Coldplay - A Rush of Blood to the Head (2002)

Label: Parlophone

1. Politik (5:18)
  2. In My Place (3:48)
  3. God Put a Smile upon Your Face (4:57)
  4. The Scientist (5:09)
  5. Clocks (5:07)
  6. Daylight (5:27)
  7. Green Eyes (3:43)
  8. Warning Sign (5:31)
  9. A Whisper (3:58)
  10. A Rush of Blood to the Head (5:51)
  11. Amsterdam (5:19)
  12. Clocks [Edit] * (4:13)
  13. Crest of Waves * (3:40)
  14. Animals * (5:35)
  15. Murder * (5:37)
  16. In My Place [Live] * (4:03)
  17. Yellow [Live] * (5:13)
JAA

0,5
De zanger klinkt als een kwezel. Hij zou zich wat meer op het kamerorkestwerk moeten toeleggen.

w00t schreef:
De zanger klinkt als een kwezel.
Precies, dat is ook de reden dat ik Coldplay totaal niet kan appreciëren

Wat zeg je

Hij zegt ja amai lol

Lukas schreef:
Hij zegt ja amai lol
Ja, maar wat zou hij daar nou mee bedoelen?? Dat hij ook vindt dat die zanger zo'n kwezelige stem heeft

avatar van Nicolage Rico
Oke, ik wil nog een keer uitgebreid op deze cd terugkomen, aangezien dit album al een tijd op nr. 1 in mijn top 10 staat. Dit is mijn favoriete plaat, misschien niet eens meer de allerbeste.. Of toch wel?

Politik
Het album begint meteen goed en als je niet wakker was, ben je het nu wel. Voor X&Y was dit altijd het openingsnummer bij concerten. Dit nummer ligt direct goed in het gehoor en dat wordt alleen maar sterker. Ëen van de beste nummers van dit album. Goed openingsnummer!

In My Place
In het begin één van mijn favoriete nummers, maar verliest behoorlijk zijn kracht na teveel luisterbeurten. Het is een nummer met een goed refrein en is behoorlijk toegankelijk. Op concerten doet dit nummer het altijd goed, dit nummer brengt enige sfeer bij het publiek. Nogmaals, erg jammer dat ik dit nummer te vaak heb gehoord.

God Put A Smile Upon Your Face
In het begin totaal niet mijn favoriet, maar nadat ik dit nummer een aantal maal live heb mogen aanschouwen, vind ik het toch een toppertje. De gitaar doet heerlijk zijn werk en vooral bij concerten levert het kippenvel op.
4 *

The Scientist
Toen ik dit nummer voor het eerst hoorde, kreeg ik meteen kippenvel. Dat had ik tot die dag nog nooit gehad. Eigenlijk is dit nummer de reden geweest dat ik cd's ging kopen van Coldplay. Ik zette dit nummer op en was meteen verkocht. Het beste nummer van de plaat en één van de beste nummers ooit gemaakt, voor mij.

Clocks
Voor velen het favoriete nummer ooit van Coldplay. Ook verreweg het bekendste nummer van Coldplay, mede doordat dit nummer hoog in de jaarlijkse toplijsten verschijnt. Dit nummer is na 4 jaar al een klassieker (zelfs eerder). De live-uitvoering is geniaal!

Daylight
Minder nummer na de 5 toppertjes. Later iets meer weten te waarderen en op een concert doet dit nummer het toch vrij goed.
3,5 *

Green Eyes
Simpel, lief liedje dat ik erg kan waarderen. Even bijkomen van "Clocks" en "Daylight". Al skip ik "Daylight" af en toe. 4,5 *

Warning Sign
Mooi nummer dat nooit wordt gespeeld op concerten. Misschien te gewaagd om live te zingen voor Chris Martin? Op het album komt dit nummer goed uit de verf en heeft het nummer erg goede momenten.

