Sunn O))) - Monoliths & Dimensions (2009)

Metal / Avant-Garde
Label: Southern Lord

1. Aghartha (17:34)

met Attila Csihar en Oren Ambarchi

2. Big Church (Megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért) (9:43)

met Attila Csihar, Oren Ambarchi en Dylan Carlson

3. Hunting & Gathering (Cydonia) (10:02)

met Attila Csihar en Oren Ambarchi

4. Alice (16:21)

met Oren Ambarchi

1,0
Ben ik hier nou de enige die echt he-le-maal niks snapt van de hype rond deze band? Ik voelde mij na 3 nummers gewoon in de zeik genomen. Ik wacht steeds op een climax maar er komt niks! de gitaren blijven een beetje dreinen. Een lokale platenboer meende dat ik het live gezien moest hebben. Dat wil ik nog wel is meemaken. Wellicht veranderd het mijn mening over deze oer en oersaaie band.

Harder zetten, Quadraphonic.

Veel harder.

Maar ik begrijp Quadraphonic wel. Dit vergt dat je alles wat je normaal vindt aan muziek van je afwerpt. Bij mij duurde het ook even voordat het kwartje viel. Je moet wel een beetje 'into doom' zijn. Dan waardeer je dit iets sneller.
En Monoliths & Dimensions is dan nog een van de meer toegankelijkere releases van het combo.

avatar van Don Cappuccino
En Quadraphonic, als dit te saai voor je is moet je eens het album Heliogabalus van Rorcal proberen. Legaal te downloaden op hun website, een nummer van 70 minuten lang.

Ik ben nog aan het twijfelen over een beoordeling bij dit album, 4* of 4,5*?

1,0
Doom kan heel aardig uitpakken. Al is mijn interesse vooral gericht op bandjes die doom elementen hebben. De Doom/Black van Blood of the Black Owl bijvoorbeeld of het laatste album van Celtic Frost, maar dit. Ik weet niet of ik ooit iets ga begrijpen van die ellelange minimalistische soundscapes. Misschien wat conservatief van mij, maar ik hoor graag een ritme en als het even kan ook een melodietje. Ook hele lange nummers staan mij vaak tegen. Eentje van 70 minuten spreekt mij dan ook niet heel erg aan, maar misschien geef ik het wel een kans.

avatar van Edwynn
Ik ben eigenlijk via Khanate erin gerold. Da's behoorlijk extreme doom. Dat heeft wel een, nou ja, ritme. Met drums dan. En dat is nog een stuk spannender dan Rorcal vind ik. Voor melodie moet je hier niet zijn.
Ascend is ook een aanrader. Ook drone, maar dan een stuk toegankelijker en iets conventioneler.

Beide bands hebben afgevaardigden van Sunn o))) in de gelederen.

avatar van Dorstlesser
Quadraphonic heeft natuurlijk gelijk dat het absurd is zo'n niche-band als dit zo te hypen.

De meeste mensen worden niet echt aangesproken door muziek zonder melodie of ritme.

Desalniettemin is er hier wel degelijk meer aan de hand dan gitaren die wat 'blijven dreinen'. Ik plak even van wikipedia:

The album was created and recorded over a period of two years and features the collaborations of composer Eyvind Kang, Australian guitar player Oren Ambarchi, Hungarian vocalist Attila Csihar, Dylan Carlson from the drone band Earth, and trombonists Julian Priester and Stuart Dempster. There's also an upright bass trio; French and English horns; harp and flute duo; piano, brass, reed, and string ensembles; and a Viennese woman's choir led by Persian vocalist Jessika Kenney.

Om met een laptop wat midi-viooltjes achter je gitaarmuur te produceren is niet zo heel moeilijk, maar werken met zoveel verschillende muzikanten is natuurlijk andere koek. Het zijn ook geen symphonische cliché's zoals je die bij bv. Dimmu Borgir of Cradle of Filth tegenkomt. Ze hebben mijns inziens hun sound in de loop der jaren steeds uitgebreid zonder overhaast een orkest neer te pleuren of een batterij synthesizers te laten ronken. Met die muzikanten weten ze verdomd veel spannende harmoniën te maken die je langzaam gek maken van verwachting. En dat ene, verlossende akkoord is er inderdaad nooit, heel nasty.

Sietse
Maar serieus, er is toch helemaal geen hype rond deze Sunn O))). Deze band draait al jaren mee in de drone (metal) scene waar zij zelfs een zeer belangrijke invloed op hebben gehad bij andere bands. Het is niet dat ze nu opeens overal de hemel in worden geprezen zoals normaal bij hypes wel gebeurd.
Het is echter wel gewoon een band die bij de liefhebbers wordt gezien als een van de beste en meest innovatieve in het genre.

1,0
Ja, ik geloof ook wel dat er meer achter zit dan dat ik erin zie. Er zijn nogal wat sunn fanboys die ongetwijfeld meer diepgang en geduld bezitten dan Quadraphonic. Toch kan ik het "kleren van de keizer" gevoel niet helemaal van mij afschudden. Voorspel is leuk, achteraf rondlopen met blauwe ballen wat minder.

