Coldplay - A Rush of Blood to the Head (2002)

Label: Parlophone

1. Politik (5:18)
  2. In My Place (3:48)
  3. God Put a Smile upon Your Face (4:57)
  4. The Scientist (5:09)
  5. Clocks (5:07)
  6. Daylight (5:27)
  7. Green Eyes (3:43)
  8. Warning Sign (5:31)
  9. A Whisper (3:58)
  10. A Rush of Blood to the Head (5:51)
  11. Amsterdam (5:19)
  12. Clocks [Edit] * (4:13)
  13. Crest of Waves * (3:40)
  14. Animals * (5:35)
  15. Murder * (5:37)
  16. In My Place [Live] * (4:03)
  17. Yellow [Live] * (5:13)
Gsus
Coldplay verafschuwen, Carolaah, ga je is even schamen!

Ik vind juist dat Chris Martin iets in zijn stem heeft wat Thom en Matthew niet hebben. Al hebben hun natuurlijk ook hun eigen (geweldige) stemgeluid, maar daar word ik wild van, zeker van Matt. Daar wil ik keihard bij uit m'n dak gaan en keihard meebléren!

Thom is dan wel meer vergelijkbaar met Chris, maar ook hier vind ik nog dat Chris een veel relaxere stem heeft. Thom heeft af en toe zo'n scherp randje aan zijn stem wat zijn stem dan weer typeert.

Bij Chris krijg ik een heerlijk relax gevoel, de beste man kan imo zingen op een superrelaxte manier zoals niemand dat kan. Hij heeft iets heel geruststellends in zijn stem en dat waardeer ik zeer.

Is het trouwens ook zo dat je nummers van Muse alá Micro Cuts kan waarderen? Daar had ik namelijk toch wel meer moeite mee dan met het gebrom van Martin

avatar van Carolaah
Gsus, schamen doe ik me zeker niet . Het is de waarheid. Net zoals ik kan begrijpen dat sommige mensen het geluid van Matthew Bellamy niet kunne waarderen.. Zo vind ik dit net niks.

Ja, ik kan ook dat soort nummers van Muse waarderen. Wel heb ik ietwat moeite met 'absolution' gehad (de single), die ging me net iets té., maar in de rest zie ik wel 'pure schoonheid.'
Geen idee waarom Coldplay me niet zo trekt, 't is puur een persoonlijke kwestie. Ik vind nummers als 'the scientist' en 'Yellow' schitterend, maar een heel album vol, hmm dat trekt me niet, daarvoor staat het geluid van Mr. Martin me gewoon niet genoeg aan, het gaat net iets over de schreef. Het is alleen aan ieder zelf waar de lijn ligt van waardering of verafschuwing..

ook dit album, moet ik nog even wat vaker beluisteren, maar er zijn slechts gedeeltes die me aangrijpen. Ik vind Coldplay zeker geen slechte band, maar ik prefereer een ander geluid met name Radiohead..

A rush of blood to the head vind iik dan ook geen slecht album, maar ik zou er nooit 4,5-5,0 sterren voor uitkeren (naja zeg nooit, nooit, maar toch).

Ik begrijp trouwens ook wel waarom men dit een geweldig album vind.. Alleen ja, ik deel dezelfde mening alleen niet.

Gsus
Ok, goede uitleg Misschien wordt het nieuwe album wat voor je, hier gebruikt Chris Martin z'n stem op een iets andere wijze. Ik zal het zeker proberen!

avatar van lauradance
ik ben niet erg gecharmeerd van dit album. politik, the scientist en clocks vind ik ijzersterk maar de rest niet.

Amsterdam, wat een manier om een plaat af te sluiten.
Hun beste album.

Leuk relletje. Coldplay beschuldigd van plagiaat:

Hier de directe link: http://tv.repubblica.it/home_page.php?playmode=player&cont_id=13588
Eerlijk gezegd hoor ik het er inderdaad wel in, maar so what? Met zoveel liedjes op de wereld zullen verschillende mensen allicht een keer op hetzelrfde deuntje komen. Het gaat trouwens maar om een paar noten.

Toch leuk...

