Coldplay - A Rush of Blood to the Head (2002)

Label: Parlophone

1. Politik (5:18)
  2. In My Place (3:48)
  3. God Put a Smile upon Your Face (4:57)
  4. The Scientist (5:09)
  5. Clocks (5:07)
  6. Daylight (5:27)
  7. Green Eyes (3:43)
  8. Warning Sign (5:31)
  9. A Whisper (3:58)
  10. A Rush of Blood to the Head (5:51)
  11. Amsterdam (5:19)
  12. Clocks [Edit] * (4:13)
  13. Crest of Waves * (3:40)
  14. Animals * (5:35)
  15. Murder * (5:37)
  16. In My Place [Live] * (4:03)
  17. Yellow [Live] * (5:13)
avatar van HiLL
O.a. Clocks.

Feeder
HiLL schreef:
O.a. Clocks.

En zeer zeker 'In my Place' en 'The Scientist'.

_2M
Op deze CD gebeurt weinig baanbrekends, experimenteels of verrassends. Toch vind ik A Rush of Blood to the Head van buitengewoon niveau. De sfeer van Parachutes is voor een groot deel weg, maar de magie van Coldplay is nog volop aanwezig, zij het op een andere manier.

De eerste noten zetten krachtig in met het snel aanzwellende Politik. Mooie coupletten ondersteund door een minimale piano, wat eindigt in een prachtige instrumentale climax. Wanneer de melodie van In My Place inzet voel je gewoon dat je naar iets bijzonders aan het luisteren bent. Het refrein mag dan ietwat zeurderig zijn, dit ben je allang weer vergeten wanneer je in de stroomversnelling vanaf 2:32 terechtkomt. Ik weet niet goed wat ik over het derde nummer op deze CD moet zeggen, alles hieraan is gewoon perfect. "Where do we go, nobody knows..." Hiervan krijg je zeker een smile op je gezicht.

Iets minder goed vind ik The Scientist, hoewel dit ook een prachtig nummer is, met name het laatste gedeelte. Super hoe Chris Martin hier de muziek ondersteund zonder een echt woord te zeggen, wat hij overigens vaker op dit album voor elkaar krijgt. In Clocks bijvoorbeeld. De titel van dit nummer past helemaal bij de gedreven muziek. Wat kan ik verder genieten van de opbouw van Daylight, met het tromgeroffel tussendoor. Hiermee wakker worden en mijn dag is al voor het grootste gedeelte goed. Het afsluitende gedeelte van dit nummer is hypnotiserend, met het herhalende "Slowly breaking through the daylight..." Het lijkt wel alsof het effect na elke herhaling sterker word.

De rustige nummers Green Eyes en Warning Sign brengen je in een wat dromerige stemming, waarna je wakker geschud wordt door de krachtige tonen van A Whisper. Een hypnotiserend begin, waarna Coldplay doet waar ze zo goed in zijn: het neerzetten van een 'bombastisch' gedeelte zonder in te boeten aan de neergezette sfeer. Een prachtig einde, zoals wel vaker het geval is op deze plaat. Dit mag wel tien minuten zo doorgaan. In contrast hiervan volgt het koude en lege (niet negatief bedoeld) titelnummer, die zich langzaam toewerkt naar een toch wel erg mooie climax. A Rush of Blood to the Head eindigt (gelukkig) met het minste nummer, die eigenlijk weinigzeggend voortsleept.

Ik lees hier over het om zeep helpen van bepaalde nummers door de radio, misschien is mijn waardering voor dit album bovengemiddeld hoog omdat ik hier amper last van heb gehad. Dit is een plaat die weinig nieuws doet, maar dit wel ongelooflijk goed doet. Ik begin weer te twijfelen of ik toch maar eens wat ruimte moet gaan maken ik mijn top 10 hiervoor.

4,5 sterren.

avatar van pdonidvie
Wat mensen zien in een groep als Coldplay gaat mijn petje te boven. Ik ben een persoon die albumtitels, tracktitel en artiestnamen vanbuiten moet kennen. Als ik er me één niet kan herinneren word ik zot. Maar bij Coldplay hou ik niets uiteen. Elk album heeft dezelfde 'sound' en elke track lijkt op zijn voorgaander. Altijd maar opnieuw en opnieuw en opnieuw hetzelfde gezaag. Sorry voor de fans, ieder zijn mening, maar Coldplay 'sucks -volgens mij- the fucking balls off my body'. Mocht ik ze nu niet regelmatig horen zouden ze me niet storen, maar de commerciele radiozenders draaien ze veel teveel!