Sietse schreef:

In de (drone)metalkringen krijgen ze erg veel aandacht en lof. Het is geen Justin Bieber hype maar ze hebben wel een soort cultstatus binnen het genre.

avatar van The Scientist
Maar dan is het toch niet een hype, ze hebben gewoon die status, maar het is niet zo dat opeens iedereen erop is gesprongen ofzo, dat is gewoon langzaam zo gegroeid.... Oudere dingen van ze vervelen mij ook nog wel eens, deze, en de live-plaat Domkirke vind ik wel altijd fantastisch.

Sietse
Maar voor die status hebben ze ondertussenn een jaar of 15 gewerkt. Een hype is een vluchtig iets...en dit is alles behalve vluchtig. En zoals ik al aangaf: de status die ze hebben is gewoon terecht. Los van of je het leuke of stomme muziek vindt.

1,0
Ok, fair enough. De term 'hype' is misschien wat onterecht. Er zijn veel mensen die dit erg goed vinden en ik snap daar niks van, dat kwam ik even vertellen hier.

Sietse
Dat mag niet iedereen heeft genoeg muzikale kennis om iets te kunnen beoordelen op kwaliteit*. Dat nemen we je niet kwalijk.

*goed is een kwalificatie in kwaliteit. waarschijnlijk bedoel leuk/niet leuk (ja ik ben zo arrogant).

1,0
Ik weet even niet wat je bedoeld, binnen dit genre of in het algemeen?

avatar van Dorstlesser

Nja, ik kwam op enkele mainstream websites wel wat orgastische reviews tegen; als je dat als onwetende leest en je gaat nazoeken en komt verder nog enkel lovende kritieken op niche-websites tegen wordt je natuurlijk helemaal lekker gemaakt. Als je het dan voor de eerste keer luistert valt het waarschijnlijk gewoon koud op je dak.

avatar van Don Cappuccino
De beste review die ik van dit album heb gelezen is uit de Terrorizer, sowieso een geweldig blad. Ze gaven hem een O )))

(dat stond er echt maar ze bedoelden een 10)

Quadraphonic schreef:
Ik weet even niet wat je bedoeld, binnen dit genre of in het algemeen?

Dat is iets heel algemeens.

lambf
Edwynn schreef:
Ik ben eigenlijk via Khanate erin gerold. Da's behoorlijk extreme doom.

Ik vind Khanate een een stuk ontoegankelijker dan de muziek van Sunn o))), zou het Quadraphonic niet zo 1 2 3 willen aanraden als "instapper".

Sietse
Ontoegankelijker denk ik ook wel, ja. Al is het wel ritmisch en met "melodie"

Sietse schreef:

Dat is iets heel algemeens.

Dus iedereen die Sunn O))) niet goed vind heeft een gebrek aan muzikale kennis?

Quadraphonic schreef:

Dus iedereen die Sunn O))) niet goed vind heeft een gebrek aan muzikale kennis?

Ja dat zeg ik, want ik zou niet weten waarom dit niet goed is. De muzikanten beheersen hun instrument erg goed, de compositie zit goed in elkaar enz.
Al wil dat natuurlijk niet zeggen dat je het leuk of mooi moet vinden.

1,0
Ok, dan halen we hier even termen door elkaar. Ik vind het niet mooi. Ik vind de composities saai. Zal allemaal best goed in elkaar zitten voor drone begrippen en Ik heb ook nooit willen beweren dat ze hun instrumenten niet beheersen. Gewoon niet mijn kopje thee

lambf schreef:

Ik ga er niet spoorslags vanuit dat iemand die Sunn O))) niet waardeert, überhaupt geen ontoegankelijke muziek luistert.

Khanate heeft een kader dat mensen die wel eens (doom) metal luisteren zou kunnen aanspreken.
Sunn O))) was voor mij een hardere beproeving dan Khanate.

Ik had precies het omgekeerde

Ik vind Sunn O))) zelf iets 'spannender' dan Khanate.

Waar je bij mij dan echt niet hoeft aan te komen is Merzbow. Écht niet mijn ding, haha!

avatar van essence
Ik heb ook het omgekeerde.
Khantata is écht wel heavy shit. Sunn O))) is natuurlijk ook geen 'luistert-lekker-weg' stuff, maar Khanate is door het pijnigend nihilisme voor mij wel straffe kost. Het is voor mij ook veel dwingender muziek dan Sunn O))). Pas op: straffe kost die mij wel bevalt.
Enfin, voor allebei moet je O)))pen staan.

avatar van DjFrankie
DjFrankie (moderator)
Verassende combinatie

Sunn O))) en Ulver

Quadraphonic schreef:

Als dit niet je ding is, zou het je sieren om géén cijfer te geven

Ik ga bijvoorbeeld ook niet alle Beyoncé albums een 1 geven omdat ik het zaadmuziek vindt.

avatar van Edwynn
Als je het album gewoon beluisterd hebt, zie ik het probleem niet.