me niet vergis) Tegenland gebaseerd is op Jimi Hendrix' Foxy Lady had ik nooit eerder opgemerkt...

kaj_666 schreef:
ik kan ze niet allemaal noemen he feeder

avatar van Simon Smith
Simon Smith (crew)

Meen je dat nu ?

Dit wist ik ook niet, interessant!
Ook opvallend, nummer 4 van dit album: Ballade van wat beter is en nummer 4 van Sgt. Pepper's: It's getting better. In het begin lijken de nummers muzikaal zelfs op elkaar.
De andere verwijzingen naar the Beatles zijn natuurlijk ook leuk om op te sporen .

Meen je dat nu ?

nuja gebaseerd.. hij gebruikt eenzelfde stukje muziek in Tegenland als wat Foxy Lady kenmerkt..

Feeder
Wat is Eva toch onbeschrijfelijk mooi hé

*snif*

Zeker. Vooral het gebruik van de viool o.i.d. in het nummer is betoverend mooi .

Sgt. Revolver schreef:

Beste sgt revolver, ben je zeker dat het een viool is ?

U begrijpt me wel