Koerok schreef:
Leuk relletje. Coldplay beschuldigd van plagiaat:

Toch leuk...

Wat mensen wel niet doen om rijk te worden.. afpersers .
'kbedoel het lijkt er misschien wat op, maar ik geloof er niks van dat Coldplay dat zou hebben gejat/gebruikt..
wat je zegt, er zullen wel meer gelijke deuntjes op de wereld worden gemaakt..

Gsus
Ik vind het er echt niet op lijken, ik zat in het begin al te denken over welk nummer het nou zou moeten gaan.

Wel apart dat die daar 6 jaar na dato nog mee komt... En dat allemaal op z'n 83e

Gsus schreef:
Ik vind het er echt niet op lijken...
Toch wat beter luisteren, want het zijn toch echt dezelfde noten (in een ander rime). Maar de noten zijn dan weer zo a-specifiek, dat het volgens mij allemaal op toeval kan berusten.

avatar van Frisoboei
Wat een muziek! Luister ze al jaren en nog geen band gevonden die ook maar enigzins op hen lijkt.

Prachtige melodieen en echt een unieke stijl. Geen simpele rock met drum bas en gitaar, ze maken er echt iets prachtigs van. De kritiek hier op komt alleen maar van "Muziek kenners" die het niet kunnen hebben dat ze zo populair zijn. Altijd met dat soort figuren, ze vinden zichzelf beter dan anderen dus als die anderen een band goed vinden hebben ze gelijk kritiek er op.
Prachtige muziek en over het algemeen over alle albums gekeken nog wel beter dan radiohead vind ik.

cambal
Niet beter dan Radiohead maar ook niet vergelijkbaar met andere bands door de charismatische Martin , deze cd is een voorlopig? hoogtepunt in hun oeuvre , toegankelijk en oprecht , vol bezieling , zeer veel inspiratie en vormgegeven met louter klasse .

Koerok schreef:

Toch vind ik het veel te veel veschillen om ook maar in de buurt te komen van plagiaat. Denk niet dat Chris Martin dit hoorde en dacht, "Hé als ik nou is even dit liedje neem, er een leuker melodietje inzet, de noten wat hoger maak en m'n eigen stem erin plak dan heb ik een wereldhit!"

Maar goed, dat ben ik, rare actie blijf ik 't vinden.

Gsus schreef:

Maar goed, dat ben ik, rare actie blijf ik 't vinden.

heb zelfde mening daarover, ik denk dat het trouwens onmogelijk is om een liedje te hebben met noten dat nog nooit voorgekomen is

avatar van De Daniël
Wat is Green Eyes een prachtig nummer eigenlijk zeg, net als de rest overigens. Dit album solliciteert naar 5 sterren.

stuart
Green eyes vind ik persoonlijk de mooiste van de laatste 5 nummers. Wat mij betreft geen wereldplaat : na de eerste helft doet het me niet zoveel meer. Topnummers:Clocks en The Scientist

Lang geleden dat ik deze plaat weer eens uit de kast heb getrokken, maar na het nieuwe (en in mijn ogen teleurstellende) Viva La Vida wilde ik weer wat van de oude Coldplay horen. Het werd me meteen weer duidelijk waarom deze plaat zo hoog in mijn top 10 staat.

POLITIK: De ideale cd-opener en meteen een van mijn favorieten Krachtig begin, subtiel slot en een goede Martin.

IN MY PLACE: Aardig, maar iets te makkelijk melodietje wat mij betreft. Wél hitpotentie.

GOD PUT A SMILE UPON MY FACE: Een veelal sterk onderschat nummer. Bouwt langzaam op naar een spetterende climax.

THE SCIENTIST: Een ingetogen piano-ballad waarin Chris zo goed in is.

CLOCKS: Een echte leadsingle: mooie melodie, goede uitwerking.

DAYLIGHT: Buckland op zijn best met een bottleneck; prachtige psychidelic rock, mijn absolute favoriet op dit album.

GREEN EYES: Goede, maar niet al te bijzondere gitaarballad. Ontsnapt al snel aan mijn aandacht.

WARNING SIGN: Bezorgt me nog steeds kippenvel, opnieuw een goed uitgewerkt nummer.

