menu

Eminem - Relapse (2009)

Alternatieve titel: Relapse: Refill

mijn stem
3,35 (448)
448 stemmen

Verenigde Staten
Hip-Hop
Label: Aftermath (II)

 1. Dr. West (Skit) (1:29)
 2. 3 A.M. (5:19)
 3. My Mom (5:19)
 4. Insane (3:01)
 5. Bagpipes from Baghdad (4:43)
 6. Hello (4:08)
 7. Tonya (Skit) (0:42)
 8. Same Song and Dance (4:06)
 9. We Made You (4:29)

  met Charmagne Tripp

 10. Medicine Ball (3:57)
 11. Paul (Skit) (0:19)
 12. Stay Wide Awake (5:20)
 13. Old Time's Sake (4:38)

  met Dr. Dre

 14. Must Be the Ganja (4:02)
 15. Mr. Mathers (Skit) (0:42)
 16. Déjà Vu (4:43)
 17. Beautiful (6:32)
 18. Crack a Bottle (4:57)

  met Dr. Dre en 50 Cent

 19. Steve Berman (Skit) (1:29)
 20. Underground (6:11)
 21. Careful What You Wish For * (3:47)
 22. My Darling * (5:20)
 23. Forever * (5:58)

  met Drake, Kanye West en Lil' Wayne

 24. Hell Breaks Loose * (4:04)

  met Dr. Dre

 25. Buffalo Bill * (3:52)
 26. Elevator * (4:52)
 27. Taking My Ball * (5:01)
 28. Music Box * (5:05)
 29. Drop the Bomb on 'Em * (4:48)
toon 9 bonustracks
totale tijdsduur: 1:16:06 (1:58:53)
zoeken in:
avatar van Gloeilamp
2,0


Ik draai Relapse eigenlijk nooit meer. Beautiful blijft wel een geweldig nummer, erg mooi hoe Em zijn verhaal daarin verteld. Verder zijn Underground en Insane ook prima tracks, maar over het geheel gezien was Relapse een grote teleurstelling.

avatar van DarkoMarco
4,0
Zoals al is gezegd, de reacties zijn zo verschillend. Hoewel bij Recovery dit ook is, is het bij dit album een stapje erger.

Wat iedereen gelijkt automatisch doet, is het vergelijk met het oude materiaal. Waar ook al iedereen anders over denkt. Ja het klinkt minder, Eminem probeert zijn oude stijl weer op te pakken... maar dat lukt aan de ene kant weer wel.... maar aan de andere kant ook weer niet.
Het begint al bij zijn stem, het klinkt al totaal niet meer op zijn oude stem. Iets wat bij 'Recovery' weer aardig hersteld is. Maar persoonlijk vind ik hem daar weer wat zeurderig klinken (maar beter). Zoals hurrdurr al zegt; het is wel één geheel! De sfeer blijft het het zelfde, wat echt positief is. Er zijn niet echt singles bij, geen 'Without me's' of 'The way i am's' meer. Want 'We made you' is de grootste flop van de CD samen met 'Must be the ganja'. Toch zijn er wel tracks die er wel bovenuit steken. Dit zijn

- 3Am (een heerlijek duistere beat met videoclip. Eminem is nog even een moordlustige Shady! Samen met de intro, toch wel echt een goede start van het album.)
- 'Insane' (Oké de teksten zijn wat matig, maar de flow en het spitten van zijn tekst op de beat.. poeh!)
- Medicine ball (gewoon een lekkere track, sterke beat).
- Underground (Eminem klinkt gewoon hier zich zelf nog, ramt er op los)
- My Darling (ik vind het echt tof dat de Shady Skit van de Slim Shady EP weer wordt terug gebracht)
- Hell Breaks Loose (zelfde als Medicine Ball)
- Beautiful (Terug naar het verleden)

De skits zijn weer echt geweldig! Maar Eminem haalt het niveau niet meer, Hij probeert het maar het gaat niet meer helemaal. Ook kan het daarom echt verschrikkelijk klinken. Het voorbeeld hiervan is 'Drop the bombs on them', het is echt belachelijk hoevaak 'Boy' word gezegd.