Vandaar deze proteststem: 1 / 5.

avatar van Joy4ever
pdonidvie schreef:

Vandaar deze proteststem: 1 / 5.

Dat heb ik met Oasis.

avatar van LeRoi
Ben geen 'Coldplay'-adept. Denk wel de (pop)muziekhistorie aardig (is natuurlijk nooit 'genoeg'....!) door te hebben.... COLDPLAY zie ik toch wel als 1 van de grotere Pop/rockbands van de afgelopen jaren al is de laatste (X&Y) niet hun beste.....'Parachutes' en 'A Rush..' bevatten nummers die over 10/20 jaar ook nog gedraaid zullen worden (tijdloos) en daar ben ik bij Oasis (idd Joy4ever) niet zo zeker van (is dus ook niet 'my cup of tea')....
N.b. Jammer dat mensen zich 'niet kunnen verplaatsen' en een plaat als 'A Rush' met een 1/2 beoordelen.....

avatar van ricardo
tjonge tjonge als je een nummer hebt gehoort heb je alles gehoort wat een overschat album en staat ook nog eens op 3 in de top 250 dan kan ik wel wat beters bedenken om op 3 te zetten ik snap deze hoge klassering echt niet, beste mensen luister eens naar de jaren 70 toen werd nog echte tijdloze muziek gemaakt

avatar van UndahCovah
'Let op! Discussies over de top 250-notering van dit album horen in het forum, niet bij het album.'

Het blijft zo moeilijk maar dit staat toch echt bij elk album dat in de top-250 staat

avatar van PatriciaKuiper
Mijn lievelings CD. Coldplay is echt gewoon geweldig!

avatar van ricardo
vandaag nog eens beluisterd (die gasten hebben toch geen uitstraling )en muziekaal kabbelt het monotone geluid het hele album door van begin tot eind er zit geen uitdaging of creatievieteit in , geen hoogtepunt te bekennen ik snap niet dat dit prul zo hoog beoordeeld word ik ga hem maar weggeven geloof ik 0.5 sterren en dat is eigenlijk al een halve ster teveel

mathieudc
Het kan zijn dat de jaren '70 je veel beter liggen, en dat is je volste recht natuurlijk. Maar dit album verdient absoluut meer dan een half puntje. Je moet het ook wat kunnen plaatsen in de tijd en als het je écht niet aanstaat het wat objectief proberen bekijken.

Ik heb het onlangs aangeschaft en ben zeker tevreden over de aankoop. Van dit album zal ik van tijd tot tijd wel eens kunnen genieten denk ik. 4 sterren! Het neigt absoluut meer naar 4,5 dan naar 3,5, maar het zal wel bij 4 blijven denk ik. "Daylight" en "A Whisper" zijn wel de twee zwakste nummers op dit album wat mij betreft.

mathieudc schreef:
Hoe je het ook bekijkt, objectief, subjectief, het blijft moeilijk om meer dan 0,5* te geven voor "A Rush of Blood to the Head (2002)" .

Hans Brouwer schreef:

we weten het ondertussen al dat je een fervent Coldplay-hater bent hoor moet je mij al niet meer van overtuigen. maar als je ze zo haat, of niet apprecieert, waarom dan toch blijven posten bij hun albums? akkoord vrije meningsuiting, maar wat is de bedoeling hierachter? ik denk dat je al 1000x hebt gepost dat je ze niet goed vind...

joris schreef:
Ik denk dat je al 1000x hebt gepost dat je ze niet goed vind...
Ik heb het even nageteld, ik kom op 999x .

EVANSHEWSON
Hans Brouwer schreef:
Ik heb het even nageteld, ik kom op 999x .

Geef toe, Hans, dat je wel wat overdrijft met je aversie te uiten tegenover dit bandje...
Ik ga ook geen 999 anti- Rush berichten gaan posten, hé ?

Want ik ben ook niet anti, hun muziek kan me voorlopig niet grijpen, dat is alles...

