Madonna - Celebration (2009)

Alternatieve titel: Greatest Hits

Label: Warner Bros.

1. Hung Up (5:38)
  2. Music (3:45)
  3. Vogue [The Immaculate Collection Version] (5:16)
  4. 4 Minutes [Radio Edit] (3:09)

met Justin Timberlake en Timbaland

5. Holiday (6:08)
  6. Everybody [2009 Edit] * (4:10)
  7. Like a Virgin [The Immaculate Collection Version] (3:09)
  8. Into the Groove (4:45)
  9. Like a Prayer (5:42)
  10. Ray of Light [Radio Edit] (4:33)
  11. Sorry [Single Edit] * (3:58)
  12. Express Yourself [2009 Remix - Edit] (4:00)
  13. Open Your Heart [The Immaculate Collection Version] (3:49)
  14. Borderline [2009 Q-Sound Edit] * (3:59)
  15. Secret [Radio Edit] * (4:28)
  16. Erotica [Radio Edit] * (4:30)
  17. Justify My Love * (4:54)
  18. Revolver * (3:40)

met Lil' Wayne

19. Dress You Up [2009 Edit] (4:02)
  20. Material Girl (4:00)
  21. La Isla Bonita (4:04)
  22. Papa Don't Preach (4:29)
  23. Lucky Star [2009 Q-Sound Edit] (3:38)
  24. Burning Up * (3:44)
  25. Crazy for You [The Immaculate Collection Version] * (3:44)
  26. Who's That Girl * (4:00)
  27. Frozen * (6:18)
  28. Miles Away [Radio Edit] * (3:45)
  29. Take a Bow * (5:20)
  30. Live to Tell * (5:51)
  31. Beautiful Stranger * (4:22)
  32. Hollywood * (4:23)
  33. Die Another Day * (4:36)
  34. Don't Tell Me [Radio Edit] * (4:11)
  35. Cherish [2009 Edit] * (3:51)
  36. Celebration (3:34)
  37. Celebration [Benny Benassi Remix Edit] * (3:58)
  38. It's So Cool * (3:27)
Is Madonna's nieuwe verzamelaar een feestje? Me dunkt!
Natuurlijk zijn de klaagzangen niet van de lucht: die mist dit nummer en die mist dat nummer en zo heb ik zelf ook wel een lijstje nummers die ik hier niet terug zie komen. Haal ik mijn top 10 Madonna songs er bij dan mis ik er echt wel wat. Maar who cares? Dit is een verzamelaar en als je zoveel hits als Madonna hebt moet je nu eenmaal een selectie maken. Daarbij heeft ze in zoveel verschillende landen ook verschillende hits gehad en dan kan het voorkomen dat een grote hit als Give It to Me, dat in Nederland een grote hit was, er niet op staat simpelweg omdat het in de VS niet veel deed.
Daar moet je niet al te moeilijk over doen. Verzamelaars zijn er voor mensen die niet veel van de betreffende artiest in huis hebben en ze zijn er voor de megafans die dat ene, onvermijdelijke 'nieuwe' liedje nog niet in huis hadden. Hier zijn dat het lekkere Celebration dat me sterk aan de remix van 'What It Feels Like for a Girl' doet denken met een snufje 'Holiday' er doorheen. Revolver was een al bestaand nummer waar Madonna nu de vocalen voor haar rekening neemt en dat nummer valt voor mij in de categorie Hard Candy: wel aardig, maar niet helemaal mijn ding.
Wat is dan wel mijn ding? Zijn het die begin jaren '80 hits waar ik goede herinneringen aan heb, playbackend voor de spiegel met een grote Madonna poster op de achtergrond (het was mijn enige, want ik was geen groot fan maar vond haar wel een stoer wijf) of zijn het meer de eind jaren '80 nummers waar ze iets serieuzer werd op haar album Like a Prayer? Of toch maar de periode begin jaren '90 waar ik haar eigenlijk uit het oog verloor? Maar Ray of Light was toch mijn aanhaker en dat album heb ik heel erg hoog zitten, dus die nummers moeten het dan wel zijn, of vind ik stiekem die disco nummertjes van de laatste jaren leuk? En ben ik echt wel zo anti-Hard Candy?
Allemaal vragen die allemaal beantwoord kunnen worden met 'het is allemaal gewoon leuk'. Op dit album vinden we van alles wat wel iets terug. Zelf hoef ik het niet in huis te halen want ik heb alle reguliere albums in de kast staan, wat live cd's (vaak in combi met dvd's), en die eerste verzamelaar The Immaculate Collection is te vinden bij de afdeling van mijn ega en daar stonden ook wat extra nummers tussen die ik dus ook in huis heb.
Ik ga voor de dvd, want ook al ben ik geen clip-kijker, het is wel zo leuk om een veel groter aantal hits bij elkaar verzameld te hebben waar je dan ook nog eens voor de gein naar kunt kijken. Want hoe je het ook went of keert en hoe je ook over deze dame, die mij niet echt sympathiek lijkt, denkt; ze is bijzonder en ik heb bewondering voor haar zakelijk instinct dat ze mooi weet te combineren met een porte ongecompliceerde liedjes en dat al meer dan 25 jaar lang. Een wijf met ballen en dat is onderhand wel een feestje waard.
Niet meer zeuren over die ontbrekende nummers maar gewoon een feestje bouwen! Time to celebrate!

