Madonna - True Blue (1986)

Label: Sire

1. Papa Don't Preach (4:29)
  2. Open Your Heart (4:13)
  3. White Heat (4:40)
  4. Live to Tell (5:52)
  5. Where's the Party (4:21)
  6. True Blue (4:18)
  7. La Isla Bonita (4:02)
  8. Jimmy, Jimmy (3:55)
  9. Love Makes the World Go Round (4:35)
  10. True Blue [The Color Mix] * (6:39)
  11. La Isla Bonita [Extended Remix] * (5:25)
avatar van musicfriek
Maar liefst 4 hits scoorde Madonna in 1986, in de charts was dit echt haar jaar. Tracks 1, 4 en 6 kwamen allemaal hoog in de top 100 over dat jaar. Ook Borderline stond bij de beste 10 genoteerd, maar is niet op dit album terug te vinden. Dat nummer is trouwens wel mijn favoriet van haar uit de jaren 80 tijd. Heerlijke meezinger blijft dat!

La Isla Bonita werd in 1987 pas een hit, net zoals Open Your Heart. Live to Tell is een van haar mooiste ballads, wou dat ze meer nummers als deze gemaakt had. Jeugdsentiment speelt een hele grote rol hier bij mij, dus waardeer deze op naar 3,5*

De hoes vind ik een van haar mooiste, een klassieker onder de hoezen

avatar van dazzler
TRUE BLUE 1986

Het ware blauw van de de heilige maagd in 9 songs.
Qua hitstatus is dit ongetwijfeld Madonna's bekendste album.
Maar liefst vijf singles schopten het wereldwijd tot megahit.

Het begon nochtans een beetje merkwaardig met de volwassen ballad Live to Tell.
Die draagt menig Madonna fan vandaag nog steeds hoog in het vaandel, maar de single
kwam vlak na haar internationale doorbraak als maagd met het Like a Virgin (1984) album.

Live to Tell ademt een grandeur uit die wat haaks stond op haar imago.
De singlehoes toont Madonna dan ook met iets meer diva allures.
Een ballad die mij echter nooit echt heeft weten te raken.

Plaatkant 1 en plaatkant 2 (want zo was dat nog anno 1986) openen telkens uitgekiend
met twee singlekandidaten en gaan verder met nummertjes die veelvuldig op de b-kantjes
waren terug te vinden (White Heat en Jimmy Jimmy zitten dan ook meermaals in mijn collectie).

Met Papa Don't Preach vocht Madonna in juli 1986 om de eerste plaats
tegen The Edge of Heaven, de zwanenzang van Wham!. In dat moedige lied
bekent de ik-figuur haar tienerzwangerschap aan vaderlief en besluit ze om dat kind,
(baas in eigen buik en alle mogelijke schande ten spijt) toch maar mooi te houden.

Met dit initiatief stak Madonna miljoenen meisjes een hart onder de riem en droeg ze,
veel meer dan met haar latere seksposes, bij tot de nieuwe emancipatie. Madonna werd,
haar naam indachtig, een icoon. Alleen daarom al een belangrijk, maar ook een mooi liedje.

Met True Blue steeg de zangeres voor een derde keer kaarsrecht naar de top
van de hitparades. Het nummer dook jarenlang nog op in een non-stop MTV programma.
Maar ondertussen mag dit nummer tot haar minst inspirerende hits gerekend worden.

Dan toch liever de smeekbede Open Your Heart waarmee Madonna zich
wijdbeens in de televisieclip aan het publiek toonde. Haar onstilbare honger
naar het predicaat filmster zou haar nog lang blijven achtervolgen. De beste films
waarin ze ooit speelde waren echter haar eigen videoclips ... dat was en is haar medium.

Het was wachten op de lente van 1987 vooraleer ook La Isla Bonita op 7" de wereld veroverde.
Dat zomerse liedje had blijkbaar tijd nodig om te ontluiken. Heel wat singles van Madonna
werden trouwens lichtjes hermixt vooraleer ze op single verschenen. Dat maakt dat
de originele single versies van de songs heel moeilijk op CD te vinden zijn.

Haar bekendste verzamelaar, The Immaculate Collection (1990)
stak al die hits in een nog nieuwer jasje en latere verzamelaars gebruiken die 1990 remix
of de albumversie als uitgangspunt. Ooit verschenen haar singles in een box op CD en die versies
heb ik ooit van het net geplukt. Ze klinken vaak frisser dan de albumversies of de 1990 versies.
Jammer dat de remaster van een tijdje geleden zich beperkte tot twee extended bonustracks.

Ik geef dit album 4 sterren omdat van Madonna in 1986 vers hitparadevoer werd verwacht.
In met die milde gedachte in het achterhoofd scoort True Blue hoog: perfect staaltje 80s pop.