Drive-By Truckers - The Dirty South (2004)

Rock / Roots
Label: New West

1. Where the Devil Don't Stay (5:19)
  2. Tornadoes (4:16)
  3. The Day John Henry Died (3:49)
  4. Puttin' People on the Moon (4:55)
  5. Carl Perkins' Cadillac (5:26)
  6. The Sands of Iwo Jima (4:12)
  7. Danko / Manuel (5:47)
  8. The Boys from Alabama (4:27)
  9. Cottonseed (6:24)
  10. The Buford Stick (The Legend of Sheriff Buford Pusser) (4:44)
  11. Daddy's Cup (5:53)
  12. Never Gonna Change (5:26)
  13. Lookout Mountain (5:03)
  14. Goddamn Lonely Love (4:59)
beaster1256
ik begrijp wat je bedoelt , deze groep is voor mij de ontdekking die ik maakte in 2008 , heb dan maar van eerste keer alles gekocht van hen , en het valt allemaal echt mee , 3 fantastische zangers , vuile southern music , en schitterende verhalende teksten , ze zijn allemaal goed , neem het maar van me aan !

avatar van jeroenheinz
Ok ben nu ook bezig met een aantal andere albums van hun dus staat me nog wat moois te wachten dan. Hoop eigenlijk ook stiekem dat ze binnenkort eens in de buurt optreden..

DutchViking schreef:

De band klinkt als een dampende Rolling Stones als in hun beste dagen, gecombineerd met de boogie woogie van Creedence Clearwater Revival en de absolute bevlogenheid van Bruce Springsteen en voegt daar een bijzonder overtuigende hedendaagse sound aan toe.

Een recensie schrijven bij dit album is niet meer nodig, dat heeft Dutch Viking al gedaan. Ik kan je zijn stukje hierboven aanraden, het is de beste recensie die ik op Musicmeter heb gelezen. Ik vind deze beschrijving van hun muziek (Stones, Creedence, Springsteen + hedendaagse invloeden) ook heel aardig.

Mijn favoriete tracks zijn natuurlijk ook Where The Devil Don't Stay, Danko / Manuel, Never Gonna Change & Lookout Mountain. Maar voor alle duidelijkheid: bijna alle songs zijn goed tot uitstekend.

Mijn korte samenvatting van dit album:
Fuck a duck: wat een t*ring goede vuige vuile rockmuziek is dit zeg!
Ik luister nu naar de gitaarsolo in Lookout Mountain: zet 'm hard aan, dan weet je genoeg.

avatar van Oldfart
Gestaag doorgegroeid naar de volle mep.
Ik schreef eerder dat het allemaal niet al te origineel is, maar dat wordt meer dan goedgemaakt door inzet en passie en mooie verhalen.
Productie zoals ik het graag hoor bij dit genre; muziek met een 'humpf', if you know what I mean...

avatar van jeroenheinz
Als je daarmee rauw en puur bedoeld dan snap ik je helemaal!

LocoHermano
Het begint met een ijzersterk nummer, om daarna een tijdje in te kakken, waarna halverwege de draad weer wordt opgepakt. Af en toe is de Springsteen-bijsmaak me te sterk om dit echt heel erg goed te vinden.

LocoHermano
Ga met een vol punt achteruit. Er zitten een paar krakers tussen (1, 7 en 13), met de muziek is ook weinig mis, maar de nummers beklijven totaal niet. Ver, ver weg van het niveau Skynyrd/Allman Brothers

LocoHermano schreef:

Ben het uiteraard totaal niet met je eens, het is niet voor niks mijn favoriete plaat . Ik snap de vergelijking met Skynyrd nog enigzins, maar met de Allman Brothers niet echt.. Je zegt ook dat er met de muziek weinig mis is, maar toch geef je maar 2,5* omdat de songs niet beklijven. Vind het wat tegenstrijdig klinken..

LocoHermano
Tja, er valt altijd wat te soebatten wanneer je gaat vergelijken. Ik gebruik die namen, omdat ze ook in de southern-rock hoek zitten (wikipedia is hierbij mijn vriend ). Desalniettemin zijn de Truckers natuurlijk geen kopie van de eerder genoemde bands, je hoort slechts invloeden, dus je hebt een punt .