A Whisper
Het enige échte smetje op dit album. Slecht nummer en daardoor skip ik hem altijd. Ach, één slecht nummer moet kunnen en kan de pret niet drukken.
2 *

A Rush Of Blood To The Head
De titeltrack. Heerlijk nummer met een mooie titel en goede teksten. Rustig nummer. Later pas gaan waarderen, samen met Amsterdam. De twee nummers vond ik in eerste instantie erg op elkaar lijken.
4 *

Amsterdam
Niet mijn favoriete stad. Gaat over zelfmoord en aangezien de zelfmoordcijfers in Amsterdam het hoogst liggen (in Europa), heeft het nummer de naam "Amsterdam" gekregen. Schitterend nummer en een mooie afsluiter!
5 *

Ik draai de plaat niet zo heel veel meer, omdat ik hem al helemaal op/grijs heb gedraaid, maar zo nu en dan schuif ik hem toch in de cd-speler. Het blijft mijn favoriete cd, ondanks de vele luisterbeurten. Ik kan hem voorlopig niet van de 1e plaats afhalen.

5* voor dit top-album!

avatar van HiLL
Rico, doe maar niet. Wilde je deze van mij kopen? Als back-up?

avatar van Nicolage Rico
HiLL schreef:
Rico, doe maar niet. Wilde je deze van mij kopen? Als back-up?

Nee, jij moet hem houden! En niet als onderzetter gebruiken...

Hans Brouwer schreef:

wil zeggen dat ik het niet eens was dat de zanger een kwezelstem heeft was op zijn belgisch gezegt, srr mensen

Geweldig Album Ik sluit me helemaal aan bij de Review van Rico:)

avatar van Coldplayer
Nicolage Rico schreef:

Warning Sign
4,5 *

Ze hebben hem gespeeld tijdens een concert in Glastonbury in 2005. Ik heb de dvd en vind dit het beste nummer tijdens het concert. Gegarandeerd kippenvel moment na "And I'm tired, I should not have let you go...."

Hier sluit ik me in zijn totaliteit bij aan. Ik wil je alleen op de vingers tikken voor het skippen van sommige nummers! Ook al zijn de liedjes minder goed, toch zorgen ze dat het album een geheel is en dat een bepaalde sfeer wordt overgebracht...

avatar van SiSsY bOY
Nicolage Rico schreef:

5* voor dit top-album!

Mooie post Rico. Ik deel je mening absoluut.

SiSsY bOY schreef:

Mooie post Rico. Ik deel je mening absoluut.

Ik ook, al ben ik het niet helemaal met Daylight eens, vind ik ook erg leuk.

Wauw. Dit lijkt qua sterkte en magie duidelijk op de debuutplaat. Toch slaagt Coldplay er ook hier in om continu te vernieuwen. ****

Daylight vind ik eigenlijk het mooiste nummer van de CD.. Clocks vind ik gemaakt en een tikkeltje nep.. Daylight klinkt misschien een beetje vreemd, maar er zit heelveel liefde in (volgens mij). Ook de laaste minuut van politik vind ik briljant..

Kaik schreef:
Daylight vind ik eigenlijk het mooiste nummer van de CD..

Ik vind het een mooi nummer maar niet het mooiste.

Ook de laaste minuut van politik vind ik briljant..

Beste minuut van de CD (niet het beste nummer).

Inderdaad de beste minuut van de CD.. En inderdaad de 3 minuten daarvoor zijn minder briljant..

Er is voor mij een klein aantal 'zweef'liedjes: liedjes waardoor ik helemaal meegesleept wordt. Clocks is er een van, vooral door die intro

avatar van Jochempie
Ik ben ooit zo verslaafd geweest aan dit album dat ik em nauwelijks kan luisteren maar ik vind het nog steeds erg mooi allemaal. Green Eyes is veruit het betse Coldplay nummer.

avatar van Joy4ever
Erg mooie cd. Politik vind ik briljant. Net als the Scientist. Ik vind niet elk nummer geslaagd maar dit is en blijft een geweldige cd. Jammer dat Coldplay hierna met X&Y aan kwam zetten. Maar ja, deze AROBTTH is dan ook niet te overtreffen in schoonheid.

avatar van Status Seeker
Eigenlijk is er al genoeg over dit album geschreven, maar aangezien ik deze opgedragen kreeg bij het reviewtopic hierbij alsnog een poging.

