Jiggy Djé - De Ark de Triomf (2009)

Label: Noah's Ark

1. De Hollandse Droom (3:24)
  2. Loop Met Me (2:52)
  3. De Ark de Triomf (8:21)
  4. Superster (3:56)
  5. Bericht van de Sponsor: Ik Ben Er Nog (1:10)
  6. Zeggut (3:31)
  7. Mama Zei (4:17)
  8. Regen op Warm Asfalt (4:38)
  9. Ik Heb Je (4:03)
  10. DOENIEJIGGY (3:04)
  11. Je Weet Wel Wie (3:14)
  12. Bericht van de Sponsor: Aanraken Is Kopen (2:07)
  13. Moevuh (2:49)
  14. Hey DJ! (4:08)
Serieus?! Wat vind je niet goed aan Superster?

avatar van lowieke
De beat. De tekst. En bovenal de slechte vervormde stem (superster...superster...superster...superster).

En het doet me TE erg denken aan Lupe fiasco... niet dat Fiasco slecht is maar op deze manier vind ik het niet tof!

avatar van -SprayIt-
Gooi je handen zo hoog in de lucht, dat de persoon naast je denkt dat je het plafond aan het witten bent!

Moevuh!

Gooi die ark in de lucht \ /

avatar van thtboz
Best vet album en dan vooral ik heb je

lowieke schreef:

Ja dat kan ik wel begrijpen, misschien moet je er even door heen prikken, ghehe Ik vind het echt een ijzersterke track!

avatar van lowieke
DBTim schreef:

Zou zomaar kunnen . Ik vind wel vaker iets ontzettend slecht en een tijdje later opeens briljant ...

avatar van Rhythm & Poetry
Gisteren kreeg Fakkelbrigade weer eens een kans en vandaag zocht ik dit plaatje weer eens op. Beide albums komen uit 2009 maar was ik toch weer een beetje vergeten. Fakkelbrigade bleef me tegenvallen en dit album blijft me 100% meevallen.

Jiggy Djé is niet mijn favoriete artiest. Vind hem vaak arrogant en zijn punchlines trek ik negen van de tien keer niet. Op dit album is hij voor het grootste gedeelte een stuk volwassener. Daar komt ook nog eens bij dat ik nummers als Regen op Warm Asfalt, Ik Heb Je en Je Weet Wel Wie tot de betere Nederhop tracks van deze eeuw beschouw.

Minpunten zijn er genoeg, vandaar geen dikke voldoende voor De Ark de Triomf maar slechts een magere. Mama Zei, Moevuh en Doeniejiggy vind ik weer van die kinderachtige tracks die bovendien ook nog eens erg fout zijn vanwege de tekst danwel de beat.

avatar van dusso
Ik ben het wel eens met die minpunten, minus Doeniejiggy. Die is geniaal, pure satire gewoon!

avatar van Bedorvenkebab
Vroeger was Jiggy toch een soort held voor mij. De manier waarop hij met de taal omging, zich enorm arrogant kon opstellen in zijn teksten gecombineerd met humor, en toch kreeg hij het voor elkaar om zich ook van een andere kant te laten zien in tracks zoals Positiviteit. Zijn debuutalbum vond ik dan ook sterk, maar het haalde net niet "het onderste uit de kan". Van te voren gaf Jiggy al aan dat dit album een andere toon zou bevatten. Waar je op zijn debuutalbum soms sombere nummers kon vinden, is dat hier verwisseld voor de wat "feestelijkere" nummers. Een perfect album voor de zomer dus?