Wat muziek/songs betreft: Ik vind het gitaargeluid van de Truckers erg lekker (hoewel ze best nog wat vaker hadden mogen scheuren), alleen qua songwriting vind ik het gebodene juist weer vrij zwak. Met name 2,3 en 4 blijven bij mij totaal niet hangen, 5 en 6 staan weer wat hoger op de ladder, maar ik kan toch ook niet zeggen dat ik ze 'erg goed' vind. Vind ik jammer, aangezien ik veel bands/artiesten uit de southern rock-hoek zeer kan waarderen, waardoor ik er blind vanuit ging dat ik dit bandje zou omarmen.

LocoHermano schreef:

Ok ik snap je . Jammer dat je de songwriting op dit album niet sterk vind, voor mij is het juist een van de punten die deze plaat zo sterk maakt.

Father McKenzie
Het is mijn eerste kennismaking met deze band. De meer ingetogen songs kunnen mij het meest bekoren, daar verlies ik de aandacht niet. De ruigere songs verzuipen me te veel in een muzikale brei waar gewoon teveel muziek per vierkante centimeter gemaakt wordt, of hoe moet ik dat uitdrukken?
Met dank aan beaster voor de copie, uiteraard.
Dus voorlopig apprecieer ik de plaat wel, en wie weet, als ik ze nog wat vaker draai, dat die ruigere songs me ook nog over de streep weten te trekken.
Ik vind de klankkleur van deze band, enkel op basis dus van deze ene cd, wel best ok. Ja, ook Uncle Tupelo en hier een daar een echo van Lynyrd Skynyrd klinkt door, maar ik hoor voornamelijk wel een origineel geluid.
Blij ermee, maar met mate. Alhoewel, 3.5 is toch redelijk ok, dacht ik!
Maar wie weet, is dit een groeiplaat van jewelste....

avatar van Ampivinni
het valt me nu pas op dat Danko/Manuel een tribute is aan Rick Danko en Richard Manuel van The Band

avatar van steven
had je het idee dat over lazovic en andre manuel ging dan? dat had wel mooi geweest zo'n nederlandse link

avatar van jeroenheinz
Hij geeft niks om voetbal en ik associeer dit album niet graag met die wous van een lazovic....

avatar van Hedser
Mooi album dit. Ik vind de wat rustige nummers het mooist, de hardere rock-nummers verzuipen een beetje in een muut van geluid. Cooley vind ik de beste zanger van de drie. Cottonseed vind ik echt prachtig, voor mij veruit het beste nummer van het album.

LocoHermano schreef:
Ga met een vol punt achteruit.

Toch maar weer een vol punt vooruit. Na regelmatig draaien, bevalt vooral het tweede gedeelte steeds beter. Op dit moment mijn recessie-plaat (collega's worden de laatste tijd bij bosjes weggejorist). Dit album geeft me nu een apart melancholisch gevoel.

avatar van jeroenheinz
Ben van mezelf nogal melancholisch ingesteld en dit album weet dit bij mij ook goed te 'verwoorden'.
Relaxed om te lezen dat je deze geweldige plaat weer hebt verhoogd, nu niet binnen een paar weken weer verlagen .
De nacht begint zo weer, dus ik zal deze er weer eens op gooien...

Milestones
Ben nog steeds niet overtuigd over deze band, het mindere Decoration Day en dit album staan in mijn CD kast en passen binnen mijn muzieksmaak. Maar het klinkt af en toe wat zeurderig, soms eentonig en te langdradig. Toch, bij vlagen, ook briljant, dus misschien moet het allemaal nog gaan groeien. Ernstige twijfel dus.

avatar van Chungking
Kvind het wel een goede groet en dito album, maar het is mij iets te rustig...
Hebben ze ook albums waar ze wat meer rocken en er wat meer up-tempo songs opstaan?

avatar van jeroenheinz
Over het alegemeen bevatten albums van DBT stevigere nummers afgewisseld met rustigere nummers. Veel harder dan op dit album hebben ze alleen niet gemaakt moet ik zeggen. Live zijn ze dan wel weer wat steviger

avatar van Oldfart
CP Cadillac acoustic nou ja bijna dan

avatar van SirPsychoSexy
^Erg mooie versie van één van de betere nummers van dit album. Toen ik de bandnaam, titel van het album en de hoes zag, had ik nog iets anders verwacht dan wat je daadwerkelijk te horen krijgt op dit album, maar kan niet zeggen dat ik teleurgesteld ben. Ik had namelijk nog wat stevigere rock verwacht (meer mijn smaak), maar het gebrek daaraan wordt gecompenseerd door mooie, verhalende teksten en een niveau dat ongeveer constant blijft heel het album lang.