Ik denk dat ik momenteel niet de enige ben die momenteel niet meer zo op Coldplay zit te wachten. X&Y vond ik een enorme aanfluiting en ik kan Chris Martin ook ff niet meer horen. Toch staat dit album bij mij op 4,5* en heeft het zelfs hoog in mijn top-10 gestaan. Waarom?

In het begin moest ik niks van Coldplay. Misschien kwam het door de eerste single Trouble, maar Coldplay voelde voor mij als een schaamteloze Radioheadkloon. Naarmate ik meer van het in de hemel geprezen album Parachutes hoorde, begon ik Coldplay meer te waarderen. Ik was alleen nog niet helemaal om, aangezien ik Coldplay (afgezien van het nummer Shiver) te soft vond.

Nadat inmiddels de singles In My Place en The Scientist (leuke clip) uitgebracht waren, besloot ik ook A Rush of Blood to the Head (AROBTTH) te gaan draaien. Met het openingsnummer Politik wist de cd me meteen te grijpen. Het ene na het andere mooie nummer volgde (vooral Clocks, dat een paar maanden later weer helemaal platgedraaid werd in de top-40 en het begin van het einde was?!) en ik begon spontaan nummers mee te zingen . Ik heb zelfs nog de DVD van Coldplay gekocht en was er niet ontevreden mee.

Toen barstte de bom. Speed of Sound kon ik nog hebben, maar de nummers van X&Y die daarop volgden vond ik tenenkrommend slecht (mede dankzij rijmelarij van likmevestje) en ook het kattengejank en vreemde hoofdschudden van Chris Martin (hij wil blijkbaar te graag Thom Yorke zijn) gingen me vreselijk storen. Hierdoor begon ik de nummers van de albums die ik wel goed vond ook langzamerhand minder te vinden en verdwenen de oude Coldplay cd's onder een dikke laag stof, om er niet meer uit te komen, totdat de Coldplay-gekte gestopt is.

Enfin, ik kan niet meer onbevooroordeeld over dit album schrijven, dus laat ik het maar bij mijn oude cijfer houden: 4,5*.

avatar van bonothecat
Status Seeker schreef:

.......In het begin moest ik niks van Coldplay. Misschien kwam het door de eerste single Trouble, maar Coldplay voelde voor mij als een schaamteloze Radioheadkloon.....

.....het kattengejank en vreemde hoofdschudden van Chris Martin (hij wil blijkbaar te graag Thom Yorke zijn) gingen me vreselijk storen.....

Ik begrijp de vergelijking met Radiohead nooit.....maar goed ik geloof dat jouw bij meer dingen wel de meetlat Radiohead geldt (ik meen hem vanmiddag al eens vaker gelezen te hebben )

0,5
Kippevel krijg ik van deze muziek (en dan niet in de positieve zin).

Ik heb een paar keer geprobeerd door het album heen te komen, maar helaas...

0,5* voor de moeite

Moeite hebben ze er inderdaad ingestoken en het is te horen. (zie ook mijn vorige commentaar) ****

bonothecat schreef:

er is ook geen vergelijking met Radiohead. Geen een.

avatar van avdj
Nou ja, dit album heeft wel invloeden van The Bends.

101
Jazeker, maar zo kan je wel alles met Radiohead gaan vergelijken. Ik wordt er wel een beetje moe van hoe alles gerelateerd wordt aan Radiohead op dit forum. OK Computer is een goed album, mijn nr, 1 in de top 10, maar hij staat alleen maar op nr. 1 omdat iedereen erop stemt omdat ie al op 1 staat.

Maargoed, het album, helaas niet zo goed als de eerste in mijn ogen. The Scientist springt er samen met Amsterdam echt uit! Voor de rest staat er niet zoveel speciaals op, veel nummers verliezen hun energie als ze zo 'perfect' opgenomen worden als Coldplay dat doet. Live vind ik ze ook al beter klinken.