aERodynamIC schreef:

Ik vind een beetje toelichting altijd prettig maar bij verzamelaars geloof ik dat eigenlijk wel

Ik gooi er toch nog een kleine toelichting tegenaan aERo:

Ik was 16 en we gingen met vrienden op vakantie naar Renesse..... het werd erg gezellig daar. Zoals altijd luisterden wij naar de Ben Liebrand Mix van die nacht (2.00 uur uitgezonden) en er stond toch een nieuw lekker nummer op: Borderline van ene Madonna. We zijn het blijven draaien op die vakantie en terug in Utrecht heb ik gelijk de USA 12" versie gekocht: geweldige versie was dat!

Daarna volgde Holiday, waarvan ik ook gelijk de oh zo lekkere 12" versie haalde die hier op Celebration staat. Dat nummer heb ik inmiddels minstens 7093x gedraaid, maar ik blijf het goed vinden en krijg steeds een vette grijns op m'n gezicht als ik het draai.
En zo ging Madonna lekker door in de jaren '80. Heel veel lekkere muziek, die ook z'n weg naar de dansvloer vond, zoals in Club Cartouche in Utrecht, toen één van DE clubs in Nederland.
Ook zijn wij nog naar haar concert in De Kuip geweest. Dat was muzikaal helemaal niet zo slecht! De muziek stond ook meer centraal dan tegenwoordig, waar de show wel heel belangrijk is geworden.

In de jaren 90 ging Madonna meer de sex-marketing-muziek kant op. Het boeide mij minder, maar toch leverde ook dat decenium een a2antal sterke tracks op. Je ziet het hier wel terug op Celebration: er staat minder werk op uit die jaren 90.

Verrassend was haar muziek uit deze eeuw: die was helemaal nog niet zo slecht. Er had wat mij betreft wel wat meer van deze periode op Celebration mogen staan. Een aantal nummers uit de jaren 80 klinken inmiddels toch wat gedateerd en hadden daardoor vervangen kunnen worden.

Alles bij elkaar kom ik toch tot minstens 20 sterke nummers op Celebration. Mijn favorieten in 2009 van dit album zijn: Hung Up, Holiday, Into the Groove, Like A Prayer, Borderline, Secret, Burning Up, Beautiful Stranger, Hollywood & Don't Tell Me.
Alles bij elkaar ben ik toch weer onder de indruk van alle muziek die Madonna heeft gemaakt. Zeker als je ook nog eens bedenkt wat hier allemaal niet opstaat. Prettig dat alles geremastered is.