Ik begin voorzichtig met een 3,5 maar het heeft groeipotentieel; wat me voorlopig weerhoudt van een hogere score is de toch wel vrij lange speelduur. De aandacht durft al eens te verslappen ergens rond Cottonseed, maar de helft van dit album ineens luisteren is wel genieten.

Eerste album van Drive-By Truckers dat ik hoorde en wat wel typisch is voor deze band dat het album als je het de eerste keer beluisterd wel aardig tot goed is. Voor mijn gevoel zaten er wel een paar 'opvullers' tussen maar dan luister je het album nog een keer en nog een keer tot het op een gegeven moment vast in je hoofd zit en alle puzzelstukjes precies op hun plek vallen.

Het is nog steeds mijn favoriete album van DBT vanaf zijn geweldige openingssong tot het prachtige drieluik over sheriff Buford, tekstueel gezien zo ontzettend knap en met humor geschreven vanuit het oogpunt van de criminelen.

Ik vind het een typische groeiplaat, na verloop van tijd heeft elk nummer wel iets wat aanspreekt en blijft het een van mijn favoriete platen aller tijden.

avatar van Ronald5150
Tot op heden is "The Dirty South" mijn favoriete plaat van Drive-By Truckers. Al heeft de band in mijn ogen nog geen slecht album afgeleverd, steekt deze er met kop en schouders boven uit. Ik hou van conceptplaten en dit is er weer eentje. "The Dirty South" is de perfecte titel van een plaat die verhaalt over het zuiden van de Verenigde Staten.

Drive-By Truckers schetsen een beeld van een schimmige samenleving vol corruptie, criminaliteit, gierigheid, afzondering, hoop, liefde, pijn. Alle menselijke aspecten komen voorbij en wordt aangekleed met die typische broeierige en dreigende sfeer.

De bandleden spelen in perfecte harmonie met elkaar, waardoor je het gevoel krijgt er echt bij te zijn. Tekstueel is het ook van een hoog niveau. De diverse songschrijvers (vooral Patterson Hood, Mike Cooley en Jason Isbell) hebben verschillende stijlen, thema's en invalshoeken, maar toch is alles een perfect gebalanceerd en consistent geheel. Los van de onderwerpen zitten de teksten ingenieus, cynisch, sarcastisch en ironisch in elkaar. Het geheel is doorspekt met zwarte humor (waar je van moet houden), maar legt op een pijnlijke en treffende manier de boodschap van Drive-By Truckers bloot.

Voorbeeldje (uit "Cottonseed"):

They say every sin is deadly
But I believe they may be wrong
I am guilty of all seven
And I don't feel to bad at all

And I used to have a wad of hundred dollar bills
In the back pocket of my suit
I had a .45 underneat my coat
And another one in my boot.
I drove a big old caddillac
Bought a new one anytime I please
And I put more lawmen in the ground
Than Alabama put cottonseed.

"The Dirty South" is een collectie van verhalenvertellende songs die enerzijds meeslepend zijn en anderzijds vernuftig in elkaar zitten, zowel muzikaal als tekstueel. Het is jammer dat deze band nog geen grote naamsbekendheid geniet. Aan de andere kant is dat misschien ook wel het beste, blijft het toch een beetje voor mezelf (en voor andere echte liefhebbers).

avatar van Madjack71
Drive-By Trucker is een band waar ik toch elke keer nieuwsgierig naar ben als er een nieuw album van ze uitkomt. Muzikaal puur, afwisselend, rootsy en toch eigen. Voordeel is ook dat ze kunnen beschikken over meerdere zangers, wat de muziek op de juiste tijd een andere kleur geeft. Op dit Dirty South staan voldoende nummers op die mij bijblijven zoals The Day John Henry Died, Carl Perkins Cadillac en Danko/Manuel. De speelduur gooit in deze dan ook geen roet in het muzikale eten.
Dit zou zo ook maar eens mijn favoriete Drive-By Truckers album kunnen worden.

avatar van Ernie
Wat is de tekst van Puttin' people on the moon toch godsgruwelijk mooi.