Psycho Shady in het algemeen op het album is wel tof

*3.5

avatar van 'State Of Mind'
4,0
Op het accent na is dit qua lyrics, flow, beats en overall consistent sound eigenlijk een héél goed album.

avatar van René.
3,5
'State Of Mind' schreef:
Op het accent na is dit qua lyrics, flow, beats en overall consistent sound eigenlijk een héél goed album.
Dat dus. Sowieso beter dan Recovery.

avatar van 'State Of Mind'
4,0
Eigenlijk is het alles wat Recovery niet is, the total opposite. Dit had een modern day Slim Shady LP 2 kunnen zijn.

Het grappige is dat ik enorm teleurgesteld was toen ik Relapse hoorde (door het accent), en heb het toen eigenlijk verwaarloosd. Op het moment dat Recovery dropte was ik zo blij dat het accent weg was, dat ik het ten onrechte de hemel in heb geprezen. Eigenlijk is Recovery qua beats en lyrics alles wat ik niet wil horen van Eminem, en is Relapse alles wat ik wil horen van Eminem qua beats, flow en lyrics.

4,0
Dr. Dre, Alleen door de beats kan ik dit album eindeloos draaien.

avatar van Holla
4,0
Heerlijk, sommige van de beats op dit album. Overigens vind ik de intro een briljante binnenkomer als skit! Kan wel genieten van wat van die autotune her en der. Heerlijk album, alleen die eerste track is echt een slechte... Overigens is Bagpipes from Bagdhad wel enorm lekker

avatar van Kill_illuminati
Gisteren Beautiful herontdekt, wat een geweldig nummer is dat toch. Is toch een onvervalste Eminem klassieker.

avatar van Holla
4,0
Kill_illuminati schreef:
Gisteren Beautiful herontdekt, wat een geweldig nummer is dat toch. Is toch een onvervalste Eminem klassieker.


Dat deel ik zeker met je! Op dit album niet helemaal thuis vind ik, maar toch top dat ie erop staat!

avatar van MDRAIJER
3,5
Must be the Ganja is een heerlijk nummer wat het hele album voor mij met een halve punt verhoogt. 3,5* dus.

avatar van Weirdo Wizzy
4,5
Wat blijft dit toch een heerlijk album. Wat mij betreft nog steeds tweede beste (nipt achter de slim shady lp). We Made You, Crack A Bottle en Beautiful waren logische singles maar gaven wel een beetje een verkeerde indruk van het album (al is laatstgenoemde wel door mij aangevinkt).

Het hele album is namelijk wat donkerder. Hij had de voorgaande jaren wat last van een pillenverslaving en dat is duidelijk terug te horen op Relapse. De teksten mogen dan wat minder inhoud hebben als eerder werk, hij komt wel enthousiast en dat telt hier voor mij. Dr. Dre presteert hier ook uitstekend. Sowieso een pluspunt dat hij het hele album zo'n beetje geproduceerd heeft. Het geeft het album een karakteristieke en ook wel donkere sound.

Eminem zelf vind ik hier nog niet zo geforceerd rappen als dat hij later zou doen. Zijn flow hier is nog steeds geweldig (Medicine Ball ) . Ik vind zijn stemgebruik - wat vele mensen wat tegenstaat - juist vet. Het geeft de nummers iets vervreemdend of cartoonesk.

avatar van Yestsida
4,0
Zonder het accentje had ik dit album misschien nog hoger beoordeeld. Eminem rapt ontzettend sterk en de producties van Dr. Dre zijn bijna feilloos te noemen.

Waar Encore een aantal missers kende is dat hier gelukkig niet het geval. Leuke tracks met als hoogtepunten 3 A.M., Bagpipes from Baghdad, Medicine Ball, Stay Wide Awake, Old Time's Sake, Beautiful, Crack a Bottle en Underground.

