Fanfarlo - Reservoir (2009)

Uitgebracht in eigen beheer

1. I'm a Pilot (4:31)
  2. Ghosts (4:18)
  3. Luna (4:37)
  4. Comets (5:45)
  5. Fire Escape (3:00)
  6. The Walls Are Coming Down (4:15)
  7. Drowning Men (4:16)
  8. If It Is Growing (2:44)
  9. Harold T. Wilkins Or How to Wait for a Very Long Time (4:02)
  10. Finish Line (3:40)
  11. Good Morning Midnight (1:26)
  12. Kist of Whistles * (0:57)
  13. Hands [Demo] * (2:52)
  14. Drowning Men [Acoustic Version] * (3:33)
  15. Acoementi * (1:27)
avatar van LittleBox
19 januari in Paradiso. En wat de lijsten betreft: dit album staat bij mij op 1 van de top 10 van 2009.

Heeft iemand inmiddels de heruitgebrachte cd? Ik heb nog een cd uit de tijd dat het album net uit was en via de site besteld: dit was slechts een kartonnetje die ze ook voor singles gebruikten. Is dat nu anders? Is het nu een jewelcase of een digipack met boekje?

(verwijderd)
Het is een digipack.. maar verder geen boekje enzo.. valt klein beetje tegen dus..

Maar dat ziet er in elk geval al weer wat beter uit dan zo'n flutterig cd-single kartonnetje.

LittleBox schreef:

Ik kijk al uit naar de 19e ,
benieuwd of ze het geweldige Lowlands optreden kunnen evenaren.

Ik heb 'Reservoir' met pijn in mijn hart op plaats 2 in mijn eindejaarslijstje van 2009 moeten zetten, maar dat kan gebeuren als The Antlers met zo'n ongelooflijke plaat op de proppen komen.
Daarnaast vind ik het nogal opvallend dat Fanfarlo genegeerd lijkt te worden door de Nederlandse muziekpers (enkele uitzonderingen daargelaten natuurlijk).
Waar OOR er bijvoorbeeld als de kippen bij is om middelmatige bandjes als 'Bombay Bicycle Club' en 'Mumford & Sons' de hemel in te prijzen wordt er met geen woord gerept over Fanfarlo.
Het toont nog maar eens aan hoe een hype een bandje de hemel in kan stuwen of in obscuriteit kan doen belanden.

Voor mij in ieder geval niet, 'Reservoir' staat inmiddels (na een ontelbaar aantal luisterbeurten) synoniem voor alle pracht van de zomer.
Het perfecte medicijn in ieder geval tegen die vervelende %^&kou die je bij het betreden van de buitenwereld bijna doet bevriezen, lang leve de zomer! Lang leve Fanfarlo!

BPDD schreef:

Ik kijk al uit naar de 19e ,
Ik bergrijp de kritiek op dit album natuurlijk ook wel, iedereen in het bezit van oren en een kleine mate van muzikale kennis kan vaststellen dat Fanfarlo schatplichtig is aan een aanzienlijke reeks bands... Maar doet dat er werkelijk toe als je al die invloeden samen doet smelten tot het meesterwerkje dat 'Reservoir' eigenlijk gewoon is?

The Veils & the Arcade Fire flitsen gelijk door mijn hoofd (met een vleugje Talking Heads). Oftewel: wat klinkt dat geweldig zeg! Inderdaad: een klein meesterwerkje.

Zo te lezen zijn er wel een aantal Musicmeter users in de kleine zaal van Paradiso a.s. dinsdag.... (tot dan!).

avatar van blur8
Wat een luistergenot, dat toeneemt bij elke draaibeurt.
Het is denk ik vooral de afwijkende instrumentatie, met veel koper, blaas- en tokkelinstrumenten die het zo iets bijzonders maakt,
dat de repeatknop dwingend wordt gebruikt..
naar 4+ ****

Giraf de Piraat
Ja he! Te goed! Ik heb nog nooit een album zo vaak gehoord, steeds maar weer opnieuw, en ik er nog steeds harder en harder van ga genieten. Wat een prachtmuziek. Leve Fanfarlo!

Giraf de Piraat schreef:

Ter illustratie van de verslavingsfactor en houdbaarheid van Fanfarlo, mijn Itunes-lijstje met meest afgespeelde nummers (sinds begin september vorig jaar).
1. Fanfarlo-Finish Line
2. Fanfarlo-If It Is Growing
3. Fanfarlo-Comets
de reeks gaat onafgebroken verder tot en met
12. Fanfarlo- Good Morning Midnight.

Mijn Fanfarlo lijstje:
Drowning Men: 4,5*
If It's Growing: 4,5*
Harold T. Wilkins: 4,5*
Finish Line: 4,0*
Samengevat: best een aardige score.

Aan de "favoriete tracks" te zien is "Drowning Men" precies nogal ondergewaardeerd. Zonde, wat een geweldig nummer!

(en wat een geweldige plaat ook. Zou zo van Arcade Fire kunnen zijn, maar toch met een innemende eigen sound)

Via deze links kan je naar fraaie akoestische uitvoeringen van ondermeer "Drowning Men" kijken:

WATCH: Fanfarlo Play Acoustic at SPIN HQ | Spin Magazine Online

Live music by Fanfarlo - Video session - Absolute Radio - absoluteradio.co.uk

Uit de toelichting blijkt dat het nummer gaat over (het gevoel) opgesloten (te) zitten in een kleine plaats (somewhere in the UK). Uit de kwaliteit van deze sessie blijkt pas echt hoe goed hun songs zijn: ook zonder rijke aankleding klinkt het buitengewoon aangenaam.