Mary Alice had a baby and he looked just like I did
We got married on a Monday and I been working ever since
Every week down at the Ford Plant but now they say they're shutting down
Goddamned Reagan in the White House and no one there gives a damn

Double Digit unemployment, TVA be shutting soon
While over there in Huntsville, They puttin' people on the moon

So I took to runnin' numbers for this man I used to know
And I sell a few narcotics and I sell a little blow
I ain't getting rich now but I'm gettin' more than by
It's really tough to make a living but a man just got to try

If I died in Colbert County, Would it make the evening news?
They too busy blowin' rockets, Puttin' people on the moon

Mary Alice quit askin' why I do the things I do
I ain't sayin' that she likes it, but what else I'm gonna do?
If I could solve the world's problems I'd probably start with hers and mine
But they can put a man on the moon
And I'm stuck in Muscle Shoals just barely scraping by

Mary Alice got cancer just like everybody here
Seems everyone I know is gettin' cancer every year
And we can't afford no insurance, I been 10 years unemployed
So she didn't get no chemo so our lives was destroyed
And nothin' ever changes, the cemetery gets more full
And now over there in Huntsville, even NASA's shut down too

Another Joker in the White House, said a change was comin' round
But I'm still workin' at The Wal Mart and Mary Alice, in the ground
And all them politicians, they all lyin' sacks of shit
They say better days upon us but I'm sucking left hind tit
And the preacher on the TV says it ain't too late for me
But I bet he drives a Cadillac and I'm broke with some hungry mouths to feed

I wish I'z still an outlaw, was a better way of life
I could clothe and feed my family still have time to love my pretty wife
And if you say I'm being punished. Ain't he got better things to do?
Turnin' mountains into oceans Puttin' people on the moon

Turnin' mountains into oceans Puttin' people on the moon

Het geeft mij ook een beter beeld van waarvoor Drive-by truckers staat.
Een vooroordeel van mij was : ze komen uit het zuiden dus het zijn waarschijnlijk rasechte, republikeinse en racistische redneckhillybillys.
Hier maken ze brandhout van zowel Democraten, republikeinen, het verzuurde economische klimaat, het Amerikaanse gezondheidszorgsysteem en de hypocriete kerk die hun zakken vult op kosten en leed van de gewone man.

Ik heb dit album nu sinds 2008, 6 jaar later valt het gehele plaatje op zijn plaats

avatar van Cygnus
Ernie schreef:

Het geeft mij ook een beter beeld van waarvoor Drive-by truckers staat.

De tekst van The Three Great Alabama Icons gaat over dat soort vooroordelen waar jij mee kampte... Ook een aanrader.

avatar van Ernie
Cygnus schreef:

Zeer mooie tekst.
Southern Rock Opera moet hier nog aangeschaft worden, het is bij deze Dirty South en Brighter than creations dark gebleven

Op "that man I Shot" kun je ook al horen dat ze totaal niet die typische wapenliefhebbende zuiderse mannen zijn. Vooroordelen blijven gevaarlijke dingen.

Ikzelf geef eigelijk al een tijdje nix meer om artiesten hun gedachtengangen of hoe ze in het echt zijn .
Velen zeggen dat Billy Corgan een eikel is maar daarom ga ik niet met minder plezier naar Siamese dream & Mellon Collie and the infinite sadness luisteren.

avatar van popstranger
Dit is gewoon een ijzersterke plaat en ik zou bijna zeggen hun beste ware het niet dat ik Brighter Than Creation's Dark en Decoration Day ook al zo sterk vind. Die opener is een van hun beste openers tout court, Puttin People on the Moon is het prototype van een sterke Drive-By Truckers song; zowel tekstueel als muzikaal gewoonweg af en zo kan ik er nog wel een aantal uithalen. De eerste helft vind ik net iets sterker dan de tweede maar laten we wel wezen dat deze The Dirty South een van hun essentiële albums is en zal blijven.

avatar van TEQUILA SUNRISE
Helaas nog niet fysiek in mijn bezit maar na een eerste luisterbeurt op internet klinkt dit veelbelovend. Wat een spetterende opener heeft dit album!!