De hoogtepunten van Refill zijn de posse cut Forever en Taking My Ball. Dit projectje telt wel één misser: Elevator.

Eerst stond deze LP op 3,5*, vooral door het accent. Aangezien het accent vergeefbaar is en de andere facetten uitstekend uitgevoerd zijn gaat deze naar 4*.

5,0
Top album!

5,0
Waar kan ik relapse kopen op cd met de 2 bonus tracks my darling en careful what you wish for?

avatar van MJ_DA_MAN
3,0
LastKing schreef:
Waar kan ik relapse kopen op cd met de 2 bonus tracks my darling en careful what you wish for?
Die tracks zijn volgens mij alleen digitaal te verkrijgen.

avatar van Funky Bookie
3,5
Eminem is terug en dat is op zich goed nieuws. Nadat op Encore het niveau niet al te consistent is, is dat op Relapse geen probleem. Alles is ruim voldoende, zonder een echte uitschieter.
Ik vind het album wel wat lang duren, maar als dat echt vervelend dreigt te worden komt de allerbeste track van het album: Underground.
Dit is een echte Eminem die helemaal losgaat en ervoor zorgt dat je een heel positief gevoel aan het album overhoudt, ondanks dat je zojuist naar de afkicktherapie van mijnheer Mathers hebt geluisterd.

Dat is gelijk het grootste probleem van dit album. Em misbruikt ons om zijn shit van zich af te rappen. Op zich is dat prima, maar het wordt hier wat saai.

avatar van Nr.4
3,5
Haha die teksten op deze zijn zo over de top gruwelijk, heb het toch weer met veel plezier zitten luisteren vandaag. Zieke geest, dope album, erg ondergewaardeerd over het algemeen vind ik.

avatar van frolunda
3,5
Bevalt me een stuk beter dan voorganger Encore dat uiteindelijk toch maar een middelmatig Hiphop album was.Op Relapse staan staan tenminste flink wat vette nummers in de vorm van onder meer Underground,My Mom,Insane en Stay Wide Awake terwijl er ook nog een hele hoop vrij aardige songs opstaan en,in verhouding niet al te veel vullers.
Ook staat Eminem hier vrij geïnspireerd te rappen met over het algemeen goede en lekker controversiële teksten.Verder is de productie vrij goed en luistert het album prima weg al had het voor mij wel iets korter gemogen.Was de totaalkwaliteit ook wel ten goede gekomen denk ik.
Het niveau van zijn eerste drie albums wordt weliswaar ook hier opnieuw niet gehaald maar als een soort van "revanche" album is Relapse zeker geslaagd te noemen.
Goed.....en benieuwd hoe het hierna verder gaat.

avatar van Jensiebo
5,0
die rijmschema's in Stay Wide Awake

avatar van Jensiebo
5,0
de producties op dit album zijn super. Waar iedereen jaren heeft gewacht op Dre's ''Compton'' album en die toen die uit kwam erg veel aandacht heeft gekregen vind ik dat Compton album gewoon prut en heeft Dre hier 6 jaar later gewoon een album afgeleverd met dikke/dope producties. Naar Releapse is op Crack A Bottle en We Made You na wellicht wat weinig aandacht uit gegaan

avatar van Weirdo Wizzy
4,5
En dat zijn dan naar mijn idee ook nog eens de minste nummers van het album. En wat gaat hij hier voor de rest weer heerlijk all-out. Geflipte teksten en wederom fantastische beats van Dr. Dre die de raps ook nog eens perfect aanvullen. De man moest even bijkomen van een apotheek aan pillen die hij door de jaren had weggeslikt en moest even nodig de demonen van zich afschudden.

Zelf vind meneer Mathers het achteraf bezien maar een zwaar kutalbum geloof ik haha.

avatar van Nr.4
3,5
Een grote herhalingsoefening, maar op zich blijft het wel een geslaagde voor mij. Na z'n eerste drie platen is dit de enige waar ik nog om kan lachen, m'n hoofd automatisch van gaat knikken en waar ik me niet door poprefreintjes of een bak vol b-producties hoef te ploeteren. Aan de andere kant, als ik dan ga denken welke track van Relapse ik nou echt graag vaker zou horen, is dat toch maar een kort lijstje.

