Het zwarte album van Prince. Terwijl Prince in Europa dankzij de SOTT tour tot grote hoogte was gestegen, vonden ze het in Amerika allemaal wat minder worden. Hij zou o.a. zijn (zwarte) funkroots teveel verloochenen. Vanuit die emotie maakte Prince dit album dat met een volledig zwarte hoes zonder vermelding van artiest op de markt zou komen. Naar verluidt onder invloed van drugs kwam Prince tot inzicht en liet hij de release tegenhouden. Een deel van de voorraad vond echter toch zijn weg naar buiten en hiermee werd 1 van de beroemdste bootlegs uit de popgeschiedenis geboren. De release werd vervangend door het spirituele Lovesexy, maar daarover meer bij dat album.
In 1994 werd het album alsnog uitgebracht, maar stijlmatig hoort het helemaal in 1987. Thematisch en door de muzikanten klinkt het in 1994 in de verkeerde tijd. De originele titel was "Funk Bible" en dat is het echt geworden. Een echte Funk U naar zijn criticasters zoals hij later met PFUnk nog eens naar zijn fans zou maken.
Meer info over dit album vind je
hier
Le Grind
We beginnen gelijk goed loodzware funk met typische Prince teksten. Mocht je ooit twijfelen welk ritme je heupen moeten hebben, hier is de gouden tip.
Cindy C.
Naar verluidt had Cindy Crawford ooit de euvele moed om niet in te gaan op de avances van Zijne Paarse Hoogheid en dit nummer is het resultaat, waar Cindy C. een hoer is die hij graag betaalt voor bewezen diensten. Dit alles in dezelfde heerlijke funkbeat als Le Grind.
Dead on It
Hip-hop was da bomb, maar Prince moest er hier nog niets van hebben. Later is hij daarin bijgedraaid wat eigenlijk heel logisch is, omdat hip-hop rechtstreeks is onttrokken aan de funk. Op deze track krijgen de rappers een echte dis van Prince, zo zijn ze tone deaf (met verkleerde klemtoon) en houden ze zich alleen maar bezig met uiterlijk vertoon. Prince is heel goed als hij kwaad is en dat is op dit nummer goed te horen.
When 2 R in Love
Schitterende ballad die na het terugtrekken van dit album op Lovesexy zou belanden. Daar past het nummer veel beter, hier is het een dissonant die de vaart op een verkeerde manier uit het album haalt.
Bob George
Briljante plaat. Prince speelt een pooier die een muziekmanager afmaakt, verpakt in schitterende zelfspot. Tijdens de Lovesexy tour sloot dit nummer met de dood van Bob het Rude Boy deel van de show af om over te gaan in het spirituele deel.
Superfunkycalifragisexy
Clintonesque titel, maar voor mij het nummer dat de halve ster aftrek veroorzaakt. Het is mij net niet smerig genoeg en ik mis een goede gitaar.
2 Nigs United 4 West Compton
Instrumentaal nummer dat terecht vergeleken wordt met Zappa nummers. Hele lekkere jazzloopjes gemixed met funk. Heerlijke track.
Rockhard in a Funky Place
Om even aan te geven dat de teksten nog altijd niet te netjes hoeven: "I hate 2 C an erection go 2 waste". Voeg daarbij de heerlijke funk met een venijnig gitaartje en de pret is compleet.
Al met al wederom een briljant plaatje van deze man die in deze periode niets fout kon doen.