Ik vond het echt een geweldig concert gisteravond in Paradiso. Die band staat als een huis zeg. En ook het gemak waarmee er gespeeld werd.
Daarnaast heb ik nog nooit zoveel bandleden los gezien. Eerst zag ik de zangeres / violiste langskomen, die vrolijk gedag zei. Vervolgens liep de bassist bijna tegen me op: sorry, how are you. En daarna stond ik ineens oog in oog met de zanger, waar ik even een praatje mee maakte. Hij vond het leuk om te horen dat er zoveel enthousiaste mensen waren voor hen hier op Musicmeter (op zijn Engels uitgesproken dit keer). Aardige lui, die van Fanfarlo.

Overigens liet ik net iemand Ghosts horen en die moest gelijk aan Paolo Nutini denken. Toen de trompet ook de hoek om kwam zeilen, was het helemaal raak volgens hem. Er zit wat in.

avatar van blur8
Inderdaad ook live zeer solide.
Het gemak waarmee de violiste en tropetist het gehele consert en per song meerdere keren van instrument wisselde maakte indruk.
Viool + zang + percussie + gitaar + mandoline + trompet + synth + mondorgeltje..
Trompet + synth + mondorgel + percussie + zang + gitaar.

Hun eerste optreden op het vere continent was een cusses.

Heb het ook even geluisterd, Myspace, nog niet de hele cd maar Walls lijkt wel verdomd veel op Beirut, daar hebben ze wel heel goed naar geluisterd en met name naar the Flying Club en inderdaad Arcade Fire is niet ver weg.
Ik weet niet wat ik hiervan moet denken, de originaliteit is ver te zoeken

Het valt mij wel op, dat zodra iets als the Arcade Fire of andere indiebands klinkt, de originaliteit wel erg snel ver te zoeken is. Dat zegt men niet zo snel als het over goede rockmuziek gaat bijvoorbeeld, terwijl dat natuurlijk ook al duizenden keren gemaakt is.

west schreef:

En aangezien zo'n 80% van alle indiebandjes met the Arcade Fire vergeleken wordt krijg je dit soort opmerkingen wel erg vaak te horen.
Dit begint langzamerhand een beetje vervelend te worden, hetgeen niet betekent dat het in het geval van Fanfarlo een slechte referentie is.

Nee dat is het zeker niet. Ze komen ook kwalitatief aardig in de buurt.

west schreef:
Nee dat is het zeker niet. Ze komen ook kwalitatief aardig in de buurt.

Arcade Fire komt kwalitatief aardig in de buurt van Fanfarlo .

'Drowning Men' had zo een nummer van Arcade Fire kunnen zijn.
Het maakt op mij allemaal iets meer indruk dan Arcade Fire.
Was achteraf ook in mijn top 10 van 2009 gekomen.

(verwijderd)
En eindelijk is er een beetje aandacht voor deze band! Nu te beluisteren op de luisterpaal (hehe...) Een van de pareltjes van 2009!

Ik las in hun eigen nieuwsbrief dat ze niet over aandacht te klagen hadden in the USA. Tot aan recente optredens in grote shows aan toe (ik geloof zelfs David Letterman). Ze maken inmiddels een hele tour daar.

Giraf de Piraat
Uh jaaah! En Kicking Ass!

Fanfarlo does Letterman

Kijk ze nou, stelletje fantastische nerds. Ik houd van ze!

avatar van alpeko
Beetje boel Beirut. Wel aangenaam, daar niet van.

JdW
Ik start met een 3,5. Lekkere plaat, mooie hoes ook. Inderdaad beetje mix van Arcade Fire en Clap Yor Hands Say Yeah (de zanger). Mooie combi. Kan nog groeien.

Giraf de Piraat
Nou, ik heb dit album in de herfst en winter bij me gedragen en nu is het weer lente, zonnetje erbij, en nu draai ik dit nog steeds

Giraf de Piraat is gelukkig met Fanfarlo en zet You Are One Of The Few Outsiders That Understand Us nog eens op.

Tralala: ik kom weer eens bij Fanfarlo uit en kijk aan: inmiddels (volkomen terecht) gestegen naar 3,92 met 119 stemmen.

avatar van rkdev
Wow, wat een mooie melancholische plaat is dit zeg !
Huidige favorieten zijn I'm a Pilot, Comets, The Walls Are Coming Down, Drowning Men en Harold T. Wilkins...

Door een gelukje mag ik ze aanstaande dinsdag ook nog eens geen aanschouwen in Rotown (KindaMuzik bedankt !). Ben erg benieuwd hoe het er live uit gaat komen.

Veel plezier: in Paradiso's kleine zaal waren ze uitstekend een paar maanden terug.

avatar van rkdev
Gisteren hun optreden in Rotown Rotterdam bijgewoond (met zo'n kleine 200 man denk ik), en het was een super goed optreden. Ze speelden zo'n beetje alles van deze debuutplaat, vol passie en overgave. Vind het echt tof dat een band gebruik maakt van een trompet, viool en zelfs een klarinet. Ik heb genoten.