Jónsi & Alex - Riceboy Sleeps (2009)

IJsland
Electronic / Rock
Label: Parlophone

1. Happiness (9:18)
  2. Atlas Song (8:30)
  3. Indian Summer (9:10)
  4. Stokkseyri (7:08)
  5. Boy 1904 (5:08)
  6. All the Big Trees (5:50)
  7. Daníell in the Sea (6:53)
  8. Howl (8:22)
  9. Sleeping Giant (6:41)
  10. All Animals - Chapter One * (20:19)
  11. All Animals - Chapter Two * (1:41)
  12. All Animals - Chapter Three * (11:04)
Jón Þór Birgisson (ja, de zanger van Sigur Rós) vormt met zijn vriend/partner Alex Somers het duo Riceboy Sleeps.
Ze maken visuele kunst en dus ook muziek. Dit was al te horen op hun zogenaamde picturebook en ze hebben 2 singles uitgebracht die ook op dit debuutalbum te vinden zijn, namelijk Daniell in the Sea en All the Big Trees.
Misschien nog wel bekender is hun bijdrage aan het Dark Was the Night project: Happiness, dat hier in een iets langere versie te beluisteren valt als openingsnummer van dit titelloze debuutalbum. Een openingsnummer dat gelijk al aangeeft dat we hier te maken hebben met een ambient-achtige sprookjessfeer dat enigszins in het verlengde ligt van grote broer Sigur Rós, maar dat net een stapje verder gaat.
Dromerig zet dit album zich voort in de daaropvolgende 8 tracks.
Normaal heb ik het niet zo heel erg op dit soort muziek en de tracks die ik al kende van dit duo deden me op zichzelf staand ook niet zo heel erg veel. Toch betrapte ik me er op dat het album als geheel wel degelijk wat met me deed. Langzaamaan kwam ik in een soort verdovende toestand, vergelijkbaar met het lome gevoel dat je soms overkomt na een paar glazen heerlijke wijn.....
De strijkers van Amiina versterken dit gevoel alsmede de 'engelenzang' van het Kópavogsdætur koor.
Niet een album dat je zomaar even opzet. Ook niet een album dat geschikt is voor elk moment van de dag. Maar als je het dan op het juiste moment op hebt staan loop je de kans hetzelfde te ondergaan als wat ik ervaarde de eerste luisterbeurt en dat was zeer aangenaam.
Laat de naam Sigur Rós je niet misleiden: fans van hun avontuurlijke kant zullen dit denk ik wel waarderen (en ik geef eerlijk toe daar zelf niet toe te behoren), maar anderen moeten voorbereid zijn op toch een ietwat andere trip dan ze gewend zijn van Jonsi.
Zelf heb ik dit ervaren als een warm bad en ik wil dat graag meerdere malen ondergaan maar ik zal daar dan toch echt het juiste tijdstip zorgvuldig voor moeten uitzoeken.

avatar van De-noir
Hier ga ik maar eens achteraan. Schitterende hoes en het nummer op Dark Was the Night vond ik sowieso wel fijn. Ik ben benieuwd, ondanks dat het kwartje bij Sigur Ros tot nu toe nog nooit helemaal is gevallen

Er is inmiddels wat verwarring hierover. Alex Sommers zelf heeft op last.fm een reactie geplaatst:

AlexSomers wrote:
Hey everyone... This is Alex. I just wanted to write to let you know that Jónsi and I are really happy to have finished an album together... and we are excited to let it go into the world and have a life of it's own. But I wanted to let you know that the leak floating around is only the "rough mixes" of the album. The final "master copy" of the album did not leak... Yet... Hugs, Alex

Je kan je afvragen of dit ook echt zo is maar de hoes is denk ik ook niet kloppend.
Aangezien ikzelf de toevoeger ben denk ik dat het wel zo netjes is om het van de site af te halen. Ook al kan later de hoes wel vervangen worden (voorbeeldfunctie weet u wel ).
Wat mij betreft haalt één van de mods het komend weekend van de site en op die manier weten de stemmers middels dit berichtje wat er mee aan de hand is

Mijn excuses voor de verwarring door deze te vroege toevoeging.

Dat lijkt me het beste. Ik haal alvast de stemmen weg en wijs de stemmers even op dit berichtje.

Op ebay is nu de promo cd te koop met de hoes die nu zichtbaar is.
Ik stel voor te wachten met stemmen totdat de definitieve versie beschikbaar is en daardoor misschien toch ook maar even te wachten met het compleet verwijderen van deze toevoeging.