A WHISPER: Weer een psychidelic rocknummer, dit keer met een prachtige apotheose.

A RUSH OF BLOOD TO THE HEAD: Komt langzaam op gang maar staat wel als een huis. Komt live beter tot zijn recht.

AMSTERDAM: Waardige afsluiter van zo'n goed album.

avatar van reptile71
Ook dit album na een lange tijd weer eens gehoord. Wat een sterk album is dit toch. Echt zwakke nummers staan er wat mij betreft niet op. Ik ga maar eens een score geven: 4,5**** En wat kan ik genieten van een nummer zo ongecompliceerd en puur als Green Eyes.

avatar van Koerok
Ik vind het ook een goed album. Toch heb ik nooit begrepen wat mensen zo aanspreekt in The Scientist. Ik vind het eigenlijk naar een slappe ballad (beetje zeikerig). Green Eyes en vooral Warning Sign vind ik vele malen mooier.

avatar van Carolaah
Puh.. na jarenlange afschuw tegenover Coldplay, heb ik me er dan toch aan gewaagd..

En met een zeer positief resultaat..
Ik heb eerlijk gezegd niet veel met de vocals van Chris Martin, maar tóch, vind ik dit een steengoed album.. (net voor het eerst geluisterd)

Schitterend.. blijkbaar kan ik Coldplay achteraf toch wel waarderen..

Eens zien of de andere albums er ook goed doorheen gaan komen.. Heb namelijk niet zoveel met de meeste singles van Coldplay.. Op The scientist en Yellow na..

Hmm.. ik durft zelfs te zeggen dat dit album misschien ooit wel mijn top 10 zal bereiken.. (wat een ommekeer ineens :O)

stuart
Dit lijkt me nu een goed punt van de werking van deze site; iemand die open staat voor wat anderen over een album schrijven onder de loep neemt, in dit geval deze van Coldplay. Je hoeft het niet met de liefhebbers eens te zijn , maar je luister tenminste er naar.
Ik bekijk anderen hun favoriete uit interesse ook wel eens(zo kom je misschien op andere albums die je nog niet kende)

P.S. ik ben GEEN heuse Coldplay fan, meer een algemene muziekliefhebber.

avatar van Carolaah
Ehm naja het komt niet zozeer door deze site dat ik Coldplay een kans heb gegeven.. Maar toch..

Vind het wel leuk om m'n mening te delen en de meningen van anderen te horen..

avatar van frankmulder
Ik heb Politik nooit zo'n leuk openingsnummer gevonden (althans het begin niet), maar vanaf 2:52 in dat nummer vind ik het album leuk, waarbij ik vooral Amsterdam het vermelden waard vind; heerlijk nummer. Ik heb al een tijd niet naar dit album geluisterd trouwens (verdrongen door minder 'mainstream' spul), maar als ik hem opzet vind ik de klanken toch nog steeds mooi. Doe maar 4*.

avatar van dave
Ik dacht dat 'One I Love' ook op deze plaat stond?

Dat dacht je dan verkeerd 't Is een B-kantje. Hij staat wel op Live 2003, de live-versie althans.

avatar van BenZet
Nu ik het nieuwe album beluisterd heb, kan ik niet anders zeggen dan dat dit in mijn ogen toch het boeiendste album is van Coldplay.

avatar van sierrra
Vond naast Clocks het album in het begin niet echt super. Nu, vele luisterbeurten later vind ik het toch wel een heel goed album. Vooral Politik is een dijk van een nummer.

Jensi
Geniaal album dat ik tot op de dag van vandaag nog steeds beluister.
Van Polotik tot Amsterdam stuk voor stuk mooie nummers met als hoogtepunten Warning Sign,The Scientist en God Put a Smile Upon Your Face.

RedLightCityBoy
Een erg prettig album.
Goede nummers, favo's zijn: The Scientist, Amsterdam en Clocks.
Chris Martin heeft een heerlijke eigen sound, top. 4.5*

avatar van Honkie
Na hem al zappend nog een keer doorgespit te hebben, toch nog maar een half puntje eraf.

dVTB
Zes jaar oud, dit album. En ik snap nog steeds niet waarom Politik geen single is geworden.