Rudi1984
Stiekem is dit toch gewoon uitgegroeid tot m’n favoriete Em, hoe briljant veel van zijn overige werk ook is. Na al die jaren kan ik er nog steeds enorm van genieten, met name van de eerste helft en dat fantastische laatste kwartier.

Sowieso blijft het heerlijk om zijn discografie eens in de zoveel tijd integraal door te ploegen. Zo uit m’n hoofd is hij ook de enige artiest uit m’n jeugd die achteraf nog beter bleek dan ik als tiener doorhad.

avatar van Weirdo Wizzy
4,5
Na Encore was de koek duidelijk op en kon Eminem zich op andere zaken storten, zoals het leeg snoepen van een apotheek met alle gevolgen van dien. De reacties op dit 'comeback-album' zijn altijd vrij wisselend geweest. Hoewel ik bij het uitkomen hiervan ook niet gelijk overtuigd was is deze Relapse echt een groeier gebleken. Voor mij zijn de grote drie dan ook MMLP, SSLP en Relapse.

Dit album onderscheidt zich vooral door zijn wat surrealistisch, duistere sfeer. Het gaat dan iets minder om de lyrics an sich hier maar Eminem doet zijn verhaal alsof hij rechtstreeks uit een jaren 80-horrorfilm is weggelopen. De horror-verwijzingen zijn dan ook zeker aanwezig. Ik vind dit hele concept persoonlijk heel vet uitgewerkt en dit blijft dan ook een speciaal album voor mij en met de meeste herkenning. En verder heb ik de wisselende reacties ook nooit zo goed begrepen. Ik bedoel: allemaal harde beats van Dr. Dre, Eminem, een keiharde diss naar zijn moeder en Christopher Reeves. Wat wil een fan nog meer?

Bijzonder portret dit en de titel dekt de lading van dit album perfect.

avatar van MIAB
3,5
Ik heb moeite om dit album door te komen. En dat is eigenlijk alles wat ik erover kwijt wil. 2,5*

2. 3 A.M. (5:19)  3,0
3. My Mom (5:19) 3,0
4. Insane (3:01) 3,5
5. Bagpipes from Baghdad (4:43) 2,5
6. Hello (4:08) 3,0
8. Same Song and Dance (4:06) 2,5
9. We Made You (4:29)  3,5
10. Medicine Ball (3:57) 3,0
12. Stay Wide Awake (5:20) 3,5
13. Old Time's Sake (4:38) 3,0
14. Must Be the Ganja (4:02) 2,5
16. Déjà Vu (4:43) 2,5
17. Beautiful (6:32)  2,5
18. Crack a Bottle (4:57)  3,0
20. Underground (6:11) 2,5

avatar van MIAB
3,5
Oké.. de moeite is nu blijkbaar een stuk minder. Een vol punt erbij. 3,5*
Het blijft toch bijzonder hoe muziek soms een stuk minder valt en later opeens goed.

3 A.M. (5:19) --- 3,5
My Mom (5:19) --- 3,5
Insane (3:01) --- 3,5
Bagpipes from Baghdad (4:43) --- 3,0
Hello (4:08) --- 3,0
Same Song and Dance (4:06) --- 3,0
We Made You (4:29) --- 4,0
Medicine Ball (3:57) --- 3,5
Stay Wide Awake (5:20) --- 3,5
Old Time's Sake (4:38) --- 3,5
Must Be the Ganja (4:02) --- 3,5
Déjà Vu (4:43) --- 3,0
Beautiful (6:32) --- 4,0
Crack a Bottle (4:57) --- 3,5
Underground (6:11) --- 3,0

avatar van Juul1998B
4,5
Imo het meest diepgaande en consistente album van EM.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:23 uur

geplaatst: vandaag om 10:23 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.