Voor mij in ieder geval niet. Het album begint erg goed met De Hollandse Droom, maar zwakt daarna als snel af. Het meest pijnlijke lijkt wel alsof Jiggy in de tussentijd met elke hype mee wilt lopen die in de Hip-hopwereld te vinden is. In de tussentijd was er namelijk ook al veel gebeurd. Jiggy was bezig met het opzetten van zijn label, de zijn twee kameraden Turk & Spacekees hadden allebei een plaat uitgebracht. En waar ik normaal gesproken al geen fan van ze ben, helpen ze hier ook weer twee tracks om zeep (Moevuh en Mamma Zei). Het is duidelijk dat ze "raptechnisch" niet in de buurt komen van Jiggy, en in de plaats dat ze daardoor een hoger niveau proberen te bereiken, lijkt het wel alsof Jiggy zich terughoud. Waar zijn debuutalbums vol staat met punchlines die het waard zijn om te quoten, zijn de hier op één hand te tellen. En het is raar, want die "punches" waren toch het handelsmerk van Jiggy op zijn brag&boast tracks.

Waar het qua brag & boasten dus tegenvalt, zijn ook de beats hier duidelijk minder. Het kan zijn dat ik gewoon van ben van het soort Hip-hop beats dat Turrie maakt, maar Sir OJ en vooral FS Green vallen hier toch erg tegen. Zo lijkt het alsof FS op de track Zeggut ook mee wilt gaan in de soort Dubstep achtige hype van produceren, en als er dan ook nog autotune te pas komt in het refrein, vraag je je toch af waarom? Want het lijkt wel alsof Jiggy niet weet wat hij precies met het album wilt. Hij rapt zelf vaak ongeinspireerd, klinkt hij te vaak als een soort Jay-Z achtige rapper met irritante stopwoordjes, nodigt matige gastartiesten uit waardoor de al spaarzame goede beats/tracks een stuk minder zijn (Je weet wel wie), en vermijdt hij enige diepgang. En dan wordt het pijnlijk duidelijk dat de tracks die dat wél bevatten zoals De Hollandse Droom, en Regen op warm asfalt, gewoon de sterkste tracks zijn.

Luisterd het dan verschrikkelijk slecht weg? Nee, opzich niet. Jiggy haalt maar op twee tracks zijn topniveau, maar enkele verses zijn toch nog leuk. Zo is een track als Doeniejiggy wel leuk om een keer te horen (als parodie), De ark de thriompf en Hey DJ zijn ook nog wel tof om een paar keer te draaien, en op Regen op warm asfalt horen we Jiggy gewoon weer in zijn oude vorm rappen. Waarschijnlijk is dit een opstap voor Jiggy naar een commercieëler geluid, met nummers als Ik heb je en Superster. En waarschijnlijk zal het bij veel mensen aanslaan. Jammer is dat ik het niet kan waarderen, omdat ik gewoon hoor dat Jiggy meer kan maar een andere kant kiest. Mensen die de hele "Noah's Ark movement" een tof geluid vinden hebben, zullen dit waarschijnlijk erg leuk vinden om te horen. Ik heb het vertrouwen in Jiggy en zijn labelvriendjes al grotendeels opgegeven. 2*

Ik vind het wel degelijk een heel sterk album en zelfs een van mijn favoriete Nederhop albums. Teksten vind ik juist wel erg goed en vooral bij regen op warm asfalt.

Luister trouwens eens de intro van Boudewijn de groot - picknick en daarna na de beat van Moevuh .

avatar van VforVictor
Dit is trouwens wel de nederlandse rapper die het meest zijn eigen naam noemt in een track, en zichzelf de keizer noemt...

off topic berichten verwijderd

avatar van Murdoc023
Deze plaat heb ik in 2009 helemaal kapotgedraaid, net zoals ik in 2010 Plastic Beach helemaal kapot heb gedraaid. Als ik nu Plastic Beach weer eens opzet zit ik weer helemaal in mijn eigen wereldje en geniet ik met volle teugen. Als ik dit album weer eens opzet is dit niet het geval en wordt mij ook duidelijk dat zijn eerste album tweemaal zo goed is. Toch blijft Jiggy voor mij de meest aansprekende rapper in Nederland en dan vooral om de woordspelingen en metaforen die hij gebruikt. Qua onderwerpen stellen zijn teksten niet zo veel voor, maar hoe hij het brengt met een lome stem en prachtige metaforen is geweldig.

