Prince - The Black Album (1987)

Funk / Soul
Label: Paisley Park

1. Le Grind (6:44)
  2. Cindy C. (6:15)

met Cat Glover

3. Dead on It (4:37)
  4. When 2 R in Love (3:59)
  5. Bob George (5:36)
  6. Superfunkycalifragisexy (5:55)
  7. 2 Nigs United 4 West Compton (7:11)

met Cat Glover

8. Rockhard in a Funky Place (4:31)
zoals het hoort.

aERodynamIC schreef:

Ja.

Releasedatum zou volgens mij 1 december 1987 zijn, het jaar nog van Sign 'O' the Times. Daarvoor werd als ik het goed heb toch gedacht aan een dubbelaar met Lovesexy? De dark side en de lichte kant of zoiets.

avatar van lennon
En feitelijk zat er tussen parade en SOTT ook nog een album : the dream factory..

Mooie tijden..

lennon schreef:

Mooie tijden..

En dankzij een eerdere tip van lennon heb ik the Dream Factory inmiddels. Voor diegenen die 'm nog niet hebben: ga daar eens achteraan!

avatar van Funky Bookie
Dream Factory had eignelijk SOTT moeten zijn en voor mij was dat in die tijd een album geweest waar het hele oeuvre van The Beatles bij verbleekt was.

Zo: dat is nog eens een duidelijk statement op deze vroege morgen Funky Bookie!

avatar van goldendream
En meteen een overdrijving waar velen van bleek worden.

avatar van lennon
Voor diegene die hoopten op de heruitgave op vinyl van dit album... slecht nieuws; juist deze is van de lijst gehaald door warner en zal dus niet meer komen.
De rest van de heruitgave komen nog wel maar zijn ook in een ander tijdschema geplaatst. De reden van het weghalen van dit album is niet bekend.

avatar van Funky Bookie
En ik sta achter mijn woorden. Ik behoor bij de grote groep die SOTT op 1 in zijn Top 10 heeft staan. Dus het is voor mij het beste album dat is uitgebracht.
Dream Factory is beter!

avatar van goldendream
Ik heb ook alle respect voor je mening en bedoelde het niet negatief. Ik apprecieer Prince steeds meer en meer, maar moet wel het kaf van het koren scheiden. Wanneer er rapachtige invloeden zijn, haak ik helemaal af. Mijn mening is natuurlijk even subjectief.

avatar van Funky Bookie
Altijd leuk afwijkende meningen.

avatar van goldendream
Even nachecken of ik het goed zie: dit album moest na SOTT en voor Lovesexy komen, maar de geplande release is niet doorgegaan. Pas in 1994 verscheen het album.

Hetzelfde gebeurde met 'The Truth': gepland voor 1997 en cancelled. Later opgevist via 'Crystal Ball' in 1998.

En een beetje hetzelfde voor 'Kamasutra': dat zag alleen het levenslicht op cassette in 1997 en werd later opgevist op cd via 'Crystal Ball' in 1998.

Daarmee zijn het 3 albums die vroeger voorzien waren, maar pas later verschenen.

En daarmee onderscheiden ze zich van 'Chaos' (1996), 'Crystal Ball' (1998), 'The Vault' (1999), 'Chocolate' (2004) en 'Slaughterhouse' (2004), want die bevatten onuitgegeven oude nummers die niet gepland waren vroeger op een album te verschijnen.

Help me out here, lennon, aero en funky bookie!

goldendream schreef:

Help me out here, lennon, aero en funky bookie!

Helaas niet helemaal waar. Vooral Crystal Ball en the Vault bevatten opnames die al eens eerder uitgebracht hadden kunnen worden.

Ik heb de ideale site voor je: hier kan je echt veel leuke en nuttige info vinden: Prince Vault - princevault.com

avatar van goldendream
Inderdaad heb ik me mis uitgedrukt aangezien bv. 'Crystal Ball' nummers bevat van nooit verschenen albums als 'Dream Factory'.

Het verschil is eerder dat 'The Black Album', 'The Truth' en 'Kamasutra' later verschenen zoals ze oorspronkelijk bedoeld waren, waar 'Chaos', 'Crystal Ball', 'The Vault', 'Chocolate' en 'Slaughterhouse' geen volledig album weergeven zoals het kon uitgegeven zijn en eerder een allegaartje van nummers uit diverse periodes bevatten.

