Wilko Johnson - Wilko Johnson's Solid Senders (1978)

Label: Virgin

1. Blazing Fountains (3:19)
  2. You're in My Way (2:50)
  3. Dr. Dupree (3:34)
  4. Too Bad (2:37)
  5. First Thing in the Morning (4:48)
  6. Everybody's Carrying a Gun (2:50)
  7. Signboard (3:31)
  8. Keep Both Eyes on the Road (2:33)
  9. Shop Around (3:18)
  10. Burning Down (4:26)
  11. I've Seen the Signs (3:19)
  12. Walking on the Edge * (3:25)
  13. Paradise * (4:40)
  14. All Aboard * (3:05)
  15. Highway 61 * (5:03)
  16. Neighbour Neighbour * (2:57)
  17. Rock Me Baby * (6:19)
avatar van RonaldjK
Wilko Johnson verliet pubrockgroep Dr. Feelgood tijdens de opnamen van Sneakin' Suspicion (1977) en begon Solid Senders. Tegenwoordig bekend als Wilko Johnson's Solid Senders omdat de gitarist veel bekender werd dan de groep die slechts dit album uitbracht. Maar eigenlijk heette men gewoon Solid Senders, te zien aan de vermelding op Discogs.
Johnson stond bekend om zijn vinnige en hakkende slagspel, waarmee hij van invloed was op de punk- en wavebeweging die iets later de kop opstak. Op Solid Senders oriënteerde hij zich breder.
De plaat werd uitgebracht door Virgin. Zanger is bassist Steve Lewin, een belangrijke rol is weggelegd voor pianist John Potter, drummer was Alan Platt.

Begonnen wordt met dampende r&b in Blazing Fountains en meer daarvan volgt in You're in My Way met swingende boogiewoogiepiano, waarna verrassenderwijs in Dr. Dupree reggae klinkt. Verderop in First Thing in the Morning wordt het blues met blazers, bijna á la The Doors en in Everybody's Is Carrying a Gun rock 'n' roll in jaren '50-stijl. Fans van Dave Edmunds en Nick Lowe weten waar ze moeten zijn.

Meer r&b op kant 2 met op Shop Around dan toch dat hakkende slagspel en in afsluiter I've Seen the Signs heerlijke blues.
De plaat haalde begin oktober 1978 #42 in de Britse albumlijst, waar klassiekers als de soundtrack van Grease en 10 CC's Bloody Tourists de dienst uitmaakten. Dat was lastig concurreren voor een onmodieus bandje, maar dit is gewoon lékker... In 1990 verschenen op cd met daarop diverse smeuïge livebonussen. Die editie staat ook op streaming.

Ik kom hier op reis door new wave vanaf Gang of Four en vervolg in 1979 bij de debuut-EP van een onbekend bandje uit Dublin. Hoe heetten ze ook alweer? O ja, U2!