Neil Young - Greatest Hits (2004)

Canada
Label: Reprise

1. Down by the River (9:20)
  2. Cowgirl in the Sand (10:08)
  3. Cinnamon Girl (3:02)
  4. Helpless (3:40)
  5. After the Gold Rush (3:48)
  6. Only Love Can Break Our Heart (3:11)
  7. Southern Man (5:33)
  8. Ohio (3:02)
  9. The Needle and the Damage Done (2:13)
  10. Old Man (3:25)
  11. Heart of Gold (3:09)
  12. Like a Hurricane (8:23)
  13. Comes a Time (3:07)
  14. Hey Hey, My My (Into the Black) (5:02)
  15. Rockin' in the Free World (4:44)
  16. Harvest Moon (5:03)
  17. The Loner * (3:50)
  18. Sugar Mountain * (5:35)
Het blijft een merkwaardige compilatie: gewoon de albums kopen waar deze nummers op te vinden zijn

avatar van fish
2 nummers maar van na 1979? Jammer, want de jaren 80 waar toch ook niet helemaal verziekt.

JonnieBrasco
Dit schijnt het enige compilatie-album van Neil Young te zijn met alle hitsingles. Greatest Hits kun je hier dus letterlijk nemen. Dus waarom merkwaardig?

avatar van fish
Neil Young en hitsingels? Hoe goed zijn nummers ook zijn, echte chartbusters zijn het niet geweest. Wanneer is een liedje een hit? Moelijk te zeggen. Maar voor zover ik weet is alleen Heart of Gold een Billboard top 30 hit geweest. Is een liedje dat niet verder komt dan nummer 89 ook een hit? Wellicht hadden ze het beter Best Of kunnen nummen. Of gewoon Singles....

Hoewel ik over het algemeen een grote apathie heb voor de kerst-verzamelaar-cashcow is dit gewoon wel een supersterk album met alleen maar topnummers.

Fish, ben het met je eens, greatest hits is enigszins misplaatst. Deel je mening dat Best Of meer op zijn plaats zou zijn geweest. Ik ben er niet eens zo zeker van dat bovenstaande nummers allemaal als single zijn verschenen, dus singles zou in dat geval de lading niet dekken.

Down_By_Law
Als Neil Young fan lijkt dit niet interessant, maar dat is het wel, vanwege het prachtige geluid. 'Hey Hey My My' klinkt op deze CD het allerbest. Het is ook een aardig overzicht. Als fan ben je toch snel geneigd een normaal album op te zetten in plaats van dit. Ik heb de Limited Edition met Bonus DVD. Die is heel leuk gemaakt, maar echt veel heb je er niet aan. Wel de video clips van 'Rockin' In The Free World' en 'Harvest Moon'... dat maakt de 26 euro die ik eraan uitgaf bijna goed. 4/5

correct me if i'm wrong maar helpless is toch eigenlijk gewoon knocking on a heaven's door?? of is het andersom?

m.a.w. is het origineel nou van Bob Dylan of van Neil Young?

het lijkt er eigenlijk wel verdacht veel op
zou het ook zo bedoeld zijn?

avatar van musicfriek
Dit album net aangeschaft en Down by the River speelt nu, ook maar eens verdiepen in Neil Young. Veel mensen hebben aversie tegen zijn stem, maar ik vind het puur genieten. Dat fragiele, prachtig! Van Crosby, Stills, Nash & Young heb ik alle albums, dus Neil solo zal ook zeker te pruimen zijn denk ik. Helpless vind ik tot nu toe zijn mooiste, eens kijken of daar verandering in komt...

avatar van Woody
Ik was persoonlijk, als Neil fan, erg teleurgesteld bij het verschijnen van een Greatest hits. Voor mij is elk album uniek. Elk album geeft een gevoel weer. Of het nu verdrietig, verliefd of boos is. Het is een tijd van zijn leven die hij verpakt in zijn albums. Als een eerlijk fotoalbum. Een compilatie is het door elkaar husselen van die foto's en daardoor mis je de essentie van zijn muziek compleet en blijven er alleen leuke nummers over, wat het voor mij goedkoop maakt. Neil Young is op oude leeftijd helaas gezwicht voor de commersie en druk van de platenbazen.

avatar van musicfriek
Heb je wel gelijk in. Hij heeft natuurlijk vele albums gemaakt en ben daar ook erg benieuwd naar. Maar ik wil dus eerst een overzichtje van hem horen, hoe onsamenhangend het ook moge zijn. Krijg dan wel beetje indruk wat voor werk deze man gemaakt heeft. En tot nu bevalt het me prima. Tering, gaat me weer bak met geld kosten merk ik al.. haha, al zijn albums aanschaffen... Harvest en After the Goldrush lijken mij de belangrijkste. Die maar als eerste bestellen.

avatar van Woody
Harvest en After the goldrush zijn beide rustig en het minst rauw. Goed om mee te beginnen. Ik zal daarna on the beach en Zuma luisteren. On the beach wat rauwer en Zuma wat steviger. Daarna kan je ook tonight's the night aan. Maar daar zou ik niet mee beginnen. Ik ben benieuwd hoe de verschillende albums je in de ontdekkingstocht zullen bevallen. Mijn 2 favorieten: Harvest en on the beach! Genietse!

avatar van musicfriek
Dank je wel voor de tips! Gaat zeker lukken!

moviefreak#1
Geen "Cortez the Killer" én geen "A Man Needs a Maid" tsssss wat een baggeralbum

moeilijk om een neil young album te beoordelen met een constante kwaliteit, uitzonderingen daar gelaten (voorbeeld: zuma met cortez the killer en American stars and bars met uiteraard like a hurricane)

avatar van Poeha
Kende eigenlijk alleen maar Rockin' In The Free World, wat een wereldnummer is. Is tot op heden, wat mij betreft ook nog steeds zijn beste nummer van de tracks die ik tot nu toe gehoord heb.