En deze hier van Coldplay blijf ik een geniaal album vinden, gewoon het beste dat ze maakten, een instant klassieker!
*****

avatar van ricardo
we maken hans erelid van de coldplay fanclub,hij heeft er immers een gefundeerde mening over ,hij heeft blijkbaar veel coldplay kennis, anders had hij niet zo vaak gereageerd, het is overigens ook niet mijn favo band( op zijn zachtst gezegd dan)

ik vond hun eerste twee albums goed tot redelijk goed, daarom dat ze in mijn top 10 staan, omdat die albums voor mij iets betekenen. btw de muziek die bij Hans z'n top 10 staat, hoor ik des te meer graag. maar dat je een groep niet goed vind akkoord, maar bij sommigen hier begint het een beetje afgezaagd te worden, daar komt niemand iets mee verder om altijd maar weer dezelfde argumenten te horen, we weten het ondertussen toch al hoor, wees maar gerust.

joris schreef:
We weten het ondertussen toch al hoor, wees maar gerust.
Joris, beste jongen, je maakt je zelf veel te druk

Joris, beste jongen, je maakt je zelf veel te druk

ik? nee hoor voor zoiets maak ik me niet druk,ik wijs je er gewoon maar op.

avatar van Jonasds
Goede plaat, maar de 3de plaats?

In ieder geval gaat Coldplay nog veel groeien de komende jaren, dat voel ik...

Jonasds schreef:
Goede plaat, maar de 3de plaats?

In ieder geval gaat Coldplay nog veel groeien de komende jaren, dat voel ik...
groeien? volgens mij zijn ze alleen maar gezakt!(voor het muziek examen tenminste)

avatar van LeRoi
Jammer. Ben geen adept, maar Coldplay is een band dat zich op een positieve wijze profileert binnen de popmuziek van de laatste jaren. Met de waardering door Ricardo en Hans tonen beide heren wat mij betreft hun onvermogen aan om zich te verplaatsen in de 'geschiedenis van de popmuziek'.......Als je iets zelf niet mooi vind, mag/kun er best een algemene waardering voor geven. Met een 0, 5 en 1 ster maken zij zich wat mij betreft volslagen belachelijk.

yoeridedeygere
Behoorlijk triestig vind ik zo'n situaties. A Rush Of Blood To The Head nummer 3 in de toplijst (vroeger 2). Hij staat zo hoog omdat het muziek voor de massa is zeg maar voor 90% van deze aardse bevolking. Maar zeker de helft van de massa wil zich bij de overige 10% proppen omdat Coldplay nu éénmaal 'not done' is, terwijl het bijna allemaal muziek is die je vanaf de eerste luisterbeurt kan pakken en nu 5 jaar later nog altijd kan pakken.

Opgewaardeerd tot 5*

avatar van Lennon/Morrison
veel teveel kritiek, het is gewoon prachtige muziek van een van de beste bands die nu actief zijn!

avatar van TEQUILA SUNRISE
Lennon/Morrison schreef:

Mee eens !!!
Zeer indrukwekkende plaat van begin tot eind, had niet verwacht dat van de huidige bands er nog een in mijn top 10 zou komen te staan, maar a Rush of Blood to the Head is daar moeiteloos in geslaagd.
Topalbum met geen zwakke plekken.

avatar van Djarune
Misschien ben ik de enige, maar ik vind X&Y beter dan dit album. Deze begon me een beetje te vervelen. Iets wat ik met Parachutes en X&Y minder heb. Toch natuurlijk een goed album, maar vind nummer 3 in de top te overgewaardeerd.

avatar van _Mark_
Coldplay is gewoon goed. Het is een leuk album om naar te luisteren, alleen er zijn drie nummers die er met kop en schouders bovenuit steken: Politik, The Scientist en Clocks. Deze vind ik overigens de beste 3 nummers van Coldplay die ze tot nu toe gemaakt hebben.

avatar van Bulldozer
Dit is een lekker album; Chris Martin heeft een lekker verkouden stem en het geheel is subtiel gespeeld met als uitschieters Politik, In my Place, Clocks, Daylight en Warning Sign.

avatar van LeRoi
....ben benieuwd hoe hoog deze plaat dit jaar in de TOP 2000 zal eindigen.....Maar goed dat geld eigenlijk wel voor meer platen die na 2000 zijn verschenen zoals o.a. Wilco (Hotel, Yankee, Foxtrot), Racoon (Another Day), Kaiser Chiefs (Employment) Antony & The Johnsons (I’m A Bird Now) en mijn eigen persoonlijke favoriet
Briskey met 'Cucumber Lodge'.....voor mij de betere platen 'from the new era'.....

avatar van thetinderstick
Op dit album klinkt Coldplay wat grootser dan op het debuut, en dat vind ik toch jammer. Juist op de ingetogen nummers klinken ze op hun best. Toch is dit gewoon een sterke plaat, misschien wat overschat. 'In My Place' , 'The Scientist' en 'Clocks' zijn natuurlijk fantastische nummers. Vaak doet dit album me denken aan The Bends van Radiohead, alleen toch wat minder. 4*