Ben ik nu juist?

yep.

avatar van goldendream

Sorry voor de vele vragen, maar als ik me ergens in verdiep, wil ik het grondig kennen.

goldendream schreef:

Is alleen maar leuk toch? Geen probleem! Daarom is die site zo handig die ik doorgeef! Super veel weetjes over allerlei nummers.

lennon schreef:

Heb ik ook al eerder gedaan maar blijkbaar wordt er niet veel mee gedaan. Dat is jammer, want daar staan gewoon alle antwoorden

avatar van goldendream
Dank voor de tip. Ik kijk de laatste tijd wel eens op die site, net als op de site goldiesparade. Alleen is de tijd soms kort om zoveel info te verwerken en probeer ik via MuMe vlugger aan antwoorden te raken. Beetje lui soms. Maar veel dank aan allen die licht in de duisternis schenken!

goldendream schreef:

Ik wilde het niet zeggen maar ging er al van uit

Maar hoe komt deze interesse ineens? Ik snap dat er interesse ontstaat in de albums, maar ook al deze info? Dat vind ik best bijzonder eigenlijk (daar zou ik bij andere artiesten nou weer te lui voor zijn).

avatar van goldendream
Tja, het is een afwijking van mij.

Als ik een artiest wil leren kennen, wil ik dan ook zoveel mogelijk weten. Prince kende ik alleen van zijn hits, het laatste nummer dat ik me herinnerde, was 'The Holy River'. Sinds vorig jaar ben ik begonnen de albums te leren kennen en dat deed ik tot en met 1996. Toen was ik het beu. Nu heb ik de draad weer opgenomen en zit ik dus volop in de periode 1997-2004. Ik vind het dan belangrijk om te weten dat bv. 'Crystal Ball' geen gewoon nieuw album is, maar een album met onuitgegeven nummers. De geschiedenis van het gelijknamige nummer ten opzichte van SOTT ... Boeiend toch allemaal!

Wat ik ook nog zoek, is een allesomvattende documentaire van Prince, maar die blijkt niet te bestaan.

avatar van Funky Bookie
klopt die bestaat niet. Er komt er volgend jaar 1.

Boeiend toch allemaal!

Absoluut en je hebt dan ook niet voor de makkelijkste artiest gekozen op dat vlak

Ook ik hoor en lees nog regelmatig dingen waarvan ik verbaasd sta te kijken.

avatar van goldendream
Over die documentaire: ik las ook ergens dat die er komt, maar hoe goed zal die zijn? Hoe volledig? Iets zoals 'Anthology' van The Beatles zou wel mogen, maar reeksen van dat niveau over muzikanten zijn zeldzaam.

Dat verwacht ik niet.
Veel neuzen op internet helpt echter wel.
Er is nog geen documentaire geweest waar veel intimi inzaten. Inmiddels is er echter een grote groep intmi die wel intervies heeft gegeven en daar komt mooie info uit.
Kijktip 1: Susan Rogers Een hele zit, maar zeer interessant.

avatar van matthijs
Ik vond en vind Around The World en Purple Rain geweldig, en daarna (op afstand) Parade, Lovesexy , NPG, Diamonds and Pearls. Daartussenin past chronologisch deze Black Album, maar kwalitatief niet: klinkt vooral als een verzameling matige b-kantjes.

matthijs schreef:

Dit zijn geen b-kantjes. Hier zoekt Prince de harde funkkant van zijn muziek op. Dat mag jou natuurlijk niet bevallen, maar het heeft niets van doen met b-kantjes. Suggestie: zet deze plaat eens hard aan als je chagrijnig bent.

avatar van blur8
En bedenk dat theBlackAlbum & LoveSexy eigenlijk bij elkaar horen, als tegenpolen.
Ik beschouw ze als n eenheid, een dubbel album zelfs.

avatar van Funky Bookie
Ze horen inderdaad als ying en yang bij elkaar, maar zo zijn ze natuurlijk nooit bedoeld. The Black Album was een agressieve reactie op de kritieken die Prince kreeg. Later kwam hij tot inkeer (al dan niet onder invloed van XTC) en vond hij de toon te negatief en zou het een "slecht testament" zijn als hij ineens dood zou zijn. Het vervangende album werd uiteindelijk Lovesexy, dat mede door de invloed van Ingrid Chavez een zeer religieus album werd.

avatar van Minneapolis
Funky Bookie schreef:

Dat heb ik ook gelezen. Ik vind het wel ongebruikelijk dat een 26 jarige artiest in de bloei van zijn leven al met zijn vergankelijkheid bezig is.

Wat stijl betreft vind ik ze overigens niet totaal tegengesteld. The black album is weliswaar funkier en minder gepolijst, maar nummers als Lovesexy en Dance on (geweldig) zijn ook lekker vreemd en funky. Eye no vind ik qua geluid ook niet zo ver van deze plaat af staan. En dan is er natuurlijk When 2 r in love (wat dan wel het buitenbeentje is van The black album).
Ondanks de witte hoes vind ik Lovesexy toch een nacht plaat. Maar dat is puur het gevoel dat ik er bij heb. Misschien ook door nummers als Anna Stesia en Positivity. De tegengesteldheid betreft dan ook vooral de inhoud. Prince heeft grotere stijl omslagen gemaakt met opvolgende platen. Van Purple Rain naar Around the world bijvoorbeeld.