Na beluisteren van dit album (greatest hits is meestal een goede start om het oeuvre enigszins te leren kennen van een artiest, vind ik) kende ik Heart Of Gold uiteraard ook.
Maar daar hield het toch mee op.

Na één keer luisteren moet ik zeggen dat Neil Young best wel lekkere muziek (heeft ge)maakt.

De eerste 3 tracks vind ik niet veel aan, maar dan komt toch een nummer als Helpless, wat toch ook een hoogtepunt is op dit verzamelalbum. Net als The Needle & The Damage Done.
Voor de rest bijna alleen maar puike nummers.

En zoals musicfriek al zei, gaat dit me waarschijnlijk weer een bak met geld kosten.

avatar van Hans Brouwer
Poeha schreef:
Beste Poeha, wordt lid van de bieb en alle Neil Young albums kan je voor € 1,50 lenen. Kan je later altijd alsnog de beste cd's van Neil kopen. Want hoezeer het mij ook spijt dit te moeten zeggen, ook Neil Young heeft echt een aantal platen gemaakt die niet te pruimen zijn. "Harvest", "After the goldrush", "Unplugged" en "Decade" kan ik je echter van harte aanbevelen

avatar van the viking
Hans vergeet Freedom , Year of the Horse en Weld( beide live) niet en Zuma mag er natuurlijk ook zijn !

BLASFEMIE!!!

De eerste 3 tracks vind ik niet veel aan,

WAAAAAAAAT!!??

Ik zou zeggen: probeer het nog eens en nog eens en nog eens.... kwartje valt vanzelf, dat kan haast niet anders

avatar van the viking
Cowgirl in the Sand is briljant man ! en die andere twee zijn geweldig !

wolverine77
Als je een beetje van (gitaar-)muziek houdt dan moet je eens een cd van Neil Young kopen.

Met die gedachte heb ik deze cd gekocht. Ik moet eerlijk zeggen hij is al bijna versleten. Jezus wat een goed album is dit. In de eerste instantie had ik dit niet verwacht. Hij is erg goed.

avatar van Hans Brouwer
wolverine77 schreef:
Ik zag vanmiddag bij FRS het album "Decade" van Neil Young liggen voor wel heel weinig €€€ . Het is een enigzins oude verzamelaar van Neil Young maar eveneens zo verschrikkelijk goed. Met zelfs nog meer nummers dan op deze "Greatest Hits" uit 2004. Desalnietemin, veel luisterplezier Wolverine77 !

Groeten Hans

fredpit
Ik zou bijna ieder album van meneer young in mijn top 10 willen zetten.

Dat is geen doen en vandaar deze best of schijf als een soort eerbetoon voor al zijn werk

persoonlijke favioriet : heb ik ook niet echt maar like a hurricane is werkelijk hartverscheurend.......brok in mijn keel etcetc..Old man:doet mij ook al naar mijn zakdoek grijpen (van ontroering dan........)

Niet te veel over lullen (typen) gewoon luisteren en genieten......

musicfriek schreef:

WAAAAAAAAT!!??

Oei, ik wis niet dat ik zulke reacties over me heen zou krijgen!

Mannen, ik ga het gewoon nog eens proberen. Geen punt! En dan mischien nog een keer!
Mijn nieuwe ervaringen volgen hier dan later nog wel!

Leuke en zeer goeie compilatie voor een kennismaking met het werk van de man. Voor fans onder ons waarvan de kennis verder gaat dan deze nummers zal het minder zijn, want voor velen ontbreekt er hoogstwaarschijnlijk heel wat.

De dubbele verzamelaar Decade uit 1977 bijvoorbeeld is een completer geheel maar mist wel het wondermooie Only Love Can Break Your Heart dat dan weer op deze Greatest Hits te vinden is. En ja de 4 laatste nummers van deze konden nog niet op Decade staan.

Op Decade staan ook 2 nummers meer van het fenomenale Harvest uit 1972, nl. A Man Needs a Maid en Harvest waarvan ik niet goed begrijp dat ze hier niet op staan. Wat mij betreft mag dat toch tot het beste gerekend worden dat Neil Young gemaakt heeft.

Dat heb je nu eenmaal met verzamelaars...

Toch 4,5 * voor deze Greatest Hits

avatar van musicfriek
Ik geef in principe geen 5 sterren aan verzamelaars, maar dit wordt mijn enige uitzondering. Allemachtig, wat een klassiekers allemaal hierop. Deze man is een genie gewoon

iljaiya schreef:

BLASFEMIE!!!

Als jij maar weet wat dat betekent!

Ja, ik ben gewoon niet zo'n fan van die hele lange nummers! Helaas!

avatar van Oldfart
"Ja, ik ben gewoon niet zo'n fan van die hele lange nummers! Helaas!"
Dan neem je toch gewoon wat meer de tijd om te luisteren?!
Take it easy: je leven is anders voorbij voor je het weet !!

35... Ik moet er niet aan denken dit allemaal gemist te hebben op die leeftijd .