Sonata Arctica - The Days of Grays (2009)

Finland
Label: Nuclear Blast

1. Everything Fades to Gray [Instrumental] (3:06)
  2. Deathaura (7:58)
  3. The Last Amazing Grays (5:40)
  4. Flag in the Ground (4:08)
  5. Breathing (3:55)
  6. Zeroes (4:23)
  7. The Dead Skin (6:14)
  8. Juliet (5:59)
  9. No Dream Can Heal a Broken Heart (4:33)
  10. As If the World Wasn't Ending (3:49)
  11. The Truth Is Out There (5:03)
  12. Everything Fades to Gray [Full Version] (4:32)
  13. In the Dark * (5:21)
  14. Nothing More * (3:58)
  15. In My Eyes You're a Giant * (4:42)
avatar van Scython
Kan niet wachten op deze plaat. Ben benieuwd waar ze nu weer mee komen. Unia vond ik zelf geweldig dus als het weer complex is hoor je mij niet klagen

avatar van JacoBaco
Ik ben ook zeer benieuwd.

Maar Scython, deze is minder complex en het is ook geen back to the roots album. Ze blijven dus wel meer in de stijl van Unia, alleen het schijnt een nogal donker album te worden. Op The Days of Grays wederom weer veel zang en melodie. Wat we dus van hun gewend zijn.

Nog een paar weken voor de nieuwe single!!

avatar van Scython
Nou, hier is 'n goede beschrijving van elk nummer: LAST WEEKEND'S AMAZING HAZE | Terrorizer.com

Dus eigenlijk 'n beetje van alles, maar dan met 'n donkerder sfeertje. 'No Dream Can Heal A Broken Heart' wordt waarschijnlijk m'n favoriete nummer als het in de stijl van WPBO is.

avatar van JacoBaco
Hey, dat is een interessant linkje.

WPBO is een briljant nummer. De eerste 2 albums lijken op elkaar vind ik. Met Winterheart's Guild kregen ze al een iets ander geluid en met Reckoning Night begonnen ze al wat meer te neigen naar wat nu uiteindelijk Unia is.

En als dit aankomende album een soort mix is van hun eerdere werk, dan ben ik helemaal gelukkig. Althans, daar ga ik vanuit.
Voor mij heeft SA nog nooit een slecht album gemaakt. Al moest ik wennen aan Unia, maar daar heb ik inmiddels geen problemen meer mee.

avatar van Metalhead99
Unia was inderdaad even wennen, en begint nu pas een beetje lekker in de oren te klinken vind ik. Ik ben benieuwd wat ze ons met deze cd gaan brengen.

avatar van Phoebe318
Ik ben erg benieuwd. De samples klinken lekker, de making of Flag In The Ground hebben me al helemaal nieuwsgierig gemaakt!

Ja, die bedoelde ik.
Nu nog even wachten tot september, maar ik denk dat het het wachten wel waard is.

avatar van JacoBaco
Ik ga ze in elk geval zien op Lowlands volgende week.
en ik heb ook het idee dat de nieuwe CD erg goed word.

avatar van jasper1991
het oogt wel een beetje duister allemaal, op zich niet erg maar ik hoop wel dat de nummers weer lekker in de oren klinken zoals op de eerste vier cd's en niet zo hyperactief meer zijn zoals op dat bloedk*nkerunia.

er is niets mis met complexe muziek, ik houd ook van bands als dragonforce, dream theater, arcturus etc. etc. maar de poging van sonata arctica is toch diep triest te noemen imo

avatar van JacoBaco
Het klopt dat het donkerder wordt.

En 1 van de bandleden heeft gezegd dat het niet zo complex zal zijn als Unia, dus daar is je eerste echte meevallertje alvast. Ze gaan wel een beetje door in dezelfde lijn als Unia, maar het wordt geen 2e Unia.

Ik denk dat dit een hele afwisselende plaat gaat worden met een paar nummers die oud en vertrouwd aanvoelen, maar natuurlijk ook de rustige, Unia achtige nummers en natuurlijk wat verfrissends.

Kortom een combinatie van al het werk dat Sonata Arctica heeft voorgebracht de afgelopen 10 jaar.

avatar van Phoebe318
Als dat daadwerkelijk zo is, dan ga ik zeker genieten van dit album!

De making of Flag In The Ground maakt me zo nieuwsgierig, wat je hoort van het nummer klinkt mij zo goed in de oren!

jasper1991 schreef:

Unia was eens wat anders, maar een zeer goed album over het algemeen. Je hoeft iets niet 'diep triest' te noemen als het je zelf even niet aanstaat.

avatar van andnino
Promoversie is al even binnen hier, kom er morgen aan toe.
Ik laat me verrassen

avatar van JacoBaco
Ja, kom morgen hier even verslag uitbrengen.

Ik heb hier een link waar je fragmenten kan beluisteren van alle nummers.
Zo te horen wordt het toch een heel rustig album.