Heb geen goede ervaringen met tweede albums, Vloeistof was niet opgezwolle's beste plaat, DAC en niet en jiggy solo ook niet. Er staan wel een paar flexe nummers op ja, maar het is niet zo brutaal of scherp als zijn eerste.

Op dit album heeft jiggy heel erg zijn hoofd bij de shows gehad denk ik, want volgens mij staan er tracks op die vooral live echt tof zijn om te doen, zoals moevuh of mama zei.

Het album zegt me eigenlijk zo weinig. Een track als loop met me, het is niet een keiharde brag en boost nummer maar ook niet echt een track met inhoud zoals bijvoorbeeld een zeggut, waar een leuk concept opstaat, maar de uitvoering vind ik persoonlijk wat minder.

avatar van MAS
MAS
hiphop_59 schreef:

Ik vind persoonlijk Vloeistof en Professioneel Chillen beter dan Spuugdingen en DiDACtici. Je merkt bij allebei de albums duidelijke vooruitgang in de productie en lyrics.

MAS schreef:

Vind je? op professioneel chillen staat ongeveer voor de helft vol met skits, en op vloeistof word niet meer zo hard gerapt als op spuugdingen. Je gaat toch niet beweren dat je tjappies en mammies een betere track vind dan opgezwolle de volle bijvoorbeeld?

dion_odinot
nu noem je gewoon het slechtste nummer van vloeistof en het beste nummer van spuugdingen op.

avatar van CosaNostra
1 van mn favoriete mc's uit Nederland, en helemaal nice uit m'n mooie Amersfoortje haha! Maar als je goed luistert, hij is duidelijk geinspireerd door Jay-Z, heeft ie ook gezegd dat dat zn favo mc is. Hy neemt soms hele zinnen over en vertaalt het na het NL, das wel jammer. Maar gewoon een goede feel good cd met ene gaaf artwork. Hopelijk wordt "Het Grote Plaatje" nog toffer!

dion_odinot schreef:

Tjappies en mammies het slechtste nummer van vloeistof? Gast hoe haal je dat in je hoofd?
On topic: voor zover ik nu paar keer de albums van jiggy heb gechecked vind ik noahs ark wel beter ja!

dion_odinot
wou je zeggen dat het beter is dan sporen, tijd leert, verre oosten, dip saus, rustig, concept of niet, doe je wat je doet en waarheid van het uur?

en kan nog wel een paar betere tracks opnoemen op vloeistof

GCITY050
Ik vind het na tijd leert en rustug een van de vettere track. Komt ook omdat vloeistof een mooi geheel is, de tracks en beats liggen niet ver uit elkaar qua sound, vergeleken met Spuugdingen. Die brandstof tracks zijn natuurlijk keihard, maar de overige vloeistof tracks die je noemt, ben ik niet erg weg van. Maar iedere zo z'n eigen mening natuurlijk!(Y)

Wat zijn bijvoorbeeld je favoriete tracks op eigen wereld dan?

dion_odinot
Park is mijn absolute favoriet, en de jug vind ik ook geniaal. Maar eigenlijk vind ik elke track op eigenwereld heel goed. alleen NL Door vind ik iets minder.

GCITY050
Dat komt wel overeen ja, NL door en Made in NL zijn ook niet mijn topfavorieten.
Echte uitschieters vind ik hoedenplank, ogen open en tunnelvisie

GCITY050
Jammer dat het geluid zo zacht is. Als ik deze op mn iPod op max volume zet, kan ik het nog amper verstaan...

avatar van Spraakwater25
NL GOAT !!!

avatar van Snoeperd
Regen op Warm Asfalt, wat mij betreft monument in de Nederlandse hiphop.
Die tweede versie met onder andere de line 'Geen zorgen aan m'n kop. Bezorg mezelf een kop koffie, schop m'n sloffen uit en loop naar buiten' klinkt zo lekker door prachtige gebruik van allerlei soorten rijm. Tijdloos en onbreekbaar nummer.