Air - The Virgin Suicides (2000)

Frankrijk
Score
Label: Virgin

1. Playground Love (3:34)

met Gordon Tracks

2. Clouds Up (2:00)
  3. Bathroom Girl (2:28)
  4. Cemetary Party (2:39)
  5. Dark Messages (2:56)
  6. The Word 'Hurricane' (2:35)
  7. Dirty Trip (6:15)
  8. HighSchool Lover (2:45)
  9. Afternoon Sister (2:24)
  10. Ghost Song (1:54)
  11. Empty House (3:00)
  12. Dead Bodies (2:10)
  13. Suicide Underground (5:49)
  14. Bathroom Girl [Demo] * (4:14)
  15. Playground Love [Vibraphone Version] * (3:50)
avatar van adri1982
Onlangs kocht ik dit album bij een platenmarkt, aan het Burgermeester Loeffplein in 's-Hertogenbosch.

Mooi Album, ondanks dat deze 'Virgin Suicides' een soundtrackalbum is. Het klinkt zeer experimenteel en heeft iets weg van het (toch nog wat mooiere) '(Soundtrack From the Film) More' van Pink Floyd. Dit mede, omdat beide albums een dramatische achtergrond ('More' gaat het over een Duitse jongeman en een Amerikaans meisje, die experimenteren met seks en drugs, maar wat een van de twee fataal wordt door drugsverslaving. 'Virgin Suicides' is een dramatisch en schokkend verhaal over het isolement van vier Lisbon-zusjes, veroorzaakt door de afsluitende levenshouding van hun ouders, nadat een vijfde zusje zelfmoord heeft gepleegd). Beide albums zijn op deze site trouwens behoorlijk ondergewaardeerd.

Over dit album; 'Empty House' vind ik zelf echter een beetje lijken op 'Watch It' van Space Art. Nicolas Godin en Jean-Benoît Dunckel moeten in de Eind Jaren '70 wel naar die muziek van die synthesizerband hebben geluisterd, dat kan nauwelijks anders vermoed ik. Ook heeft 'Suicide Underground' wel wat weg van vertellingen van John Forst op het album 666 van Aphrodite's Child (1971), zoals 'The Lamb'.

De sterkste nummers op deze soundtrack 'The Virgin Suicides' vind ik toch wel; Playground Love' (heeft een zoetsappige passage, maar de saxofoonsolo doet mij wel denken aan 'Rendez-Vous part 6' van Jean Michel Jarre die toch wel zeer dramatisch is), 'Bathroom Girl/Cemetery Party/Afternoon Sister' (het klinkt als flashbacks in de film), 'Dirty Trip' (verreweg het beste nummer van dit album) en 'Dead Bodies'.

Heel mooi album dit, maar voorlopig een 4,0*.

avatar van BoyOnHeavenHill
Ik leerde dit album kennen vèr voordat ik de film ooit zag, maar dat was wat mij betrof geen enkel punt omdat ik de nummers gewoon stuk voor stuk en zonder uitzondering sterk, beklemmend en spookachtig mooi vond. Toen ik later de film zag vond ik die een beetje tegenvallen, maar terwijl de beelden daarvan grotendeels zijn weggezakt is de soundtrack volledig overeind gebleven. Het probleem dat ik heb met veel apart (dus los van de film) beluisterde soundtracks is dat er zo vaak sprake is van een beperkt aantal thema's die in steeds verschillende arrangementen en sferen terugkomen, zodat ik bijvoorbeeld een soundtrack van 50 minuten voor mezelf terug kan brengen tot een 10 minuten lange compilatie van de beste versies van elke thema. Van de (toegegeven, weinige) soundtracks die ik ken lijden de meeste aan dit euvel, maar Ryuichi Sakamoto's Merry Christmas Mr Lawrence is een uitzondering omdat daar elk muziekstuk –herhaald thema of niet– sterk is, en voor The virgin suicides geldt wat mij betreft hetzelfde: ik vind het hele album van a tot z sterk, beklemmend en spookachtig mooi, nog steeds, en dus ook los van de film. De orgeltjes, xylofoons en geluidseffecten vragen natuurlijk om de meeste aandacht, maar het lekkere en geweldig klinkende drumwerk en de soepele baspartijen zijn voor mij daarbij even belangrijk.
        Tot slot, niemand hier vermeldt het, dus doe ik het maar even: op de Engelse wikipedia lees ik een leuk feitje dat wordt bevestigd door MusicMeter. Wanneer ik in bovenstaande tracklisting bij het eerste nummer op Gordon Tracks klik, blijkt dat een pseudoniem te zijn van Thomas Mars, de zanger van de Franse band Phoenix (mij persoonlijk onbekend, maar hun zes albums hebben hier op MusicMeter samen 761 stemmen).