Het album is nu gewoon te bestellen via sites als b.v. play.com
Ik begin me een beetje af te vragen of de platenmaatschappij niet gewoon spelletjes aan het spelen is en dat die lek gewoon helemaal in orde was (niks 'rough mix').

avatar van alpeko
Nog twee maanden wachten dus... al klinkt hetgeen er nu al is me al erg goed in de oren.

Marko
Als die prachtige hoes maar hetzelfde blijft.

avatar van Urbanoetang
Hrmpf. Gehoord dat Happiness het voormalige Bjalla is - een nummer dat al enkele jaren op het web zwerft. Vraag me af hoeveel van dit nieuwe materiaal daadwerkelijk nieuw is, ipv gerecycled Frakkur-materiaal.

Ik ben zeer benieuwt naar dit album...

avatar van knots
Het album is nu ook al gewoon te koop, bij het platenlabel Parlophone met gewoon deze hoes!
Dus volgens mij heeft onze grote vriend gewoon liggen kwatsen met zn rough mix.
Het klinkt trouwens echt zeer goed.

knots schreef:
Dus volgens mij heeft onze grote vriend gewoon liggen kwatsen met zn rough mix.
Het klinkt trouwens echt zeer goed.

Hij is inderdaad ook bij het label zelf voor te bestellen (release staat daar ook op 20 juli). Hoes klopt en die rough mix geloof ik ook niet en daarom zet ik mijn stem gewoon weer terug

avatar van twelve
Niet onaangenaam om naar te luisteren, maar het mist spanning en diversiteit om te blijven boeien. Voorlopig 3,5*.

Wat lijkt Atlas Song op een uitgesponnen versie van de intro van Takk zeg. :-/

jkbb
Waar haalt die gozer het toch elke keer weer vandaan?

avatar van indie-nerd
heerlijk om jonsi weer heerlijk te horen galmen op Indian Summer

jkbb schreef:
Waar haalt die gozer het toch elke keer weer vandaan?

avatar van Tegid.mzk
Ik geloof dat de artiestennaam Jónsi & Alex is. Het album heet wel Riceboy Sleeps.

avatar van Urbanoetang
Onder andere Last.FM geeft ook Riceboy Sleeps als artiestennaam weer. Als er iets moet worden aangepast is het juist de naam van het album.

avatar van indie-nerd
hopelijk krijgt dit album meer aandacht...is goed voor de nederlander haha

Urbanoetang schreef:

Klopt. Maar als je de gratis download van 'Boy 1904' van de officiële site download, staat er als artiestennaam toch echt Jónsi & Alex. Aan de andere kant staat het nummer 'Happiness' op de Dark Was the Night-cd wel onder de artiestennaam Riceboy Sleeps. Volgens de artiestenbeschrijving op Last FM is 'Jónsi & Alex' "the new, correct name of the artist formerly known as Riceboy Sleeps" (zie hier: Jónsi & Alex – Discover music, concerts, & pictures at Last.fm

Klopt, Tegid.mzk
Ik heb het dan ook aangepast.

avatar van Urbanoetang
Zojuist ook bevestiging gekregen van de officiële website - hoewel deze weer de volledige namen uitschrijven (lees: "jón þór birgisson & alex somers - riceboy sleeps"). Erg verwarrend allemaal, maar Riceboy Sleeps lijkt inderdaad niet de artiestennaam te zijn.

avatar van midnight boom
Zeer benieuwd...

avatar van Tha)Sven
Ik vind de single van de website tegenvallen en redelijk semi-standaard ambient.

avatar van thebestfreaks
De cd is van 'interessant' via 'mooi' naar 'erg mooi' gegaan. Ik hoop dat dat zo blijft, want ik heb net de deluxe editie besteld ....

Ik ben erg benieuwd wat dit gaat brengen. Ik hoop een dezer dagen de deluxe editie te ontvangen. De media bundel die je ontvangt na betaald te hebben bevat de ep all animals en dat smaakt alvast naar meer, veel meer.

Zodra ik hem ontvangen en gehoord heb volgt mijn punt.

avatar van Tegid.mzk
Hier te beluisteren: 3VOOR12 Speler - 3voor12.vpro.nl Het klinkt tot nu toe erg mooi.

avatar van Tegid.mzk
Ik heb zojuist de special edition besteld. Heeft in totaal 44 dollar gekost. Nog niet eens zo duur als je bedenkt wat er allemaal in zit. Zie hier: Jónsi and Alex - Riceboy Sleeps - jonsiandalex.com Ook interessant voor fans van het artwork van het album Takk... van Sigur Rós.

tuktak
wauw een button en een doosje kleurpotloden...