Amazon.com: The Days of Grays: Sonata Arctica: MP3 Downloads

avatar van andnino
Een stuk beter dan Unia! Op TDoG voelt alles volstrekt natuurlijk aan, en is de combinatie orkest + band uitstekend geslaagd. Meer luisteren de komende tijd.

avatar van JacoBaco
Nou, dat klinkt positief. Maar klopt het dat dit zo'n beetje hun meest rustige plaat is dan? Die indruk heb ik nu namelijk wel. Niet dat het per definitie slecht is dat ze rustig zijn geworden, maar ik wil het toch weten natuurlijk.

avatar van andnino
Ik denk het wel. Er zitten nog wel snelle momenten in, maar het merendeel is toch wel erg rustig. Reckoning Night ken ik niet, maar het is in ieder geval 'zachter' dan Unia. Dit is echter geen minpunt, want qua melodie is het allemaal wonderschoon.

avatar van JacoBaco
Sonata Arctica is begonnen met Power Metal, maar hij vindt er geen voldoening meer in, dus het is of je fans van vroeger tevreden houden of gewoon doen wat je graag wil doen en dat is muziek maken waar je jezelf goed bij voelt. Kennelijk is dat nu rustige progressieve power metal geworden.

Ze hebben er sowieso met Unia nieuwe fans bij gekregen en dat zal ook nu gebeuren denk ik.

avatar van Scython
Het hele album valt al op youtube te beluisteren maar de kwaliteit is verschrikkelijk...aangezien het van de stream is gerip'd. Heb zelf alleen Zeroes en de nummers van de single beluistered en zit goed hoor!

''Feel free to share btw, andnino :P:P!p:!1!1!1!''

avatar van andnino
Ja, en een rechtzaak riskeren. Wachten jullie maar mooi tot de releasedatum.

avatar van jasper1991
nieuwe single (flag in the ground) klinkt goed, invloeden uit unia zeker aanwezig maar het deed me ook een beetje denken aan een nummertje als victoria's secret, hoopvol voor het album!

Scython schreef:

en daarom zet ik er ook imo (in my opinion(VOLGENS MIJN MENING!)) achter

avatar van andnino
Heeft jouw mening een eigen mening?

Richard-x
Het album is inmiddels gelekt!

Het zal mij benieuwen waar ze nu mee komen, ik denk iig na de eerste single geluisterd te hebben dat dit een erg goede plaat is, die de lijn van de vroegtijdigere albums gaat voortrekken!

Ik vind dit meer 'piraten muziek'', omdat ik zeker bij de clip het gevoel heb dat ik naar een pirates of the caribean soundtrack zit te luisteren. En laat dat nou net de sfeer zijn die ik wil horen bij Sonata!

Ik zal mijn oordeel later nog geven!

andnino schreef:
Heeft jouw mening een eigen mening?
ja, we zijn het niet altijd met elkaar eens maar dit maal waren we unaniem.
maar even zonder gekkigheid om typjes als jij tevreden te stellen: "naar mijn mening"

Richard-x schreef:

Ik zal mijn oordeel later nog geven!

Dat had ik juist bij Reckoning Night. Bij dit nieuwe album, voor wat ik gehoord heb van het nieuwe album, geeft het me meer een ''Nightmare before Christmas'' sfeertje af.

Oh en het is geen leak, maar een rip van een streaming site waar je er als 'n sample naar kon luisteren. Ook wel aan de kwaliteit te horen...

avatar van JacoBaco
Ja, de albumhoes van Reckoning Night laat toevallig ook nog is een Piratenschip zien.

avatar van jasper1991
@JacoBaco: dat is de "white pearl" van "white pearl, black oceans".
op de achterkant van het album zie je die pop die de thematiek van het nummer "the boy.....real puppet" dekt

ik heb dit album overigens gedownload (barslechte kwaliteit uiteraard) en er staan wel wat leuke nummers op als juliet, the last amazing grays, flag in the ground, the dead skin en deathaura.
wat mindere nummers vind ik breathing en zeroes.

de stijl is lichtelijk vernieuwend, je hoort hier en daar een orkest en de snelheid is weer een beetje terug alleen dan ook weer niet dusdanig als bij de eerste vier albums.
het album neigt naar mijn mening meer naar de stijl van reckoning night dan unia.

avatar van JacoBaco
Ik heb ook een slechte kwaliteit. Het klinkt af en toe wel vernieuwend ja, maar of dat nou nodig is. Tony die gebruik maakt van stemvervormers op sommige nummers. De eerste zang wat op het album te horen is, is van een vrouw. Allemaal geen ramp, maar het had echt niet gehoeven van mij.

Het is denk dan toch een mix geworden tussen Unia en Reckoning Night, alleen met Flag in the Ground hoor je nog wel de elementen uit hun eerste werk terug.