Oh ja: de titel. Wij draaiden vroeger op feestjes vast een aantal nummers. 1 daarvan was Holiday, een ander was de grote favoriet die altijd meerdere keren werd gedraaid. Die single moest ik altijd meenemen: Kool & the Gang met Celebration...
(Je mag het gebruiken Madonna: maar Celebration is en blijft van die jongens.) Nu ik erover nadenk: ook Madonna zal er op de schoolparty's lekker op gecelebrate hebben.

Ik vond nog het volgende overzicht van Celebration met de versies die op dit album zijn gebruikt van de verschillende nummers; 1 correctie: van track 5 Holiday wordt de 12" Version gebruikt:

It's clear, then, that Celebration focuses more on Madonna's 80's period than her 90's and 00's period, but the majority of her career is nicely represented here.

DISC ONE

1 Hung Up ("Confessions" Album Version)
2 Music ("Music" Album Version)
3 Vogue ("Immaculate Collection" Version)
4 4 Minutes (Radio Edit)
5 Holiday ("Madonna" Album Version)
6 Everybody (7" Single Mix)
7 Like A Virgin ("Immaculate Collection" Version)
8 Into The Groove ("Like A Virgin" Album Version)
9 Like A Prayer ("Like A Prayer" Album Version)
10 Ray Of Light (Radio Edit)
11 Sorry (Radio Edit)
12 Express Yourself (Video Version Edit) [Unique To This Release]
13 Open Your Heart ("Immaculate Collection" Version)
14 Borderline ("Immaculate Collection" Version)
15 Secret (Radio Edit)
16 Erotica (Radio Edit)
17 Justify My Love ("Immaculate Collection" Version)
18 Revolver (New Song)

DISC TWO

1 Dress You Up ("Like A Virgin" Album Version)
2 Material Girl ("Like A Virgin" Album Version)
3 La Isla Bonita ("True Blue" Album Version)
4 Papa Don't Preach ("True Blue" Album Version)
5 Lucky Star ("Immaculate Collection" Version)
6 Burning Up ("Madonna" Album Version)
7 Crazy For You ("Immaculate Collection" Version)
8 Who's That Girl ("Who's That Girl" Album Version)
9 Frozen ("Ray Of Light" Album Version)
10 Miles Away (Radio Edit)
11 Take A Bow ("Bedtime Stories" Album Version)
12 Live To Tell ("True Blue" Album Version)
13 Beautiful Stranger ("Austin Powers Soundtrack" Album Version)
14 Hollywood ("American Life" Album Version)
15 Die Another Day ("American Life" Album Version)
16 Don't Tell Me (Radio Edit)
17 Cherish ("Immaculate Collection" Version)
18 Celebration (New Song)

Note: Some songs vary very slightly from the versions mentioned here in how they begin and end, but not enough to consider them unique to this release.

avatar van dazzler
gaucho schreef:
Er bestaat wel zoiets: The Japanese Singles Collection, een uitgebreide set van CD-singles met vaak wel de originele single-mixen (zij het ook niet perfect, lees ik in de commentaren). Ik had destijds gehoopt dat deze verzamelaar daarop gebaseerd zou zijn, dan zou het de bijna perfecte Madonna-verzamelaar zijn.

Die Japanse set was maar kort verkrijgbaar en inmiddels echt onbetaalbaar. Bovendien vind ik het idee van CD-singles niet zo geweldig. Maar het bronmateriaal is er dus wel. Ik behelp me nu maar met een zelfgebrande versie van dit materiaal, dat ik ooit van internet heb geplukt. Normaal gesproken ben ik een verklaard tegenstander van zo'n actie, maar als het niet op een andere manier voorhanden is...

Idem. Ik zag de set ooit in de winkel maar Madonna was toen geen prioriteit.
Een kleine 20 jaar geleden tot mijn vreugde toch van het wereldwijde net kunnen plukken.
En ik heb er in zekere zin voor betaald want ik heb ze tot This Used To Be My Playground op vinyl.